Украсна жбука "мапа свијета" (26 слика): интеријери са текстуром на зиду

Декоративна гипсана "карта света" данас се успешно користи у пројектовању просторија. Она је атрактивна јер јој текстурна основа омогућава постизање веома занимљивог ефекта. Комбинација одређених врста мешавина креча доводи до тога да се на зиду појављују контуре сличне континентима и острвима. Отуда и име ове врсте декоративне жбуке.

Карактеристике

Постоји више компанија које производе ове производе. Да би га купили потребно је обратити пажњу на чињеницу да је пакет написан "мапом света". Овим натписом нећете сумњати да је то управо слика. Постоји још једна опција, која ће имати исти ефекат. Длака која имитира камен травертина такође изгледа веома оригинално и природно.


У производњи ове врсте премаза кориштени су еколошки прихватљиви материјали. У раствору се налазе исјецкано вапно, мермерна прашина, ланено уље. На рачун такве фактуре на сваком зиду се добија јединствена слика. Изгледа елегантно и луксузно.

Једна од главних предности висококвалитетног малтера је да "дише". То значи да су зидови заштићени од плијесни и плијесни. Безбедност материјала омогућава да се деца украшавају у овом стилу. Деца ће готово сигурно пробати оригинални премаз.
Предности укључују чињеницу да се малтер брзо суши. Након једног дана, можете процијенити резултате напора.

Распон боја је веома разнолик. Можеш покупитинијансу за сваки ентеријер и за сваки укус.

Ако се примени технологија наношења, пукотине се могу појавити на малтеру током времена. Могу се уклонити новим делом разблаженог малтера.

Припрема алата и површина

Да бисте правилно применили декоративну жбуку, треба да припремите следеће:

  • гладилицу;
  • лопатица за рамена;
  • спужва од пене;
  • меки ваљци;
  • четке и боје;
  • брусни папир.


Спектакуларни зид у облику острва може се добити, ако је само пре-врло добро поравнати, заспулкули. Површина мора бити савршено чиста.

Простори у којима је ниво влажности довољно висок, најбоље је даље третирати антифунгални састав. Ово ће бити осигурање против негативних ефеката влаге. Да бисте избегли појаву рђе на снежно белом зиду, потребно је да користите алат од нерђајућег челика.

Први и други слој

Цијела обрађена површина се заснива два пута. Први слој се наноси лопатицом. У неким случајевима, зид је потребно третирати ваљком за нокте. Тада можете постићи такозвани ефект капута.

Када се први слој осуши, мораће да прође кроз шмиргл папир. Први слој је само основа. Други слој се може применити на различите начине. Најинтересантнији ефекат се може постићи на овај начин.


Декоративни малтер се наноси на површину са одвојеним фрагментима. Неуједначена острва само ће створити оригиналцртање

Неопходно је поштовати важне услове: глетер треба увек да буде чист и да се раствор наноси на њега у минималној количини. Због тренутног трљања и извлачења цртежа. Ако сваки пут узмете различиту количину раствора, острва ће бити мала, средња и велика. Тако се ствара дивна и оригинална мапа.

На осушену површину, онда са напором трошите лопатицу. Овај процес се назива сјајан. Алат мора бити израђен од нехрђајућег челика, тако да не преостају црне ознаке. Понекад се ова процедура изводи двапут, издржи временски распон од пет минута.

Декоративни малтери су различити. Премази могу симулирати камен, кожу, површине тканине. Ово се постиже коришћењем различитих алата - на пример, лопатице или меке четке. Да бисте креирали одређени цртеж, можете користити предложак (применити га на површину). Печат се мора сваки пут очистити од малтера, навлажити водом.

Постоји једна ствар која је веома важна за разматрање приликом примене овог малтера. Нанесите и обликујте цртеже брзо тако да малтер нема времена да се осуши. Из тог разлога, погодније је да се такав рад обавља заједно. Ако морате да се носите сами, морате све да радите постепено, од једне дивизије до друге, уместо да обрадите целу површину одједном.


финална обрада

Након наношења малтера на зид, први бијели слој на којем се налазе пројекцијски цртежи су видљиви.Сада долази тренутак када је време да почнете да сликате површину. Када се наслика један слој ће бити тамнији, а други - лакши, тако да ће бити две нијансе. У финалној обради коришћена је метализирана боја, лак, восак, бисерна боја.

Восак се наноси влажном спужвом, кружним покретима. Ово ће осигурати униформност у површинској обради. Рад са лаком изгледа исто.Када је восак сув, могуће је даље обојити ове површине. То ће им дати још већу изражајност. Ова опција није најлакша, али резултат се исплати.

Постоји још једна технологија, која се сматра најсложенијом, али даје диван ефекат. У овој методи, сукцесивно се наноси неколико слојева малтера, али сваки од њих има своју боју. Цртеж се наноси само на задњи слој (помоћу шаблона): ефекат сенке је пао. Ако сумњате, можете користити једноставне опције.
други начини

Раствор се може распоредити по целој површини лопатице. Тада ћете морати да је угурате на зид, лагано притисните и уклоните. Тако се третира читав зид, а онда се површина заглађује.

Гипс се може наносити уобичајеном четком. Тада ћете морати да обрађујете подручја са лопатицом. У неким случајевима, четкица се чак може замијенити крпом, а то ће такођер дати необичан ефекат. Што су цртежи разноврснији, то боље. Други слој се наноси сунђером.

Могућа је употреба специјалног пиштоља. Међутим, у овом случајуТреба имати на уму да ће слика бити мала. Нећете моћи да створите велика острва.

Израда властитих руку

Обично се декоративни малтер продаје у готовом облику: у посебном контејнеру или у облику праха, који треба разриједити, водећи се према препорукама наведеним у упутству. Међутим, ова врста материјала се може урадити својим рукама. Стручњаци напомињу: ако све урадите како треба, квалитет премаза неће бити лошији, и послужити га једнако дуго времена.

У производњи декоративне жбуке користе се различите компоненте. Велика количина креча ће добити веома чисту површину, али постоји могућност пуцања. Додавањем гипса, испада да је композиција јача, а додавање цемента омогућава употребу премаза у просторијама са високом влажношћу.


Декоративна гипсана "мапа света" користи се у различитим просторијама и лако се комбинује са другим материјалима: са бојом, тапетама, плочицама. На тај начин је могуће уредити било коју собу, учинити је јединственом. Са овим малтером, моћи ћете да утеловљавате различите дизајнерске идеје.

Како примијенити декоративну жбуку на карти свијета, погледајте сљедећи видео.