Црево за заливање - врсте, карактеристике, избор, уградња властитим рукама

Тешко је замислити сеоску кућу, која нема систем наводњавања који се састоји од вртних цријева, разних прскалица и, у ствари, извора воде. Штавише, потребно је редовно заливање без обзира на то шта се узгаја - травњак, поврће или цвеће. А да бисте осигурали једноставност и једноставност рада, морате тачно знати које цријево за наводњавање треба примијенити у једној или другој ситуацији.

Приликом избора баштенског црева, обратите пажњу, пре свега, на будуће услове његове употребе. Чињеница да се црево може налазити на кревету током целог периода рада, и трајно се окретати /померати. Ово треба узети у обзир истовремено оптерећење, па чак и притисак воде. Различите врсте црева за врт имају своје предности, које у случају неправилног руковања могу постати недостаци.

Црево за заливање

Савремени асортиман баштенских црева

Технологија није успостављена, па чак иу области приватног /индустријског вртларења, постоје нови трендови и ширење бивших способности. Уобичајено црево је већ успело да прође низ фаза "еволуције", што је резултирало његовим различитим типовима, који су намењени специфичним уским циљевима.

ПВЦ црево за наводњавање

Размотрити основне класификације описаних производа, у зависности од материјала из кога се извршавају, сврхе и карактеристика извршења.

Црева за наводњавање

Табела бр. Врсте вртних црева за заливање зависно од материјала.

Таква црева су способнаОдржавати високи притисак (од 8 атмосфера), имати добру отпорност на мраз, дуг радни век (више од 15 година), недостатак ломова, чак и када се чувају у хладним просторијама, УВ отпорност и хемикалије, мала тежина и флексибилност. Површина није клизава.
Име Кључне карактеристике Препоруке за употребу

гума

Способан за одржавање притиска од више од 8 атмосфера, карактеристичан по отпорности на ултравиолетно зрачење, механичке деформације и хемикалије. Пуно врећа за гуму, токсично (због чега је забрањена за употребу у води за пиће), може трајати и више од 10 година. Универзално, може се примијенити за стварање трајних мрежа за наводњавање. Очување својстава се уочава на температурама које нису ниже од -30 и не више од +90 степени.

силикон

Висока еластичност, проширење зида са излагањем сунчевој светлости. Таква црева се не савијају. Очување својстава је уочено на температури не нижој од -20 и не вишој од +40 степени. Неприхватљиво је користити таква цријева са снажним потиском (зидови се могу растегнути и чак распрснути), па се обично користе за самонапухујуће залијевање.

Поливинил хлорид (ПВЦ)

Издржати притисак од више од 3 атмосфере, дебљина зидова варира у распону од 1,5-3 мм. Увијање, савијање, у хладном може изгубити неке од својих својстава. Оперативни термин - око 3 године и више (у случају правилног складиштења, то је јасно). Користи се за наводњавање вртних биљака искључиво у току вегетације. Очување својстава је уочено на температурама које нису ниже од -5 и не више од +50 степени

од термоеластопласта

Очување својстава је уочено на температурама које нису ниже од -50 и не веће од +90 степени. Црева се могу користити током цијеле године, не само за залијевање, већ и за друге вртларске сврхе.

Такође треба напоменути да се црева могу класификовати и извршити. Овде се сви производи могу поделити у 6 група.

једнослојни

Немојте имати никакав додатни вањски /унутарњи премаз, јефтини су, нестабилни до агресивног утјецаја на околиш. Чување и употреба таквих црева препоручује се само на позитивној температури, али не више од +40 степени. Погодно је користити за испуштање воде из великог спремника у канту.

Црево за заливање ЕКСТРА сингле лаиер, 3/4

мултилаиер

Захваљујући вишеслојној структури, ова цријева већ могу "похвалити" отпорност на хабање, ултраљубичасте, кемијске супстанце. Флексибилност је висока, као и пропусност. Производи нису склони увијању, дозвољени притисак је висок.

Хосе Реинфорцед Фиве-Лаиеред Греен

Обратите пажњу! Вишеслојне цеви могу бити стационарне током целе сезоне или трајно померати (за то су уврнутебаи). Опсег радне температуре је већи од опсега једнослојних копија.

