Унутрашње уређење поткровља у приватној кући (85 фотографија): уређење поткровља, уређење пода и крова

Поткровље се сматра простором испод крова зграде. Многи га збуњују са голубарником. Међутим, разлика између ових појмова је у томе што на тавану не може бити свјетла и гријања, а поткровље - дио стамбеног простора.
карактеристике планирања

У просторијама мансардног типа, у прошлости су се налазили мали прозори, у којима је сунце бјеснило, и увијек је било мрачно, влажно и хладно. Стога је такво становање било веома јефтино. Историјски гледано, људи у креативним професијама - музичари, умјетници и писци често су живјели на таванском поду. Заслуге многих су препознате тек након њихове смрти, а током живота нико од њих није могао приуштити пристојно становање.


Касније су почеле реконструкције просторије у поткровљу: зидови су били загријани, кров је прерађен, нови прозори уметнути, а систем гријања обновљен. Као резултат свих трансформација, таван стамбеног простора за сиромашне претворио се у луксузни стан. Данас, приватни хотели у многим европским градовима имају собе са косим кровом, чији прозори имају величанствену панораму.Што се тиче приватних кућа, неки власници не знају шта да раде са овом собом. Често на тавану у земљи чувају старе играчке, часописе који су изашли из модних ствари и друге бескорисне. У међувремену, ако се мало потрудите и додате фанци, онда са прашњавог поткровља у сеоској кући можете направити дивну додатну собу за госте. И ако виживите у сеоској кући, а затим у поткровљу можете уредити спаваћу собу или дјечју собу. Тако ћете имати додатни животни простор.Да би поткровље учинило своју магичну трансформацију у поткровље, потребно је много рада. Прије свега, потребно је изолирати просторију по цијелом ободу, од пода до стропа: по потреби кров, преклопити, зидове покрити гријач, за гријање.

То се може урадити на неколико начина, на пример, постављање камина или топлог пода, или постављање батерија и повезивање са општим грејањем у кући.Да бисте увек имали угодну температуру у просторији, требали бисте донијети све потребне комуникације - свјетло, гријање, а понекад и воду. Чак и најскромнија соба може постати најљепша у кући, ако јој додате свјетлост и зрак.

Ако је могуће, могуће је заменити старе прозоре новим модерним дизајном веће величине. То могу бити велики панорамски прозори, округли прозори, који подсјећају на прозоре у кабинама. И можда постоје оригинални клизни балкони, али у овом случају, морат ће се обновити кров. Ако је ова опција тешко имплементирати, можете додати умјетно свјетло - уз помоћ завршних материјала и расвјете.У старим кућама на крову се налазе дрвени стропови, што отежава инсталирање новог прозора. У овом случају, можете инсталирати лагани тунел са рефлектирајућом кутијом.У ту сврху, у вањском дијелу крова и на плафону из унутрашњости простора, довољно је попунити рупе од око 30-40 цм, које су међусобно повезане помоћу цијеви, које се изнутра обрађују рефлективним материјалом. Ова техника ће не само додати светло у просторију, већ и уштедети на трошковима струје - уз помоћ једне такве кутије можете осветлити површину од око 10 м2.Пре завршетка завршне обраде, пажљиво затворите све постојеће пукотине и направите хидроизолацију цијеле просторије.Идеје аранжмана

Да бисте креирали оригинални дизајн ентеријера поткровне собе, прво морате размислити о дизајну будуће собе, планирању распореда намјештаја, освјетљењу и уређењу. Материјали за завршну обраду, који ће бити унутар просторије, такође су бољи за заштиту од влаге, а ако постоји камин са живом ватром у просторији - такође ватроотпорни. Оштри углови, ако је могуће, најбоље су прекривени облогом или сухозидом - то ће олакшати даље чишћење просторије.

Подручје поткровља је по правилу мало, па га немојте преоптеретити великим бројем намјештаја и украса. Ентеријер треба да буде што функционалнији - без непотребних ситница, сав простор је пун садржаја и користи.


