Уземљење куће: уређај, прорачун и инсталација система заштите дома. 87 фотографија реализације

Уземљење у приватној кући игра важну улогу у модерном животу људи, јер његово одсуство може довести до чињенице да електрични уређаји могу једноставно пропасти. Поред тога, за руралну територију карактерише присуство електричних система који су створени у СССР-у, што такође захтева стварање уземљења. То ће значајно допринијети степену заштите становања.

вредност уземљења

Прво, земља обезбеђује сигурност електричних система. Када је уземљење исправно изведено, заштитни уређаји за пропуштање се активирају ако постоји могућа струја цурења.

Друго, уз помоћ уземљења одржава се нормалан рад електричне опреме. Није за све електричне уређаје довољно само заштитна жица у утичници.

Многи електрични уређаји такођер требају бити прикључени директно на сабирницу уземљења. У ту сврху постоје специјални уређаји у машинама за прање веша, микроталасним пећницама.

Не знају сви да микроталасна пећница без те везе може озбиљно изблиједити. Дакле, кућни апарати могу бити пријетња здрављу људи.
Део микроталасних модела има посебне терминале. У упутствима се наводи да је "уземљење" неопходно. Истина није објашњена како да се она спроведе.

Често, када додирнете микроталасну пећницу мокрим рукама машина за прање, осећа се штипање. Да га се отарасимосећате, морате да успоставите директну везу.

Такође можете значајно побољшати ефикасност рачунарске технологије и Интернета. Да бисте то урадили, морате имати уземљени проводник повезан на кућиште рачунара.

Колико је земље потребно за дрвену кућу или сеоску кућу?

Недвосмислен одговор је обавезан. Ово се посебно односи на кућиште које је изграђено од запаљивих материјала. То је због чињенице да су грмљавине велика пријетња кућама.

Постоји много елемената који привлаче муње. То укључује бунаре и цјевоводе, који се налазе на плиткој дубини. Ови објекти често носе ударе муње.

У случају да нема грмљавине, муња може довести до пожара. У том смислу, препоручује се да специјалисти, заједно са уземљењем, конструирају најмање мале олује.

Системи за уземљење за приватне куће

Постоји шест типова уземљења, али ако говоримо о појединачној изградњи, препоручује се употреба два типа: ТТ и ТН-С-Ц.Најпопуларнији у последњих неколико година, систем ТН-С-Ц. Његова особина лежи у чињеници да је неутрална тачка, која се налази на подстаници, глувострањена. Опрема такође има директан контакт са земљином површином.

Основица уземљења зграде приказана је у следећем облику: прво, земља и неутрал се спроводи до потрошача помоћусамо један диригент. Пре уласка у кућу, постоји подела на два независна проводника један од другог.

Због тога је довољно осигурати аутоматизацију заштите.

Значајни недостаци могући су случајеви када жице на локацији, које се налазе између животног простора и подстанице, застану.


  • Нивелир - главне врсте и употреба у изградњи куће. 79 фотографија најнапреднијих савремених уређаја

  • Основе плоча: основни прорачун, цртежи и правилна инсталација. 75 фото идеја и савјета

  • Оплате за темељ - главне врсте и методе примјене. 73 фотографија како дати конкретан облик

Логично је да, у циљу неутрализације ове пријетње, постоји потреба за механичком заштитом ПЕН жице. Пожељно је да се направи посебна позадина. По правилу, налази се на ослонцима у размаку сваких 100 метара.
С обзиром на комплексност испуњавања ових услова, треба користити ТТ систем. Разлика између ове две шеме је у томе што се у ТТ морају поштовати следећи услови: уземљење иде на штит од петље уземљења, створено у појединачном редоследу.

Уземљење приватне куће

Неки елементи електричног система у земљи већ су давно изграђени, немају уземљења. Овај недостатак, заузврат, захтијева стварање засебне контуре.

Најбољи излазРазвио се, обавити уземљење у приватној кући својим властитим рукама. У том смислу, многи могу имати питање о томе како направити уземљење код куће?

Одговор је једноставан: основна плоха зграде. Она мора бити конструисана као троугао са једнаким странама. У сваком од вертикала троугла је игла закована.Присуство металне везе између врхова је предуслов. За то продужите траку од метала и повежите га са пиновима. Удаљеност између најближег пина и ивице куће не би требало да буде мања од једног и по метра.


  • Вибрација бетона: како ојачати ојачани естрих? 60 фотографија, методологија рада, професионални савети

  • Камин сопственим рукама (81 фотографија): како је исправно постављена добра ватра

  • Облачење цигле - шта је то и како се ради. Савети мајстора +65 фотографија

Затим је ископан посебан ров у облику трокута са равним странама. Дубина јарка треба бити широка седамдесет центиметара, широка педесет инча.

Један од врхова троугла је повезан са кућом. По правилу, најближи је врху зграде. Дубина рова мора бити најмање педесет центиметара.

Хоме гроундинг пхото


  • Дијагонала темеља - припремни радови, дијагностика и процена оптималних форми (77 фотографија + видео)

  • Рупа у зиду лежаја: каконаправити пролаз без ометања равнотеже оптерећења (70 фото-идеја)

  • Окови за темељ - уградња оквира и правила арматуре. 88 фотографија готовог дизајна