Вртна црева Гардена ХигхФЛЕКС 1/2

цорругатед

Као што можете процијенити из наслова, вањски слој је валовит, што осигурава већу крутост (прочитајте: спријечите честе завоје). Производи остају флексибилни и лагани. Таква црева се могу користити за све врсте наводњавања.

Црево за заливање, пречника 16 мм

ојачана

Услед употребе арматурних предива, животни век, трајност, маса, гранични притисак и други показатељи су значајно повећани. Црева се могу користити под строжим условима рада.

Црево за заливање у врту, ојачано ИНТЕРТООЛ ГЕ-4043

ПВЦ армирана црева "Флорис"

спирал

ППУ или етилвинил ацетат се користе за производњу таквих црева. Компактност (производ од 1 м дугачак не ради може се протезати до 22-25 м), висок радни притисак (око 5 атмосфера), незнатна тежина. Осим тога, захваљујући спиралној структури, таква цријева неће ометати врт или стакленик и неће се сломити.

Вртна спирална цијев

Што се тиче примјене, спирални производи су више конструисани за ручно наводњавање. Наношење је дозвољено на температури која није нижа од -5 и не виша од +60 степени.

стретцх

Различита структура двоструког слоја. Унутрашњи слој је направљен од гумене гуме, која се може јако растезати, а спољашња је направљена од предиваНајлон који ограничава истезање. Предности - висока отпорност на хабање и прљавштину.

Цев за заливање са растезањем

Производи су идеални за заливање цвијећа и украсних култура, али само уз стални притисак у систему. Ако радите на косинама, може доћи до потешкоћа са истезањем /монтажом.

Цријево за наводњавање за растезање

Коначно, сва црева су класификована према својој намени. У овом случају, сви производи су подијељени у 5 група, за практичност посјетитеља информације су приказане у облику таблице.

Табела # 2. Врсте црева за башту по договору.

Име Кључне карактеристике Препоруке за употребу

традиционално

Ово су црева уобичајеног дизајна, разликују се по поузданости и разноврсности експлоатације у приградском подручју. Можете урадити традиционално заливање испод корена, или приложити специјалне млазнице (нпр. Пиштољ за прскање).

Црева високог притиска

Помоћу специјалних отвора, они могу прскати воду у различитим правцима на великој удаљености, што резултира у неку врсту магле. Намењен за спонтано наводњавање усева са коренима површинског типа.

капи

Таква црева су направљена у облику перфорираних равних трака (положај отвора је равномеран) и могу се полагати, на пример, у стакленику за 2-3 сезоне. Уз помоћ таквихЦрева су наводњавана капањем култивисаних усева испод корена.

порозно

Од гуме, са бројним рупама за пролаз влаге. Оптимално за градове који се налазе на падинама, као и за глинена тла.

софтен

Произведен од ППУ или гуме, у унутрашњем слоју постоји посебан "лавиринт" за пролазну воду, а сва вањска површина микро-бунара је равномјерно лоцирана. За економично локално наводњавање обичних слетања и тркача, заливање биљака, осјетљивих на сушу.

Обратите пажњу! Технички параметри једног или другог црева зависе од произвођача бетона. Једноставни једнослојни производи данас се готово потпуно истискују из полица трговина, тако да се нећемо заустављати на тим цријевима.

Код вишеслојних црева, међу њима је најпопуларнија ПВЦ. Потоњи ни у ком случају нису нижи од њихових скупљих конкурената. Међутим, ако погледате изјаве искусних вртлара, можете истакнути и ојачано црево за башту, које је практично и практично.

Ојачање и вишеслојни - знакови трајног и квалитетног производа

Имајте на уму да су ПВЦ црева пожељна за употребу у присуству додатног подземног ожичења од пластичних цеви. А ако говорите о ојачаним производима, онда се препоручују да их купите у случају потребе за већом снагом (овде кључну улогуигра површину парцеле и карактеристике стакленика /града).

Узорци једноставних једноструких и двослојних ПВЦ црева са арматуром

Видео - Стручни савет о избору црева

Многе новине, као што су црево или црево, чули су многи сељани. Сав овај производ се активно оглашава, али када се експлоатише, људи се често суочавају са одређеним потешкоћама. Дакле, прије него што купите такве нестандардне суставе, морате се упознати са њиховим про, контра и сврхом.

