Уређај камина: принцип рада димњака у приватној кући, цртање пећи са затвореним ложиштем, како направити властите руке у сеоској кућици

Тренутно, камини постају све популарнији. Класичне варијанте се обично постављају као декоративни елемент или додатни извор топлоте. Чињеница да уређај не обезбеђује акумулацију топлоте, соба се брзо хлади након што се пламен угаси.Класични дизајн служи као додатни извор вентилације простора, што у условима тешке руске климе није плус. Да би се избегли негативни фактори и створио дух атмосфере, програмери су пронашли повољне начине да сачувају предивну традицију грејања приватне куће.

Карактеристике и типови дизајна

Огрев на дрво и угаљ - једна од најчешће коришћених опција у сеоским кућама. Састоји се од свих врста материјала - цигле, бетона, челичног лима или другог метала. Карактеристична карактеристика свих класичних сорти је директна димна цев, комбинована са широким отвореним простором огревног дрвета.


Размотрите главне елементе камина.

 • Испод - доњи строго хоризонтални део пројекта, намењен за лоцирање огревног дрвета. Може бити глув или са рупама.
 • Пуњач горива - простор за пожар. Стражњи зид повећава приказ топлине у просторији. Код неких класичних варијанти, бочни зидови су такође постављени.
 • Димна комора - повезује гориву ћелију и цев за сакупљање гасова током јаког стварања дима.

 • Димни зуб или праг гаса - избочењеу комори која спречава повратни ток и осигурава сакупљање кондензата током паљења. Ширина елемента подудара се са сличном величином камере.
 • Цев или димњак служи за уклањање дима. Има квадратни, кружни или правоугаони облик. Да бисте подесили газ дуж дужине конструкције, инсталирајте један или два реза. Они такође спречавају природну вентилацију током застоја камина.
 • Портал - улазни оквир дрва за огријев је ограничење радног простора и декоративног елемента у исто вријеме.


Обрасци портала могу варирати, у зависности од стила дизајна. Карактеристике П-облика енглеског, старохрватског, француског, као и минимализам и хигх-тецх. Форми "Д" теже земљи и модерном модерном. Метал вам омогућава да креирате било коју конфигурацију од класичне буре до софистицираног птичјег гнезда или крушке.

За декорацију користите природни камен, скупо дрво, циглу, ватростални малтер или плочице. Савршено скупи модели портала изгледају као ковање или уметање.


Приликом избора камина за дом, треба гледати не само на вањски дизајн, већ и на мјесто његове будуће локације.

По типу конструкције се разликују:

 • уграђени (затворени) - распоређени у удубљењима зидова или посебно дизајнираних ниша, портал не стоји иза линије зида;
 • полуотворено - делимично иза линије унутрашњих преграда;
 • у отворима -угаоне варијанте, које могу загревати две просторије одједном;
 • зид - на основу назива, нема испод носивих тачака, причвршћених на зид или у ћошак; по правилу, мале запремине;
 • су отворене.

) 8 фотографија

измена топлоте

Принцип камина је једноставан. Дистрибуција топлоте у просторији је последица енергије радијације из ватре и загрејаних елемената дизајна, што ствара благи покрет конвекционих токова.

Значајна количина димњака спречава улаз угљичног диоксида у просторију. Потисак је прилично велик, тражена брзина ваздуха у цеви - не мања од 0,25 м /с.

Развод топлоте класичног камина је мали - 20%, остатак пролази кроз цев.Могуће је повећати интензитет преноса топлоте на неколико начина:

 • додатна инсталација бочних и стражњих зидних конструкција;
 • коришћење метала као облоге зидова горивне ћелије;
 • портална опрема са ватросталним вратима, која у потпуности покрива пуњач горива (за металне производе).

На продају можете наћи велики број готових пећи са ватросталним челиком. Професионалци препоручују моделе од ливеног гвожђа: осигурани су од деформација при високим температурама. Међутим, главна референтна тачка за готове производе је усклађивање карактеристика модела наведеног у техничком пасошу са условима вашег објекта.


Врата за метално гориво могуБити различите величине и начина отварања: горе, с једне стране. Ограничење дотока ваздуха у затвореним структурама осигурава да нема сагоревања и пропадања дрвета. Зидови камина се загријавају и осигуравају топлину. У таквим условима, једна обележје огрјевног дрвета недостаје целу ноћ.

Ограничење зоне отвореног пожара такође утиче на интензитет грејања.

