Украсно осветљење: опције коришћења

Стварање атмосфере у просторији - функција уређаја за осветљење

Честитамо нашем вољеном читатељу поново на страницама нашег интернет портала. Данас бисмо желели да разговарамо о декоративној расвети у згради и споља.

Ово питање захтева посебан приступ и знање, иначе ће практично бити немогуће применити стилске идеје. Али овде је поента - научити барем основе закона о дизајну код људи није једна година, поготово ако је природни осећај светлости и, вероватно, укус лоше развијен, и савете које дају професионалци у разним ТВ емисијама и интернет публикацијама. , често остају неразумљиви.

Данас настојимо дати кратак теоријски увод и неколико једноставних савјета који ће вам помоћи да украсите свој дом властитим рукама. Наравно, све ће бити подржано великим бројем фотографија.

Светло у унутрашњости

Хајде да одмах схватимо све тачке изнад "и". Декоративно осветљење није само шарени венац, који користимо за декорацију куће на празнике. Прије свега, то је нека врста расвјете која је дизајнирана за одређено мјесто у простору просторије, добро, и наравно, на фасади куће.

Ово мјесто може бити све што желите: слике на зидовима, разни намјештај, завјесе од вазе, штукатуре на стропу и још много тога.

Овај избор помаже да се покрију одабране области са одређеним интензитетом интензитета. У те сврхе понекад се користе све врсте сцона, столне лампе са лампи, подне лампеВишебојна светла са ротирајућом главом.

Основни принципи

Један од главних задатака декоративног осветљења просторије је правилна расподела светлости у простору због њене угодне психолошке перцепције, укључујући и њен интензитет. Главна потешкоћа у томе је избор комбинације колор решења за ентеријер и светло.

Приликом пројектовања свјетлосне схеме, дизајнер треба прије свега осигурати да се главни ток свјетлости протеже од стропа до пода, али не обрнуто. Овај захтев у потпуности зависи од психолошких карактеристика особе која ће проводити време у овој соби (подсетимо вас, у природи, да је то тако лагано и да се шири).

Прекидом овог правила, будите спремни за незгодну перцепцију околног простора, и евентуално правилну иритацију.

Одавде можете формирати прве постулате класичне унутрашњости:

 • Плафонтреба да буде најсветлији део собе, а то се односи не само на осветљење. За њега се обично користе светли тонови током обраде.
 • зидовиби требали бити тамнији, иако у неким случајевима (нпр. Ниски плафони у затвореном простору) тон може остати исти. Ецлипсе зидови у потпуности зависе од величине просторије и боје намјештаја који се користи.
 • Подје најтамније подручје у просторији.

Ако сте све то урадили управо то, осветљење ће зависити не само од локације, количине и оријентације уређаја за осветљење, већ и од шеме боја ентеријера идецор итемс.

Веома важан и сложен део дизајнерског рада је да се узме у обзир фактор рефлексије различитих површина.

Цео ток светлости може се поделити на:

 1. директно зрачење- емисија снопа светлости од извора до одређене површине;
 2. рефлектованису преломљени зраци светлости након контакта са различитим предметима.

То јест, морате узети у обзир да неуглађене, грубе површине одражавају мање свјетла, могуће је рећи чак и објектима обојеним у тамним бојама - сви ће замрачити собу.

Ово укључује:

 • тапете;
 • Теписи и простирке;
 • Тапацирани намештај и друго.

Поред тога, важан је и контраст између осветљених и невеликих површина у просторији. Ова разлика у великој мери утиче на ментални рад човека.

На пример, особа често почиње да осећа морални замор ако соба има једини централни извор светла, и он је приморан да ради у углу где светлост достиже веома мало, иако је укупна светлост. Много исправније ће учинити пригушени лустер, а радно мјесто ће додатно бити освијетљено расутом свјетлошћу.

Следећа важна ствар коју треба узети у обзир је шарена изведба нијансе апарата. Најмање уморна је зелена опција - није досадна и донекле корисна за вид.

