Утичница за даљинско управљање: Опције коришћења

Најчешћи тип утичница за даљинско управљање

Плуг конектор за повезивање различитих уређаја са мрежом је познат свима, али није увек згодно користити их. Стога, сматрајте тако занимљиву ствар као утичнице које контролише даљински управљач. Рецимо, како се разликују од уобичајених конектора, и када одабрати своју предност.

Поред тога, посаветоваћемо видео путем линка који описује ове уређаје:

Које су означене удаљене утичнице

Данашњи софистицирани кућни апарати готово увијек имају властите суставе даљинског управљања, али најједноставнији уређаји нису опремљени њима. Поред тога, редовни панели нису увек удобни. Утичница која се може укључити и искључити на удаљености је корисна у следећим случајевима.

 • Ако је компликован приступ локацији пословнице, то је данас врло уобичајено. На пример, ставите ормар који га затвара, а други није близу. Наравно, можете монтирати додатни конектор, али је потребно поправити завршну обраду зидова након ожичења. Такође, у покретним (закупљеним) просторима, сваки рад на промени комуникације треба готово увек бити договорен са власником.


Тешко је доћи до таквог прикључка

Поред тога, скривена утичница је понекад велики плус - ако је видљива, можда се неће уклопити у унутрашњост. На пример, у историјским зградама (или желите да ваш дом изгледа старо), где се репродукује атмосфера непознатог времена.

Лакше је сакритиутичницу за благајну, комоду, радни стол или мењач, и управљати њиме на даљину, него представити савремени дизајн за преглед у становима изграђеним прије открића Колумбус Америке (као на слици испод).


У овој соби је боље сакрити утичнице

Чак и такав наизглед древни порцулански чеп има само 50-80 година прошлог века

.
 • За повезивање најједноставнијих грејних уређаја - ваздушних конвектора, уљних радијатора. Ако се кућа превише загрије, можете једноставно искључити гријање без помицања с кауча у једном покрету.


Електрични конвектори су прикладно повезани на утичнице са даљинским управљачем

 • Ако користите комуникационе канале (доле) који могу да раде на великим удаљеностима, могуће је укључити бојлер волумена и друге уређаје на значајној удаљености од куће. Напуштамо посао, укључујемо котао и гријање - топла кућа и туш након доласка су спремни.


Ако укључите бојлер волумена воде у утичницу даљинског управљача, онда када дођете с посла, можете одмах узети топлу купку

.
 • За посебно неповјерљив, даљински управљач (такођер с великим радијусом дјеловања), огроман плус - тјескобе или искључен глачало или кухало могу се уклонити даљинским искључивањем утичнице.


Даљински управљач ће ослободити овај проблем

Осим тога, даљински управљач продужава живот и уређаја и утичница. КадаЈедноставно извлачење из вилице отвара гнезда и спаљује контакте, а електронска контрола (посебно ако даљинска утичница није релеј и систист) је скоро вечна.


Даљинска контрола спречава спаљивање контаката

Шта је излаз са даљинским управљачем

Тако је и утичница из даљинског управљача

Ако уобичајена утичница укључује само кућиште, контакти (обично три или четири, у зависности од тога да ли је обезбеђено једнофазно или трофазно повезивање уређаја и да ли постоји уземљење или урањање жице), као и додатни делови за монтажу и, евентуално, декоративни елементе, затим даљински управљани даљински, има два додатна блока:

 1. склопна јединица за напајање струје у конекторе;
 2. пријемник - прима сигнале са даљинског управљача и команде за пребацивање.​​

Такође, трећа јединица се може сматрати самом контролном плочом, мада се њена улога може извршити од стране других уређаја, као што је паметни телефон или чак и сама особа, када се разматрају аудио излази.

Како контролисати утичнице са даљинским управљачем

Постоји неколико начина комуницирања пријемника и контролног панела. Хајде да их наведемо, описујући предности и недостатке.

механичка контрола

Нешто попут "Ред Хоод, Дерни за врата за уже и отвара се". Може се рачунати чак и једноставним извлачењем утикача за кабел (не препоручујем, то је опасно).

Због примитивизма то нећемо ни разматрати. Иако треба напоменути да су то први даљински управљачи користилиметода.


