Туш кабина ће бити одлична алтернатива фабричким моделима

Већина купатила има малу површину опремљену туш кабинама. Овај водовод је веома популаран у летњиковцима и купатилима. Квалитетна туш кабина и њена инсталација коштају много новца, али постоји много опција за прављење туш кабина властитим рукама и величина која вам највише одговара. Да би сама туш кабина требала алат, потребна је мала количина санитарне опреме за одводњу у канализацију и изградњу вештина.

Туш кабина без палете: одакле почети?

Ова опција је посебно добра за комбинована купатила, са критичним недостатком простора где је немогуће инсталирати купатило, судопер, машину за прање веша и тоалет.

Пре креирања туш кабине од плочице без готове палете морате научити неколико тренутака:

 • оптимално рјешење, гдје нема смисла ставити палету;
 • лака њега након употребе туша, потребно је само лагано испрати након употребе и повремено га дезинфиковати избјељивачем;
 • Ако један од чланова породице има проблема са кретањем, недостатак палете олакшава старијим особама да уђу или возе у инвалидским колицима, у том духу се не може искључити могућност да се дјеца спотакну и падну;
 • За људе са глатким комплексом, нема простора за свакодневне процедуре заливања, нема потребе да седите или да стигнете на пладањ ако се појаве потешкоће.

Приликом уградње туш кабине, нема потребе за готовом палетом, а инсталирање канализационог отицаја ће бити приближно исто. Главна ствар је да се то уради како треба:

 • косу површину;
 • праг у купатилу (у случају да се одвод зачепљује);
 • под је обложен керамичким гранитом, плочицама или керамичким плочицама;
 • систем је поуздано хидроизолован;
 • пазите када се туширате, тако да ноге не буду хладне.

Добро за под, хидроизолација купаонице је веома важна у вишекатним или вишекатним зградама. Али чак иу приватним кућама, вишак влаге доноси много невоља, од појаве гљивица и трулежи и завршава преурањеним уништавањем зграде.

У ту сврху, препоручује се да се следећи радови обављају један за другим:

 • очистити бетонску подлогу од старог естриха;
 • најмање 2-3 слоја хидроизолације;
 • завршити обрадом зидова битуминозним мастима;
 • за постављање нагибних шљива;
 • сипати нову скелу цијелог простора;
 • плочице и зидови;
 • инсталирати флексибилни туш;
 • помоћу стаклених врата или завесе ограничите туш кабину.

Код уградње туш кабине без готове палете, ниво хидроизолације се изводи на прилично високој висини, од 15 до 20 цм, што се ради у случају да дође до случајног поплава.

Туш кабини из плочица се препоручује да се планира на нижим спратовима, док се избегава да се налази изнад подрума, иизлаз за канализацију мора проћи кроз земљу. Ако је ово планирано у стану вишеспратне зграде, онда ће оптимална опција бити туш кабина са лимом без палете, али са малим подијумом, који је опремљен поузданом хидроизолацијом.

Елементи опреме за туш кабине

Туш кабина може бити опремљена разним електричним уређајима и комуникацијама. Да би се избегле разне повреде приликом коришћења електричних апарата, ожичење је скривено, а утичнице су затворене ормаром са шаркама на вратима.

У сврху осветљења, користе се само затворени уређаји за осветљење, а прекидачи се налазе изван просторија. Такође треба запамтити и вентилатор за купатило, осветљење за туш, систем "топлог пода" и друге уређаје који пружају комфор и рад из електричне мреже.

Најбоље је опремити туш кабину опремом која вам се чини најприкладнијом и привлачнијом. Претпоставимо да, ако вам је доктор препоручио да присуствујете различитим поступцима за исцељујућу воду, око исте опреме ће бити лакше инсталирати код куће. На пример, хидромасажа под "Схарко Сховер" или нешто слично. У овом случају, биће неопходно поставити посебне комуникације за лансирање ове опреме.

Треба се сетити како топла вода долази под тушем:

 • централизована храна;
 • гасни ступ;
 • котао.

Какви уређаји и како не бисте опремили туш кабину без палетестворене властитим рукама, за то ћете потрошити максимално 1-2 тједна, а на новац ће вас коштати много мање него творнички увезени туш када с палетом. Истовремено, неки уређаји морају учинити више. Осим тога, у присуству грађевинских вјештина може се уштедјети много унајмљених радника.

За напомену: инсталација било које опреме је најбоље планирана прије обраде, тако да током рада не оштетите хидроизолацију и не рециклирајте плочице поново.

