Утичнице у кухињи - локација, висина, схема инсталације

Инсталација ожичења је радно интензивна процедура, која треба да се уради на првом месту, јер ће морати да сече и буше зидове. Из тог разлога, морате одмах замислити гдје ставити утичнице у кухињи и којима ће требати њихова количина. Не треба се руководити количином електричних апарата, већ и мало унапред - можда има неких ствари које бих желео да купим и за неколико година ће се појавити.

Карактеристике кухињских утичница

Чак и са уредним руковањем кухињским апаратима, распршивање или вода се често просипају, а мокро чишћење се чешће обавља у кухињи. Савремени уређаји сами по себи имају висок ниво заштите од влаге, али и даље инсталација утичница у кухињи захтијева употребу водоотпорних модела, барем оних који ће стајати близу машине за прање посуђа или недалеко од водовода.

Кухиња је мјесто гдје се сакупљају најмоћнији електрични уређаји, стога треба пажљиво размотрити не само распоред излаза у кухињи, већ и укупну снагу уређаја. То ће вам омогућити да израчунате тачан број утичница које се могу "ставити на једну жицу и колико ће таквих група морати направити за сигурну употребу свих уређаја. Неке утичнице, које су потребне у кухињи, обично се стављају под један одређени уређај. На пример, ово је потребно када се инсталирају пећи, од којих неки троше више од 5 кВ.

Приликом куповине утичница није потребно штедети и изабрати јефтин "слаб"модели са 10 ампера, тим више што су карактеристике већине уређаја који се нуде на тржишту већ 16 ампера.

Захтеви за локацију утичница


локација утичница у кухињи (кликните за увећање)

Из старих препорука и правила о томе како правилно инсталирати ожичење, постоје неки митови који се "уобичајено" прате када се одабере висина испуста у кухињи. То су стандарди СССР-а, према којима је висина уградње утичница такође прописана строго 90 цм од пода. Иста ствар се односи и на модне трендове који су се у једном тренутку смјестили у око 30 цм - све су радили, али нико није знао зашто.

У ствари, у ПУЕ, постоје само две директне забране које се односе на локацију утичница и прекидача - забрањена инсталација је ближа од 50 цм од гасне цеви и 60 цм од судопера. Још увијек постоји неколико ограничења, али се они односе на јавне зграде и дјечје институције. У приватном случају, иста зграда пружа пуну слободу, тако да се све кухињске утичнице могу инсталирати тамо гдје је то згодно.

Где почети

Да би се одлучило како да се правилно постави утичнице у кухињи, план собе, на првом мјесту, који ће показати локацију намјештаја и свих електричних апарата, бит ће развијен прије свега. Неће бити сувишно консултовати се са човеком који ће бити задужен за целу ову економију. У овом издању, довољно детаља, на пример, пожељно је да се схема постављања утичница у кухињи сматра левом или десном руком, тако да се накнадно не смију мијешати у жицама из миксера или мијешалице.


Постављање утичница за електричне уређаје(кликни за увећање)

Када је распоред намјештаја и апарата спреман, сада можете почети да постављате утичнице у кухињу, с обзиром да је на већини уређаја жица за повезивање ријетко дужа од једног метра. Ако укупна снага два уређаја не прелази 3.5 кВ, требало би размислити о инсталирању двоструке утичнице. Такође је погодан за трајно инсталиране уређаје који нису укључени у исто вријеме, али је боље направити обрачун са залихама. Ако је тешко замислити како се перилица и пећница могу укључити заједно онда је непознато које ће се навике појавити касније.

Шта је трајно укључено у мрежу

Свака од њих има своје предности, али главна листа кухињских електричних апарата (и оних који ће се тамо засебно укључити) ће бити како слиједи:

 • Пећ (електрична пећница) - ово је један од најмоћнијих уређаја, потрошња електричне енергије у неким моделима може достићи 5-6 кВ. За такве уређаје ће бити потребна посебна линија.
 • Електрични штедњак или плоча за кухање. Најчешће је то 3-4 комфора, сваки са капацитетом од 1.5-2.5 кВ - ако су укључени заједно, онда је потребна посебна линија. Ако се ради о индукционом штедњаку, онда би локација утичница у кухињи требала омогућити да буде инсталирана на удаљености од других уређаја.
 • Машина за прање судова. Има ТЕН за загревање воде - он је главни потрошач електричне енергије и обично 1,5-2 кВ. Због чињенице да се не користи често, омогућава вам повезивање уређаја на линију са другим електричним уређајима.
 • Мултиварка Већина њених програма заказана је за око сат времена рада - за то време она ће "повући" око 2 кВ. Пожељно је укључити га у засебну утичницу, али може бити и двострука, што се може повезати и са не веома моћним уређајима.
 • Хлеб. У принципу, ради се о истом мултиварку, али његови програми раде око 2,5 сата. Од тада, сенке су стално укључене око 40 минута. У то време можете га сакрити док не морате пећи хлеб, али чешће је трајно укључен.
 • Микроталасна пећница и електрични чајник. У зависности од модела, они троше око 1.5-2.5 кВ. Њихова карактеристика је скраћивање рада - најчешће је 5-10 минута, током којих неће створити велико оптерећење на електричну мрежу. Могу се слободно укључити у двоструке утичнице паралелно једна са другом или друге уређаје.
 • Хладњак често захтева одвојено повезивање - његова снага је ниска, али се обично инсталира одвојено. Из истог разлога, утичница за хладњак може бити двострука - прије или касније слободни конектор ће нужно бити користан.
 • Отвор за извлачење изазива многа питања, јер се најчешће поставља испод плафона на растојању од других уређаја, а мит о потреби да се тачке спајања на висини од 90 цм прилично јака. У ствари, нема ништа лоше у томе што ће се поред њега налазити излаз испод хаубе.
 • Такође ће бити неопходна посебна утичница за телевизор ако је његова инсталација планирана барем у оквиру пројекта.