Пример механичког даљинског управљача - кабл за искључивање камере

На водећем каналу

Један од најпоузданијих канала је потпуно заштићен од сметњи. Многе мале пројектиле и торпеда контролишу се жицом, али за утичницу то није даљински управљач (добијамо додатне жице за управљање жицом). Зато и то не треба разматрати.


Жичани даљински управљач (такође за фотоапарат)

Акустична контрола

Метода није најбоља јер се јако боји уплитања, а језик и музика могу бити извор лажних позитивних резултата. Чак и ако филтрирате звук, можда ће и даље бити грешака (на паметним телефонима, наредба "У реду, Гоогле" понекад долази у себи, када говори).

Занимљиво. Први ТВ сет-топ кутије такође су користиле овај принцип. Плоча "Зенит Цоммандер" имала је низ металних плоча које су, када се притиснуле (као код клавира), издале инфразвук одређене фреквенције. Пријемник је реаговао на то. Сам панел је био вечан, без батерија.


Даљинско управљање телевизором са инфразвучном контролом, ради заувек и без батерија

Нећемо детаљно развијати ову тему како не бисмо побјегли од утичница, али ће можда бити потребно да се озбиљно позабавимо из два разлога.

 1. За контролу степеништа, ово је најбоља опција, јер акустична контрола штеди струју. То јест, чак и ако сензор не ради на звук врата и степенице се могу укључити освјетљавањем гласом или памучним длановима.
 2. Зашто?детаљније смо се осврнули на дизајн овог канала - чињеница је да је степенишно осветљење општа комуникација, а њихов рад је ангажован у ПЕС или другој сличној структури. Стални становник нема право на промјену. Али ако је мрачно, онда нико не омета инсталирање адаптера са даљинског управљача, који одговара на звукове и на њега прикључује додатну лампу. У овом случају, не додирујете књижење.

ИР канал

Утичница се контролише невидљивим инфрацрвеним зрачењем. Према овом принципу, већина система даљинског управљања кућних апарата (телевизори, музички центри, клима уређаји) раде. Контролни систем на инфрацрвеном каналу је једноставан, јер има богату основну базу.

У неким случајевима, самостално сакупљање такве утичнице, не можете чак ни направити даљински управљач и прилагодити купљену универзалну или удаљену електричну опрему.

Али постоје недостаци:

 1. Управљање је могуће само уз директну видљивост (у неким случајевима могуће је постићи одзив сензора зрачењем рефлектованим од зидова). Није могуће укључити утичницу на великој удаљености или из сусједне собе са затвореним вратима.
 2. Могући лажни аларми из извора светлости чији спектар снима и ИР подручје (на пример, инфрацрвена утичница за даљинско управљање може да ради са муњевитим блицом) или из команде даљинског управљања.


Инфрацрвене контролне утичнице

\ т

радио канал

Један од најстаријих (не рачунајући ожичен)начине даљинског управљања. Омогућава вам да укључите уређај (са довољном осетљивошћу пријемника и снагом предајника) не само на даљинском, већ и на неколико километара.

Међутим, опсег активности је још увијек ограничен. Најједноставнији склоп таквих уређаја може бити осјетљив на сметње, тако да је пожељно имплементирати систем енкрипције сигнала.

Радио оутлет

\ т

Имајте на уму да се често користе Ви-Фи и Блуетоотх пријемници и предајници. Овај приступ вам омогућава да контролишете утичницу не само са засебним даљинским управљачем, већ и да обезбедите команде са мобилним телефоном или таблетом.


Ако користите Ви Фи, даљински управљач може бити паметни телефон

ГСМ канал

У принципу, исти је као и радио канал, али ова контрола је практичнија, јер можете контролисати утичницу било гдје у свијету, гдје постоји мрежна покривеност. Да би се поједноставила монтажа, оба пријемника користе или посебне модуле или јефтине (старе) мобилне телефоне.

На пример, док сте у другом граду, можете укључити грејање у кући или аератор за акваријум са овом утичницом. Један недостатак - морате платити оператеру за коришћење СИМ картице.


