Уређај за уштеду електричне енергије - развод или је то истина?

Плаћање рачуна, посебно након наредног повећања тарифа, многи мисле да је потребно уштедјети електричну енергију. Најзанимљивији од нас иду на интернет и регрутују у потрази за "како штедити електричну енергију", а овдје у предвечерје постоје онлине продавнице које нуде уређај за уштеду електричне енергије. Искушење да се купи чудотворни уређај једном је да плати пола животног века да би платио двоструко више за електричну енергију да би био несумњиво велики, али онда постоји сумња у то - а не развод, или је то? Да ли услужни програм заиста ради? Погледајмо детаљно.

Шта нам говоре произвођачи?

Тржиште и онлине продавнице сада представљају бројне сличне уређаје који нестају из видокруга, а не знају које да изаберу. Чим произвођачи не назову своје уређаје - економију, штедњу енергије, економију.

Многи људи почињу да читају рецензије како би направили прави избор. Искрено, боље је да то никада не радите, има много лажних коментара, зато немојте вјеровати, али то темељито у цијелости.

Размотримо како се "економичност" електричне енергије јавља на примјеру уређаја за уштеду енергије "ШТЕДЊА ЕЛЕКТРИЧНЕ ЕНЕРГИЈЕ". Када одете на сајт који нуди да купите (па чак и уз попуст од 50%) такав уређај, на првој страници сазнајемо да се испоставља да је свака друга европска породица купила старатеља за дом и штеди енергију и новац у пуном замаху. Нема продавнице, канцеларије, паркинга, козметичког салона, ресторана илистамбена кућа не може без ње.

додатне погодности

Произвођач показује да уређај не само да штеди енергију, већ има и неколико предности:

 1. Нема преваре мерача, једноставно спајањем уређаја, енергија се користи ефикасније и постиже се економски резултат.
 2. Живот електричних кућанских апарата се наставља.
 3. Електромагнетно зрачење које је штетно за људе, а које се ослобађа из електричних уређаја и ожичења, је сведено на минимум.
 4. Ефикасност таквог инструмента није пословична, то је потврђено бројним студијама и има научно објашњење.

И употреба уређаја је једноставна и једноставна. Довољно да га утакне у утичницу, а за 1-2 месеца, он ће у потпуности отплатити потрошени новац, смањујући мјесечну накнаду за струју за 30-50%.

Принцип рада и дијаграм уређаја

Како функционисање оваквог дивног уређаја објашњава примену његове примене?

Електрична енергија се састоји од двије компоненте - активне и реактивне. Активна енергија - корисна је, користи се кућним апаратима за свој рад. Реактивна енергија је невидљива, ствара додатно оптерећење на мрежи. Као резултат тога, тренутна потрошња се повећава. Осим тога, сва реактивна енергија доводи до штетних електромагнетних поља. У складу са упутствима произвођача, уређај за уштеду енергије уклања реактивну компоненту из мреже. Због тога се струја коју троше кућански апарати из мреже смањује. Према томе, потрошња је мањаструју и трошкове за њено плаћање.

А сада да видимо, каква је схема уређаја, тако да она у стварности може пружити такав економски ефекат. Извана изгледа прилично прилично - пластична сребрна торбица, а на црном веставоцхка бриљантан лого са именом компаније. Кућиште је уграђено у електричне контакте у облику утикача. Ту је и једна или две ЛЕД диоде које указују на положај уређаја.

Након одвртања једног вијка, који причвршћује двије половице кућишта, можете видјети малу електроничку плочу с минимумом компоненти и филмски кондензатор (његов капацитет је мали, око 6 микрофарада). Ако пажљиво проучите коло које се прикупља на плочи, постаје јасно да он једноставно даје ЛЕД индикацију.

тест уређаја

Теоретски, читав уређај који смо проучавали остаје да га тестира у пракси.

