Уградња врата (67 фотографија): како се инсталирају властитим рукама, уградња пластичних модела, како правилно поставити

У давна времена, измислио је објекте који су оградили улаз у кућу. Наравно, отварање и затварање таквих капака било је прилично проблематично, али са проналаском детаља који увелико олакшавају процес, такви дизајни су се користили свуда. Употреба улазних и унутрашњих врата је згодна и по жељи се могу самостално уградити тако да се испитају не само упутства за уградњу, већ и карактеристике структура врата.

Карактеристике

Да би врата извршавала своју функцију и омогућавала удобне животне услове и сигурност власника, приликом уградње, морате се ослонити на одређене стандарде. Најчешћи је СНиП (грађевински прописи и правила). Подаци у нормативним документима описују захтеве и препоруке које се морају поштовати приликом уградње конструкција врата.

Стандарди развијени 50-тих година прошлог века још увек важе. Наравно, за то вријеме су опетовано подвргнути ревизији и сада су у мало измијењеној форми, али основни захтјеви су остали исти и практично се нису промијенили.

Овај документ је прилично обиман, садржи многа правила која уређују инсталацију унутрашњих и улазних дизајна различитих модела.

Постоје општа правила која се примјењују на оба врата која се инсталирају у просторији и улазне структуре:

  • Приликом уградње унутрашњих врата, потребно је одржати технолошки јаз, којије унутар 10-15 мм. Кутија за врата треба да буде већа од крила врата на десној, левој и горњој страни за 3 мм. Размак између доњег дела крила врата и поклопца пода треба да буде унутар 10 мм.
  • У складу са шљуком, кутија врата не сме се скретати за више од 3 мм. Да би се конструкција врата поставила што глатко и што је брже могуће, често се користи посебан клизни оквир у облику оквира. Бочни регали морају бити постављени на најмање два места и на удаљености од око 1 метар.
  • Приликом уградње конструкције врата, мора се имати на уму да отварање врата не може блокирати отворе поред врата. Осим тога, врата у затвореном стању треба чврсто стати у кутију. У ту сврху на контуру се увијек поставља кондензатор који обавља баријерну функцију.Како направити инсталацију властитим рукама?

Свака структура врата се састоји од различитих елемената. Укључује кутију, платно, пресвлаке, цртице (у неким случајевима) и опрему. Крпе за врата могу бити израђене од једног материјала и представљају једну монолитну конструкцију или се састоје од различитих пунила, која се међусобно причвршћују посебним профилима.

Најлакше је поставити крпу на вратима са једним комадом. Али ако желите уградити конструкцију из профила, боље је да све материјале купите на једном месту, тако да онда не пате од постављања пунила и профила.

Према Госстандарту, конструкције врата карактерише неколико параметара. То укључује висину производа и кутију врата, као и ширину блока и платна. Осим тога, разматра се сигурност конструкције врата у зависности од материјала за производњу и начина декорације врата, материјала који се користе за израду пратећих елемената (петље, оловке, плоче).

Ако су врата израђена од дрвета, онда у складу са Госстандартом постоје одређени параметри који се не смију кршити. Пре свега, то је влажност дрвета, која не сме бити већа од 8%.

Да би се врата правилно поставила, без обзира на то да ли се ради о улазу или унутрашњости, потребно је провести низ припремних радова. Пре свега, припрема се место инсталације. Ако се ради о отвору иу њему је прије инсталације постављена врата, тада прво демонтирајте стари дизајн. Почиње процес уклањања кућишта и крила врата, а тек тада се добија кутија за врата. Да би се процес одвијао брже, кутија се на неким мјестима полимеризира и цемент се разбије ако се кутија цементира.


Ако парсирање кутије није укључено у ваше планове из различитих разлога, онда можете инсталирати врата и стару кутију. Главна ствар - да покупите боју и величину одговарајућег крила врата, украса и окова, као и правилно објесити затварач. У овој соби, требало би да се отвори напољу.

