Упутство за постављање гипсаних плоча на гипс картону

Данашње тржиште грађевинарства данас је испуњено масом материјала који је одличан за различите врсте послова. И овде превише далеко не последње место заузима суви зид (ГКЛ). Најчешће се користи за уређење ентеријера у свим просторијама.

Гипсана плоча се ретко користи за руковање таквим просторијама као што су лође и балкони. Ове просторије намећу посебне захтеве којима се овај материјал савршено уклапа. Али овде има добру конкуренцију са дрвеном облогом. Размотримо предности сваког од материјала, и да ли је могуће комбиновати их, комбиновати једни с другима.

модерни трендови

У савременим поправкама, врло модерно и здраво за здравље, користите материјале који су еколошки прихватљиви. Најновија технолошка достигнућа дала су свету универзални материјал као што је суви зид. У складу с тим, дизајн унутрашњих просторија испод стабла данас и даље остаје у моди.

Стога ће бити логично упитати се о заједничком кориштењу гипсаних плоча и облога у савременим поправцима. За почетак, размотрите предности сваког материјала одвојено.

Карактеристике ГКЛ-а

Гипсана плоча се сматра релативно младим грађевинским материјалом, који је стекао популарност широм свијета. Ни један савремени поправак данас не може без употребе ГКЛ-а. То су суви зидови који се налазе на листи често кориштених материјала за покривање балкона, лође и других просторијастан.
Леттер материјал има структуру са трослојним:

 • два слоја картона;
 • гипс цоре.

ГЦР - вишенаменски материјал који има следеће предности:

 • једноставну инсталацију;
 • листови се могу монтирати на зидове и плафоне;
 • од материјала може градити различите структуре;
 • лишће могу се користити у различитим просторијама, јер су влагоотпорне и ватроотпорних пропертиес;
 • еколохицхнсот;
 • високу чврстоћу;
 • Соунд куалити;
 • доступност.

Обратите пажњу! Јачање гипскартон потребна посебна метала или дрвени оквир. Фрамелесс инсталација могуће само ако зидови и плафон савршено усклађене.

Такође треба напоменути да је, од инсталације сухозидом направљен у оквиру, и зида је у суштини пустостеннуиу структураје нормално утичница овде сет неће радити. Због тога, у овој ситуацији неопходно је успоставити кућишта.

кућишта може имати различит број слотова који могу значајно смањити време инсталације, јер понекад можете добити једну инсталацију бахатохниздна производе. Унутар металне конструкције испод сухозидом може да носи каблове, који мора бити повезан подрозетники.
Недостаци дриуалл укључују следеће:

 • потреба за завршне обраде. Подне писма могу применити боју, тапет лепак и причврстите декоративне лајсне, итд Такође, многи интересипитање да ли је у будућности могуће попунити гипсане плоче. Одговор на ово питање ће бити размотрен мало ниже;
 • смањење простора током инсталације. Посебно је важно, ако су плафони ниски, а сам простор прилично узак;
 • без посебних уређаја немогуће је објесити тешке предмете на зидове или плафон.

Као што видите, предности таквог материјала као што је суви зид знатно премашују постојеће недостатке. ГКЛ ће имати добар поглед на зидове или плафон у свакој соби, укључујући балкон и лођу.

Причајмо о конкуренту

Надвратник се користи као завршни материјал дужи од сухозида. То је дрвена широка трака која улази једни у друге, формирајући кохерентан и трајан премаз.

Обратите пажњу! Да би се инсталирао, потребан је и скелет, као у случају гипсане плоче. Само у овом случају потребно је користити не металне профиле и дрвене шине.

Овај завршни материјал такође има бројне предности које нам и даље омогућавају да задржимо бренд и да користимо панел у савременим реновацијама. Посебно се често користи за покривање балкона, лођа, као и предворја и ходника.
Панел има следеће предности:

 • једноставна инсталација;
 • доступност политике цена;
 • висока чврстоћа;
 • пријатељство према околини;
 • могу се монтирати и на зидове и на стропове. Плафони нису много теже покрити шибљем од гипсаних плоча;
 • трајност;
 • добра звучна изолација и пренос топлоте;
 • греат лоокс;
 • нема потребе за вањском обрадом (осим отварања лака);
 • површина прекривена облогом, "дише".

До данас је такав материјал направљен од неколико врста дрвећа: јохе, смреке, бора, лимете, ариша. На балкону или лођи најбоље је монтирати облоге од бора, лимете или јохе.
Пошто се монтажа дасака врши и на оквир, препоручује се и употреба подрезивача.
Упркос великом броју предности, овај материјал има и низ недостатака који су важнији од сувог зида. Недостаци облоге могу се приписати:

 • велика опасност од пожара;
 • опасност по здравље људи током пожара (ако је облога била прекривена лаком);
 • могућност пропадања и тенденције природног уништења.