Савет! Довољан интензитет одређене површине собе можете подесити не самозбог снаге лампе која се користи, али и због густине инсталиране нијансе.

Такође су веома важне врсте светиљки и температура боје коју производе светлост. Свака особа је јединствена и посматра околни простор на свој начин, али још увијек постоје неке опште препоруке:

 • Боје лампе треба да буду исте и да не изазивају визуелни несклад;
 • За спаваћу собу се препоручује употреба халогених или сијалица са жарном нити, јер спектар њиховог сјаја одговара свакодневном људском ритму без ометања производње неопходних хормона за здрав сан;
 • Употребљавајте флуоресцентне и ЛЕД лампе у областима у којима радите и где светлост дуже време гори - то ће вам уштедети новац на струји.
 • Да би се осветлиле радне површине треба користити светиљке за дневну светлост - ова температура боје не изазива замор очију када се фокусира на мале манипулације.
 • Па, и што је најважније, фокусирајте се на своје преференције и благостање. Ваше тело је најбољи "сензор" нивоа удобности. Одаберите лампе за које сматрате да су најбоље.

десигн типс

Разговарајмо сада о методама селекције из опште слике различитих зона, стварајући занимљив експресивни простор унутар уобичајених просторија.

Даћемо седам срећних вести да претворимо вашу кућу у непрепознатљиво:

 1. Главно правило - покушајте да направите неку врсту разноликости у унутрашњости.НајједноставнијиНачин да се то постигне је постављање расветних уређаја у различите равни. Целокупна композиција треба да се састоји од централног лустера, сцонцеса на зидовима, стоних лампи и подних лампи. Веома добре тачке са ротирајућим главама, које се могу усмерити у различитим правцима. Све то ствара хармоничну таласну перцепцију већ познатих објеката.

Савет! Није потребно одмах напунити просторију свим овим уређајима, али комбинација најмање два мора бити. Остатак одрадите према својим осећањима и броју функционалних простора у соби.

 1. Купите дизајнерску лампу . Посебно добро се уклапа у свеукупни простор, ако није преоптерећен декоративним процесним елементима. Изаберите најизразитију и незаборавну верзију која ће изненадити гледаоца

Занимљиво је знати! Веома је важно запамтити да ако се одлучите за централни лустер, морате водити рачуна о добром периметру, додатном осветљењу, јер дизајнерски уређаји често нису у стању да створе довољно светлосног тока кроз структурне карактеристике.

 1. Ако у соби имате нише, онда грех не користи светлост у њимада би додао визуелни простор. У такве сврхе савршено пристају простирке и лажне лампе, тачке усмерене радијације и како се ради без ЛЕД траке.

Савет! За свако додатно осветљење најбоље је издвојитиодвојени прекидач или кључ за уштеду енергије.

 1. А шта је са свећама? На крају крајева, они су најсветлији представници декоративних извора светлости . Купите неколико свећа различитих величина, али истог облика и ставите их по соби на столове, комоде, софе - намјештај је стално на видику. У исто вријеме можете се фокусирати на свијећњаке, који могу бити и дизајнери. Ово решење је погодно за стварање опуштајуће атмосфере за вечерњу рекреацију.

 1. Веома леп пријем је осветљење полица. Можете користити ЛЕД траку за ове сврхе. Резултат је сличан ономе што смо видели када смо радили са нишама. Ако су полице иза стаклених врата, будите сигурни да ће соба бити испуњена новим бојама.

 1. Није потребно имати изворе светлости изнад 60 цм. У неким случајевима, ниже осветљење намештаја око пода ће изгледати веома импресивно, посебно у дневном боравку, кухињи и ходнику. У овом случају, лампе су распоређене са одређеним кораком (можете ставити чврсту траку) на видљиву површину просторије, а не поставити на намештај. Као резултат тога добијате ефекат плутајућег намјештаја, који се не може наћи у већини станова и кућа.

