Уградња димњака из сендвича цеви кроз зид: суптилности

Сендвич цеви постају све популарније код постављања димњака. То је због приступачне цене, дугог животног века, пријатног изгледа. Велики плус је и могућност самосталне инсталације овог типа димњака, упркос неким нијансама овог прилично компликованог случаја. Код градитеља-љубитеља цијели процес може трајати највише 2-3 дана. Под условом да је све унапријед припремљено и да се рад обавља према већ готовом цртежу.

Правила инсталације

Шта бисте требали знати да би исправан уградњу димњака обавили кроз зид? Важно је имати на уму неколико кључних тачака које треба пратити приликом инсталације.

 1. Не би требало да постоји комуникација у месту које је намењено за коришћење као канал.
 2. Резнице направљене у зиду за пролаз цевовода морају бити затворене заштитним кућиштем. Одлична опција је да се простор напуни топлотно-изолационим материјалом, а затим се огреби подручје.
 3. Фиксирање димњака на зид треба да се постави на удаљености од 60 мм један од другог.
 4. Овај дизајн укључује употребу система са два круга, јер они имају бољу заштиту од механичких утицаја. Обавезно је монтирати засун, који регулише вучу.

Након читања горе наведених правила, могуће је уградити сендвич димњаке кроз зид у складу са свим утврђеним стандардима. Такав дизајн, који у потпуности обавља своје функције, је у стању да обезбиједиефикасан и сигуран за рад других.

"Кондензацијом" или "димом"

Сендвич има једну страну шири и ужи од друге. Повезивање модула се врши због разлика у њиховим пречницима. Широка ротација горе (види слику) означава склоп "на кондензату". Овај склоп претпоставља испуштање капљица кондензата. Недовољно густо заптивање спојева може проузроковати продирање дима кроз микропукотине, што је и недостатак ове методе. Често се користи оваква врста димоводне инсталације из сендвич цијеви кроз зид, јер постоји потреба за одводом кондензата. Цурење дима на улицу у овој ситуацији није фундаментално.

Приликом окретања ужег краја, други елемент се носи на њему са широким делом. Таква колекција се назива "димом" (види слику). Са таквом технологијом монтаже, кондензат може да продре кроз слабо третиране спојеве. Пролаз дима у овом случају је неометан. Ова варијанта монтаже се користи у случају локације цеви унутар просторије (излаз кроз кров). Непрепознатљива врста одвода на цеви за кондензат компензира сигурност, што је осигурано потпуним уклањањем димних плинова у вањски простор. Поред тога, добро заптивање свих спојева неће дозволити да кондензација процури.

[Напомена] За поузданије повезивање модула у сендвич-димњаку, нанесите бртвило отпорно на топлоту, а за вјерност, повуците их са стезаљком. [/Ноте]

Зидови од цигле или бетона

Уклањање димне цеви кроз изградњу таквих зидова - задатак је прилично једноставан,посебно зато што ови материјали не припадају запаљивим супстанцама. Ако не знате како да нацртате високу квалитету, предлажемо да размотрите редослед радова:

 1. Одредити будућу локацију опреме за гријање.
 2. Направите маркуп.
 3. Проверити недостатак свих врста комуникација, јер се оне могу оштетити током процеса рада.
 4. Округла рупа пробија чекићем или чекићем. Идеална конфигурација се може постићи уз помоћ посебне крунице или претходног узорка обода. За исте сврхе могуће је бушити мале рупе око круга бушилицом малог промјера. Квадратна рупа такође има своје место. Затим уклоните материјал који испуњава средину круга.
 5. Део цеви се поставља кроз зид, гледајући у простор за одсуство спојева. Даља одступања од њих могу проузроковати пролаз дима унутар просторије. Суочавање са тим проблемом је прилично проблематично.
 6. Посебан топлотно-изолациони грејач поставља пукотине.
 7. Висина локације рупе може захтијевати уградњу носача. Имати малу удаљеност од тла може бити изговор за стварање темеља као потпоре. Истовремено, ископајте рупу од 50 центиметара, сипајте је у песак и газите. Фурнир из арматуре се поставља у средину, сипа се раствор бетона и постоља. У исто време бетонски стубови су направљени од метала. Постоји још један начин причвршћивања на површину зида. Истовремено из металног профила(више од 25 мм) чине оквир. Доњи део је опремљен са неколико прореза. Када се суоче са зидом, дају му додатну крутост. Причвршћивање конструкције врши се помоћу типова вијака или вијака типа ХЕКС.
 8. На посебном постољу, монтирајте Т-комаде опремљене кондензатором.
 9. У сљедећој фази извршити монтажу цијелог димњака. Када користите сендвич панеле, спојите их заједно и осигурајте додатну стезаљку. Иста цев је направљена од нерђајућег челика помоћу заварених спојева.
 10. Фиксирање конструкције на зид врши се специјалним затварачима на удаљености од 60 цм, при чему је удаљеност од више од једног метра у таквој ситуацији неприхватљива.
 11. Потребно је пратити положај спојева цеви, спречавајући их да падну у стезаљке, које фиксирају структуру на површину зида.
 12. Препоручљиво је да се заобиђе бочни део кровног лета и да се на њему не користе хоризонталне лежаљке, како се не би смањила газа у самом каналу.
 13. Положај горњег дијела цијеви у близини скакавца захтијеват ће одступање од удаљености веће од 50 цм
 14. Употреба додатних стрија је неопходна када се цев постави на довољно велику удаљеност од површине зида.
 15. Димњак, чија производња није прошла сендвич панел, захтева изолацију. У ту сврху користимо базалтну вату, која се накнадно облаже фолијским слојем.
 16. Посебно дизајнирани визир, осигуран на врху конструкције, спречава улазак падавина.