Главне врсте палета

Најлакше и најпоузданије рјешење за осигуравање да туш кабина не мокри под - инсталирајте готову палету. Основе могу послужити као блокови од цигле или пјене. "Завршене палете" су два типа: акрил и емајлирани.

Акрил се разликује по својим својствима као што је лагана и неклизајућа површина, а један од недостатака је што је површина акрилне палете временом жута. Емајл је прилично добар током рада, али постоје и недостаци као што је чињеница да када је мокра, постаје прилично клизава и постоји потреба да се покрије гумени отирач, као и да је хладнији од акрила.

Ако ниједна од ових опција није задовољена, онда је палета направљена од опеке, или сипати монолит од бетона, који је затим обложен мозаиком или обичном подном плочицом. Ово је одлично рјешење, али довољно тешко за имплементацију.

Ако желите да радите у стану у вишеспратној згради, онда ће вам требати врло поуздана вишеслојна висококвалитетна хидроизолација:да би се заштитили од проблема са суседима одоздо и са стране. Али то не значи да у приватној кући није потребна хидроизолација у туш кабини. Само ако "поравнате", онда ћете патити.

Постоји и опција као средња. Метал производи "корито" потребне величине и пажљиво га обрађују антикорозивним материјалима. Донесите на подијум блокове од пене и цигле (одвод је по потреби), ако је потребно, изван опеке, направите корак или страну. Унутрашњост је поплочана мозаиком.

Обично су то варијанте које се изводе. Ту је и туш кабина без видљиве палете чије су шљиве уметнуте у зид, али постоји потреба за подизањем нивоа пода и формирањем нагиба према одводу.

Основа туш кабине или саме палете је различитих облика:

 • округли;
 • квадрат;
 • радијално (правоугаоно плус четвртина кружница).

Димензије палета:

 • 80 * 80 цм - прилично мала површина, чак и мршава особа осјећа нелагоду при сталном додиривању зидова приликом покушаја савијања;
 • 90 * 90 - удобније, али ипак има гужве;
 • 100 цм или више - оптимално је удобно, можете седети и без проблема.

За већу удобност препоруча се направити размак од једног метра од зида до зида, ако је величина мало ограничена, покушајте направити размак од најмање 90 цм

Како организовати шљиву?

Туш кабина са поплочаним подом у поду. Следећи корак је дефиницијаврста одвода Постоје два типа уређаја - лестве и сифон. Стаза је скупља, али по правилу није тако висока и карактерише је већа поузданост. Његова чврстоћа је прилично велика и довољна је за дуго времена и као и обично стиже, сипа се у бетон.

Сифони су јефтинија опција, али се приликом инсталирања палете очекује да ће се она вјеројатно замијенити. Сипајте га у бетон као жлијеб, а не најбоља идеја, јер када се постави питање поправке, морате узети чекић, а то ће донијети гомилу додатних проблема. Стога, ако одлучите да користите сифон, оставите за њега ревизиони унос који ће бити опремљен неким шаркама или вратима.

Свако треба да се направи тако да се одводи одвод. Да би се то урадило, требало би бити могуће уклонити решетку тако да је могуће очистити цев помоћу кабла. А да би имали ту могућност, одводна цев треба да буде постављена тако да максимални угао ротације према канализацији буде 45о, али не ради више од 30о.

Сада о пристрасности.

Нагиб под одводом, који се зове љестве, подразумијева:

 • одлична хидроизолација;
 • продубљивање у поду;
 • цев - за одвод отпадне воде у канализацију.

Да би се спријечила стагнација воде у цијевима, нагиб цијеви до одводне канализације са љестава не би требао бити мањи од 4-5%. Дакле, разлика у висини од 1 метар треба да буде 4-5 цм, слично искривљење треба да буде у поду: вода треба да се одводи у одвод.

Како то учинитимонолитна бетонска туш када?

За израду бетонске палете за туширање властитим рукама треба водити рачуна о оплати. У ту сврху приступа се дебелој дасци (дебљине од 25 мм), или орезивању плоча, ОСП (дебљине од 16 мм).

Што се тиче гријања пода - то је дискреција власника, али је потребно изолирати је, поготово ако је под туш кабине бетонски обложен плочицом или мозаиком. Иначе, да не би дошли на површину леда, потребно је дуго времена да се на њега улије топла вода или да се инсталира дрвена решетка која није јако добра за сталну употребу.

