Уљане боје: колико "ПФ-115" складишти сухо за вањске и унутарње радове, спецификације и потрошњу по 1 м2

Међу многим типовима депоа за бојење активно се користе у Русији, увијек присутне и уљане боје. Али чак и дуга историја њихове употребе не дозвољава већини људи да у потпуности израчунају своје знање о овим бојама. У међувремену, општи назив групе крије велики број оригиналних технолошких решења. Само знајући тачне карактеристике и специфичности означавања, можете разумети асортиман боја и лакова и направити прави избор.


Карактеристике

Уљана боја, или уље за сушење, увијек се прави од уља, у већини случајева од лана и конопље, понекад од рицинусовог уља. Не разликују се по високој стопи испаравања, а неке врсте уопште на собној температури не стварају испарљива једињења. Из тог разлога, уљане боје - и за унутрашње радове и за спољашње - имају веома дуг период сушења. Слој уља, који заузима само једну десетину милиметра на површини премаза, може потпуно испарити за само неколико месеци.

Али, срећом, постоји још један хемијски механизам - полимеризација под дејством атмосферског кисеоника. Овај процес се може одвијати искључиво у најтањем филму који долази у директном контакту са ваздухом, дубоко у току кисеоника.

Као резултат, наношење било које уљане боје може бити само танки слој; Да би се додатно убрзао процес, додати синтетичка мазива, тј. Катализаторе, али чак и са таквим адитивима, сушење ће завршити најмање 24 сата. У складу са ГОСТ 1976Природна уља за сушење треба да имају 97% састојака од обрађених биљних уља, сва остала запремина заузимају сикатив, а остали додаци уопште нису дозвољени.Састав уља за сушење "Оксол" према ГОСТ-у 1978 је следећи: 55% - природна уља, која су оксидована, 40% - растварач, а остала су окупирана сикатом. Његова цена је мања него код природних марки, али присуство белог алкохола у формулацији не дозвољава да се смеша сматра безбедном. Стварање уља за сушење долази од истих основних супстанци, али се концентрација растварача смањује на 30% по запремини. У формулацији алкидних смеша су истоимене смоле - глифталат, пентафтхалиц, кифталиц. Синтетички лекови су 100% произведени од прераде нафте и других сложених индустрија.

Као пунила у уљаним бојама, сувом и прашкастом каолину, фракцији лискуна, користи се талк пудер. Погодна је свака супстанца која неће реаговати са главним делом смеше и биће у чврстом стању.

Пигменти за нафтне боје увек користе неорганску природу. Они су подељени на оне који имају изражену боју и црно-белу. Акроматичне боје укључују, пре свега, избељивање цинка, које је веома јефтино, али под утицајем високих температура постају жуте. Бела у модерним уљаним бојама често је опремљена титанијум оксидом или липотоном, који је много стабилнији за загревање. Црни тон успева да обезбеди употребу техничког угљеника или графита. Што се тиче светлихбоје, оне су креиране на следећи начин:

 • Жути метахидроксид гвожђа, оловна круна;
 • црвени оловни сумпор или оксид гвожђа;
 • плаво плаво гвожђе;
 • Тамно црвена - оксиди хрома;
 • Зелени - исти хромови оксиди или једињења кобалта.

Као катализаторе за сушење (сикатива) узимајте соли мангана, кобалта или олова; веома је важно да је концентрација сикатија прекомерна, иначе филм неће бити довољно стабилан.

Типови и карактеристике

Главна карактеристика свих уља је концентрација супстанци које формирају филм. Морају бити мање од 26%, јер овај индекс зависи од чврстоће премаза и његове способности да остане на површини. Међутим, важно је узети у обзир да што је више складишта засићених агенсима који стварају филм, то су они лошији.

Сви који су искусили искуство у раду са уљаним бојама, сигурно знају да имају јаку акцију, која је, када се загрева од 20 степени и више, посебно оштра. Према томе, удио испарљивих супстанци у норми треба да буде максимално 1/10 укупне запремине. Затим морате узети у обзир такав параметар као фракциони састав боја.

О глатком љуштењу рећи када прелази 90 микрона, а око финих зрна - када су честице мање од ове траке.

Степен брзог сушења уљане боје зависи од његове вискозности; овај индекс такође утиче на флуидност и чињеницу колико је лако и једноставно супстанца распоређена по површини. Нормално, вискозитет није нижи од 65 ине више од 140 поена, одступање на обе стране јасно указује на лош квалитет материјала. Стварни технички индекс може се сматрати механичком чврстоћом и отпорношћу на воду.