Треба одмах обратити пажњу на очитавања бројила и још боље извршити контролна мерења. Потребно је снимити бројеве на шалтеру, на пример данас у 9.00, затим у исто време следећег дана и израчунати колики је био трошак по дану. Раније је било лакше пратити бројаче када је њихова акција била заснована на ротирајућем диску. На брзини ротације одмах је постало јасно - диск се креће спорије, дакле, мање потрошње, и сходно томе, напротив. Али сада је мало вероватно да ће негде бити куће или стана са бројачем дискова, свуда они су одавно замењени електронским. Тако да морашнаписати сведочење и онда направити једноставне калкулације.

Након тога морате да убаците уређај да бисте га сачували. Произвођачи уређаја препоручују да изаберете најближи излаз из бројила, али га можете укључити у најоптерећеније. ЛЕД диоде, као и њихове, су испалиле. Сада је потребно израчунати цијену за сљедећи дан већ с уређајем на (опет је потребно узети за извјештајни период дан од 9.00 сутра до 9.00 сутра). У исто време је веома важно да се мрежа која је повезана са мрежом није променила. Наиме, за овај извјештајни период исти број кућанских апарата у вашем стану ће остати укључен у мрежу (хладњак, компјутер, ТВ, бојлер, електрично гријање) тако да можете оцијенити уређај у смислу ефикасности уштеде енергије.

Нажалост, испоставља се да се бројач намотава на исте киловатне сате, који без активираног уређаја.

Али многи људи, мислећи да купују економизатор струје, долазе кући, извлаче пакет профитабилних куповина, укључују се у утичницу и мирно почињу да очекују економски ефекат, па чак и не гледају на очитавања бројила. Мјесец дана касније, када је вријеме за плаћање потрошене електричне енергије, изненађујуће је да је трошак остао исти. Зашто се то догодило? Који је трик овог уређаја? Да ли је ово још један мит и начин да се зараде новац од поузданих људи?

Да бисте одговорили на ова питања, морате добро разумјети компоненте електричне енергије. Као што је већ поменутогоре, има две врсте.

Енергија: активна и реактивна


Обратите пажњу на спојени кондензатор - могуће је да ће такав чудотворни уређај изазвати пожар

Активно - ово је компонента електричне енергије која се троши на стварање видљивог посла. На пример, вентилатор је почео да се ротира, пумпа је почела да пумпа воду, електрично загревање врелим ваздухом, музички центар да производи музику, и електричне сијалице су бљескале. Наиме, активна струја је направила користан рад и трансформисала се у светлосни, звучни или термални облик енергије. Активна компонента се увек мери у ватима (В). Многи електрични уређаји у свом раду заснивају се само на овој компоненти - електричним штедњацима и пећима, глачалима и гријачима, свјетиљкама са жарном нити. Ако у пасошу пише да је активна снага уређаја 1 кВ, тада ће се таква опрема узети из мреже и пуне снаге од 1 кВА.

Реактивна енергија се стога зове да је невидљива. Многи апарати за кућне апарате неће радити без њега, јер је главни чвор у њиховом раду мотор. Она се пак покреће стварањем електромагнетног поља око њега. И то је главна функција реактивне снаге. Ови кућни апарати укључују - у сваком апартману има фрижидер и машину за прање веша, све врсте електричних алата (Бугари, електричне бушилице, одвијачи, штроборићи). Ова вредност се мери у варарс (вар).

Да би се смањила потрошња електричне енергије, потребно је смањити њену активну и реактивну компоненту.

У случајудовољно активан да онемогући непотребне потрошаче, односно да смањи количину која се напаја из мреже расвјетних лампи и електричних уређаја.

Реактивна енергија се смањује укључивањем у мрежу прилично моћних кондензатора који то компензирају и смањују потрошњу. Да бисте правилно изабрали такве кондензаторе, морате знати укупну снагу свих електричних уређаја укључених у мрежу. 6 микрофарад које се налазе на филмском кондензатору који је укључен у дијаграм струјног круга уређаја за уштеду електричне енергије довољан је за компензацију јалове снаге мале флуоресцентне лампе (40 В).