Након растављања ваше блокаде врата морате ставити у редрупа

По правилу, косине су поравнате, али по препоруци неких стручњака није препоручљиво вршити такозвану мокру обраду, ако је структура врата направљена од било којег материјала за бријање дрвета. Ова препорука се односи пре свега на припрему рупе за унутрашња врата.Конструкција врата се може инсталирати не само унутар стамбеног простора, већ и изван њега, на примјер на степеништу. Врло често у вишестамбеним зградама постоје велике тамбуре, које комбинују неколико станова, од којих власници и монтирају додатна врата. Уградњу врата у ходник обично изводе стручњаци, који не само да правилно извршавају инсталацију, већ ће и координирати ову акцију са свим инстанцама.

Приликом припреме отвора за улазна врата могу се формирати велике шупљине, које треба затворити циглом, посађеном на малтер. Плоче су брушене цементним малтером, а спојеви се чисте. Под кутијом врата у старим кућама у подручју прага често се налази дрво са дрвета, које се најчешће мора уклонити.

У уоквиреним кућама и становима, гдје је за градњу кориштена шупља опека, потребно је ојачати отвор помоћу греда, како би се избјегло изобличење и саме рупе и зидова. Понекад је потребно смањити ширину прореза, то се ради уз помоћ специјалне греде, коју морате уметнути у утор и причврстити га у зид помоћу сидрених вијака са стране полице са шаркама.Врата су обичнокутија има малу ширину плоча, а при инсталацији често није могуће затворити цијелу дебљину прореза, тако да је кутија инсталирана уз узорковање. Они су наставак кутије и подељени су у зависности од начина причвршћивања на једноставне или телескопске моделе. Телескопске варијанте су савременије и удобније, јер су повезане са кутијом и плочама са посебним жлебовима.

У овом случају, инсталација трансфера готовине се одвија без чавала, али за већу снагу на полеђини се наноси лепак.

У неким ситуацијама, комплетна промена структуре врата није укључена у планове власника из различитих разлога, али је потребна измена изгледа предњих врата. Да бисте то урадили, постоје специјални јастучићи који вам омогућавају да надоградите врата без демонтаже кутије. До данас постоје различите врсте панела, погодних за уградњу не само на унутрашњост, већ и на улазна врата у стану, приватну кућу па чак и викендице.важни аспекти

Сва врата, у зависности од локације инсталације, су подељена на улазне и унутрашње уређење. И они и други су направљени од различитих материјала и имају или украсни или клизни систем за отварање. При монтажи узимају се у обзир све карактеристике дизајна, материјала и, наравно, мјеста уградње.

Улазна врата су најчешће од метала. Инсталација челичних конструкција има своје нијансе, које треба поштовати, тако да резултат не разочара власнике просторија. Челични блок се може причврстити на отвору двана начине У првом случају, сидрене плоче се користе као резе. У другој варијанти, причврстите оквир врата као сидрени вијци.

Према мишљењу стручњака, за поузданије прикључење боље је користити обје методе.


Улазна врата су често опремљена додатном шарком. Дуплек куће су по правилу опремљене сеоским кућама. Једна врата могу остати непокретна и отворена само када је то потребно. Када су постављена, крпе за врата су објешене на обје стране кутије. Да би се закључала непокретна врата у доњем и горњем делу конзоле, постављена је бравица, и избушена је рупа у горњем и доњем делу челичног оквира.

За оклопна улазна врата, која се одликују значајном тежином затварача, обично се пружају робусније надстрешнице које се не могу деформисати. Најчешће се користе петље скривеног типа. Њихов број, по правилу, је више од два комада, ау неким случајевима врата се монтирају на 4 надстрешнице.


Нијансе за постављање тамбурских врата зависе од материјала из којег се израђује. За метална врата, сви аспекти се поклапају са уградњом металних конструкција. Али понекад у предворју поставите структуре и друге материјале. Најчешће је то стаклена тканина.