ГСМ соцкет

Неколико шема за самосталну монтажу

Сада погледајмо неколико шема за прикупљање удаљене утичнице властитим рукама, које се налазе на интернету. Нећемо скривати ове склопове уопште за многе друге уређаје за контролу електричне опреме на даљину, па ћемо покушатиодабрати најзанимљивије, захтијевају другачији ниво вјештине.

И изабрали смо прве две шеме са контролом радио канала, пошто су утичнице са ИР контролом, упркос чињеници да су оне на реду јефтиније, неће вас спасити од проблема "спаљивања гвожђа" - изашли су из куће и заборавили да је искључио електрични апарат .

На готове модули

Најлакше је сакупити прикључак за даљинско управљање за само неколико сати на сету готових модула од стране Мастер Цаке компаније, које је лако купити на интернету. Уређај има прилично добре карактеристике - уклопно оптерећење до 2 кВ и 10А, домет до 50 метара. Иако рецимо да је цијена ниска (за све блокове морате дати око 2 тисуће рубаља), али можете скупити мање за себе.

Треба нам:

 1. модулски пријемник са склопним уређајем МП912;
 2. Напајање за њега(Могуће је сакупити и самостално, али је боље купити пар, више попуста на комплету) ВП1245;
 3. даљински управљач МП910.

Цена за све, ако купите пријемник и напајање, је отприлике иста као код готових утичница са даљинским управљањем преко радио канала, али, ипак, то ће бити учињено својим рукама.

За монтажу није потребно посебно знање у радио-инжењерству, најважније је да буде у стању да чита круг и држи у рукама лемилица и клијешта. Цитирам шему повезивања пријемника и напајања.


Прикључни круг пријемника

Утичница се може саставити у неколико верзија:

 1. хов тообичан рачун (мораћете да пронађете додатни волумен у случају, на пример, уклањање прекидача у утичници са прекидачем);
 2. уграђени у зид (у овом случају, додатни волумен за електронику може се наћи у волумену зида, не заборављајући на хлађење елемената);
 3. као адаптер у утичницу;
 4. као продужетак или адаптер.

Ево како прикупити удаљену утичницу. То је само неколико корака:

 • На плочи пријемника испустите лемилицу.Постоје два "мрље" за избор кодирања сигнала (као што је приказано на слици испод, приказано у црвеном кругу).


Избор кодирања у пријемнику и предајнику

 • Након што је распаковао предајник, баш као и закључавање сандука и на његовој плочи, онда поново покупи случај.
 • Спојите пријемник на напајање.
 • Повежите напајање и релеј пријемника на 220 волти (ако је утичница уграђена директно или преко прекидача, ако је направљена као адаптер или продужетак, онда на кабел или утикач).
 • Осетите дизајн - када кликнете на дугмад предајника, треба чути клик релеја пријемника.
 • Инсталирамо пријемник са напајањем на кућиште.

Шема без употребе готових модула

Следећа шема је састављена од нуле и намењена је искуснијим радио аматерима. Велики плус - ради на удаљености до пет километара.

Ако живите близу свог радног места (на пример, у малом селу), онда имате конзолу и можете да укључите и искључите било којууређаја у кући. Поред тога, правите мале измене, можете повећати број канала и управљати не једном јединицом, већ неколико.

Напомињемо да је занимљиво и са оним што се ради без готових модула (ако не и таквих чипова), а то је занимљиво многим мајсторима. Цена свих компоненти - око хиљаду рубаља. Међутим, сви детаљи су веома чести и могу се бацити са старих уређаја.

Да би се олакшало прикупљање уређаја, дају се не само начелни дијаграми, већ и цртежи штампаних плоча.


Шема и штампана плоча пријемника са именима и пакетима делова.

\ т

Пажња. Слика штампане плоче је дизајнирана за мале делове - отпорнике и кондензаторе (осим за микроконтролере, наравно). Стога, ако елемент није погодан, не може бити тешко прилагодити га, али се величина може повећати

.