Али најзабавнија ствар је то што величина тог одступања од реактивне енергије апсолутно не утиче на ништа. У нашим домовима и становима инсталирани су бројила активне електричне енергије и потпуно су различити, колико ће кроз њих проћи енергија реактивне енергије. Домаћи кућни бројач то не узима у обзир.

Немојте се заваравати

Уређај о којем смо већ говорили, кинески произвођач је успио осигурати барем мали кондензатор. Шема јефтинијих уређаја уопште се састоји од ЛЕД и отпорника. Када се укључе у утичницу, два мала индикатора почињу да сијају, нешто као вијенац за божићно дрвце. Али гирланде барем обављају функцију украшавања новогодишњег празника, а уређај са две светлеће тачке уопште нема никакво функционално значење.

Стога, као да нисмо хтјели разочарати оне који су већ купили сличне уређаје за уштеду енергије, алимора се навести да је ово непрекидни лохотрон. Док људи бацају новац на куповину апарата за уштеду електричне енергије (а коштају од 300 до 1500 рубаља), они који су дошли с њима, задовољни су трљањем руку. То је врло профитабилан посао - купити много таквих кутија у Кини, подићи цијену 10 пута и продати грађанима који вјерују.

Ево детаљног видео извјештаја о наручивању двају различитих "економиста" директно из Кине:

Надамо се да је то довољно да одустанете од куповине уређаја. А посебно не покушавајте сами да смислите нешто. Поново, Интернет је пун чланака, дијаграма и видео клипова о томе како направити уређај за штедњу електричне енергије. Чак се појављују таква дрска имена као "кхалиавное електрика". Ни на који начин не подлећи овим триковима, "економајзер", направљен од стране својих руку, у најгорем случају, може оштетити електронски метар шалтера, ау најбољем случају, једноставно је бачен у време ветра и новца.

Како уштедети електричну енергију без чудо уређаја?

Да бисмо додали неки оптимизам, желимо вам дати прави савјет о томе како смањити потрошњу енергије у дому:

 1. Жаруље са жарном нити могу бити замењене ЛЕД лампама које штеде енергију. Тако једноставна, а годишња уштеда електричне енергије приликом замене само 10 сијалица биће око 800 кВх.
 2. У дневном светлу користите природно светло. Да бисте то урадили, немојте запушавати прозорске клупице огромним лонцима за цвијеће, немојте објесити тамне завјесе.
 3. Инсталирајтемерач електричне енергије са више тарифа. Ноћна тарифа је јефтинија, па користите функцију одложеног старта у кућним апаратима. Покрените вашу машину за судове, машину за веш, машину за прављење хлеба и вишеструку гардеробу ноћу.
 4. Приликом инсталирања расвјете у стану, увијек треба наћи мјесто за висеће зидне свјетиљке и сцонце, мале пријеносне инсталације. Ако желите да читате или плетете, окрените их уместо надземног осветљења читаве собе.
 5. Када напуштате кућу током дана и ноћу када спавате, искључите телевизоре, компјутере, музичке центре, микроталасне пећнице из мреже. Сви ови уређаји у режиму мировања такође троше струју.
 6. Ако је могуће, кућне апарате замените новом. Што је старија, то је већа потрошња енергије. Када купујете, дајте предност моделима са класом А.
 7. Пре употребе клима уређаја затворите све прозоре и врата, не хладите улицу.
 8. Ако имате електрично гријање, размислите о додатној изолацији стана или куће вани.
 9. Па, наравно, одлазите, угасите светло.

Надамо се да ћемо у овом чланку бити у могућности да објаснимо да куповином и инсталирањем сличних уређаја за уштеду електричне енергије, само незнатно можете истоварити малу област ожичења од оскудног дијела реактивне компоненте. Али ни ваш труд ни новац који бацају на ветар неће ценити метар. Не повезујте се са домаћим уређајима, али боље их користите и научите како да поштено уштедите новац.