Тресет за таблете за саднице - Како користити, корак по корак

Догодило се да је у породицама вртлара и вртлара током зиме сакупљено паковање за саднице. У току су капацитети различитих волумена и снаге: шоље од јогурта, кутије испод сока и млечних производа, домаће папирне или картонске врећице. Немојте бацати и пластичне палете од полупроизвода - могу се сијати испупчене.

Тресет за семе - како се користи

Да ли је могуће спасити?

Међутим, ова наизглед штедња уопште не смањује трошкове. Тара захтијева темељито прање (потрошња воде и детерџента). Чак и када се сакупљају најмањи сандучићи, капацитети и даље постају прилично обимни, потребно им је много земље. Да, и посађено у њима за неколико копија, које приликом пресађивања доводи до пада одређеног дела садница. Подлогу је потребно купити у великим количинама у трговини или кувати сами.

Капацитети за саднице

На крају зиме, примарна клијавост сјемена пролази у урбаним становима или сеоским кућама, а не у стакленицима или у врту. Ова чињеница уводи одређене захтјеве у земљиште у којем зрна клијају и расту саднице. Супстрат који се продаје обично се дезинфикује, што на најбољи начин не утиче на његов квалитет.

Чувати подлогу за дезинфекцију садница

Ако земљиште сами кувате, морате га дезинфицирати - кухањем у пећници или микровалној пећници. Ова процедура повећава потрошњу електричне енергије од стране породице - велике количине дезинфекционог средствау пуном капацитету рерне у малим порцијама.

Важно! Након таквог третмана у земљи не остају никакве бактерије - нема штетних за развој биљака, нити су корисне за њих. Поред тога, санитарни услови у кући у којој се сјетва одвија оставља много тога да се пожели.

Оптимизација операција сетве

Многи туристи и власници приватних парцела решавају овај проблем куповином посебних садница са палетама и земљиштем које се беру на индустријски начин. То доводи до додатних трошкова, али штеди живце и струју.

Капацитети за саднице се продају другачије. И преференције љубитеља биљака нису исте: неко користи више младунаца са клизним дном, а неко купује поврће из тресета сваке године. Сваки тип контејнера има своје предности и недостатке.

посуде за тресет

Посебан поглед на контејнере за саднице - пилулу за тресет.

пилуле за тресет

Опис и карактеристике

Тресетна пилула је мала гомила компресованог тресета у пречнику и висини. Тресет пре производње ове врсте амбалаже обогаћен је елементима у траговима који су корисни за клијање семена и развој садница. Свака таблета је затворена у танку природну решетку, а са врха, где је тресета прекривена шкољком, има малу шупљину.

У горњем делу таблете налази се мала рупа за семе

Под утицајем влаге у којој су таблете стављене или изливене одозго, тресет се набубри. Повећава се само висина контејнера - таблетаОни стварају пресовањем хоризонталних запремина тресета и одводњавањем. Промена висине је 5-7 пута.

Узгој садница у соковима од тресета

Продубљивање у центру је намењено за семе, не изједначава се када је натопљено. Обогаћен влагом, тресетна таблета постаје скоро идеалан медиј за узгој садница.

Корисне особине

Таблете од тресета одузимају вртлара и вртлара многим припремним радовима и имају неколико предности у односу на друге контејнере.

Конкретно речено, таблета са шљунком:

  • штеди време - не морате да купујете или скупљате земљу за саднице, да правите контејнере из папира (и контејнер и његов садржај);
  • штеди простор у стамбеним објектима - нема потребе за жетвом и складиштењем резервоара у зимским мјесецима, није потребно подручје за сакупљено земљиште;
  • штеди простор на прозорској дасци - оптимално одабрана величина пилуле ће омогућити да се испод лампе или на сунчаној страни стави више биљака него када се узгаја у случајним контејнерима;
  • обезбеђује пријатељску клијавост и оптимални састав за исхрану садница (тресет у производњи напуњених хранљивих материја);

    Предности пилуле за тресет више од недостатака

  • спречава болести младих биљака; сам тресет - антисептичка супстанца, не живи вирусе и гљивице, тако да се црне ноге и друге трулежи у биљкама не развијају;
  • осигурава развој јаких садница и одраслих биљака - како саднице не растукоји захтевају подизање (уклањање младог бекства из земље са накнадном трансплантацијом у већи капацитет), пошто се контејнери једноставно постављају у други контејнер или у кревет;
  • чува чистоћу простора - пилула за тресет не захтијева пуњење лабавим супстратом, не захтијева дезинфекцију и храњење, што пружа подршку за санитарне услове у кући.

Будући да је предмет 3 у 1 (капацитет, супстрат, нутријенти), тресетна таблета је универзално средство за узгој садница и укорјењивање резница биљака. Једини услов је присуство воде - супстрат отпоран на влагу, али се прилично брзо суши. Потребно је обезбиједити правовремену влажност тла.

Тресетне таблете "Здоровани" (10 ком., Д 33 мм)

Ова својства таблете за тресет практично искључују оштећење младих биљака прије и за вријеме њиховог пријеноса на отворено тло или стакленик. Неоштећени коријени не губе вријеме и труд на опоравку, култура расте континуирано.

Табела. Компаративне карактеристике садница.

