Украсне плоче за звучну изолацију, како одабрати

Декоративни звучни изолатори за зидове - завршни материјал нове генерације. Намењени су за завршну обраду стамбених, пословних, пословних и индустријских простора.Панели се носе са неколико задатака: обезбеђују звучну и топлотну изолацију, након постављања зида не захтевају додатну обраду.

Панели са звучном шипком - надмашују своје оперативне карактеристике као алтернативу уобичајеним декоративним материјалима (сухозидне плоче, МДФ панели, тапете).

Предности плоча за апсорпцију буке са декоративним премазом

Предности овог завршног материјала:

 • Мала дебљина. Након прекривања зидова са већином стандардних материјала за звучну изолацију, површина просторије се значајно мијења. Декоративни панели решавају проблем појаве у соби треће стране, практично без утицаја на његову величину.
 • Лаган. Материјал има малу тежину - плочу која покрива подручје зида са површином од 1,5 м ?, Тежина не већа од 4 кг.
 • Мултифункционалност. Једна плоча је конструкција која се састоји од неколико слојева различитих материјала који обављају различите задатке: апсорпцију звука, очување топлоте, обраду.
 • Једноставна инсталација. Након инсталације панела у соби неће остати велики грађевински отпад, прљавштина, прашина. Није вам потребан посебан алат. Зидови не захтијевају претходну припрему: бушење, спацклинг, темељито чишћење површине од претходног премаза. По потреби уклоните плочелако је.
 • Разноврсност варијанти украсног покривача. Панели су направљени са спољним слојем који се састоји од: винила, папирних тапета, природних тканина и дрвета. Међу представљеним варијантама лако је покупити праву.
 • Разноврсност. Звучно изолациони материјал овог типа користи се за декорацију зидова станова, приватних кућа, индустријских, пословних и пословних простора. Причвршћују се на различите површине: бетон, блокове од пјене, дрво, оквирне конструкције и друге. У овом случају, присуство трагова старих премаза на њима (боје, тапете, малтери) не утиче на снагу и поузданост везе.

Зидни звучни панел може се користити за обраду унутрашњих површина балкона или лође.

недостаци

Между недостатките на материала за абсорбиравето на бука од овие типот:

 • потребу за покривањем свих зидова просторије како би се постигао резултат - обрада једне површине не побољшава звучну изолацију;
 • високе цијене - модерне вишеслојне плоче коштат ће више од традиционалних материјала.

Међутим, друга тачка се може назвати контроверзном: када се користи панел за апсорпцију звука са декоративним слојем, није потребно трошити новац на материјале за изравнавање зидова, топлотну изолацију и завршни премаз. Лакоћа инсталације вам омогућава да сами обавите поправке, тако да се смањују и трошкови привлачења квалификованих радника.

Дизајн и карактеристике инсталације

Производ има везу од краја до краја типа "утор-шиљак", што олакшавапроцес инсталације. Особа која нема специјалне грађевинске вјештине може саставити дизајн. Резултат је чврста монолитна површина која поуздано апсорбује све звукове. Мјеста спојева одвојених елемената нису видљива међу собом.

Начин постављања украсних панела који апсорбују буку зависи од стања површине. На припремљеним нивоима, материјал се причвршћује помоћу "течних ноктију", за опипљиве неједнакости, потребно је уградити траку на коју је материјал причвршћен, користећи кламерицу.

Преглед зидних звучно изолованих панела

Најпопуларнији декоративни панели за зидове, представљени на руском тржишту: Изотхек и Халтекс.

ИЗОТЕКС

Вишеслојне плоче са апсорпцијом буке са декоративним спољним премазима за унутрашњу декорацију просторија производи финска компанија.

Основа производа је бука и изолациони материјал дебљине 1,2 цм Исоплат, спољашња површина се може третирати платном, папиром или винилним тапетама. Панели, који су направљени од тапета, могу се опрати и префарбати.

Карактеристике

Разликује се у погледу сигурности и еколошке прихватљивости. Израђени су од природног дрвета без употребе кемијских компоненти панела погодних за декорацију зидова у стамбеним просторијама: дјечје, спаваће собе, дневне собе.

Премаз има порозну структуру, толерише оштре промене температуре, промене влажности. Не примењује се на запаљиве или запаљиве материјале.

Облагање зидова декоративнимПлоче овог типа могу побољшати акустику просторије - смањује волумен просторије.

Конструкција спољне облоге

Финскиј производител изготоват панели с текстилни покритиа в 4 вариантов цветов. Одржавање таквих панела је могуће само хемијским чишћењем.

Дуже и отпорније на контаминацију плоче из линије "Децор", које имају винилну површину са имитацијом жбуке, представљене су у 6 решења у боји.Треба их опрати уобичајеним средствима.

Плоче у серији "Интеријер" имају подне облоге које имитирају текстил, представљене у 4 варијанте. Тимберс серија: 4 боје, дрвена текстура.

Производња и складиште

Основа плоча за звучну изолацију са декоративним премазом - дрво врста меког дрвета. Смрвљена маса се омекша водом, након чега се преса стисне у танке слојеве. Спајање честица се одвија без употребе хемијских адитива - пошто компонента за лепљење делује на смоле које су део дрвета.

