Унутрашња врата одељка са сопственим рукама: величине, фотографије и видео монтажа, прегледи и препоруке

Мало људи дође на помисао на могућност израде врата властитим рукама, а врата одјељка - тим више. Већина има чврсто уверење да је немогуће самостално направити унутрашња врата одељка. Наравно, понављање у квалитету и лепоту врата фабрике је прилично тешко, јер се производе скупом процесном опремом. Међутим, ако компетентно приступите материји, изаберите праве материјале, онда можете направити веома добра врата. У чланку ће се расправљати о технолошким карактеристикама унутрашњих врата одељка.

Потребни материјали и алати за производњу врата

За израду унутарњих врата одјељак са властитим рукама ће требати различите материјале. Одмах можемо рећи да им не треба толико. За најједноставнију опцију можете урадити буквално три до четири материјала.

Пре свега, треба да размислите шта да радите са платном. Препоручује се да се обрати пажња на ламиниране иверице. Дебљина материјала је веома важна, мора бити најмање 16 мм. Чињеница је да ће се танки иверица савити и изгубити свој квалитет. Поред тога, биће превише крхка, непоуздана. Да бисте додали лист чврстоће можете направити руб алуминијског профила (у кругу). Ово ће заштитити ивицу ДСП-а од удара при отварању и затварању конструкције.

Други важан елемент система - вођице са ваљцима. У свакој просторији унутрашњих врата купеа, као иу обичној згради, биће каоводиче и исјечке. Поред тога, такви системи се продају у продавницама које продају ормаре. Особитост дизајна, који би требао бити познат, је да је оптерећење при употреби унутрашњих врата купеа на доњој полузи. Врата не висе у ваздуху, као у клизним системима, што разликује дизајн од сличне конструкције, али само од горњег водича.

Трећи елемент конструкције - опрема. Мора бити ручка, можда бравица. Није тешко изабрати намјештај, само се морате навикнути на чињеницу да су унутарња врата одјељка опремљена ручкама изрезаним на платну, а браве немају браве, јер су замијењене посебним кукама.

Последњи елемент је сидриште. Ради се о саморезним вијцима који су потребни за причвршћивање елемената за причвршћивање као и за ваљке.

Дакле, најједноставнија унутрашња врата одељка неће захтевати више материјала.

Од алатки које ћете свакако требати:

  • електрична убодна тестера или ручна кружна пила;
  • одвијач;
  • Ручни пхасер;
  • одвијач;
  • клијешта;
  • чекић;
  • Инструменти за мерење (равнало или мерач)
  • ниво;
  • Оловка.

Ако су сви алати доступни, можете почети радити на изради унутрашњих врата.

Неопходни материјали за обраду врата

Својим рукама можете направити прекрасна унутрашња врата одељка користећи различите материјале који ће атрактивним изгледом додати врата. Опцијеможе бити много. Прво - уобичајена боја. Унутрашња врата купеа, осликана у различитим бојама висококвалитетне боје, а затим прекривена лаком, изгледају сјајно, о чему сведоче бројни прегледи мајстора и потрошача, као и слике готових копија на мрежи. Узимат ће акрилне или водене боје, као и висококвалитетни лак: мат, сјајни или прозирни.

Још једна једноставна опција за квалитетно затварање унутарњих врата одјељка властитим рукама - користите ламинирани филм. На тржишту постоји много врста филмова који се лако могу залијепити на унутрашња врата купеа, без обзира на величину платна. Филм понавља цртеж и текстуру различитих врста дрвећа, врата ће доћи у јединственом изгледу. Поред тога, филм штити површину мреже.

Посљедња опција, којом можете властитим рукама украсити унутарња врата одјељка, је да се залијепите за панеле врата од фурнира или еко-фурнира. Ови панели се могу наћи у грађевинским радњама. Подстицај за њихову употребу је да ће унутрашња врата купеа бити савршено звучно изолована, без обзира на то које ћете конструкције израдити - шкољке или једнокатна. На фотографији се може видјети опција за прераду еко-фурнира.

Радови на монтажи врата

Најважније правило је да се кретање унутрашњих врата одељка врши на једнакој површини, без обзира на место постављања. У том смислу, прва ствар коју треба учинити је узети ниво и провјеритиједнакост површине. Што је одступање мање, то је боље. Максимално могуће одступање дуж цијеле дужине отвора не би требало бити веће од 5 мм. Осим тога, површина не би требала имати капи, јаме, грбе. Ако постоје полови или мане, такве проблеме треба ријешити унапријед.

Дакле, пређимо на скупштину. Како да сакупите унутрашња врата одељка сопственим рукама можете видети на видео снимку.

Прво, морају бити инсталирани водичи. Процедура је једноставна, али постоје различите нијансе. Водиче је потребно резати са великом прецизношћу, јер зависи од тога како ће крај изгледати као рупа. Поред тога, горњи и доњи вођици морају бити постављени један на другом строго вертикално. Да бисте постигли своју тачну локацију, морате направити прелиминарну марку користећи ниво.

Нацртајте линије и на врху и на дну врата, а затим дуж линија, водилице су инсталиране. Врло је важно сигурно причврстити горњу и доњу вођицу, јер ће се иначе унутрашња врата купеа објесити.

Други корак је производња крпе за врата. Ова фаза је компликованија од прве. То је због чињенице да у стану можда не постоји толико простора за рад, али се може носити иу малој соби. Неопходно је разумети, који ће волумен крила врата унутрашњих врата од преграда бити најпогоднији за бетонску просторију. Да бисте израчунали величину, морате ићи од ширине врата, дијелећи је са 2 -отвориће се приближна величина затварача. По величини сваког врата, додајте још 50 мм да би се један лист преклопио са другим.

После мерења, исећи иверицу оловком и лењиром, а затим - сећи електричном пилом или кружном пилом. Након подрезивања препоручује се завршити дрво са алуминијумским профилом, у супротном избегавати резање и оштећење ивица тканине. Кант се причвршћује вијцима или лијепи посебним љепилом.

Сљедећи корак у производњи унутарњих врата одјељка властитим рукама је уградња ваљака. За то је потребна ручна глодалица. Најједноставнија опција је причвршћивање ваљка на дно иверице, клизање 100 мм од ивице, заокруживање положаја оловком, а затим одсецање утора за ваљак на мјесту у овом тренутку (за то ће вам требати глодалица). Онда је видео снимљен вијцима.

Ваљке се могу подесити након уградње ваљака у водилицу. У рупама за вијке постоје посебни жљебови који омогућују окретање ваљака у односу на помакнути центар.

Ако су све фазе завршене, можете се сматрати чаробњаком да сами креирате унутрашња врата одељка. Нема много тога за инсталирање окова и браве (ако то раније нисте урадили). Ручке су такође исечене као ваљци. Они су постављени у изабрано место, заокружени оловком, а затим уз помоћ глодала исећи жлијеб у који су уметнуте половице пера, а затимпричвршћена уз помоћ вијака.

Након монтаже арматуре и браве, крило врата унутрашњег купе је спремно за уградњу.

уградња врата

Да бисте завршили радове, поставите врата на водилице. Нема ништа компликовано у овој процедури. Прво, тканина се покреће, а затим седи на доњем водичу. Постоји још једна опција када горњи ваљци имају посебне квачице, које прије инсталације падају, а након завршетка се пењу, фиксирајући ваљак на горњи вод. Поступак је завршен, врата су инсталирана.

Са знањем изложеним у чланку, лако је уградити унутрашња врата одељка сопственим рукама, штедећи новац на нечем важном и неопходном.