 • са два зида портала са страна - капацитет је довољан за мале просторије; Да би се повећало зрачење бочних унутрашњих зидова, обезбеђен је трапезоидни облик са продужетком на страну просторије.
 • са једним бочним панелом - ови облици доприносе повећаном извлачењу ваздуха из просторије у цев, али се топлотно зрачење протеже преко већег радијуса;
 • пламен је отворен са свих страна (алпски или швајцарски камини) - неучинковит за гријање, иако топлота може емитовати у свим смјеровима.Произвођачи запаљивих биоматеријала и пелета такође су постигли успоравање у процесу сагоревања због карактеристика састава сировине. Уверите се да њихови производи повећавају ефикасност грејања на ниво холандске или шведске пећи.

Могуће је повећати пријенос топлине повећањем површине димњака: његова површина се загријава и може послужити и као извор топлине. У ту сврху користи се рекуператор - ребрасти уметак у димњак од нерђајућег челика. Његова дужина је у опсегу од 0,5 до 1 м. Пресек такве цеви треба да се поклопи са пречником димњака.присилна измена ваздуха

Познавање специфичности кретања ваздуха у систему помоћи ће да се користе токови за повећање вуче и додатног загревања приватне куће. Такође, аутоматски контролишите интензитет снабдевања топлотом.

Циркулација ваздуха се, по правилу, користи када се камин повремено загрева. Вештачка је ефикаснија код честог рада огњишта или када је систем димњака сложене конфигурације. Без обзира на то колико се број и дужина хоризонталних елемената цијеви смањују, они могу одиграти своју негативну улогу.Суштина побољшања је да доток спољног ваздуха повећава вучу и обезбеђује њену сталну вредност. Такође уклања ваздушни чеп, који се формира при великој температурној разлици унутар и изван зграде. Са подстицањем на почетку прехладе у таквом систему нема проблема.

Да би се то постигло, инсталиран је један, ау неким случајевима два или три вентилатора. Изграђени су на улазу ваздуха у пећи и на путу саобраћајног тока у главном каналу далеко од просторија у којима људи живе. Најбоље место је на нивоу поткровља или оставе. Гравитациони систем се не преклапа, а количина ваздуха који улази у систем се одмах повећава за 30-50%, проток је до 600 м3 /х.

Могуће је аутоматизовати систем са прикључком на температурни сензор у камину. Контрола вуче постаје могућа преко панела без подизања са кауча.


Опрема потребна специјална -центрифугални вентилатори високе температуре. Карактеристике се бирају на основу запремине ваздуха који могу да испоруче и притиска који стављају на систем. Последња бројка се одређује губитком притиска у појединим деловима цеви.

За опрему потребно:

 • дистрибуција ваздуха са заштитном решетком;
 • топлотно изоловани канали од поцинкованог челика, адаптери;
 • Рекуператор - капацитет загревања ваздуха се израчунава са залихама на набору;
 • вентилатори;
 • груби филтери;
 • пригушни вентили су потребни за регулисање запремине испорученог ваздуха.

У неким случајевима, систем за измјену зрака је опремљен калорифером, који поставља положај рекуператора изнад. То вам омогућава брзо загревање велике количине испорученог ваздуха и не смањује степен топлоте.

Могуће је аутоматизовати цео систем са прикључком на температурни сензор у камину. За контролу пропуха у овом случају је лако са штита или даљинског управљача без устајања с кауча.

Ефикасност се повећава ако цеви имају апсолутно глатку унутрашњу површину и немају велики број хоризонталних и нагнутих спојева. Идеални услови се постижу на округлом дијелу детаља димњака.

Уз све предности овог рјешења, постоје недостаци:

  \ т
 • повећање потрошње енергије - чврстог горива и електричне енергије;
 • изглед буке вентилатора - за потискивање неопходних специјалних пригушивача;

 • бука уцијеви - настају при малим волуменима димњака, погрешном одабиру на снагу пећи;
 • бука и вибрације указују на брак током уградње, елиминисани поправком.

повер

НФ Д 35376, развит в Франциа, е на вољо за разјаснение. Омогућава вам да сазнате номиналну снагу пећи у кВ - количину топлоте која може дати модел у три сата рада.

Веома је важно да се не помеша са максималним вредностима које се обично наводе у карактеристикама готових производа. Максимално загревање камина достиже 45 минута након топљења, а та снага је 2-3 пута већа од стварних могућности.

Снага је одређена запремином горивне ћелије: што је више простора, то је јачи номинални капацитет. Расипање у количини енергије флуктуира за камине у просјеку од 10 до 50 кВ.

