Цоббле или плочица за поплочавање, што је боље: препоруке

Приликом уређења територије куће, вртне стазе заузимају важно мјесто. На крају крајева, они ће учинити кретање по локацији практичнијим и додати комплетност. Исправно украшене стазе уклопит ће се у крајолик, повезујући различите грађевине са генералним ансамблом. Можете их направити на различите начине, од којих је најчешћи - поплочати. Шта је боље изабрати: плочник или плочник?

Како и шта држати трагове

Стварање тротоара на пољопривредном земљишту - много простора за машту. На крају крајева, могу се распоредити на различите начине. Најлакши начин је да га тестирате. То јест, гдје људи највише иду, па пут слиједи. Али ово је примитивна реализација коју не желе сви да виде на свом сајту.

Стазе се могу прскати песком или ситним агрегатима. Ходање по њима је згодно, али овде, на пример, носити колица или возити бицикл неће бити превише. Поред тога, зрна пљувања ће бити раширена по целом подручју, а саме стазе ће морати да се редовно ажурирају.

Стављање бетонског убода у потпуности је монолитна метода која ће трајати дуги низ година, као и омогућити удобан пријенос вртне баште. Да ли је он диван? .. Уосталом, таква покривеност - сива, безлична, ни на који начин не одражава индивидуалност парцеле, нити њене власнике.

Стога, многи власници пејзажа преферирају путеве за поплочавање. То можете урадити са плочицама и плочицама. Насупрот уобичајеном погрешном схватању, ово није једно те исто, већ два различита материјала. За прву производњукористи се природни камен, а други вештачки.

Сваки од ова два материјала има своје предности /недостатке. Пре коначног избора морате знати све карактеристике.

Шта је калдрма

Калдрма је направљена од природног природног камена. У прошлом стољећу био је најводљивији материјал за поплочавање тргова. У градовима у којима су сачувани простори калдрме, покривени у КСИКС вијеку, можете видјети овај материјал, оцјењујући његову снагу.

Садашњи тротоар, наравно, изгледа нешто другачије. Технологије нашег времена вам омогућавају да боље окренете камен, дајући му тачан геометријски облик. Један елемент је, по правилу, уредна, мала правоугаона опека.


Данашња технологија вам такође омогућава да камену дате све врсте нијанси, тако да можете да избегнете исту врсту сивог коловоза, па чак и да поставите мозаик.

сорте

Недавно је материјал имао само један изглед - природни камен. Прерада значи резање, давање облика праве величине, брушење, вађење, урањање у специјалне пећи. Последња фаза даје камену додатну издржљивост, а такође омогућава да се промени његова нијанса.

Релативно нова врста је поплочавање клинкера. Природни камен, кварц, спар, глина, као и други природни састојци су укључени у његову производњу. Честице су синтетички сабијене. Добијени производ је еколошки прихватљив, готово инфериоран у односу на снагу природног коловоза. Адвантаге атУ поређењу са класичном сортом, постоји више разноврсних боја, цртежа, облика.

Предности и недостаци

Постоје многе предности у природном и клинкер плочнику. Ево неких од њих:

 1. Трајност. Мало материјала може да се такмичи у дворцу са природним каменом, а сачувани из прошлих векова мост то доказује. А клинкер практично не заостаје за својом снагом.
 2. Екологија. Природни материјали су чисти, сигурни за животну средину, здравље, животе људи. Чак и када се загрева на сунцу не даје специфичан мирис, односно нема штетне паре, за разлику од многих вештачких материјала.
 3. Једноставност слагања. Најчешће, да положи пећ за поплочавање, само довољно да се подигне, брушена натраг.
 4. Отпорност на мраз. Одржава вишеструке циклусе смрзавања-замрзавања, не губећи истовремено своје квалитете.
 5. Свестраност. Због природних љепота, ни један крајолик се неће покварити. Захваљујући снази и дебљини, погодна је за пјешачке стазе као и за подручја гдје ће се одвијати промет.
 6. Трајност. Плочник који је постављен на плочнику ће трајати вековима - без претјеривања.

Међутим, постоје недостаци у овом материјалу:

 • висока цијена - природни камен је скуп због сложености његовог вађења и прераде;
 • недостатак великог броја облика, величина, боја;
 • спор процес полагања у малим димензијама.

Што се тиче изгледа овог материјала, то је ствар укуса. У свакомслучај камена за поплочавање изгледа естетски, али овде се користи за њега или нешто друго на његовом подручју - свако одлучује за себе.

Плочник

Често постоје трагови са плочица у баштама. Направљен је од различитих материјала, може имати различите боје, цртеже, облике, што пружа фантастичан лет фантастике за дизајнера пејзажа.


Оне раде у облику правилних геометријских облика - квадрата, дијаманата, правоугаоника, шестерокута, а постоје и оригиналније варијанте.