Деца

У соби с кровом можете уредити удобну дјечју собу. Ниски плафони ће изгледати добро са ниским намјештајем - само о висини бебе. Дуж косих зидова боље је поставити стол илипостоља, а кревет је боље ставити на високу страну, како не би куцали главу на кров када се пробуди.

Зидови се могу обојити различитим бојама или их залијепити тапетама за сликање, тако да мали господар или љубавница може слободно изразити своју креативност према њима.

Како би се нагласила специфичност уређене просторије, оне могу бити украшене и наљепницама дјечјих карикатура, на примјер, то може бити Царлсон, који ће летјети с дјечаком с крова.
кабинет

Не мање популарна опција је опремање радионице или библиотеке под кровом. У овом случају, погодно је користити умерену скалу боја у обради. Пожељно је ако превладавају свјетлосни тонови, а нагласци су тамни или, обрнуто, живописни. Као основна боја, бела, беж, светло сива, плава, бледо зелена. И контрастна израда завеса, тапацирање намештаја, тепих или слика на зиду. Уместо завеса за кабинет, тканине ће се уклопити, а споља и сунца прозори могу бити заштићени шаторима.
  Теретана

  Неки власници сеоских кућа су распоређени у мансарди: ту ће стајати само тркаћа стаза, бицикл и неколико спортских шкољки. Као опција, просторија испод крова може бити опремљена испод собе за билијар. У овом случају, поред стола за игру, било би пожељно поставити удобан кауч и, ако то простор допусти, мали бар. Можда је прави ормар за вино или мали фрижидерпопут оних које смо некада видели у хотелским собама.  Идеје за уређење поткровља могу бити бројне.

  Неко жели да има гнездо које воли, а ту је и спаваћа соба са креветом и надстрешницом. Неко долази у главу да опреми кухињу испод самог крова.

  И понекад би било пожељно да се само одморимо од свих чланова породице, а таван за ово је идеално место.


  Лоунге

  Ако имате стари кауч са неједнаком бојом, можете му дати нови живот тако што ћете повући његову тканину испод коже и послати је у собу за опуштање. Ако кауч не одговара - не очајавајте. Станите на плафон љуљачке или висеће лежаљке, баците кућну подлогу на под и обесите лампу на сам плафон, која се може подешавати по висини, а на зиду можете ставити електрични или прави камин. То је све што вам је потребно за добар одмор. Ако сте љубитељ музике, можете поставити музички центар и звучнике са добрим звучницима.


  радионица

  Одлична идеја је опремити радионицу у поткровљу. И практично нема ограничења на врсту активности - све се ту може уклопити: од машине за шивење или плетења до машине за обраду дрвета.

  студио

  Ако не одахнете ловорикама, Беетховен, који је само компоновао своја ремек дела на тавану, оплемените свој таван у музички студио са клавиром или синтисајзером, а можда ичак и са инсталацијом удараљки.

  Међутим, да не би фрустрирали домаћинства својим ремек-дјелима, водите рачуна о изолацији буке: пожељно је покрити подове и зидове чепом - он добро апсорбује звукове.


  Предности и недостаци

  Верује се да је поткровље добило име по архитекту Францоису Мансару, који је прво цијенио све предности ове конструкције. Он је одлучио да побољша естетику просторија под косим кровом и да тамо направи станове боговима.