За мерило:

  \ т
 • до удобне собе од 10 м? са висином плафона од 2,5 м за грејање 1 кВ;
 • огревно дрво од брезе (суво, влажност до 14%) - 1 кг при сагоревању даје 4 кВ енергије.

Специјалисти препоручују да се снага металних конструкција бира за 10-15% више него што је наведено у пасошу готовог производа, јер се лабораторијски параметри, по правилу, не подударају са стварним у нормалном раду.

Висок капацитет пунила за гориво омогућава затварање врата брже протопин просторије и дуже задржавање температуре у начину пропадања. Користите ограничавајући ресурс ложишта на дужи временски периодсаветујем да ће то довести до његовог брзог хабања.

Способност да се просторије снабдевају топлотом обезбеђује се не само димензијама модела.

Димензије

Величина објекта зависи од сврхе инсталације. За чисто декоративне задатке величине ће бити у директној зависности од величине других елемената унутрашњости сеоске куће. Грејање захтева другачији приступ. Потребно је израчунати снагу камина и везати га за волумен просторије.

Таблица

Основне вриједности за класични полуотворени камин.

Да би се одржала складна комбинација главних структурних елемената, треба узети у обзир сљедеће факторе:

 • Висина правоугаоног отвора горивне ћелије је 2/3 у великим каминима, ау малим 3/4 ширине.


 • Дубина ложишта мора бити у опсегу од 1/2 до 2/3 висине порталне рупе.
 • Површина рупе је увек у складу са површином просторије - од 1/45 до 1/65.
 • Висина цеви повећава вучу, много је дужа од уобичајених вредности него за конвенционалну пећницу. Минималне димензије димњака за камин од темеља - суха рупа или решетке решетке - не би требало да буду мање од 5 м
 • Пречник димњака је 8 до 15 пута мањи од површине просторије. Што је мања висина његове конструкције, већи је пресјек за једнаку површину просторије.

На пример:

  \ т
 • за спаваћу собу од 15 м? на дужини димњака од 5 м секција ће бити 250к250 мм;
 • за пространи дневни боравак од 70 м? са дужином цеви до 10 м - 300к300 мм;
 • за дневну собу 70 м? на цеви дужине 5 м - 350к350 мм.


Поред директних цеви, које се инсталирају приликом изградње куће, користе се падине. Могу се монтирати на постојеће димњаке или вентилационе бушотине, вођу. Ова опција је погодна за уградњу у свим неопходним условима у већ постојећем простору викендице.

Камин својим рукама

Изградња таквих објеката захтијева пуно знања и вјештина. Својим снагама могуће је смањити лажну ватру, без потешкоћа ће се задржати на плочама стропа. За прави дизајн гријања морате се озбиљно позабавити. Дизајн би требао почети у фази планирања зграде.

Потребни кораци:

 • одабрати модел и израчунати његову снагу;
 • израчунати темељ и његову комбинацију с преклапањем пода;


 • да планира и прикаже потребне измене у дизајну крова на шеми;
 • да утврди материјале и њихову количину за обављање свих врста радова, укључујући и облагање камина;
 • креирање скица и цртежа;
 • обезбјеђују сигурност употребе и посебну пажњу поклањају протупожарним мјерама.

Пре него што се обратите специјалистима за савет, морате представити свој будући камин у свој његовој величини. Почните са скицом, а затим наставите са детаљном разрадом детаља будућег грејача куће.

Цртеж је изведен у четири перспективе: директно, са стране, одозго и у облику секције. Искусни мајсториИзрадити детаљне планове са сваким следећим полагањем опеке и тачним угловима делова елемената.

темељ

Када је у питању радни модел камина, вреди узети у обзир многе факторе.

 • Темељ се поставља одвојено од осталих носивих зидова и попречних пресјека, будући да је оптерећење елемената потпуно другачије, може доћи до пада притиска на плафону, што доводи до уништења објекта.
 • Подручје ђона би требало да буде веће од основе конструкције.
 • Минимална дубина - не мања од 50 цм Стварна вредност зависи од својстава земљишта, као и од мера за његову консолидацију. • Дубина јаме испод камина треба да буде испод тачке смрзавања тла за 20 цм
 • Слободан простор између преклопа зграде и темеља није мањи од 5 мм. То ће омогућити, при температурним разликама, да се избјегну пукотине, деформације елемената конструкције и конструкција огњишта. Јаз је обично испуњен песком.

Са данашњим великим избором готових производа и материјала за креирање камина властитим рукама да утјеловите древни сан није тешко. Модели се могу одабрати за било коју величину торбице.

Како направити камин са циглом својим рукама, погледајте следећи видео.