Као резултат, након сушења, производ који има својства за уштеду топлоте је еластичан и издржљив.

предности

Један завршни материјал замењује неколико одједном: топлотно изолациону подлогу, звучну изолацију и завршни премаз.

Дополнительно:

 • Није потребно очистити површину од претходног третмана.
 • Премаз није чврст као бетон и дрвени зидови, што смањује ризик од повреда приликом случајног удара у зидне панеле. Посебноважно је за дечију собу.
 • Инсталирани панели се могу обојити, за то се препоручује употреба латекс боје - нема оштар мирис, погодан за стамбене просторе. Можете их покрити и лаком на воденој бази - поједноставити његу премаза, заштитити га од случајног оштећења, продужити вијек трајања материјала.
 • Плоче су лагане тако да се могу самостално монтирати, без ангажовања помоћника или унајмљених радника.
 • Ако је потребно, место зглобова може бити засхпатлеват.

Карактеристике монтаже

Пошто је материјал направљен од дрвета, пре него што се започне са радом, ослободите панеле из фабричке амбалаже и оставите га за тај дан у просторији чији су зидови обложени. То је потребно како би завршни материјал прихватио ниво влажности зрака у затвореном простору.

монтажа панела

Плоче за звучну изолацију за зидове с декоративним премазом монтирају се на два начина, избор овиси о стању површине: велика одступања захтијевају уградњу оквира, за једнако кориштење љепила.

нианси:

 • Ресетовање. Панели су постављени на оквир, направљен од дрвених трачница 19 * 44 цм, а размак између трачница треба да буде 29 цм ако се ради са плочама површине папира и 30 цм, ако је са текстилом. Причврстите панеле на завршну конструкцију помоћу кламерице користећи спајалице од 10 мм. Размак између причвршћивања је 10 цм
 • Лепак. На посаокористите лепак на бази воде. Наноси се на полеђину производа танком траком која иде дуж обода плоче на удаљености од 2 цм од ивице. У средини панела, лепак се наноси наизменично, чинећи растојање између капљица, једнако 20 цм

Када се љепило наноси, плоча се лагано притисне на површину, на малој удаљености од већ уграђеног, а затим помјери на сусједну плочу, тако да је панел стајао у жлијебу, а љепило је распоређено по његовој унутрашњој површини.

Халлтек

Други фински произвајалец, релативно нов на руском тржишту грађевинских материјала, чији производи су већ у потражњи.

База се састоји од дробљених и накнадно прешаних пиљевина, за спајање које у једној плочи не користе никакве хемијске компоненте. Лепљиве композиције које се користе у прехрамбеној индустрији користе се за фиксирање горњег декоративног слоја и стога не представљају опасност за здравље.

Обим примене

Од еколошки прихватљивог материјала - дрва - производи не садрже штетне нечистоће, могуће је без страха користити такве панеле за зидне облоге у стамбеним просторијама: спаваће собе, дневне собе, просторије за дијете; као и ходник, кухиња и балкон.

Могу се користити за украшавање зидова у кућама сезонског боравка, јер добро подносе температурне флуктуације.

Украсне плоче су погодне за инсталацију кућног кина, јер побољшавају акустику просторије.

Обратите пажњу! Материјал за изолацију буке није погодантретман зидова у просторијама са високом влажношћу - сауне, купатила, купатила, - пошто је основа од дрвета.

\ т

Халтекс панели имају својства топлотне изолације. Плоче дебљине нешто више од 1 цм у ефикасности нису ниже од 20 цм бетона, 5 цм гипса, 3 цм дрвеног зида или 3 цм слоја минералне вуне.

Након прекривања зидова овим декоративним материјалом у просторији нема пропуха, топлина унутар просторије се складишти дуже и боље, што вам омогућава да уштедите на трошковима гријања. Зидови обложени халтексом поуздано су заштићени од стварања плијесни - порозна структура осигурава вентилацију и штити од прекомјерне влаге.

Не можете их везати свим зидовима, већ само једним; Такођер је могуће користити панеле као декоративни уметак.

Ширина плоче је 58 цм, тако да је рад на зидној облози бржи него када се користе тапете или МДФ плоче. Звучна изолација Халтекс панела је 18,2 дБ.

Опције за спољни слој

Материјал за вањски декоративни премаз панела може имати различиту текстуру и извршава се са:

 • природни текстил;
 • винилни слој;
 • папир.

опције за монтажу

Процес облагања је једноставан и не захтева посебну квалификацију, за извођење уградње декоративних панела Халтекс под силом сваке. Панели се монтирају на површину са течним ноктима или ојачањима на летви, ако је потребно.

Након завршетка радова површина се може обојитипо жељи, залијепите их на нове позадине, филмове или апликације. Истовремено ће задржати својства апсорпције буке.

Завршни материјал чврсто је причвршћен на зид, не заостаје за временом или промјеном увјета (повећање влажности) у просторији, служи дуго времена. Приликом кршења појединих елемената, они се могу заменити, остављајући главну крпу нетакнутом.

Зидни панели који апсорбују буку са декоративном површином - завршни материјал нове генерације. Успешно решавајући више проблема одједном, ствара оптималне услове у просторији, без утицаја на величину просторије.