Пријемни круг функционише на следећи начин:

 1. На завојници Л1 и кондензаторима Ц1 и Ц2, пријемна петља се подешава на радну фреквенцију (дозвољени опсег 27,12 МХз за сличне уређаје). ВД 1 диода напушта додатни сигнал ако је предајник у близини.
 2. Транзистор ВТ 1 је саставио појачало високих фреквенција. Транзистор поља је изабран због његове високе осетљивости.
 3. На чипу ДА 1 се генерира хетеродина, чији се сигнал мијеша са сигналом појачала високе фреквенције. За стабилан рад хетеродина, његова фреквенција од 26,655 МХз даје кварцни резонатор К.
 4. Сигнал средње фреквенције 465 кХз се филтрира кроз резонатор К 2. Инсталацијауместо конвенционалног ЛЦ филтера, резонатор обезбеђује високу селективност пријемника.
 5. Сигнал средње фреквенције се затим шаље на појачало које је састављено у делове чипа ДА 2. Чип такође укључује аутоматски контролер нивоа сигнала, детектор ниске фреквенције и појачало (УЛФ). За подешавање сигнала на УЛФ улазу, између стезаљки 9 и 8 се инсталира отпорник.
 6. Из излаза нискофреквентног појачала, сигнал се шаље на појачало састављено на транзистору ВТ 2 и рефлексној каскади на завојници Л2 и кондензатору Ц 19.
 7. Рефлексна каскада је подешена на фреквенцију од 1,25 кХз. Појава ниске фреквенције ове вредности доводи до резонанције, а на катоди ВД 2 диоде појављује се константан напон. Отвара транзистор ВТ 2, чији колекторски круг укључује КСЦ релеј, који контролише напајање струје на утичнице утичнице.

Дајемо податке о намотајима намота и елемената за означавање који нису приказани на дијаграму:

 1. Колут Л 1 је намотан на шипке феритног пречника од 2,8 мм и дужине 1,2 центиметра. Жица за намотавање у пресеку 0,31 милиметара. Број завоја 14. Завојница је намотана тако да се може померати по језгру ради подешавања.
 2. Колут Л 2 је намотан на прстен ферита 400НН у величини К7-4-2. Садржи 350 завоја жице са попречним пресеком од 0,06 милиметара.
 3. Пиезокерамички филтер ФСЛП 061-02, мада је могуће користити било који други, најважније, тако да се фреквенција подудара.
 4. Релеј типа РЕЗ-55, али можете користити и РЕМ-43 или 44 или било који други. Акопотребно је пребацити оптерећење више од 0,25 ампера, затим додатно уградити контактор, чији ће намот контролирати релеј, а он, заузврат, - оптерећење.


Ако се планира велико оптерећење, мора се додатно инсталирати контактор

Занимљиво је знати. Као извор напајања, батерија је приказана на дијаграму. За пријемник утичнице, овај приступ је бесмислица, па је боље користити напајање из мреже (схеме његовог сета, укључујући и без трансформатора, као на слици испод). Међутим, данас је много лакше и јефтиније купити готов извор напајања (на примјер, исти као и за претходни уређај), или користити утикач пуњача за електронске уређаје који су оштећени (преко кабла).

Најједноставнији без напајања трансформатора

Следеће, бавимо се предајником. Ево његове шеме.


Шема дијаграма предајника даљинског управљача и цртање картице

То је мало једноставније за пријемник, као и сви предајници, дизајнирани да раде са једним пријемником и на истој фреквенцији.

Он овако ради:

  \ т
 1. Транзистор ВТ 1 ради у генератору носеће фреквенције- стабилизиран је кварцним резонатором К 1 на 27,12 МХз. Изолација сигнала јавља се на индукцијској завојници Л1, након чега се на појачало снаге примјењује кондензатор Ц8 (искључујући утјецај накнадних кругова и додатна филтрација сигнала).
 2. Високофреквентно појачало (УХФ)​​сакупљено на транзистору ВТ 2 подиже сигнал генератора на потребнуниво напајања антене.
 3. За координацију са антеном и уклањање нежељених хармоника је вишестепени удубљени филтер на завојницама Л 4, Л 5, Л 6 и кондензаторима Ц 13, Ц 14, Ц 15 . После њега, преко кондензатора Ц 17, спаја се једноставна антена. За максималну осетљивост система, његове дине треба да буду више од пола метра, тј. Све телескопске варијанте са било ког радија су погодне.
 4. \ т Транзистор ВТ 3чији транзиторни емитер-колектор је укључен у колекторски круг ВТ 2, на који је монтиран УХФ, намењен је за амплитудну модулацију. Што је више отворено, боља је веза фреквенције носиоца.
 5. \ т Да би се активирао релеј пријемника, потребно је да се, након детекције радио сигнала, додели нискофреквентни сигнал на 1,25 кХз , да произведе мултивибратор на логичким елементима ", или -" Д1.1, Д1.2 најједноставнијег дигиталног чипа типа ЛЕ 5. Фреквенција се даје номиналним вредностима отпорника Р1 и Р2, као и кондензатора Ц3.
 6. Модулатор шаље сигнал кроз ланац Д1.3, Д1.4 којим управља прекидач С1 . Ако је откључан онда се радио сигнал модулира жељеном фреквенцијом и релеј пријемника је укључен, утичница се напаја од стране потрошача, ако је затворена, онда нема напајања.