[Варнинг] Пажња! Приликом изградње димњака од циглеРазмак између њега и зида је сведен на минимум, што му даје већу стабилност. Ово захтева исправан израчун екстерних и унутрашњих параметара. Најмањи недостатак може бити прегревање зидова или неугодних догађаја. Доњи дио конструкције, по правилу, је опремљен одјељком у којем се скупља кондензат. При спајању канала од опеке и уређаја за грејање користе се цеви од нерђајућег челика. [/Варнинг]

Дрвени зид

Инсталирање димњака кроз зид од дрвета, слично горе описаном принципу, ипак захтева одређене мере предострожности.

 • Пречник рупе формиране у зиду израчунава се тако да је растојање између максимално загреване централне цеви и производа за гориво веће од 450 мм;
 • За осигуравање причвршћивања боље је користити сендвич панел;
 • Простор око пећне цијеви треба попунити посебним изолатором од базалта. Овај алат се одликује високом термичком отпорношћу (издржава хиљаде Ц);
 • Пожељно је да се конструкција изгради са шибером (иначе, слепим), који је затворен током топлог периода или током периода неактивности;
 • Да би се вуна сачувала изнутра, споља, као и изнутра, напунити лист од нерђајућег челика;
 • Причвршћивање цеви мора бити заштићено од површине зида не мање од 10 цм, што је неопходно ради заштите од пожара;
 • Побрините се да инсталирате хапшења за искре

[Важно] Пажња! Инсталација дефлектора ће у потпуности спречити да се забринете због недостатка вуче.Ова опрема има посебан кишобран који се монтира на врх цеви. Функције усмеривача укључује повећање пад притиска. Неки модели могу бити распоређени независно у вјетар и повуците цео ток дима у његовом правцу. [/Важно]

Ова метода цеви актуелне колекције за купатила и гараже. Пре него мислећи да инсталирате димњак кроз зид купатила, пажљиво учинити све потребне калкулације. Немојте штедети на квалитетним материјалима, јер је снага целе структуре је у стању да спасе животе од вас и вашу породицу.

позитивне и негативне аспекте типа израде "дима над зида"

димњака се налази у хоризонталној равни, има низ предности и недостатака. Позитивне тачке су:

 • Трошкови простора унутар и изван локације димњака чува унутрашњи волумен објекта;
 • Правилна примена пројекта дрвена кућа "унети" димњак у укупном дизајн га у свакој ситуацији;
 • Овај аранжман омогућава једноставну димних монтажу и инсталацију од традиционалних технологија кроз кров и плафон. Закључак цеви кроз зид елиминише кршење интегритета преклапања између спратова зграде и /или крова.

Негативни поени:

 • Неопходно је изоловати екстерни димних гасова цев;
 • Спољни локација димњака ће захтевати инсталацију испод пристојног хоризонталном делу;
 • Према речима стручњака, ектернал цев пара има малу ефикасност;
 • Потребно је показатиИнвентивност при комбинованом дизајну са спољном конструкцијом.

Препоруке за примену мера предострожности

Вероватноћа значајног повећања притиска у каналу подразумева повећано затварање места спајања помоћу специјално пројектованих спојница. Пожељно је да се стакло покрије на челичним цијевима са бртвилом отпорним на топлину. Потпуна изолација димњака доприноси изгледу правилног газа.

Сендвич панели, који имају одличне изолационе карактеристике, не искључују могућност прегревања и, евентуално, паљења материјала који се налазе у близини димњака. Да би се ово спречило, препоручује се повећање изолационог слоја на спојевима конструкције.

Правилним разумевањем инсталације димњака и поштовањем основних правила безбедности лако је поправити. Када се правилно инсталира, треба одржавати правилно одржавање димњака, што значи редовно чишћење. То ће послужити као нека врста "превенције" несрећа током рада пећи.

Лет'с Суммаризе

Локација димњака у носивом зиду је најједноставнија и најскупља опција. Недостатак посла који се односи на кршење интегритета крова и међустропног плафона убрзаће завршетак свих радова.

Главни задатак је правилан избор пројектних параметара и квалитативна повезаност његових елемената, јер чак и мали недостаци који су дозвољени током монтаже технологије гријања, могу учинити његово дјеловање неефикасним, ау неким ситуацијамаопасно.