Уређај високе пећи, принцип рада високе пећи

Топљење сировог гвожђа у индустријским размерама је немогуће без димензионалних, сложених и снажних пећи. Висока пећ је вертикална рударска конструкција у којој се жељезна руда топи у корисни метал. Уређај за високу пећ значи непрекидан рад у периоду од 3-12 година, до великих поправки.

високе пећи

Модерна пећ је огромна конструкција тежине до 35000 т и висине до 40 м. Да би се дуготрајно топљење одвијало без застоја, пећница мора бити издржљива и поуздана. Споља, уређај је покривен челичним кућиштем - база је обложена дебелим листовима (до 4 цм).

Унутра је ватроотпорна облога. Захтијева константно хлађење, стога су испод њих уграђени метални капацитети испод којих циркулира вода. Пошто течност захтева много, понекад се хлађење користи испаравањем. Суштина методе - у испаравању кипуће воде, активно апсорбује топлотну енергију.

Пећ је зграда која се састоји од мноштва елемената. Мајор представљају:

 • са сечивом (решетком);
 • дезинтеграција;
 • рудник;
 • планина;
 • са раменима.

флаппер

Ово је горњи елемент који служи за пуњење сировина (пуњења) и испуштање издувних гасова. Главни део пробијача је преградна јединица. У већини случајева уређаји за пуњење шарже су биконуси. Између пунила, оба конуса су прекривена. Након што се сировина напуни, спушта се мањи елемент, а жељезна руда пада у већу. Чим куцате је потребнодио, мали конус затвара, из велике руде улази у пећницу. Након тога, велики уређај је такође запечаћен.

Напредније високе пећи имају побољшану конструкцију прирубнице. Улога великог стожца игра ротирајуће корито са могућношћу подешавања угла нагиба. Због тога је могуће пуњење сировине са било које стране.

Хеликоптер служи као испаљени гас. У процесу топљења настаје огромна количина гаса. Заједно са њом уклања се и прашина која садржи гвожђе, коју хватају гасни чистачи.

Мине

Рудник заузима највећи део пећног простора. Структура која се пружа према доље је крњи конус. Због тога долази до равномјерног храњења набоја. Висока пећ - конструкција је вертикална и прилично висока. Ово је неопходно да би се обезбедила хемијска и топлотна обрада сировина загрејаним гасовима.

дезинтеграција

Елемент у облику цилиндра налази се у средњем делу радне домене. За карактеристику парапа је највећи промјер. Сврха пројекта - повећање простора пећи и елиминација непотребних сировина. Овде се формира празна стена.

рамена

Скраћена конусна верзија одвајања - окрњена компонента је окренута великим дијелом према горе. Уз помоћ пчелињег саћа смањити количину топионице у производњи сировог жељеза.

рог

Главни део у коме се врши топљење метала. Овде настају опекотине кокса и гас, акумулирају се шљака и гвожђе и редовно се ослобађа течни метал из конструкције. Труба је направљена од чајниказоне и металоприемника. Кроз плућа, уз помоћ гријача и прстена, доводи се топли зрак у пећ. Неопходан је за сагоревање горива. Дно металоприемника је Лесхцхад.

На дну пећи се налазе шипови од шљаке и ливеног гвожђа - рупе кроз које пролази растопљени метал. Након отпуштања жељезна рупа се затвара помоћу клипног механизма отпорности на ватру са масом.

Отвори шљаке су 1,5-2 м изнад пилота од ливеног гвожђа. Затварају се помоћу челичних чепова са врховима. Од ливеног гвожђа, шљака се одваја помоћу агрегата који се налази на лонцу пећи. Обе компоненте се убацују у посебне посуде.

Сва ова огромна конструкција има огромну масу. Такву тежину треба равномерно пренети на тло. Због тога је висока пећ инсталирана на масивној бетонској подлози, чија дебљина сита може досећи и до 4 м. Горњи дио темеља израђен је од бетона отпорног на топлину у облику монолитног цилиндра.

Притисак велике масе на тлу компензира се уређајем снажне основе

Табела приказује однос величина неких модерних пећи.