  Данас има много обожавалаца на тавану због својих непорецивих предности:

   За неке је ово права и можда једина прилика да се прошире границе корисне површине простора.
  • Као међупростор између главних просторија и улице, поткровље помаже у одржавању топлине зими.
  • Ближе звијездама. Многи људи намерно желе да се попну изнад, под сам кров зграде - они воле поглед који се отвара према горе.
  • Ниски трошкови. Изнајмљивање или куповина собе испод крова ће вас коштати нешто јефтиније од уобичајених станова.
  • Ваздух је чишћи. У великим градским насељима вреднују се станови на вишим спратовима: верује се да градске улице не могу тамо стићи, а ако се поткровље налази у вишеспратној згради, уштедјет ћете.
  Међутим, упркос свим предностима поткровља, имају много противника. Као аргументи против њихове употребе, они дају следеће аргументе:

  • Скупа поправка. Да би високи дневни боравак изашли из поткровља, потребно је уложити велику суму новца, јер једна козметика не може без ње - потребна вам је велика поправка.
  • Потреба за додатним зградама. Често у поткровљу не постоји само гријање и струја, већ чак и елементарне степенице - морају се користити судски извршитељи.  • Недостатак светлости. Не може се свако таван или поткровље похвалити чак и присуством прозора. А ако јесте, онда је, по правилу, веома мала. Стога је потребна значајна обрада у пројектовању простора, што није увијек могуће.
  • Неприкладно планирање. У просторију са косим зидовима изузетно је тешко изабрати ситуацију уопште, а посебно намјештај.
  • Психолошка неудобност. Лекари и специјалисти из Фенг Схуи не препоручују да живе на високим подовима - гравитација Земље смањује, као резултат, погоршање добробити (до развоја разних фобија).  Популарни стилови

  У дизајну поткровља може бити много стилских праваца. Најпогоднији стил за приватну сеоску кућу је минимализам. У малој просторији не би требало бити никаквих непотребних детаља, свака ситница има своју строгу сврху и одређено мјесто. Минималистички ентеријер може бити уређен у неколико стилских праваца.

  На пример, поткровље у поткровљу ће изгледати добро. За њега ће вам требати минимална побољшања - грубе дрвене греде и зидови без потпуне обраде у духу овог правца.Овај дизајн је погодан за тинејџерску собу - у овом добу буди се бунтовни дух.

  Скандинавски стил је донекле сличан у духу с поткровљем. Исте концизне линије, ограничена колор шема. Међутим, ако у првом случају обрада уопште не постоји, онда декорација, иако ограничена, али мора бити. На прозорима, ролетама или ролама, или потпуно одсутним, на поду уместо шареног тепиха - кожа звери или њена имитација.


  Међутим, најпопуларнији правац у дизајну поткровља приватне сеоске куће сматра се земљом, у обичним људима то се назива руралним. Одликује се природним материјалима, намештајем једноставног дизајна и пастелним бојама у дизајну. Боје су боље одабрати природне нијансе - боје прве зелене, сунчано жуте, небеско плаве.

  На прозорима сито-завеса у плитком цвијету, на зидовима - производи направљени од макраме, а на кревету - само-намотавајуће ћебе.  Занимљиве и стилске идеје

  Ништа тако не украшава дневну собу као прави камин са живом ватром. За његово облагање могу се користити као расположиви материјали као што су азбест или цигла, као и скупљи третман - керамичке плочице или природни камен.

  Дрвени преклопи у старим зградама често имају непривлачан изглед и радије се скривају за сухи зид. Они ће изгледати стилски ако их обојите тоном главног третмана, онда ониће се спојити са цјелокупним окружењем и неће бити уздрман. Или можете играти на контрасту, дати гредама кардинално супротну нијансу, а затим је нагласити у другим детаљима интеријера.


  Зонирање просторног тавана уз помоћ преграда се не препоручује. Пресећи ће већ мали простор на ситним комадићима. Компетентније ће се одредити зоне, користећи различите нивое светлости - плафонски лустер, подне лампе, висеће лампе. Изгледа елегантно уграђен у различите позадинске осветљене површине.

  Ако стропови у поткровљу нису високи, визуално их подижите помоћи ће вам ниски намјештај. Уместо незграпног кауча, можете покрити под са струњачама и купити фотељу - торбу. Савршено се уклапају у унутрашњост стола на ниским ногама или на подијуму.


  Како уредити собу испод крова куће, погледајте сљедећи видео.