Са тако очигледним предностима, надвратник и до данас остаје један од најпопуларнијих завршних материјала за покривање балкона и лођа.

Могу ли комбиновати?

Као што видите, платно по заслугама је лошије од гипсаног картона.У производњи оба материјала, на неки начин се користи нека врста технологије. Важно је напоменути да у оба случаја и стропови и зидови захтијевају увезивање. Дакле, многи људи природно имају питање да ли је могуће причврстити тканину на сухозид?
У принципу је могућа уградња облога на сухозиду. Али да ли је то потребно? Питање сврсисходности није ништа мање акутно од могућности његове инсталације. Све је заједничкоупотреба материјала може довести до значајног оптерећења цијелог дизајна. А ово је опипљив недостатак, посебно за балкон.
Нема посебних потреба за зидовима од гипсаних плоча и плафонима за постељину, постоје једноставнији облици прераде. А платно и ГКЛ, подложни добро исушеном оквиру и правилно постављеним шинама, сами по себи, савршено уклањају све неједнакости. Стога, уопште, проблем иде даље у област личних преференција и укуса. На примјер, постељина може бити корисна када постоји жеља за надоградњом постојећих сухозидних конструкција.

уградња материјала

Шта је суви зид, да надвратник има сличну технологију монтаже. У оба случаја, потребна је инсталација оквира. Биће лакше инсталирати дрвени оквир, који ће бити једнако лако причврстити и суве плоче и постељину.
Обрати пажњу! Уградња дрвеног оквира је повољна због чињенице да се уклањањем сухозида из ње одмах може почети причвршћивати облоге (ако имате такву потребу).
Инсталација је следећа:

 • по ободу радне површине, која се мора носити, напунити дрвене шине;
 • за облоге довољно је попунити само хоризонталне шине, а за сухозидом ће бити потребно инсталирати и вертикалне скакаче (треба их причврстити кораком од 60 цм). У овом случају, један лист ће имати три шине;
 • за покривање дрвета, у зависности од висине подручја рада, можете закуцати два или три шина;
 • причврстите оквир на вијке или вијке.

Следеће у монтираном оквируинсталирајте грејаче и наставите са облагањем.
Гипсана плоча се у овом случају фиксира вијцима. Користимо степенице причвршћивања 10-15 цм, а по потреби сухе плоче сечемо на комаде потребне величине. По правилу, за покривање балкона и стропа, такав рез траје доста времена, јер су димензије овдје углавном безначајне.
Приликом гранатирања зидови квачила на кућишту мало су лакши. Овде морате извршити следеће манипулације:

 • измерити дужину трака;
 • да исече плочу облоге на жељену дужину. Типично, дужина стандардних трака бар је око три метра;
 • поставите резану траку и причврстите је специјалним затварачима - једрилицом;

Обратите пажњу! Ниво прве инсталиране траке мора бити провјерен са нивоом. На крају крајева, од чињенице да је прва плоча правилно постављена, утиче једнакост цијеле оплате.

  \ т
 • након постављања прве шипке, затим једноставно убаците следеће сегменте у постојеће жљебове, ако је потребно, појачавајући приањање.

Уз правилно поштовање упутстава у свим фазама, брзо ћете се носити са било којом количином посла.
Исти принцип инсталације такође задржава инсталацију вафла на ГКЛ. Али овде морате бити веома опрезни да бисте тачно дошли до елемената оквира. Ако чавли долазе у лим без дрвене шине, можете га озбиљно оштетити.
Осим тога, у овој ситуацији, поготово ако се за учвршћивање гипсаних картона користе чести кораци, вијци могу у одређеној мјериометати уградњу облога.
Опћенито, с таквом инсталацијом треба запамтити технологију причвршћивања на сухозид. Тако ћете избећи многе проблеме и компликације.
Најбоље решење у овој ситуацији је да се демонтирају плахте, а тек онда монтирају дрвене траке. Тако ће инсталација на претходно припремљену основу плоча бити много бржа и ефикаснија. Али уклањање листова са оквира ће вам одузети неко време. Ако пажљиво уклоните писмо, можете га поново користити. Али, лишће на листовима ће бити мало брже, али са одређеним нијансама.
Тако се може рећи да су у појединим нијансама суви зидови и облоге релативно слични украсни материјали. Уградња дрвених трака на површину сухозида није потребна, али је могуће. Ако желите, лако можете освјежити свој сухозидни балкон или лођу уз помоћ облоге. Наведени су у упутствима и сви ви нећете добити "одличан".