Уградња стаклених врата је могућа без уградње кутије. Шарке за вјешање могу се причврстити на зид, плафон или чак и на под. Стакло се односи на такве материјале, што је немогућерез у случају погрешних величина. Осим тога, стаклена врата се не могу израђивати самостално, већ се обично израђују по наруџби.

Стакло се често користи као уметак у алуминијумским конструкцијама, чија инсталација зависи од начина отварања врата. За тенде са шаркама, инсталација се не разликује много од уградње челичних врата.Постоје правила за варијанте клизача. Шарке у таквим конструкцијама слободно се крећу помоћу механизма ваљка на водилицама. Број крпе за врата може бити у распону од 1 до 4. За структуре шкољкаша најчешћа је употреба купеа за врата, који, за разлику од конструкција за смицање, гдје тканине иду уз водич, имају два водича, а свака тканина не само да се креће по својој линији, већ може доћи и до супротне стране.

Клизна врата се најчешће користе у аутоматским пројектима, који се уграђују на местима са високом пропустљивошћу. Приликом уградње таквих конструкција, сензори покрета се увек инсталирају. Осим тога, такви системи су опремљени електромеханичком бравом, акумулаторским батеријама и селектором режима. Инсталација таквих објеката - задатак је тежак, и стога увијек проводи стручно обучени људи.Дизајн с ваљцима је варијанта склапања. Сам дизајн је повезан пантовима од тканине. Они се крећу по утврђеним водичима запомоћу ваљака. Екстремност је причвршћена на кутију са шаркама. Монтажа склопне конструкције идентична је уградњи клизних система.

Монтажа унутрашњих врата са шаркама има малу разлику у зависности од врсте коришћених платна. За пластичне конструкције израђене од ПВЦ и МДФ плоча потребно је прецизно вршити мјерења, будући да погрешно одабрана величина није могућа, онда се може изрезати. Приликом уградње дизајна у прорез, увек је потребно проверити рад ручке и дворца, као и степен приањања на врата вратила и прага.

У неким случајевима, отварање врата у стану треба повећати да би се уградила врата. То се ради како би се у купатило поставила стандардна врата висине 2 м. У овим просторијама постоји праг. Обично има висину од најмање 5 цм, тако да се производ са стандардном висином не уклапа у рупу. Ако не можете повећати висину рупе, можете скратити крило врата, посебно ако је израђено од пуног дрвета и припремљено за бојење.

методе монтаже

Спојни елементи зависе од модела врата. Шарке се користе за фиксирање обрадивих структура. Помоћу њих, крило врата је овјешено у усправном положају. Једна страна петље је причвршћена на затварач, а друга је причвршћена одвијачем до врата. За лагане конструкције постоје само двије петље, а за теже траке, по правилу, користе се три петље.За монтажу отворених шарки нису потребни посебни уређаји, а за затворене врсте користити шаблон.Понекад се користи опруга за причвршћивање тканине у обрадиве структуре. На једном крају је фиксиран на крпу врата, а други на оквир. Најчешће се постављају у установе на улазним вратима, како би се искључила опасност од отворених врата. Када отворите опругу, истегните, и када се затварач отпусти, врата се враћају у првобитни положај.

За клизне системе користе се ваљци и специјални профили као прикључци. У зависности од типа клизног система, платно на ваљцима може да се креће дуж једног водича, фиксно постављеног на врху и два вођица, где се додаје доњи профил.регулација

Унутрашња врата можете регулисати самостално и без помоћи других.

Након што је тканина објешена на шарку, потребно је подесити размаке између кутије и крпе за врата. Да би се то урадило, ограда је постављена тако да платно на целој равни додирује делове кутије. Када проверавате, притисните на врху и дну врата истовремено и уверите се да се "не репродукује".

