Улична расвјета

Спољашње осветљење приватне куће

Улична расвјета за сеоску кућу има не само чисто функционалну улогу, јер је намијењена уређењу саме куће и приватне парцеле. У том смислу, данас тржиште представља огромну разноликост система расвјете, расвјетних тијела и сустава контроле расвјете који могу учинити ваш дом и простор свијетлим и незаборавним.

Али у овој цијелој игри боја и облика важно је не заборавити главну сврху уличне расвјете, као и то да би расвјета требала бити свијетла, али нас не би требало уништити.

Врсте уличног осветљења

Тренутно постоји велика разноликост уличне расвјете за најразличитије укусе. Али све то богатство има своју подјелу и намијењено је одређеним стиловима. Дакле, сада се сва ова палета боја може подијелити на предње, вртне, цестовне и расвјетне помоћне просторе.

У већини случајева, све ове врсте расвете се комбинују у једну композицију и међусобно се допуњују. Али да би се упознали с њима боље је подијелити их на врсте.

осветљење фасада

Једна од најзанимљивијих и мало кориштених у нашој земљи је расвјета фасада. Намењен је за осветљење не око тог подручја, већ саме куће.

Њиме можете истакнути прекрасне елементе у фасади куће и сакрити се чисто функционално. Омогућава не само да боље промени нашу кућу, већ и да јој да невероватне облике, који варирају у зависности од доба дана.

Попуњавање фасадног осветљења приватне куће

Фасадно осветљење може бити поплављено, наглашено, контурно, скривено и може комбиновати неколико ових типова одједном. Овде главна ствар није да се направи много Алиаписто и да се сачува једини стил.

 • Поплава је називала осветљење, које је "излило" вашу кућу у светлост која покрива зидове зграде са свих страна. У ту сврху се обично распршена и усмјерена свјетла налазе у близини земље или на истуреним дијеловима зграде.
 • За поплавно освјетљење је уобичајено користити топле боје које су што ближе кући. У исто време, за ово осветљење могуће је користити специјалне филтере за боју, који ће ноћу префарбати ваш дом у другачијој боји.
 • Аццентно осветљење осветљава не само кућу, већ и елементе декорације на њему. То могу бити статуе, ступови, фреске, као и све што бисте жељели нагласити у фасади куће. За ову врсту расвјете, најчешће се користе усмјерна свјетла, смјештена како у самом земљишту тако и на фасади или испод стропа куће.
 • За наглашено осветљење, боја није толико важна. Главно је да је у складу са општом расветом и дизајном куће.
 • Контурно осветљење локације сеоских кућа се изводи помоћу диодних трака. Они такође могу да истакну поједине елементе куће. Суштина ове методе је да се на све или делове избочина или контурних делова објекта причврсте специјалне диодне траке.
 • Занимљива карактеристика ове врсте осветљења је да можете променити боју светла ручно или аутоматски након одређеног временског периода. Ово ће диверзификовати ваше осветљење и учинити га незаборавним.


Спољна фасадна расвета објекта

 • Скривено осветљење користи се само за избочене елементе зграде. Принцип његовог рада је сличан скривеном осветљењу плафона, а принцип имплементације је готово идентичан. Разлика је само у величинама.

Вртна расвјета

Расвјета у врту је дошла до нас са пејзажним дизајном и постала је релативно раширена. Истовремено, одмах је стекао поштовање и присуство баштенског осветљења постало је осебујна особина укуса и, наравно, добробити власника.

 • Расвјета у врту може бити поплављена, контурна, може бити наглашена и може се распршити. У већини случајева, последња два елемента су уско испреплетена и допуњују се.
 • Осветљење од поплава се примењује на елементе врта као што су цветне гредице, травњаци или коврчаве биљке. Намера је да се нагласи овај елемент и пружи могућност да се он прегледа са свих страна.


Вртна расвјета у сеоској кући

\ т
 • Ова врста осветљења се обично остварује због расутих светлосних елемената. Свјетиљке се могу поставити у контуру или освијетлити из средишњег дијела свјетиљке.
 • Расвјета на локацијисеоска кућа може бити контура. У овом случају, као и за осветљење фасаде, користе се ЛЕД светла. Само овај пут они НЕ наглашавају контуру куће, као и контуре дрвећа или фигурираних грмља.
 • Акцентно осветљење се користи за осветљавање одређених елемената врта. То може бити водопад, терен, круна дрвета или чак само камен. Оваква врста осветљења, како је дизајнирана да нагласи лепоту овог елемента врта.
 • Ова врста осветљења се обично остварује због светлосних инсталација постављених на самом дну земље. Њихова боја овиси о укупном саставу врта и може варирати од хладно бијеле до неприродне црвене или наранчасте.
 • Распршена расвјета у врту може се примијенити у цијелом врту. Његова главна сврха није само осветљавање појединих елемената, већ и обезбеђивање општег осветљавања парцеле. Тако да у вашем врту нема замрачених простора. Осим тога, она се активно користи како би се нагласила неправилност рељефа и његова структура.
 • Овај метод се остварује инсталирањем расутих светлосних направа на малој висини са тла. Понекад се такве лампе инсталирају у посебну нишу или јаму из које касније пролази свјетло.