Основне информације сликара уља уносе се потрошачу путем ознаке. У почетку су праћене следеће комбинације: МА - мешано или природно ланено семе, ГФ - глифталевија, ПФ - пентафтхал, ПЕ - полиестер. Прва цифра означава употребу екстерне и интерне обраде, друга означава тип везе, а остатак се додјељује индексу који је додељен одређеном предузећу. Дакле, "ПФ-115" треба читати као "уље за боју на пентафталној основи са додатком природних облога за рад на отвореном, творнички индекс 5". МА-21 значи смешу на бази сложених мазива за унутрашње радове. Слично је и са МА-25 и МА-22.БТ-177 је уљно-битуменска боја која се може наносити на површину битумена. Према ГОСТ-у који је на снази за такву компоненту, он мора бити потпуно спреман за употребу. Без обзира на специфичну марку уљаних боја, наносити је на врху емајла или других врста лакова и лакова само са глатким слојем који нема вањских дефеката.

Умјетници такођер активно користе нафтне боје, а за њих типични недостаци ових материјала, на које се стално жале градитељи, нису значајни. Ако се уље формира директно на површини, боја се мора мијешати прије сваке примјене. Само мешањенеколико тонова можете добити заиста оригиналну боју. Умјетна боја која се брзо суши је жути неаполитан на бази олова. Боје привремене природе су по природи сличне уљу. Сваки уметник бира онај који му највише одговара.

Али за градитеље и поправке људи, наравно, у првом плану, друга својства. У многим случајевима, веома је важно да се насликана површина маслостојка, овај захтев је релевантан у индустрији, енергетици, транспорту иу неким другим индустријама. За цјевоводе и акумулаторе гријања ће прије свега бити отпорна на високе температуре. Иначе, недостаци уљаних боја у том подручју далеко надмашују њихово достојанство, а ниједан стручњак их неће препоручити без хитне потребе. Могуће је створити мат површину, ако се боји дода рјешење комерцијалног сапуна (40%), најприје су све залихе уља сјајне.

Приликом одабира уљаних боја увијек постоји разлика између цијене и квалитете. Према томе, композиције у уљу за сушење увек су скупље садрже синтетичку базу. Титанијумски пигменти увек вреде много новца него обичне цинк беле. Такође треба имати у виду да ће произведена у непосредној близини боје бити јефтинија, али донета издалека, посебно превазиђена царинска баријера.

Складишта за различите површине

У почетку су се уљане боје употребљавале управо за дизајн дрвета, а банке традиционално наводе да је њихов трошак 1 квадратни. м. дрвене површине. То треба узети у обзирда су само апсолутно чисте и глатке, глатке површине погодне за наношење уљаних боја.

Не купујте јефтине депоније за бојење јер је немогуће да их направите 50% јефтиније од других без губитка квалитета.

Уљане боје на металу се у већини случајева израђују на основу природног сушења. Они су у стању да издрже температуре до 80 степени, што спречава употребу таквих складишта на крововима и грејним уређајима, за бојење металних радијатора грејања. Поред тога, мала издржљивост премаза отежава примену, на пример, изван просторија, на кованој огради или другој огради.

Сликање пластике уљаним бојама је сасвим могуће, али се резултат даје само под увјетом темељите припреме површина. Уљане слике се врло често користе у умјетничком сликарству на стаклу, али будући да стварају мат површину, то треба узети у обзир. Премаз неће бити довољно отпоран на топлоту, али га разблаживање лаком за заштиту може заштитити од оштећења водом. На бетонском и гипсаном слоју уљане боје није лошије од дрвета или метала. Ако схватите да разлике у различитим бојама које се наносе на одређене површине не функционишу, боље је да потражите професионални савет.


Потребно је узети у обзир да је у купаоницама могуће бојати цијелу површину уљаним бојама. Обавезно оставите траку других материјала, иначе је влага превисока.

Када одаберете боју на дрвету, идите навигацијомпрема ГОСТ 10503-71, усаглашеност са тим гарантује квалитет премаза. Дрвени под мора бити бојен једном у три или четири године како би се компензирало брзо хабање слоја.

Како се развести?

Није битно који је материјал нафте посебно намијењен материјалу, можете се суочити са потребом за размножавањем смјесе. Затим се згусне или чак претвори у чврсту материју. Једини прихватљив начин узгоја - додавање онога што је основа одређене боје.

Када лонац не кошта предуго, помаже да се његов садржај учини мање густим додавањем мазива. Међутим, важно је узети у обзир да је уље за сушење припремљено за различите технологије, а након погрешног избора изгубит ћете цијели производ. И након јаког заптивања (сушења) ће морати користити растварач. Уз његову помоћ можете направити прајмер боје.