Од предности, може се примијетити да је допуштено направити плочице властитим рукама. Није нижи од снаге и квалитета природног колника. Мада је мање издржљив, међутим, 20-30 година, што може издржати је и пристојан термин.

сорти

За разлику од калдрме, у плочици има много више сорти. Ово су главни типови овог материјала:

 1. Вибрација. Најпопуларнија плочица за поплочавање тротоара и платформи. Израђује се ливењем на посебном вибрационом столу. Његове флуктуације омогућују да материјал чврсто сједи, испоставља се чврста плочица. Метода ливења омогућава израду фигура различитих облика и величина.
 2. Вибропрессед. За производњу истих материјала који се користе, као и за ливење - песак, цемент. Другачији метод. Овде се користи мање воде, а честице се пакују заједно са вибропресом. Резултат је повећана трајност. Међутим, метода ограничава форму. Такав начин могуће је направити самоједноставни геометријски облици. Стога се пресована плочица чешће користи тамо гдје је важнија од трајности премаза, а не љепоте.
 3. Полимер (пластика). То је потпуно вештачко. Сам материјал је густ, водоотпоран, али су рупе направљене у плочицама, кроз које течност цури у земљу. Због тога, премаз остаје потпуно сув. Користите га за учење око базена, улаза у гаражу и тако даље. Направљена специјално за употребу на отвореном, пластика је издржљива, као и отпорна на мраз. Плочице се лако постављају, ако је потребно, лако се растављају, без потребе за посебним местом за припрему.
 4. Полимерни песак. Израђен је од песка са додатком полимерних материјала. Комбинира својства природних и умјетних твари. Не упија воду, не замрзава, лако се ставља.
 5. Гума. Плочица такве гуме је такође издржљива, не реагује на мраз, топлота, водоотпорност, једва се причвршћује. Али истовремено ствара мекани, еластични премаз, па се често користи за игралиште.

Дакле, у зависности од ваших захтева, можете изабрати плочицу за све услове коришћења.

Предности и недостаци

Постоје многе предности у вртним стазама, које су постављене плочицама. Ево предности ове облоге:

 • приступачна цена;
 • велики избор материјала, облика, боја, величина;
 • лакоћа полагања;
 • отпорност на воду, мраз;
 • варијација дебљине, чврстоће.

У овом случају, пресоване и ливене плочице су еколошки прихватљивечистог материјала, ау тврђави (дебеле прешане варијанте), инфериорни од инфериорног природног камена.

Недостаци плочица за поплочавање:

 • трајност није "вековима";
 • мања отпорност на мраз;
 • Још увијек умјетно.

Међутим, захваљујући разноврсности, можете одабрати опције и са минималним недостацима. Тако да ће се замрзнути мање, и служити дуго времена.

Поређење плочица и плочника: Шта је боље?

Наравно, сви материјали имају своје предности и недостатке. Покушаћемо да их упоредимо по различитим показатељима:

 1. Трајност. Ова карактеристика је већа у коловозу. Густа, висококвалитетна плочица ће трајати 20-30 година, а камен од природног камена може трајати много деценија.
 2. Погодност. Шетња је погоднија на плочици - њена површина је још глаткија и глатка него на плочнику, а елементи су чврсто повезани, држећи мале празнине или их не остављајући у потпуности. Калдрма је међусобно блиско, неравномјерно, због чега није погодно ходати по њој. Лако је оштетити танке пете.
 3. Отпорност на мраз. Овдје мост премошћава, што може издржати много више циклуса смрзавања-замрзавања од плочица. Међутим, квалитативни умјетни премаз у том погледу је добар за себе.
 4. Слип. Зими може постати клизав. Ситуација се погоршава акумулацијом воде на зглобовима. Поред тога, порозна површина у себи добро акумулира течност. Калдрма у овом плану је опаснија од плочица. Слиппери сама - полирана од природног гранита и мрамора. Плочице су сличнесклизак, а уопште не клизи, зависи од материјала, као и технологије.
 5. Цена. Свака плочица је јефтинија од камена за поплочавање. Ипак, дужи животни век чини ово друго профитабилнијим.
 6. Разноликост. Изнад плочице, међутим, чак и најљепша није једнака естетици и "племству" с природним каменом. Успут, због своје природности, уклопит ће се у било који пејзаж.

Не може се рећи да ће бити боље за ваш врт. Плочице и тротоари су се веома добро показали. Стога, бирајући оно што ће поставити стазе у врту, водите се оним што вам је важније. Љепота или снага, разноликост или природност, трајност или једноставност. Важно је узети у обзир све нијансе, тако да је изабрани премаз заиста декорисан и употпуњен простором, а не као случајна закрпа на покривачу вашег врта.