осветљавање трачница

Осветљење трагова на локацији не укључује такву разноликост. Постоје само две опције за осветљавање контурне површине и опште осветљење.

Осветљење степеница може се додатно користити за освјетљавање степеница. Већ много зависи од врсте менаџментаосветљење.

Осветљење пјешачких стаза

 • Контурно светло осветљења стаза није толико осмишљено да осветли саму стазу, већ да осветли своје место нагиба. У неким случајевима, такође се користи за осветљавање саме стазе.
 • Организација уличне расвјете у сеоској кући овог типа користи фењере постављене дуж рубова стаза или узбуђења. Обично њихова висина не прелази један метар и дају дифузно светло, осветљавајући не само стазу, већ и околину.
 • Понекад, да би уштедели новац, нису сви уређаји стално у функцији, већ само одређени део. Други део лампи је укључен у рад или са сензора покрета, или са прекидача. Ово ствара ниво осветљења довољан за угодно кретање дуж стазе.
 • Најчешћи и најквалитетнији начин освјетљавања колосијека је уградња горњег освјетљења. Проводи се кроз инсталацију лампи на стубовима. И не мора нужно бити дрвени или бетонски стуб као за опћу мрежу расвјете. Ковано гвожђе или јефтинији заварени стубови су сада широко доступни, што може да се уклопи у ваш дизајн.
 • Овај тип осветљења се нормално активира тек када се сензор активира или се непрекидно користи. Стога, ради разноликости и економије, често се комбинира са контурним освјетљењем стаза.


На фотографији можете видети осветљење трагова у земљишту

 • Ако сте на путу до илиИспред куће се налази степениште, а његови ступњеви могу учинковито освијетлити позадинско освјетљење. Монтира се у вертикалном дијелу позорнице и освјетљава само површину саме етапе.
 • Врло занимљива опција је могућност промјене боје фаза кориштењем посебних регулатора или филтера. То може учинити ваше степенице светлим и необичним.

Осветљење помоћних просторија

Што се тиче помоћних просторија, постоји неколико опција за осветљење. Ако се ради о видиковцу, роштиљу или другом мјесту за одмор, онда је овдје потребна једна врста расвјете. Ако је ово чисто економска зграда као што је гаража или шупа, онда је то потпуно другачије.

 • Остала места треба да буду поплављена светлошћу. Овде се препоручује да се направи систем општег осветљења као у кући. Поред тога, требало би да има и локално осветљење појединачних области, као и да обезбеди општу расвету око сала.
 • Нећемо много обраћати пажњу на осветљење павиљона, јер је ово питање више пута разматрано на страницама нашег сајта. Но, питање расвјете око видиковца и освјетљавања његове фасаде, платит ћемо неколико редова.


Расвета сеоске куће видиковаца

\ т
 • Расвјета око сјенице најбоље је створити инсталирањем на одређеној удаљености од расутих расвјетних тијела. То могу бити и мале лампе и пуни стубови са лампама. Овде је најважније да се складно унесу у дизајн сајта.
 • Што се тиче осветљења саме павиљоне, ондаунутрашње осветљење ће дати довољно светла. Стога се овдје може примијенити само позадинско освјетљење појединих елемената или контурних свјетала. У исто време, наша упутства не препоручују употребу усмерних расветних тела да не бисте прикрили људе у павиљону.
 • Комунална газдинства ретко могу да се похвале занимљивим елементима декорја или облика. Стога се не треба усредоточити на њих. У овом случају, максимум који се може направити је стварање контурног свјетла. Она ће одредити структуру, али ће истовремено прикрити свој изглед.

Системи за управљање осветљењем

Као што смо већ приметили, систем контроле осветљења омогућава не само уштеду на осветљењу, већ и важну улогу у избору самог дизајна. Стога, овом аспекту треба дати једно од главних мјеста у питању избора уличне расвјете.

Уређаји за аутоматизацију управљања осветљењем

Тренутно је расвјета у сеоској кући сложени систем који се састоји од неколико компоненти одједном, које могу дати различите варијанте у различитим комбинацијама. За контролу вањске расвјете, чак и појединачни вањски ормарићи за расвјету омогућују аутоматизацију и значајно смањење трошкова.

Али у већини ових система, у већини случајева, постоји само неколико кључних контролних блокова. То је сензор за светло, сензор покрета и тајмер. Захваљујући комбинацији ових уређаја, можете потпуно аутоматизовати контролу расвете.

 • Почнимо нашеприча са сензора светла.Ова јединица реагира на смањење освјетљења око њега. Када се достигне одређена вредност, сензор се активира и даје подстицај укључивању светла из њега.