Спринклер црева

Обратите пажњу! Данас су посебно популарне растезљиве цеви Ксхосе, чије су главне предности практичност, компактност и лакоћа употребе. Таква црева су намењена за место где постоји добар и стабилан притисак, стога није увек погодан за уобичајено кућиште.

Селф-екпандабле црево Ксхосе

Црево Ксхосе ће бити одличан помагач у извођењу бројних радова на градилишту, као и залијевање грмља и цвјетних гредица. Производ се мало одмјери, савршено промрмља, што се брзо припрема за рад и брзо се чисти за складиштење.

Хосе Ксхосе

Видео - кратак преглед Ксхосе Гарден Хосе

Горе наведене шупљине, намењене за наводњавање капањем, заслужују посебну пажњу. Предности укључују чињеницу да је свако такво црево комплетан систем, за који је потребно једноставно га спојити на резервоар за воду. Карактеристична су цреваодмах влаже цијелом дужином и изузетно је погодан за узгој, рецимо, коријенских култура.

Вртна црева за пиће

Али ако користите необрађену воду, онда ће се рупе брзо испирати од разних нечистоћа, штавише, чак и након тога, може се појавити муљ. Због тога је потребно редовно испирати црева и проверити да ли су уграђени чисти филтери.

Схема повезивања црева са филтером

Видео - Рад науљеног црева

Шта тражити приликом куповине?

У главчинама, црева се продају у заливу (дужина може да се креће од 15 м до 50 м) или се реже на дужину. Када бирате опцију која најбоље одговара вашем приградском подручју, тада ће бити проблем избора пречника (популарне варијанте -?,? И 1 инча).

Како одабрати црево за заливање

Ево неколико савјета који ће вам помоћи да одаберете цријево за врт како би цијели сустав био јефтин, али је служио што је дуже могуће без озбиљних проблема.

  1. Не купујте једнослојна црева - таква уштеда ће нужно изићи на страну.
  2. Тражити од продавца закључак санитарне службе. У унутрашњем слоју црева не би требало да буде штетних нечистоћа или тешких метала.
  3. Најпогоднија за давање - вишеслојни производи од поливинилхлорида, који су заштићени од ултраљубичастог зрачења.
  4. Ако не планирате да користите пумпу, немојте преплатити нешто тако што ћете му подићи цреворадни притисак. Чињеница је да притисак у викенд насељу често није већи од 5 атмосфера.
  5. Да би продужили радни век црева, смањили време на сунцу, задржали га исправно, покушајте да не остављате воду унутра.
  6. Дужина производа са пречником? инча не би требало да буде већа од 15 м, у супротном ће се брзина воде смањити. Што је цријево дуже, већи је његов промјер.
  7. Ако често померате дугачко црево за башту у том подручју, препоручујемо употребу покретних колица и калема (то ће спречити оштећења).
  8. Могуће је уштедети на куповини млазница-распршивача и сами направити алате.

Прскалица за црево сопственим рукама

Обратите пажњу! Можда је препоручљиво купити неколико типова баштенских црева за ваше приградско подручје. На примјер, за стакленике - цријева за наводњавање капањем, за цвјетњаке у близини куће - позната по Ксхосе, и за ријетко наводњавање грмља и дрвећа - ПВЦ производи са ваљањем завојнице.

Табела # 3. Главне карактеристике популарних модела за црево за башту.

\ т
Модел, држава производње материал Пречник, види Дужина, види Притисак, бар Цост, руб.
Тецнотуби Трицо Лук (Италија) поливинил хлорид 1.9 5 000 27 Од 4 480 до 4 825
Евци Пластик (Турска) поливинил хлорид 1.9 5 000 3 Од 1 240 до 1 380
КСХосе (Кина) Полиестер /силикон 1.9 3.000 3 Од 1 105

Црево за заливање ФИРАТ

Сада, након што смо одредили врсту и модел црева за врт, остаје само да се направи куповина и почне да се организује сам систем наводњавања. На пример, размотрите могућност повезивања на централизовано снабдевање водом.

Капљево наводњавање пластичних боца сопственим рукама

Овдје ћете наћи детаљне упуте за креирање наводњавања из пластичних боца! Такође прочитајте зашто су парадајз напукли током сазревања.