Природно уље на бази уљаних боја може се разблажити само у природним композицијама. Композитна мешавина треба да се разблажи:

 • терпентин;
 • Бели Дух;
 • растварач;
 • Бензин.Важно је запамтити да се без обзира на реагенс за гајење користи, он се даје у порцијама, јер ће прекомјерне концентрације уља за сушење довести до дугог сушења.

Прво, састав боје и лака се премјешта у контејнер гдје се може ометати и разбити угрушке. Затим постепено додајте уље за сушење и темељито промијешајте. Када се постигне жељена конзистенција, боја се мора проћи кроз сито које ће држати малогруди

Прикупљање растварача, имајте на уму да одређени типови могу нарушити физичке и хемијске особине боја. Као и са мазивом, растварач се додаје у малим порцијама да би се одржао однос основне компоненте. Једноставан бијели дух није прикладан, потребно је користити само рафинирано, што је боље тање. Турпицид, који такође није очишћен, такође се не може узети - извлачи сушење осликаног слоја. Керозин даје исти ефекат, па се користи када се ништа друго не може користити.

трошак

Цена уљане боје, која је назначена на етикетама, је увек просечна, дизајнирана само за процену запремине материјала или одражава покривеност и количину сувог остатка. Али важно је знати све факторе који утичу на стварну потрошњу боје. Основни показатељ за 1 м2 је од 110 до 130 грама, али овдје се не узимају у обзир специфичности базе (материјал који се боји). За дрво, нормално ширење вриједности од 0,075 до 0,13 кг по 1 км2. м. Када се броји, пажња је скренута на:

 • пасмина;
 • Загревање и релативна влажност;
 • Квалитет површине (како је глатка и глатка);
 • Постоји претходни слој или не;
 • Како је густ тон и која је боја потребна да се формира.

1 ск. м. метални нормативни индикатор уљане боје - 0,11-0,13 кг.


Да би израчун био тачан, морате обратити пажњу на врсту метала или легуре, опште стање површинског слоја (пре свега, корозију), употребу прајмера. Потрошња уљаних боја на бетонуодређује се првенствено по томе колико је порозна површина близу зида, пода или плафона. 1 ск. м понекад морају потрошити до 250 грама композиције боје. Једноставна жбука се може обојити брзином од 130 г /м2. м, али рељеф и декоративне сорте су много теже у том погледу.


Највише конзумиране тоне уљаних боја - жуте, литар никад не недостаје више од 10 квадратних метара. м, а понекад је могуће сликати два пута мање. Нешто бољи показатељи у белој боји, иако је плафон исти. Боја стеље омогућава стварање од 11 до 14 м2 зеленог зида, од 13 до 16 смеђих или од 12 до 16 - плавих. А најекономичнија ће бити црна боја, њен минимални индекс - 17 м2, максимално - 20 м2.

Општи закључак је једноставан: складишта лаких нафтних деривата троше више од тамних. Када је испод шарен слој, мораћете да користите више материјала. Други пут је исплативије очистити темељ и припремити гипсани или темељни слој, што ће поједноставити даљњи рад. Наравно, када бојите у 2 слоја, морате повећати стандардне трошкове за 100%.


Много тога зависи од инструмента који се користи. Користећи четке, нехотице ћете нанијети боју, она ће капати на под и накупљати се у носу. Сложније је одредити дебљину слојева, као резултат тога - трошење материјала ће имати више, а вјероватноћа да се ради прерада рада је прилично висока. Економичније међу ручним алатима, очигледно, са ваљцимасилицоне пиле. А ако размотрите све опције, најбоље решење је употреба инвалидских колица. Изузетно прецизне бројке могу се добити коришћењем онлине калкулатора.

Приближни прорачуни односе се само на једнаку површину, бојење цијеви или других структура сложеног облика захтијева да се рачуна и потрошња боје. Када се рад одвија на улици у сунчаном вјетровитом дану, цијена уља се повећава за 1/5 у односу на собну боју на собној температури. Што је више суши и тише време, то ће бити боље покривање.

Производители: отзиви и отзива

Иако се уљане боје не сматрају најсавршенијим, још увијек их производе различити произвођачи. Прво, морате направити избор између руских и страних производа: први је јефтинији, а други престижнији, ау његовој производњи почињу да се користе модерне технологије.


Потрошачи у рецензијама производа АкзоНобел Цорпоратион имају висок квалитет, могућност преноса до 2.000 чишћења. И присталице финске Тикурилле га често бирају јер овај бренд производи више од 500 нијанси.


Преглед уља на платну Тикурилла у следећем видеу.

Савети за избор

Ако не желите да кувате смешу и да је одмах примените, купите мали контејнер за складиштење; за разлику од гушћег, потребно их је само мешати до потпуне униформности. За бојење стабла боље је узети максимални износ и даље оставити залихутонирање и понављајући рад.