Сада дајемо имена и називе елемената који нису наведени у шематском дијаграму, као и могуће замене за аналоге:

 1. Кварцни резонатор К 1 - било који, израчунат на фреквенцији од 27,12 МХз.
 2. Завојнице Л 1, Л 2, Л 3 су намотане, користећи као отпорнике језгра МЛТ 0,5 са номиналном вредношћу најмање100 кОм. Садржи 40 завоја жице са попречним пресеком од 0,16 милиметара.
 3. Намотај Л 4 и Л 5 без језгра. Пречник је дуг 7 милиметара, десет. Први садржи 15 завоја жице са попречним пресеком од 0,61 милиметра, а други са попречним пресеком од 0,56.
 4. Завојница Л 6 је намотана на исти начин као и на улазној путањи пријемника, на феритну осовину пречника од 2,8 милиметара и дужину од 12.
 5. Чип серије 176 може бити замењен потпуно истом (ЛА-7) серијом 561 или чак 564 (али у последњем случају мораћете мало да промените изглед плоче). Штавише, ако се слово "К" не појављује на етикети пре серијског броја, то ће бити још боље, јер странка са којом овај чип није у општој употреби, а посебан - за војне производе, а тиме и поузданији.
 6. Транзистор ЦТ 608 може бити са било којим индексом слова (ово се односи на друге транзисторе),
 7. Аналоги се примењују у нашој шеми за замену транзистора ЦТ 608 - ЦТ 606 и ЦТ 907.
 8. Транзистор ВТ 3 може бити не само ЦТ 814, већ и ЦТ 816, па чак и стари германијум ГТ 403.

Сада о подешавању пријемника и утичнице. Као прво, ради се о предајнику:

 • Уз помоћ високофреквентног осцилоскопа када је модулација искључена, досежемо максимални сигнал на излазу антене. То чинимо компресовањем и увијањем завојница Л 4 и Л 5 и подешавањем грађевинског кондензатора Ц 13.

У првом реду постижемо максимални сигнал високе фреквенцијеисправан облик

 • Затим спојите антену на исту на 1 метар од предајника, мењајући положај завојнице Л 6 на језгру.

Пажња. Приликом конфигурисања главне ствари, грешка је да се не мери један од хармоника сигнала, његов ниво је мањи.

 • Сада пребацује С 1 да укључује модулацију. Синусни сигнал ће се разликовати по нивоу. Након промене скенирања осцилоскопа, морамо да видимо правоугаони сигнал.


Сигнал правокутне модулације

 • Након подешавања предајника, фиксирајте положај завојница завојнице Л 4 и Л 5, као и положај завојнице Л 6 на језгру епоксидном смолом или лепком.

Онда узмемо пријемник:

 1. Укључите наш предајник.
 2. Померањем завојнице Л 1 дуж језгре постижемо максимални ниво сигнала на излазу високофреквентног појачала у транзистору ВТ 1.
 3. Затим, уз помоћ отпорника зграде Р 8, постижемо операцију чистог релеја када се укључи модулација предајника. Додатно, можете подесити фреквенцију генератора ниске фреквенције на отпорнику Р 2 зграде у својој схеми.

Након што смо саставили и прилагодили електронски део, остаје да се монтира у било ком практичном случају, као и претходна верзија пројекта. Такође можете надоградити овај круг и користити пријемник и предајник за контролу вишеструких утичница (канала).

