Уређај и типови вентилатора за котлове на чврсто гориво

Тешко је замислити модерну технологију грејања без механизама и уређаја. Захваљујући техничком напретку, у могућности смо да опремимо све наше котлове на чврсто гориво, који су нам заједнички, са додатним електромеханичким уређајима. Постало је могуће прилагодити интензитет сагоревања у аутоматском режиму, побољшати технолошке могућности вентилације. Посебно место у аутоматизацији основних процеса је вентилатор који се користи за управљање котлом на чврсто гориво. Од ових уређаја, или не најважније фазе рада цијелог сустава гријања.

Оно што треба фан. Његове главне функције

Котао на чврсто гориво у уобичајеном представљању је грејни уређај, при чему се главни рад обавља на рачун сагоревања горива. У присуству вуче и природног дотока ваздуха, интензитет сагоревања је слаб, односно ниска дисипација топлоте. Као примјер, можете донијети камин. Природни доток ваздуха не дозвољава ватри да снажно сагорева у пећи, тако да овај грејни уређај има ограничене технолошке могућности.

Када се компресор укључи, то је сасвим друга ствар. Додатна количина ваздуха се пумпа у пећ уређаја за грејање. Сагоревање постаје интензивно, гориво потпуно изгори, дајући максималан број килокалорија.

Стога, за модерне моделе котлова на чврсто гориво, практично свих врста и типова, вентилатор је један од најважнијих елемената система управљања. Типично је данас укључен скуп аутоматизације уређаја за гријањекомпресор, усисна чаша и контролна јединица. Компетентна и правилна инсталација на котловској опреми таквих уређаја и уређаја ће вашој јединици пружити поуздан и уравнотежен рад.

Напомена: Процес сагоревања је 90% зависан од рада компресора. Захваљујући дјеловању овог уређаја, комора за сагоријевање је компримирани зрак, интензитет сагоријевања се повећава, а тиме се повећава и учинковитост гријања.

Данас домаћа и страна индустрија производи огроман број кућних вентилатора (хладњака) посебно дизајнираних за уградњу на уређаје за гријање. Приликом одабира компресора за ваш уређај, морате се фокусирати на снагу котла и властите упите у кућанству. Јединица са чврстим горивом са вентилатором је хигх-тецх и ефикасна машина за грејање. Сви процеси, од вађења димних гасова до бољег рада коморе за сагоревање, зависе од рада вентилатора.


Другим ријечима: у димњачким и вентилаторским јединицама уграђени су вентилатори, посебно дизајнирани за убризгавање зрака у пећ уређаја за гријање. Обично се компресор користи када се ради са чврстим горивом. Кокс, угаљ или мокро дрво гори на самом почетку. Због тога се за најбоље сагоревање у овој ситуацији користи уређај за повишење притиска. Друга горива, као што су пелети, брикети и суво дрво за огрев, захтевају константан проток ваздуха. Инсталирањем на вентилаторима котла моћи ћете постићи економичну потрошњу гориваЗа котао на чврсто гориво, сигурност котловске опреме ће се значајно повећати. Нема више разлога да се искуси квалитет сагоревања у пећи и искуси рад хаубе.

Уређај уређаја и типови вентилатора

По својим функционалним карактеристикама и параметрима, вентилатори су подељени у три типа, од којих је сваки одређен конструкцијом мотора. Електромотори који се користе у те сврхе могу радити и наизменично и на истосмјерну струју. Појава електронске опреме створила је предуслове за активно коришћење мотора наизменичне струје. За разлику од једносмерних мотора, електрични мотори наизменичне струје су практично без мана. Једноставна и непретенциозна конструкција електромотора омогућила је масовну производњу разних електромеханичких уређаја. Већина вентилатора је опремљена таквим електромоторима.

Данас се на тржишту могу наћи сљедеће врсте вентилатора:

  • уређаја у електричним прекидачким моторима (ЕУ);
  • производи опремљени синхроним моторима;
  • компресори са асинкроним мотором.

Сви производи имају своје очигледне предности и недостатке. У случају електричног прекидача, може се говорити о једном квалитету. Сам уређај је у стању да промени број обртаја, примајући одговарајући сигнал из управљачке јединице. Овдје можемо говорити о широком распону контроле вентилатора. Међутим, уређај има значајан недостатак - уређај није компатибилан са већином домаћих регулатора температуре. Штавише, даје сетехника скупа у цени.

Говорећи о вентилаторима са синхроним моторима, можете се фокусирати на следеће: уређаји су прилично јефтини и једноставни за производњу. Међутим, за опрему овог типа постоје одређени недостаци. Такви уређаји имају минимални обртни моменат током покретања и мали опсег контроле брзине.

За референцу: обично се вентилатори са синхроним моторима континуирано напухују ваздушну масу у комору за сагоревање. Синхрони мотори који су опремљени уређајима имају довољно велике димензије. Мотор са компресором обично се ставља у посебан блок. Код рада на ниским окретајима за синхроне моторе често долази до прегријавања намота.

Што се тиче фреквентног опсега ротације, тада вредности нису велике. На неким моделима опсег се подешава у оквиру 30-70%, а од 90 до 100%. Таква карактеристика је карактеристична за синхрони мотор. Према мишљењу стручњака, вентилаторима са синхроним електромоторима се не препоручује опремање котлова на чврсто гориво за домаћинство. Микропроцесорски регулатори температуре слабо су компатибилни са уређајем у којем је ограничена количина обртаја и снаге у крутом оквиру.

Последњи, трећи тип вентилатора који се користи у модерним системима грејања има низ предности. Асинхрони мотор вам омогућава да лако прилагодите количину обртаја. На неким моделима постоји чак и ивица. Главне предности овог уређаја су следеће:

  • Такви вентилатори су једноставни и једноставни за руковање;
  • Имати поуздан дизајн;
  • редовна шема контроле;
  • Подржава све тренутне МРИ.

Једини недостатак у асинкроним моторима јесу високе стартне струје.

закључак

Котлови на чврсто гориво, који су данас масовно опремљени вентилаторима, постају аутоматизовани грејни апарати. Раније је требало много стрпљења да се издржи грмљавина компресора који распршује ваздух у комору за сагоревање. Данас, већина котлова, великих и малих, опремљени су уређајима мале буке и високих перформанси.

Због дизајна вентилатора (побољшана аеродинамика лопатица), продуктивност се значајно повећала. Запремина испорученог ваздуха је успела да удвостручи конфигурацију лопатица. Захваљујући широком распону брзина, било је могуће постићи добру флексибилност у раду група електромотора. Можете подесити брзину ротације, с обзиром на најмању промену температуре.