Повежите црево за воду у водовод

Најчешће (поготово када се ради о старим викендицама) у близини централног водовода, гдје се спајају и цријева за врт. Главни проблем у овом случају је директна веза црева, штавише, не само модерне, већ и застареле гуме. У чему је проблем? И то је да је већина водоводних цијеви у земљи израђена од металних цијеви, штавише, често је довољно за завртање кућних конвертора који се не уклапају у промјер према било којем моделу цријева.

Одсецање старог ливења

Прије свега, треба напоменути да обично није лако одвратити такве домаће адапторе. Почните са тим. Постоји неколико начина за проширење старе нити, упознајмо се с њима.

  1. Можете ударити чекић са свих страна. Препоручљиво је ако веза није јако стара (тј. Има само неколико година).
  2. Други начин је да се загрејеместо повезивања помоћу гасног горионика. Наравно, за то морате имати такав пламеник или барем лампе за лемљење. Коначно, можете изрезати адаптер. У ту сврху узмите пљескавицу и изведите неколико резова с којима се адаптер може лако уклонити (као што је приказано на слици).

Квадрати на више места

Истовремено, прво направите један попречни рез, а затим неколико уздужних. Покушајте да не пресечете адаптер, јер у супротном можете оштетити кабл. Затим користите одвијач или длијето и извадите адаптер.

Фотографија урезане грабље са друге стране

Обратите пажњу! У цјевоводу не би требало бити воде. Ако погоди Бугара, може вас ударити струја.

олд царвинг

Ако је дизалица веома стара, онда морате претворити другу, новије. Замена старе дизалице на један од горе описаних начина није могућа ако се рад обавља у летњем периоду. Дакле, можете једноставно инсталирати нову дизалицу, а стари демонтирати са почетком јесени када искључите воду. Овде ћете се сигурно сусрести са још једним проблемом - нова дизалица не пали на стари конац. Ако је тако, потребно је (резбарење) једноставно "гурати", што се може урадити специјалним алатом за резање цијеви.

реновате тхе царвинг

Илустрација је кућни уређај, иако се слични уређаји могу купити у готовом облику.

Резање за резање цевикористећи клуб

Ако недостаје потребан алат, тешко ћете резати резбарије. Али можете ажурирати већ постојеће. Покушајте да уклоните рђу (у нашем случају се користи метална четка, као и ВД 40 - лубрикант, савршено омекшава рђу).

Царвинг мазиво

Самостални уређај за сечење цеви ће изгледати овако.

Алат за резање навоја

На крају резања навијте и завијте кран. За навијање се често користи лан, али је боље да се ФУМ трака наноси, као на слици. То се објашњава чињеницом да се лан, који апсорбује хрђу, временом, како би се спојио са металом. Трака нема такве недостатке, па ако је потребно, лако можете уклонити дизалицу.

маке а боот

Завијте траку једним слојем - довољно је да се веза затвори. Урадите то у смеру казаљке на сату од почетка резбарења.

нави реади

Када је намот спреман, заврните дизалицу.

кран се окреће

Затим проверите све за инвалидност.

Проверите радни капацитет

Затим можете да причврстите црево. У нашем примеру, користи се гума ојачана - то ће бити спојено помоћу сплит фитинга за ПП цеви са прелазом на резбарију од 1 инча (као на монтираној дизалици).

инсталирајте адаптер

Дакле, прво пребаците адаптер на исти начин каонамотајте цијев, затим је заврните (адаптер) у кран.

Кран са адаптером

Важно је да адаптер сједи тако чврсто као што ће спојити цријево. Једном речју, правилно затегните адаптер тако да касније не буде олабављен.

Затегните адаптер

Уметните спојницу у црево, можете стегнути одговарајући пречник са стезаљком за већу поузданост. Затим причврстите навој на цев. Не заборавите на полагање. Важно је напоменути да ако се прикључак не може уклонити, морат ћете се помјерати кроз цијело цријево када је прикључено, што је врло неугодно.

спојите црево

Ако је притисак у систему низак (и најчешће у селима и јесте), матица фитинга се може затегнути ручно без употребе кључа. О полагању, опет, не заборавите.

Видео - Елементи за инсталацију заливања града