Улични грејачи: гас, инфрацрвени - како их одабрати?

Могућност грејања особе на улици - потпуно ријешен проблем, најједноставнији примјер рјешавања овог проблема - пожар. Али пушење ватре не може бити свуда, а овај процес захтијева сталну пажњу особе. И потреба за загријавањем у хладној сезони изван загријаних зграда често се јавља: ​​у апартманима - на балконима, у приватним кућама и викендицама - на отвореним верандама и сјеницама. У том случају, грејање уз помоћ грејних јединица које иницирају конвективне струје ваздуха, у таквим околностима није прикладно - кретање амбијенталног ваздуха не дозвољава акумулацији топлоте у стварној зони.

Решење проблема је коришћење инфрацрвених грејача, чији је принцип специфичан, а енергија коју они троше - добро проучена.

Погледајмо ближе шта је инфрацрвени грејач за улицу, тако да је лакше бирати када је у питању куповина и да би се избегли проблеми током рада.

Принцип рада инфрацрвених уређаја за грејање

Свако загрејано тело постаје извор инфрацрвеног зрачења, чији је интензитет директно пропорционалан температури емитера.

Опћенито, конвектори су такођер извори инфрацрвеног зрачења, али је удио топлине која се преноси за вријеме њиховог рада уз помоћ зрака, у односу на топлотни учинак зрака мали, будући да температура измјењивача топлине не досеже високе вриједности. Зато се називају конвектори - главни начин грејања.

И инфрацрвеногрејачи на 80-90% потрошене енергије по дефиницији претварају се у инфрацрвено зрачење, које се користи за грејање. Инфрацрвени зраци, који досежу објекте на путу размножавања, повећавају интензитет Бровновог кретања молекула на њиховој површини и на тај начин повећавају температуру препрека на телу које истовремено постају измењивачи топлоте на одређеној дубини.

Таласна дужина инфрацрвеног зрачења, у зависности од температуре емитера, је у опсегу од 0,74 до 2000 μм. Што је краћа таласна дужина, то је већа фреквенција зрачења, па се објект загријава до веће дубине.

Важно! При преносу енергије зрачења нема загревања транзитног окружења - ваздуха, тако да је у затвореним просторијама губитак топлоте минималан - загревање помоћу ИР зрака, објекти дају топлоту ваздушној средини просторије. На улици су губици топлоте при раду са инфрацрвеним гријачима још увијек значајни, јер се поврат топлине објектима догађа у атмосфери која се креће.

Функције уличног грејања

Инфрацрвени грејачи за спољашњу употребу користе се у следеће сврхе:

 • загријавање локалних површина отворених простора и полуотворених простора за угодан боравак људи (дјечје игралиште, вањски простор за рекреацију, тераса, сјеница, веранда, итд.);
 • заштита дрвећа са ограниченом отпорношћу на мраз током мраза;
 • гријање локалних подручја сточарских објеката (младе животиње и стока)итд.)
 • контрола против залеђивања ради спречавања повреда - загревање спољашњих степеништа, рампи и банди;
 • технолошка загревања током обраде током хладне сезоне.

Списак места за коришћење уличног грејача може се продужити, али без њега је јасно - да је инфрацрвена јединица у неким ситуацијама неопходна.

Типови инфрацрвених грејача који се користе на отвореном простору

Ако се секундарне карактеристике (начин инсталације, производни материјал, димензије, класа учинка) не разматрају, тада је главна јединица ИР гријача за примјену на улици врста енергије која се користи.

Улични грејач, у зависности од дизајна, пошто гориво троши струју или гас.

Електрични инфрацрвени емитери

ИР електрични гријачи - модерни ефикасни уређаји за гријање који се могу користити у затвореном и на отвореном.

Модели за спољашњу употребу су генерално снажнији и боље заштићени од атмосферске влаге.

ИР електрични грејач

Електрични инфрацрвени грејачи за уличну употребу се састоје од металног кућишта у коме се налази инфрацрвени извор, рефлекторског рефлектора и помоћних уређаја (заштитна решетка, контролни и сигурносни елементи).

Генератор инфрацрвеног зрачења су лампе различитих конструкција (кварц, халоген) или керамикагрејни елементи

У зависности од пројектне локације, различити модели електричних уличних инфрацрвених гријача могу бити фрикцијски или обустављени.

Трајни, са своје стране, разликују се по локацији рефлектора - вертикални или хоризонтални.

Правила за инсталацију и рад електричних инфрацрвених грејних јединица

Када се користе електрични инфрацрвени гријачи на улици, треба узети у обзир сљедеће:

 • растојање од радијатора до мјеста дугог боравка мора бити не само удобно, већ и сигурно (0,7 м - на снази гријача до 0,8 кВ, не мање од 1 м - за 1-1,5 кВ, не мање 2 м - при 2 кВ и више);
 • запаљиве материје су такође на довољној удаљености од запаљивих објеката (најмање 1,5 м);
 • каблови за напајање не смију бити постављени на површину тла без заштитног уређаја;
 • инфрацрвени гријачи - стропни и зидни стационарни смјештај не смије се налазити на отвореном и бити изложен атмосферским падавинама (киша, снијег) и спреј;
 • ИЦ грејач треба да буде уземљен.

Важно! Приликом одабира електричног инфрацрвеног гријача улица за одређену локацију, требате знати сљедећи принцип израчуна - за гријање 1 м2. Простор треба најмање 150 В снаге јединице.

Гасни инфрацрвени грејачи

Принцип ових уређаја се такође заснива на преносуЕнергија дуготрајним зрачењем, али за загревање радијатора користи се топлотна енергија добијена сагоревањем гаса. Због релативне јефтине потрошње горива, улични плински гријачи су економичнији од електричних, што их чини широко кориштеним у рјешавању проблема гријања вањских површина.