Димензије, мм Корисна запремина високе пећи, м3
2000 3000 5000
Пречник:
флаппер 7300 8200 11200
парапа 12900 16300
брдо 9750 11700 14900
Висина:
рудника 18200 20100 19500
брдо 3600 3900 4500
корисно 29200 32200 32200
фулл 32350 34650 36900

Додатни елементи пећи

Рад пећнице захтијева рад помоћних уређаја. Међу њима:

 • грејачи ваздуха; Велики елементи типа куле се налазе у близини пећи; Они добијају испрани гас који затим гори; Ово ствара још врелији гас, уз помоћ сложеног система загрева ваздух; потоњи - загрејан на температуру од најмање 1000 степени - улази у ток за топљење сировог гвожђа;
 • машине за дување; компримирани зрак је потребан за сагоријевање горива; ваздух у пећи се доводи кроз уређаје који стварају притисак од око 25 МПа;
 • уређај за подизање и пуњење пуњења;
 • пречишћивачи гаса за чишћење плавог гаса;
 • друга помоћна средства - на пример, мостне дизалице опремљене двориштима од ливеног гвожђа.

Модерне пећи су опремљене системима за аутоматизацију. Компјутеризација вам омогућава да контролишете и регулишете основне параметре везане за рад високе пећи. Под контролом нивоа пуњења сировина, притиска гаса, температуре експлозије, и тако даље

За автоматизациа се изработени модерни високи печи. Рачунар контролише главне производне процесе

Који је принцип рада високе пећи?

Принцип рада високе пећи заснива се на сложеним физичким и хемијским процесима. Додели следеће операције:

 • сагоревање горива;
 • рецоверигвожђе
 • разградња кречњака на калцијум-оксид и угљен-анхидрид;
 • засићење гвожђа угљеником;
 • топљење метала;
 • топљење шљаке и других.

У најширем смислу, висока пећ је производња сировог жељеза из жељезне руде. Главни материјали којима је могуће топљење сировог гвожђа:

 • гориво - кокс;
 • руда гвожђа - сировина од које се топи свињско гвожђе;
 • флукс - специјални адитиви од песка, кречњака и неких других материјала.

У пећи набоја долази у облику малених фузионираних комада - пелета или агломерата. Као рудна супстанца могу бити манганове руде или различите варијације жељезне руде. Сировине заспавају у низу слојева, наизмјенично са слојевима флукса и кокса.

Намена флукса - одвајање сировог гвожђа од нечистоћа и празних стена (муљ)

Шљака тече по површини врућег гвожђа. Нечистоће се одводе док се течни метал не замрзне.

Снабдевање сировинама, као и рад пећи, треба да буде континуирано. Константност процеса обезбеђују се посебним транспортерима. Пролазећи кроз описане елементе у пећи, пуњење пролази кроз низ технолошких процеса.

Горући кокс даје потребну температуру, која не смије пасти испод 2000 степени. Спаљивање доприноси повезивању кисеоника и угља. Истовремено се ствара угљен диоксид. Под утицајем топлоте, потоње постаје угљен моноксид. Ово враћа жељезо.

Опоравак жељеза - један однајважније фазе производње. Без овог процеса није могуће стећи потребну снагу метала.

Лијевано жељезо постаје тако након што жељезо прође кроз растаљени кокс. Да би резултат био могућ, гвожђе мора бити засићено угљеником. Лијевано гвожђе укључује легуре, у којима удио угљика износи 2-5%.

Након што се готови метал накупио у ковачници, он се ослобађа кроз шипове. Шљака се прво производи кроз горњи отвор, а затим - кроз дно - сирово гвожђе. Потоњи се спаја кроз канале у лонцу и иде на даљњу обраду.

закључак

Висока пећ - једна од најважнијих компоненти црне металургије. У модерним областима, високе пећи се обично "монтирају" у металуршким комбинацијама. Просечна пећ може да произведе око 12.000 тона гвожђа дневно, трошећи око 20.000 тона сировина.