Трепери ЛЕД својим рукама: Шема са описом

Трепереће ЛЕД диоде често се користе у различитим сигналним круговима. За продају довољно дуго појављују се ЛЕД диоде (ЛЕД) различитих боја, које када су спојене на извор струје периодично трепере. За њихово трептање нису потребне додатне појединости. Унутар такве светлеће диоде уграђен је минијатурни интегрисани чип који управља својим радом. Међутим, за радио аматера почетнике, много је занимљивије да својом руком направи трепћући ЛЕД, али истовремено да проучи принцип електронских кола, посебно трептајућих светала, да би овладао вештинама рада са лемилицом.

[Садржај]

Како направити ЛЕД блиц својим рукама

Постоје многе схеме помоћу којих можете приморати ЛЕД да трепће. Уређаји за треперење могу бити направљени од појединачних радио компоненти и од различитих чипова. Прво ћемо размотрити шему трептања мултивибратора на два транзистора. Да би се уклопио у течне делове. Могу се купити у радијској радњи или "извући" из застарелих термина телевизора, радио пријемника и друге радио опреме. Такође, у многим онлине продавницама можете купити сетове делова за монтажу сличних кола са ЛЕД лампама.

На слици је приказана електрична шема мултивибратора који трепери, а састоји се од само девет делова. За компајлирање вам је потребно:

  • два отпорника на 6.8 - 15 кΩ;
  • два отпорника имају отпор од 470 - 680 охма;
  • два транзистора мале снаге имају структуру н-п-н, на пример, КТ315Б;
  • два електролитска кондензатора капацитета 47-100 μФ
  • Један ЛЕД слабе снаге било које боје, као што је црвена.

Није неопходно да упарени делови, на пример, отпорници Р2 и Р3, имају исту вредност. Мало ширење деноминатора практично не утиче на рад мултивибратора. Такође, ова шема бљескалица на ЛЕД-има није критична за напајање. Ради поуздано у опсегу напона од 3 до 12 волти.

Шема мултивибраторског блинкера ради на следећи начин. У тренутку када се напаја схема напајања, увек ће један од транзистора бити отворен мало више од другог. Разлог може бити, на пример, нешто већа преносна струја. Нека прво отвори транзистор Т2 више. Затим, кроз своју базу и отпорник Р1, струја пуњења кондензатора Ц1 лети. Транзистор Т2 ће бити у отвореном стању и кроз Р4 ће струја колектора тећи. На плус страни кондензатора Ц2 спојеног на Т2 колектор, напон ће бити напуњен и неће бити напуњен. Као пуњење Ц1, основна струја Т2 ће се смањити, а напон на колектору ће расти. У неком тренутку, овај напон ће постати такав да струја пуњења кондензатора Ц2 тече и транзистор Т3 почиње да се отвара. Ц1 ће почети испуштање кроз транзистор Т3 и отпорник Р2. Пад напона на Р2 ће поуздано затворити Т2. У овом тренутку, кроз отворени транзистор Т3 и отпорник Р1 ће струја струје и ЛЕД1 ЛЕД ће сијати. У будућности, циклуси пуњења и пражњења кондензатора ће се понављати наизменично.

Ако погледате осцилограме на колекторима транзистора, они ће изгледати као правокутни импулси.

Када је ширина (трајање) правоугаоних импулса једнака растојању између њих, неко ће рећи да је сигнал у облику меандра. Уклањањем осцилограма из колектора оба транзистора у исто време, може се приметити да су они увек у контра-фази. Трајање импулса и време између њихових понављања директно зависе од дела Р2Ц2 и Р3Ц1. Промјеном омјера производа можете промијенити трајање и фреквенцију бљескова ЛЕД-а.

За извлачење кола трепереће светлеће диоде потребна је лемилица, лем и флукс. Као флукс, можете користити смолу или течни флукс за лемљење, који се продаје у продавницама. Прије састављања конструкције потребно је темељито очистити и ухватити закључке радио дијелова. Закључци транзистора и ЛЕД морају бити повезани у складу са њиховом сврхом. Такође је потребно посматрати поларитет укључивања електролитских кондензатора. Означавање и додељивање закључака транзистора КТ315 приказани су на слици.

Најлакши начин да се одреди катода ЛЕД је гледање у уређај на лумену. Катода је електрода са већом површином. Негативан закључак "електролит" обично је означен белом траком на телу уређаја.

У зависности од задатака постављених од стране радиоаматера, шема блинкера се може саставити у "балдахин", комбинујући налазе радио делова један са другим коришћењем танких жичних сегмената. У овом случају, дизајн може изгледати као онај приказан на слици.


Сакупљамо трепћуће светло на колену

Ако желите да сакупите трепћуће светло заЗа даљу примјену, инсталација се може обавити на комаду чврстог картона или направити тискану плочу од текстолита.

Једноставна ЛЕД лампа

На ЛЕД-у постоје једноставнији кругови бљескајућих свјетала. Један од њих је приказан на следећој фотографији.


Шема најједноставнијих блинкера

Ако пажљиво погледате овај ЛЕД бљескалицу, онда можете видјети да је транзистор у схеми бљескалице укључен "погрешно". Прво, емитер и колектор су били исправно повезани. Друго, база "виси у ваздуху". Међутим, дијаграм струјног кола ЛЕД бљескалице је прилично изводљив. Чињеница је да КТ315 ради као динистор. Када се достигне до њега, гранична вредност обрнутог напона је прекид полуводичких структура и отвара се транзистор. Повећање напона на транзистору се дешава како се кондензатор пуни. Након отварања транзистора, кондензатор се празни у ЛЕД. Пошто се у схеми ЛЕД-а користи нестандардно укључивање транзистора, можда ће бити потребан избор отпорника или кондензатора током отклањања грешака.

Након што направите једноставну батеријску лампу властитим рукама, можете се пребацити на сложеније уређаје за бљескање, на примјер, за стварање диоде која емитира свјетло.

Трепери ЛЕД на једној батерији

Већина ЛЕД диода ради на напонима већим од 1,5 волта. Због тога се не могу једноставно упалити из батерије једног прста. Међутим, постоје схеме бљескајућих свјетала на ЛЕД-има да би се превазишле оветешкоће. У наставку је приказано једно од следећег.

У шеми ЛЕД бљескалица, постоје два ланца кондензатора пуњења: Р1Ц1Р2 и Р3Ц2Р2. Време пуњења кондензатора Ц1 је много дуже од времена пуњења кондензатора Ц2. Након пуњења Ц1, оба транзистора се отварају и испада да Ц2 кондензатор буде серијски повезан са батеријом. Преко транзистора Т2, укупни напон батерије и кондензатора се примењују на ЛЕД. ЛЕД светли. Након пражњења кондензатора затворени су Ц1 и Ц2 транзистори и почиње нови циклус пуњења кондензатора. Таква шема бљескалица на ЛЕД-има назива се коло волт-адитива.

Размотрили смо неколико шема трепћућих светала на ЛЕД. Прикупљањем ових и других уређаја не можете само научити како лемити и читати електронска кола. На излазу можете добити потпуно функционалне уређаје корисне у свакодневном животу. Ствар је ограничена само маштом креатора. Показујући памет, са ЛЕД блицом, можете, на пример, отворити аларм на вратима фрижидера или показивачу бицикла. Направите блиставе очи меким играчкама.