Уређај и примена инфрацрвених грејача на гас

Улични гасни инфрацрвени грејач је тело једног од неколико типова у којима постоји горионик за сагоревање гаса који се загрева помоћу инфрацрвеног емитера (метална решетка или плоча), рефлексни рефлектор одређеног дизајна, уређај за паљење, као и контролни механизми и сигурност.

Овакви улични гријачи, овисно о конструкцији, опремљени су стандардним цилиндром за плин, уграђеним у кућиште, или дизајнираним за спајање на даљински спремник плина с цријевом.

Сви плински грејачи за за уличну употребу, без обзира на дизајн и димензије, имају значајну предност над електричним инфрацрвеним грејачем - преносним јединицама, што елиминише потребу да се води до трајног или привременог уређаја ожичење

Да би се знало када се бира улични грејач гаса, треба узети у обзир карактеристике дизајна модела које производе уличне грејне јединице.

Ради лакшег коришћења инфрацрвени грејачи за летње веранде, летње резиденције одБалкон и друге полуотворене површине треба да буду компактније и да имају конструктивну могућност фокусирања инфрацрвеног зрачења, што вам омогућава да усмерите грејање на стварну површину. У таквим околностима, разумна одлука ће бити употреба подних керамичких агрегата у облику правоугаоних састојина, у чијем случају постоји правилан плински цилиндар или лаки керамички грејачи са могућношћу спајања на резервоар са цревом.

Такви уређаји имају горионик не са једном млазницом, већ неколико - малих димензија које равномерно загревају керамички емитер кроз цијелу површину до температуре од 800-900 ступњева и стварају мекану, угодну топлину усмјерену. Недостатак вентилатора у дизајну чини јединицу потпуно тихом.

Лагани грејни уређаји са даљинским прикључцима су још једноставнији за примену - промена њиховог правца деловања се врши без значајног физичког напора.

У љетњим колибама у сјеницама с локацијом лава на унутарњем периметру зими врло је погодно користити плинске гријаче средње висине с кружним гријањем. Типично, сви такви модели средње величине и дизајнирани су за кретање снага једне особе.


За гријање тераса, вањских простора за рекреацију и других вањских простора за вријеме хладног периода, најпопуларнији рехеатер за плин је улични ретро грејач. Уређај је основа у облику цилиндричног ормара заположај цилиндра и на њега монтиран вертикални штап са гориоником, одашиљачем и коничним рефлектором на врху.

Плин из цилиндра улази у горионик, гори уз помоћ пиезоелектричног елемента и загрева мрежни емитер. Рефлектор рефлектор ограничава ширење инфрацрвеног зрачења око шипке у кругу полупречника од око 6 м, а тежина цилиндра, чији капацитет може бити до 50 литара, обезбеђује довољну стабилност грејача.

Важно! Без обзира на довољну стабилност јединице, сигурносни систем било које врсте гасног грејача за уличну примену укључује уређај за аутоматско заустављање снабдевања гасом када је уређај нагнут или је стартован горионик.

Правила за коришћење гасних инфрацрвених грејача

Када се управља уличним гријачима у плину, увијек треба имати на уму да је гасна опрема класифицирана као високо ризична инструментацијска група и кршење правила руковања тим уређајима може довести до непредвидивих посљедица.

Пропан или бутан могу се користити у уличним грејачима за гас, пошто је употреба природног гаса на отвореном због ниског калоријског садржаја неефикасна. Али и укапљени гасови имају различите вредности производње топлоте, тако да су у топлом периоду обе врсте горива погодне за употребу, док је у зимском периоду пропан ефикаснији, чији је калоријски садржај већи.

Важно! Сви гасни инфрацрвени грејачи за спољну употребу сууређаје за директно грејање, тј. нема емисије издувних гасова. Стога је њихова употреба у затвореним просторима у присуству становника дозвољена само у присуству интензивне вентилације са довољним дотоком свежег ваздуха и уклањања продуката сагоревања.

закључак

Када се упореде два типа уличних инфрацрвених грејача - електрични и гасни, може се рећи да је употреба агрегата у електричној енергији рационалнија код краткорочне употребе, јер је потрошња електричне енергије од стране моћних јединица за уличну употребу значајна. Рад истих гасних грејача је много јефтинији због релативне јефтиности гаса у одсуству потребе за изградњом уличице.

Основна тачка чланка

 1. Инфрацрвени вањски гријачи су дјелотворни и приступачни уређаји.
 2. Ефикасност употребе уличних гријача је због њиховог принципа дјеловања - утјецај инфрацрвеног зрачења није на транзитно окружење, већ на препреке у начину дистрибуције.
 3. Улични инфрацрвени гријачи су направљени од двије врсте - електрични и плински. Приликом избора уређаја за спољно грејање под специфичним условима, потребно је познавати карактеристике агрегата оба типа, уз прилагање нијансама употребе на улици.
 4. Електрични улични гријачи - опрема за заштиту околиша, али захтијева заштиту од атмосферске влаге. Осим тога, трошак електричне енергије коју троше снажни уређаји за вањску употребу, чак иу кратком рокувреме, значајно.
 5. Гасни инфрацрвени грејачи за спољашњу употребу - ефикасни, економични и једноставни за руковање уређајем. Приликом одабира гасне јединице потребно је узети у обзир само радне услове уређаја и захтјеве који су му постављени у овим условима.
 6. Предности гасних грејних јединица не укидају правила рада, обавезна за рад гасне опреме - уређаје са повећаним ризиком употребе.