Уградња радијатора - трошак рада

Одабиром нових радијатора за систем гријања или замјеном оштећених дијелова, неки власници некретнина не рискирају самосталан рад. Често се за ове операције користи помоћ стручњака, али у овом случају потребно је знати колико ће коштати инсталирање радијатора - трошак рада и трошкови свих потребних алата и материјала.

професионалне услуге

При инсталацији грејне батерије, цена искусних радника састоји се од неколико компоненти:

 • прелиминарни прорачун броја радијатора;
 • ако је потребно, може извршити испоруку мале партије;
 • спровођење скупштине;
 • прикључак на водове грејања;
 • куповина или производња обилазница врши се у складу са захтјевима;
 • контрола затезања чворова.

Ова инсталација радијатора укључује само трошкове рада, а материјали ће се морати посебно платити. Сличан скуп операција назива се "инсталација по систему кључ у руке".

Коначне цене за уградњу радијатора за гријање укључују укупне услуге на свим нивоима. Често већи износ може добити одређени проценат попуста, што у неким случајевима износи 25-40%.

Ако тражите конкретне цифре, колико кошта инсталација акумулатора за грејање, онда ће у великим градовима ова услуга коштати око две хиљаде рубаља. На периферији цена је нешто нижа, али овај износ не укључује додатне радове на инсталацији вентила (+300 рубаља.),Додатне дизалице (+600 руб.) Или уградња редуктора (+300 руб.).

Предност ове ситуације је да компанија пружа гаранцију за свој рад. Ако нешто крене наопако, онда постоји могућност да се обратите некоме уз помоћ.

Компаније које су званично укључене у инсталацију радијатора и инсталацију целокупног система грејања, обезбеђују гаранцију за свој рад од једне до пет година. То значи да, ако до грешке дође у одређеном периоду, поправка обавља компанија бесплатно.

Самостални рад

Док радите сав посао без помоћи других, можда нећете бити заинтересовани за трошкове уградње радијатора, јер материјале у сваком случају морате купити, а ваш рад ће бити бесплатан. У том процесу, биће вам потребна опрема, која је обично доступна на већини кућних радионица.

Не препоручује се самостално уградити радијаторе од ливеног гвожђа, јер рад са апаратом за заваривање без искуства може бити опасан.

У зависности од типа батерије, изабрани су делови. Ако је систем једноцевни, онда је неопходно набавити обилазницу са краном. То ће омогућити, ако је потребно, искључивање само једног радијатора, без утицаја на цео систем.

У складу са унапред припремљеном шемом, купују се спојни и функционални елементи објекта, који укључују:

 • углови цијеви;
 • запорне кугласте славине;
 • премосни вентили;
 • спојнице;
 • брадавице, ако је потребно.

Након израчунавања, моћи ће се одредити цијена радијатора за гријање без узимања у обзир њиховог властитог рада. Није препоручљиво бирати тешку опрему за почетнике. Довољно је да се инсталација изведе тако да сви функционишу без посебних фрула. Важно је водити рачуна о заптивању зглобова. У случају чворова са навојем, користи се ФУМ трака.

За референцу. Шта је боље - ФУМ траку или остатке? Не постоји тачан одговор на ово питање, све ће зависити од врсте посла. На пример, да би се запечатиле арматуре када се спајају водоводне или грејне цеви, боље ФУМ траке нису имале ништа. Међутим, за мешање мешалица, црева и других еластичних елемената, боље је користити остатке.

Такођер инсталирати у горњем дијелу радијатора Мајевски дизалице да бисте добили ослободити од могућих заозводусхиванииа. Са многим радијаторима су укључени.

Прави избор места

Уградња радијатора треба да се врши под малим углом од око 10. Доњи угао треба да буде даље дуж кретања расхладног средства. Ако се монтира искључиво хоризонтално или под углом, могуће је добити део секција са недовољним грејањем због акумулације ваздуха и слабог канала.

При подизању места за секцију, потребно је монтирати батерију тако да је оса симетрије грејача што ближе оси отвора прозора. Поред тога, следеће димензије се придржавају:

 • се формира нагиб од 5 мм на 1 м, који се мериуз помоћ хидро-нивоа;
 • опсег између дна батерије и нивоа пода треба да буде унутар 6-10 цм;
 • опсег између врха акумулатора и доње равни прозорске клупице је постављен у опсегу од 5-10 цм;
 • задња страна радијатора треба да заостаје за зидом за 3-5 цм

Ова одредба ће осигурати максимални излаз топлог зрака у просторији за гријање.

Важно је одржавати производњу топлотне енергије. Да би се то урадило, радијатор треба да буде лоциран рефлектујући термални екран. У овој хипостази можете користити листове пјенастог пропилена са фолијском страном. Сјајна површина треба бити окренута према радијатору. Таква техника ће уштедети до 15% произведене топлоте.

Употреба конзолних конзола

Захваљујући секцијском распореду радијатора, лако је израчунати потребан број појединачних секција за одређену просторију. За различите типове радијатора постоје њихове формуле. Поред тога, по броју секција можете одредити потребан број заграда:

Н + 1 = Ф

 • Н је површина површине у м2;
 • Ф - потребан број конзолних носача.

Батерија се не може држати на једној куки, тако да је потребно додати још једну куку на вагу у било којој области коначне.

употребљени материјали

Препоручује се да се помоћу обртног кључа ради са резбаријама како се не би оштетиле мекане завоје са превеликим напоном. Ово обезбеђује довољну чврстоћуприкључак, јер се расхладно средство креће дуж аутопута под одређеним притиском.

Вредност напетости назначена је у пасошу радијаторима. Заптивање резбарења се такође врши огреботином или заптивањем ФУМ траке (флуоропластично заптивање, произведено у облику траке).

монтажа

Да бисте започели, морате се ријешити расхладног средства у мрежи. Пумпа ће помоћи да се вода максимално испусти. На уграђеним носачима спуштамо секције радијатора и пратимо присуство преднапона, празнине са површина радијатора.

Извуците све шаблоне из рупа са навојем. Ако је потребно, монтирајте бајпас за једноцевни систем. Повлачењем, причвршћујемо батерију на аутопутеве, а све везе су запечаћене.

Током монтажних радова немојте скидати заштитну фолију која помаже да се ослободите могућих огреботина на предњој површини.

Након свих прикључака препоручује се употреба посебне опреме. У овом случају, специјалиста компресора је позван да се ријеши мјехурића зрака.

Први пут након почетка гријања потребно је обратити пажњу на све спојеве, нема трагова цурења. Ако је потребно, затегните спојеве кључем.

ВИДЕО: Инсталација система гријања са скривеном опскрбом


Нормална 0 МицрософтИнтернетЕкплорер4