  \ т
 1. Па, и последњи тип је употреба као одскочна даска за осветљење степеница . Ако је у вашој кући, означите језидове, степенице, па чак и ограде. Ово не само да ће побољшати успон, већ ће га и учинити много сигурнијим.

Декоративно улично осветљење

Без обзира на то колико је ваша кућа и простор диван по дану, увече, без вештачког осветљења, претворио би се у суморни паралелопипед који губи обрис у мраку. Да бисте то избегли, правилно уредите осветљење територије, што ће несумњиво повећати удобност путовања.

За те намене се употребљавају сљедеће врсте уређаја:

 • Уличне зидне фасадне лампе;
 • светла;
 • рефлектори;
 • Различние шарки вариантов;
 • гирланде;
 • ЛЕД траке.

Због чињенице да се сви ови уређаји користе под утицајем атмосферских падавина, они подлијежу посебним захтјевима за отпорност на влагу, вјетар и температуру. Упечатљив пример је да употребом екстерно луминисцентних сијалица са врућим стартом, ризикујете да када температура падне испод "0", они можда неће уопште почети.

Ако почнете да говорите прецизније, онда се све улично декоративно осветљење може поделити на неколико типова.

Флоодинг

Главна сврха таквог свјетла је максимални ниво покривености удаљене зоне. Најчешће, фењери, висеће лампе и зидни уређаји налазе се на одређеној висини, што омогућава да се светло добро расипа. Фасада куће ће бити истакнутаравномерно, и задржаће свој изглед чак иу потпуном мраку.

Биће врло лако кретати се по овом дворишту без опасности од повреде. Врло често се користи у техничким и функционалним зонама, нпр. Долазак у гаражу, улаз у кућу или двориште.

Двориште је осветљено потпуно и равномерно - гости се могу понијети у поноћ

скривена расвета

Следећи тип се назива скривен. Није тешко замислити да сами уређаји не би требали бити видљиви.

Скривају се у различитим нишама, иза биљака у трави и налазе се што ближе земљи, а сам свет иде до структуре и других објеката који се налазе на локалитету - сличан начин им омогућава да дају волумен и изражајност Такође је могуће издвојити детаље фасаде, на пример, вијенце, ступове или балконе. За ове сврхе савршено одговарају рефлекторима, тачкама, неонским и ЛЕД тракама.

нагласио светло

Фасада најчешћих структура се невероватно променила

Акцентно осветљење може бити и поплављено и скривено, чешће од других. Његова сврха је лако разумљива из назива - користи се за контраст избора најважнијих делова сајта.

То могу бити статуе, ступови, биљке или одвојени зидови. Веома је занимљиво осветљење у боји, као на слици изнад. Уз његову помоћ могуће је трансформисати врсту структуре у непризнавање.

цонтоур

Назива се последњи тип осветљења зградецонтоуринг Она драматично наглашава обрисе структуре на позадини тамног неба, што изгледа веома привлачно.

За реализацију таквих идеја најбоље се уклапају гирланде са жарном нити или ЛЕД тракама. Може се инсталирати не само унутар граница куће и њених појединачних дијелова, већ и, на примјер, на сјеницама, гаражама или дрвећу на локацији.

Савет! Да бисте створили нешто овакво, биће вам потребне значајне финансијске инвестиције, јер ће захтевати много вијенаца. Такође је неопходно обезбедити сигурну шему напајања електричном енергијом како би се избегло прегревање појединачних подручја и слаби сјај других. Запамтите да за потпуно покривање подручја типа контуре можда неће бити довољно.

Завршићемо ово. Надамо се да сте уживали у нашим упутствима, која су вам пружила много савета како да примените унутрашњу и спољашњу уличну расвету. Резултат су најчешће и најефикасније методе рјешавања овог питања.

У видеу који смо покупили наћи ћете много занимљивих идеја за имплементацију пројектног осветљења. У реду!