Редослед пуњења слојева је следећи:

 1. Обришите базу хидроизолацијом.
 2. Стисните водоотпорну траку по ободу.
 3. За под гријање, такођер слој гријача или пригушне траке дуж обода зидова.
 4. Затим треба ставити полистирен пјене добре густине (35 кг /м3) и дебљине (5-7 цм).
 5. Стиропор од пјенастог полистирена је такођер лијепљен армираном траком.
 6. Надаље, уграђена је метална мрежа са ћелијама од око 10 цм
 7. Онда почните да постављате светионике и да формирате други круг.
 8. Напуните први слој раствора на половини висине естриха са минималном количином воде, тако да можете мешати раствор. Неопходно је чврсто приањање са лопатицом. Повлачење неће радити, јер је смјеса врло суха.
 9. Други слој вијка је испуњен раствором уобичајене конзистенције и усклађен је са правилом.
 10. Дан касније, свјетионици се уклањају, трагови се протрљају отопином.
 11. Након завртњаи постаће јака, мора бити покривена хидроизолационом облогом, а затим можете наставити са полагањем плочица.

Ако такву кабину направите својим властитим рукама у стамбеној згради, онда се препоруча додати још један слој хидроизолације између слојева естриха.

Пладањ у облику подијума од цигле

Размишљајући о томе како направити туш кабину од плочице, важно је не само оно што ће бити обложено, већ и облик темеља. Многи одбијају готову палету у корист малог подијума од цигле, која се такође може суочити са мозаиком.

Предност цигленог подијума за туш кабину је у томе што се може направити у било којем облику, на примјер, у облику степеница, поставити удобно мјесто за сједење, те украсити облутке, шкољке, сендвиче са стаклом и другим материјалима.

Ова зграда је израђена од цигле, али мора бити ојачана везом са сусједним зидовима. Задатак цигланог подијума је да се спречи ширење воде по целом поду у купатилу. Стога је најоптималнија опција да се стави у угао иза стаклених врата или завесе.

Субиум не би требало да буде превисок, али треба да буде опремљен са максималним нивоима заштите вода, не заборавите на изолацију или топлотну изолацију такве палете. Приликом стварања брда важно је запамтити разлику у нагибу, воду треба лако испустити у канализацију.

Висина стране није битна и изабрана је произвољно, у зависности од личних преференција власника имисли Ако је подиј опремљен са седиштем, вреди неколико корака до брда. Туш кабине са палетом од цигле или пјенастог бетона могу се лако обрадити плочицама.

Туш кабина

Припрема зидова туш кабине за облагање керамичких плочица, омогућава њихову обраду битуменским мастима и влагомотпорним малтером, у који се препоручује додавање течног стакла. Овај слој мора бити ојачан решетком, а онда је врх положен од врха у облику мозаика, керамичког гранита или плочице.

Након што сте окренути зидове плочице туша, морате пажљиво утрљати шавове високог квалитета, што ће омогућити додатну хидроизолацију. Боље је изабрати силиконски заптивач.

Онда, на рубовима подијума или палете поред зида, потребно је направити посебну флексибилну траку за купатило. Ова мјера штити конструкцију од цурења дуж зидова.

Након тога, зидови са плочицама су опремљени полицама за купатила, држачима за туширање и ручницима, као и другим прибором. Препоручује се опремање туша специјалним ручкама како би се одржала равнотежа, а на под положити простирку која не проклизава.

Врата за сопствене тушеве

На крају, монтирају се специјалне водоотпорне завесе, које се монтирају на вијенце, или стаклена или пластична врата. Поред прозора од прозирног стакла, може се направити и са:

 • валовито или непрозирно стакло;
 • са шаблоном за пескирање;
 • у бојистакло са тродимензионалним узорком.

Ако је кабина правоугаоног облика, онда се стаклена врата у облику правоугаоника могу лако исећи директно у радионицу. Препоручљиво је изабрати каљено стакло. Да бисте уштедели, можете узети конвенционално стакло и на две стране га нанесите провидним полимерним филмом, оперите и одмашћите површину стакла.

Такође, обично стакло може бити украшено огледалом или витражом, или украшено цртежима. Врата могу бити израђена од поликарбоната, онда ће бити лагана и прозирна. И не можете уопште да се мучите и купујете готова врата за туш кабине.

Дакле, постоји неколико начина да направите туш кабину својим рукама. Изаберите најпогоднију опцију - и за рад!