Потребе и својства & гт;
капацитет в
Припрема и складиштење (локација) Тло ђубрива Сизе Цена Поновна употреба
Од производа или домаћих производа Да потребан рекуиред Више него што је потребно бесплатно можно
Лонци за саднице Со неедед неедед друг Од 4 до 10 рубаља. Со
тресети но неедед неедед ларге Од 3 до 7 рубаља. но
Пеат Пилл но Није потребно већ садржи друг Од 5 до 10 рубаља. но

Као што видите, користи од тресета су довољне.

Важно! Замишљена уштеда од употребе других контејнера претвара се у бројне тешкоће са складиштењем, складиштењем, дезинфекцијом, обезбеђивањем хранљивих материја и пресађивања.

Таблете за тресет у комплету са мини пластеницима

Таблете за тресет за саднице - како их користити? Упутства корак по корак

Дакле, након вагања свих предности и недостатака и одабира времена сјетве, требате дјеловати према сљедећем алгоритму.

Употреба таблета за тресет

Корак 1. Одређивање обима куповине амбалаже под садницама. У зависности од тога које биљке планирају да расту, одредите пречник пилуле за тресет. Број јединица по усеву и одређује колико таблета треба да се купи у једном или другом пречнику.

Димензије пилуле за тресет

Корак 2. Купите потребан број спремника за слетање.

Припрема свих потребних

Корак 3. Куповина и припрема семена. Ова процедура укључује тестирање сличности намакањем у слабом сланом раствору, након чега следи сушење пуног семена и испуштање сока. Следећа фаза је клијање. Понашање на захтев - семе се ставља у влажну крпуили вадене дискове и чекају да се забоде.

Клијавост је организована на следећи начин: семе је постављено на слојевитим памучним дисковима (да би се слој влажног вате разрјеђивао)

Корак 4. Припрема контејнера за сејање семена - намакање тресета у водоотпорне палете до потпуног продора воде и повећање висине 5-7 пута. Уклањање вишка влаге.

Таблете од тресета се пуне водом

Тако изгледа као натечена влага пилуле

Корак 5. Засејавање семена. Велике сјеменке се стављају у депресију и посипају пијеском или вермикулитом (минимална потребна количина). Исто раде и са драпедом.

Семе се ставља у пилуле

Мала сјемена се стављају у мање контејнере један по један. Да бисте то учинили, можете користити чачкалицу, т. К. Прсти се проводе дуго и са губитком сјемена. У већини случајева, мала семена не посипају на површину и расту на површини.

Употреба чачкалице за сијање у пилулама

Такође можете користити пинцете

Корак 6. Обележавање садница. Свака група биљака треба да буде означена. За то можете користити пластичне наљепнице, заглављене у земљу, или импровизирана средства - писати на њима може бити маркер или оловка. На овим етикетама се наводи биљка, сорта, датум искрцаја. Као раст могу се додати и други подаци - датум степеница, трансплантација, почетак плодоношења. Али то је тоНеобавезне информације, оне су назначене ако се прикупља база података о једној или другој фабрици (на пример, новајлија у колекцији).

маркирање садница

Корак 7. Постављање палете са тресетним таблетама на прозорску даску. Избор најсветлијег места, т. К. Садницама је потребно много светла. Са својим недостатком и великом количином хранљивих материја (иу таблетама је довољно), саднице могу да се испруже и ослабе.

Корак 8. Затварање усева са прозирним поклопцем или филмом. Овај поступак одржава садржај влаге у земљишту и одржава жељену температуру. Неопходно је уклонити поклопац неколико пута дневно у трајању од 10-30 минута, проветравањем мини огњишта. То ће спречити претерано загревање подлоге и омогућити циркулацију ваздуха.

Таблете су прекривене чистим поклопцем

Корак 9. Коначно уклањање поклопца при изгледу степеница. Младе биљке се налазе на хладнијем, али још увек светлом месту. Одрасли на исти начин као и обичан садни материјал.

млада лествица

Корак 10. Повећајте капацитет. Ако требате повећати површину хране, таблета за тресет једноставно се ставља у већи лонац. Ако је потребно, можете продубити биљку (нпр. Парадајз) или је оставити на истом нивоу (краставци, паприке). Постројење ће наставити да расте без проблема.

Биљке се пресађују заједно са таблетама за тресет

Видео - Како користити пилуле за садњу

\ т

Важно! Мрежасто ткиво се не распада брзо, али не омета ширење коренаграница пилуле. Због тога није потребно уклонити решетку током трансплантације. Када покушате да га уклоните, оштећење крхких корена је неизбежно.

Након наношења тресетне пилуле није потребно прерадити капацитет садње. На крају сезоне, након жетве у земљи, могуће је детектовати остатке ткивне мреже која се може уклонити са локације или копати са другим земљиштем.

До следећег пролећа штале у кући неће бити претрпане свим врстама контејнера. Домаћинства су једном заувек ослобођена сталног сакупљања и прања предмета који се могу користити за узгој садница. Непосредно пре пролећа треба да посетите продавницу и купите довољно таблета за тресет.

Саднице повучене - шта учинити?

Да би се бавио извлачењем садница, потребно је да разумете узроке феномена и његове карактеристике за одређене култивисане врсте. За детаљнији преглед проблема препоручујемо да прочитате овај чланак.

Стога, избор начина узгоја садница остаје за вртлара-вртлара. Многи су већ испробали ову напредну методу узгоја биљака. Неко му се допао, а пут је ушао у породицу. Неко је још увијек у недоумици - навика се не објављује одмах. И неко није могао да схвати предности пилуле за тресет. Не може се рећи да је ово једини могући начин, али вреди покушати. Барем да би имали своје, засновано на личном искуству, мисао.

Видео - Пеат пиллс