Такође је потребно проверити ниво врата. У ту сврху врата се отварају на различите ширине и вреднују. Исправно постављена тканина не смије бити премјештена из одређене точке.

Монтажни комплети

Могуће је олакшати уградњу структуре вратакористите готов сет који се састоји од разних гаџета који ће бити потребни током процеса инсталације. Са инсталационим комплетом сваки почетник исправно инсталира врата, и што је најважније - брзо.

Данас се продају разни готови комплети за различите типове врата. Уз њихову помоћ можете избјећи поравнање утора. Кутија врата је савршено причвршћена и чврсто причвршћена у рупи у 6 тачака. Употреба ових уређаја омогућава прецизно постављање размака између кутије и платна. Још један важан аргумент у прилог овом сету је могућност употребе структуре врата без чекања да се пјена потпуно осуши.

неопходни алати

За уградњу структуре врата, барем у кухињи, чак иу тоалету, обавезан је сет алата. То укључује ниво зграде, одвијач, чекић. Али у неким случајевима, можда ће бити потребно користити глодало или резач за њежно руковање рубом крпе.

За резање је често потребан додатни алат. Уз његову помоћ можете правилно распршити кутију за кутију према схеми. Сечење се врши и под директним и под било којим углом. Поред тога, уз помоћ тестере, поред дрвета, могуће је прскати пластику и алуминијум.

Димензије

Постоји табела која приказује инсталационе димензије крила врата. По правилу одговарају одређеној величини рупе.

\ т \ т

Величина веба (у цм)

Величина рупе (у цм)

Ширина

\ т

Висина

Ширина

Висина

\ т

от 55 до 60

200

63-72

205-210

\ т

70

77-82

80

87-92

90

97-102

2 * 60

од 130редослед радова

Да бисте правилно поставили врата, морате припремити све елементе дизајна, односно кутију, платно, експресивну браву, ручке и корак по корак како бисте довршили све радове.

Прво треба да припремите кутију за врата. Може се купити заједно са вратним крилом, али га можете направити и сами. Производна технологија је једноставна. То ће захтијевати најмање три ступца. Један је потребан као претворени регали, друга је гласна, а трећа се користи као трака. Ако је потребна кутија са прагом, онда се мора додати још један дизајн структури. У сакупљеном облику, оваква кутија подсећа на правоугаоник.

За правилну монтажу кутије потребно је распоредити даске на под и нахранити их у складу са величинама. Претплата се може извршити на два начина. У првом случају, вертикални регали и траке за траку се напајају под углом од 45 °, ау другом се слијегање врши под правим углом.


Припремљена кутија је уметнута у рупу и фиксирана (љепљене тапете требају бити унапријед). Између рупе и кутијеклинови су уметнути како би се оставио мали зазор. Кутија се провјерава по нивоу, поравнава по потреби.

Уз помоћ монтажне пене, попуните простор између кутије и зида одоздо према горе, претходно покривајући кутију. Онда треба да припремите кров. Да бисте то урадили, на једној страни, изрежите браву, ау другој петљи и обесите платно након што је пена пресушила.

Технологија уградње унутрашњих врата приказана је у следећем видеу.

Према бројним прегледима власника станова и кућа за самосталну уградњу врата - то је врло тежак задатак. Главна ствар је да се правилно измери рупа и припреме неопходни алати. Пратећи упутства корак по корак и узимајући у обзир све нијансе инсталације и изворних материјала, по мишљењу већине, могуће је монтирати не само унутрашња врата, већ и дизајна улаза.


Добри примери и опције

Уходани дизајни укључују варијанте које су не само исправно постављене у смислу геометрије, већ и врата, добро комбинована са унутрашњим простором стана. Ту спадају не само унутрашња врата, већ и улазне структуре, инсталиране иу стану иу приватној кући.Успјешно постављена улазна врата морају бити не само издржљива и поуздана, већ и лијепа и вањска и унутарња.