Да бисте то учинили, направите следеће промене:

 1. Повежите се са тачком "А" код рецепционара (послекондензатор Ц 18), још неколико чворова потпуно сличног чвора на транзистору ВТ 3, осим капацитивности Ц 19, релеј сваког таквог чвора ће контролисати свој канал. Кондензаторе смо одабрали, на пример, 0,15 μФ, 0,1 μФ и 0,68 μФ.
 2. У одашиљачу морате користити паралелне отпорнике Р2 (сваки на вашем каналу) укључених прекидача.
 3. Приликом подешавања уграђујемо додатне подсклопове фреквентних отпорника за управљање сваким каналом према положају прекидача.

Управљање ГСМ каналом


Узорак ГСМ утичнице

Даћемо дијаграм даљински управљане утичнице са ГСМ контролом. У овом случају, као пријемник, користићемо било који телефон (стар са сломљеним телом и тако даље), а најважније је да прима сигнал.

Одашиљач је, наравно, мобилни телефон. Свидјело нам се то што не захтијева демонтажу мобилног телефона, као и већина других опција за спајање на вибраторски телефон, те може подржавати неколико канала.


Телефон је повезан са комутационом јединицом преко мини-прикључка

Рад са овим уређајем је једноставан. Ова шема неће бити детаљно демонтирана, као да сте имали довољно искуства да сакупите претходне, а онда из овога можете да се носите без проблема.

Контрола таквог прикључка врши се са мобилног телефона уместо даљинског управљача. Све је врло једноставно:

  \ т
 1. Унесите број телефона нашег пријемника.
 2. Након повезивања са кључевима телефона "1" - "7"променити стање утичница које су повезане на одговарајући релеј (канал). Можете да искључите све утичнице притиском на "0".


Да бисте омогућили прикључак, једноставно бирајте број телефона пријемника, сачекајте везу и кликните на жељену цифру

Принцип се заснива на чињеници да након повезивања телефон прелази у режим гласовног бирања - ДТФМ бирач. Он препознаје додатну јединицу коју је конектор Кс 1 прикључио на прикључак за слушалице (обично мини прикључак од 3,5 мм). Прихватањем команде, он укључује /искључује релеј, а то је оптерећење на излазу. Ево шеме овог блока.


Шема контроле блока за контролу ГСМ прикључка

Главни дио круга је велики интегрирани круг КР1008Взх18 је ДТФМ декодер и дизајниран је за дигиталну ПБКС тијеком Совјетског Савеза кошта нешто више од сто рубаља.

Блок ради на следећи начин:

  \ т
 1. Сигнал из излаза телефонског кондензатора Ц 1 (за раздвајање кола уређаја и телефона) и делиоца напона на отпорницима Р2, Р3 иде на улаз декодера. Добитак зависи од односа отпора отпорника Р 2 и Р 3.
 2. Кварцни резонатор К 1 је инсталиран за стабилан рад генератора такта декодера.
 3. Препознавање сигнала на декодерским излазима 11, 12, 13, поставља се његов троцифрени бинарни код. Штавише, чува се у одсуству сигнала (када је дугме на телефону предајника већ пуштено).
 4. Овај код се декодира у децимални микро-склоп Д 1, а на његовим одговарајућим излазима постоји напон (у принципу)број канала се може смањити на девет).
 5. Сигнал из излаза Д 1 отвара одговарајуће транзисторске кључеве, који напајају релеје К1 до К7, а они, заузврат, напон на утичницама.

Да бих олакшао компилацију, даћу слику штампане плоче.

Цртеж ПЦБ-а за управљање утичницом преко ГСМ канала

\ т

Пажња. На плочи се налази један жичани џампер, а излази чипова Д 1 са прелазним кључевима су повезани жичаним појасом.

Биће нам драго да вам је наш чланак помогао да разумете - која је сврха даљински управљане утичнице и принципа њеног рада. Ако сте и даље успели да сакупите неколико дизајна са нашим описима, онда време проведено у писању није било узалуд. Нека ваша кућа буде лепа и удобна, укључујући и преко утичница са даљинског управљача.