Обратите пажњу! Већина модела сензора осветљења има могућност регулисања граница рада. То омогућава да се осветљење укључи када падне ниво природне светлости.


Сензор осветљености са даљинским елементом

 • Још један важан елемент сваког аутоматског система контроле осветљења је сензор кретања . Принцип рада овог уређаја омогућава му да закључа моћне контакте у присуству кретања у пољу његове "визије". У овом случају, имате могућност да подесите интензитет кретања. То вам омогућава да поново направите уређај од кретања дрвећа или животиња.
 • Последњи елемент је нормалан тајмер . Овај уређај блокира своје контакте за напајање одмах након одређеног времена које је одредио корисник. Модерни тајмери ​​имају прилично широк спектар контрола, као и могућност да извештавају о две или више граница у исто време.


Сензор покрета

 • Поред горе наведених сензора, обично снажни системи контроле осветљења имају такав елемент као што је магнетни стартер . Чињеница је да су струјни контакти сензора обично способни да пребаце струју на 10 - 16А. У неким случајевима то није довољно. Стога се у таквим случајевима користе окидачи. И сензори дају импулсе да га укључе или искључе.

Примериупотреба контролних уређаја за различите типове спољашњег осветљења

Али ако направите вањску мрежу расвјете властитим рукама, онда за многе може постати проблем да се неке контроле боље користе у сваком случају. Одговор на ово питање нема јасан одговор. Али покушаћемо да Вашу оптималну опцију контроле унесемо за сваку врсту спољашњег осветљења.

 • Почнимо наш разговор од предњег осветљења. Обично ова врста осветљења ради целу ноћ. А осветљење не би требало да зависи од присуства људи у близини куће. Због тога се напаја сензором светла.

Шема везе осветљења преко уобичајеног прекидача или сензора покрета

 • Ако желите да сачувате, постоје опције за укључивање осветљења преко сензора светла и тајмера. У том случају, када дође мрачно доба дана, предње освјетљење се укључује. Али после одређеног временског периода, на пример, после 3-4 сата, он се потпуно или делимично искључује.
 • Расвјета у врту има смисла укључити само када је мрак на улици. Зато смо га поставили кроз сензор светла. Можете користити тајмер да га угасите када сви оду у кревет.
 • Али да би вас спасили, можете ићи још даље. Вртна расвјета обично није видљива са улице, па је намијењена само становницима. У овом случају, нема смисла у његовом раду у време када су сви код куће. Због тога је могуће спојити га на рад свих сензоракретање на локацији. Ако барем један од њих почне, укључиће се и радити док га тајмер не искључи.
 • У овом случају, осветљење баште ће бити укључено само у присуству човека у башти. А када особа дође у кућу, а ниједан од сензора покрета га неће видети, онда ће време када га поставите искључити.
 • Да бисте осветлили нумере, најбоље је да користите шему као видео. Када се на почетку мрака укључи дио расвјете или се напаја само сензорима покрета. Када особа падне у видно поље сензора покрета или је укључено све осветљење. После неког времена, довољно да се крене дуж стазе, тајмер га потпуно или делимично искључује.

Дијаграм серијског повезивања сензора осветљења, покрета и тајмера

 • Што се тиче осветљавања помоћних просторија, начин управљања зависи у великој мери од њихове сврхе. За осветљавање места одмора могуће је применити само светлосни сензор или само једноставан прекидач. А за осветљење помоћних просторија може се користити само сензор светла или сензор покрета.
 • Ако вас не плаши цена и желите да потпуно аутоматизујете мрежу за спољну расвету, можете применити следећу шему. На најсветлијем месту је инсталиран сензор светла. Када стигне сумрак, он даје наредбу за укључивање главног лансера. Укључује осветљење које треба да ради са сензора светла и прикључено на напајање сензора.покрета и тајмера.
\ т

Обратите пажњу! Тренутно, тржиште је прилично широко заступљено сензорима осветљења са удаљеним елементом. То значи да је енергетски део повезан каблом са фотоћелијом. То омогућава да се енергетски део постави у расветни ормарић, а сензор на право место за нас.


Контролна плоча вањске расвјете

 • Када је сензор покрета активиран, укључује осветљење на одређеној локацији. Ако се осветљење за ову групу унесе кроз тајмер, онда се он поставља одмах након сензора покрета и након извештаја о времену искључује осветљење. Поновно активирање сензора покрета је потребно за поновно активирање.

закључак

Као што видите осветљење земљишне парцеле на десној страни, иако једноставна, али захтева пажљиво планирање. Важно је овдје размислити о сваком детаљу. Наравно, још је важније ускладити осветљење са дизајном куће и самог локалитета. Ово је много компликованије од монтирања и постављања контрола аутоматизације. Стога, да би се постигао идеалан резултат, у већини случајева они се обраћају професионалцима.