Као резултат - у мрежу ће бити укључено најмање 10 електричних уређаја. У зависности од локације и снаге, за неке од њих можете инсталирати двоструку утичницу. У сваком случају, када се броји колико утичница треба да буде у кухињи, потребно је размотрити и уређаје који ће бити укључени с времена на време.

Бити вклучен одвојено

Када су дефинисани сви неопходни уређаји у кухињи (који ће бити трајно повезани са мрежом), потребно је замислити што ће други уређаји користити. На првом месту, биће неопходно повезати такву технику као миксер, миксер, млин за кафу, млин за месо, процесор за храну и слично. Само за такве уређаје потребно је размислити с којом страном их инсталирати и гдје га уопће смјестити - за столом или изнад стола.

Ако имате навику читати док једете или само морате имати при руци слушалицу, прије или касније то ће требати поново напунити. Исто важи и за лаптоп или таблет.

Такође, запамтите да је кухиња место где се често чисти - не смета вам да помислите где да поставите утичнице, тако да кабл за напајање усисивача не баца све са стола или радне површине. Као опција, можете направити дуплу утичницу за хладњак и, ако је потребно, прикључити усисивач на њега.

Ако једноставно размишљате о неком здравом разуму, морате инсталирати утичнице директно на прегаче кухиње и нужно за столом за ручавање. Повезивање сувише моћних уређаја овде није предвиђено, тако да можете инсталирати утичнице по блоковима - од два до четири дупласвако од ових места.

У принципу, постоји једноставно правило које вам омогућава да израчунате колико утичница вам је потребно у кухињи - потребно је пребројити колико ће се уређаја користити у сваком случају и додати тој количини 25% залиха.

Увучене и окретне утичнице

Врло лијеп изглед и једноставан за кориштење - само да бисте се лако сакрили када нису потребни. Они представљају сличност филтера рачунарске мреже који је скривен у цеви. Главни механизам је уграђен у површину радне површине, а ако је потребно нешто укључити, само кликните на типку и ту је већ гдје треба укључити утикач.

У ствари, вредно је размотрити изводљивост инсталирања таквих уређаја, јер недостаци могу имати најмање предности:

 • Неопходно је јасно размишљати о томе како лоцирати утичнице у кухињи - такви модели заузимају мјесто у ормарићима - сама цијев би требала бити негдје инсталирана, а не чињеница да у будућности то није могуће одабрати у кабини.
 • Ожичење према подножју уређаја треба поново бити испаљено унутар кућишта, што компликује а) инсталацију, б) пренос ових ормара ако је потребно.
 • Што је дизајн сложенији, више је прилика да се разбије - да се не би бринули о томе, потребно је изабрати веома квалитетну уграђену јединицу утичнице, чија ће цијена бити за ред величине већа од стандардне.
 • Стабилност и лоше навике. Када је уређај подигнут изнад стола на отвореном, његова стабилност је смањена, плус на све, инсталирана цевчица се може трести. Исто тако је потребно додати и некохерентну ситуацијунавику извлачења утикача из утичнице за кабл. Чак и ако држите базу при уклањању виљушки, онда ће цијела јединица и даље бити лабава, јер у висококвалитетним утичницама, густе опружне контакте, кроз које добро проводе струју.
 • У случају квара, тешко је пронаћи и монтирати нови уређај.

Наравно, када купујете квалитетан излаз и правилну бригу о њему, он ће служити не мање него обично. Али ако барем један предмет из горе наведеног помисли на то, онда је још боља одлука да се утичнице у кухињском стандарду.

Постављање утичница у кухињи са становишта пројектанта (видео)

Општи закључци

Уградња кухињских утичница захтијева додатне прорачуне и расположивост готовог плана просторија, који одређује гдје ће бити барем основни уређаји и намјештај. Ово ће вам рећи како да направите исправан распоред утичница, а предвиђена снага уређаја ће вам рећи које од њих треба да повуку одвојену жицу, а које се могу поставити на једну линију.

Положај утичница је практично неограничен - не можете их поставити ближе од пола метра од гасне цеви и 60 центиметара од судопера. Из сигурносних разлога, не постављајте утичнице испод 15 цм од површине пода.

У цјелини, у кухињи у овом броју је практично неограничена слобода дјеловања, ако се правилно израчунава ожичење.