Топлота инфрацрвеног грејача на људско здравље, детаљи његове влијаније, предности и мане

Захваљујући бројним предностима, потражња за инфрацрвеним гријачима расте годишње. Уз њихову помоћ можете брзо и квалитетно загријати све стамбене и индустријске просторе. ИР грејачи емитују знатно више топлоте него многи други грејачи. На пример, грејачи вентилатора. Поред тога, ова врста климатске опреме не сагорева расположиви кисеоник у просторији. Према увјеравању произвођача, оштећење инфрацрвеног гријача здравственом стању особе је незнатно. Али пракса употребе и спровођења истраживања то у потпуности не потврђује.

 • Шта је ИР зрачење
 • Оштећење ИР радијације
 • Методе заштите од инфрацрвеног зрачења
 • Предности ИР грејача и препоруке за употребу

Шта је инфрацрвено зрачење

Да ли кућни уређај за гријање додјељује одређену количину инфрацрвеног зрачења. Ово се односи чак и на обичне радијаторе загријавања паре. Међутим, када се користе ИР уређаји за гријање, њихова фреквенција и валне дуљине су много веће.

Инфрацрвено зрачење - један од типова електромагнетних токова. Најјачи природни извор таквог зрачења је сунце. Али упркос томе, боравак под сунчевим зрацима није опасан за људе.

Пажња: Зраке топлоте, при раду ИР гријача, шаљу се на потребну површину просторије и равномјерно га грије.

Са овим уређајима, само одређене зоне у просторији могу бити загријане. Радиатед вавеспостоје следеће варијанте:

 1. Кратко. Њихова дужина је 0,76 - 2,5 микрона, а температура елемента није мања од +800 степени.
 2. Просечно. Дужина је 50 μм, а температура је око +600 степени.
 3. Лонг. Њихови динс су 200 микрона, а температура је +300 степени.

Ако се упутства не поштују, инфрацрвени грејачи су штетни по здравље, јер њихово зрачење може продрети у људску кожу. Дубина утицаја на кожу у великој мери зависи од њиховог интензитета. Из дјеловања ИР таласа гријача постоје три сљедеће категорије:

 1. ИР-Ц - карактеришу се безначајни ефекти на људски организам. Њихова дужина је 3 микрона. Ефекат је на површини коже.
 2. ИР-Б - чија је дужина од 1,5 до 3,0 микрона. Ови таласи продиру само у површински слој коже.
 3. Подаци ИР-А таласа се разликују од најдубљег продора. Њихове дужине се крећу од 0,76 до 1,5 микрона. Дубина продирања је око 4 центиметра.

Када се користи ИР грејача, формирају се таласи различитих величина. Истовремено, број различитих зрака може бити различит. Но, како показују истраживања, што је температура загријавања значајнија, то ће бити више таласа кратких валова.

Много зависи од материјала из којег је израђена зрачна површина овог гријаћег уређаја. Највећи негативни утицај је црна загрејана површина. Ако је кућиште направљено од керамичких материјала, онда је јачина и фреквенција зрачења знатно нижа.

Оштећење ИР радијације

Питање које се тиче негативног утицаја ИРзрачење особи, окупирала је многе водеће научне и медицинске личности. Проведене су бројне студије које показују да ови гријачи у неким случајевима могу негативно утјецати на људско здравље.

Пажња: Највећа штета од инфрацрвених грејача је последица прегревања коже, која се веома брзо загрева, након чега долази до испаравања влаге, коју тело није у стању да брзо опорави.

Ако је дуго време у близини сличног грејача, можете добити опекотине. На крају крајева, на краткој удаљености, овај уређај за гријање емитира валове који су најопаснији.

Инфрацрвено зрачење је увек присутно у свакој производњи. Људи, док су на радном месту, људи су му редовно изложени. Ако кожа није заштићена одећом, онда са свакодневним ефектима настају промене у његовој структури. Посебно, пропусност ћелијских мембрана се смањује, долази до топљења протеина, који је неповратан, а тип крвних ћелија се мења.

Патити од зрачења и очију. Посебно ретина и сочиво. Због тога се визија може погоршати. Поред тога, катаракте се могу појавити иу будућности.

За гријање различитих објеката на улици најчешће се користе гријачи који емитирају кратке или дуге валове. Могу се инсталирати у сјенице, кафиће, љетна игралишта. Ако се сличан уређај монтира у затвореном простору, особа се редовно излаже зрачењудовољно јака опекотина. Често се јавља црвенило коже и пликови.

Методе заштите од инфрацрвеног зрачења

Да бисте разумели да ли је инфрацрвени грејач штетан или не, морате да погледате начине заштите од њиховог зрачења. Постоји неколико ефикасних метода за смањење негативног утицаја инфрацрвених грејача на људско тело. Овде много зависи од правилног избора грејача и места његове инсталације:

 1. Не инсталирајте ИЦ грејач у соби за децу или у спаваћој соби. Ако се то не може учинити из неког разлога, треба га усмјерити у зону у којој се људи не налазе стално. Ни у ком случају зрачење из њега не би требало да падне на кревет, јер ће тада особа бити изложена сталном излагању зрачењу.
 2. Најбоље је инсталирати ИР грејач у удаљеном углу собе или испод плафона. Таква локација ће вам омогућити да се просторије топлотно загреју и заштите људе од директног излагања зрачењу.
 3. Није потребно куповати инфрацрвене гријалице које имају врло велику снагу за гријање стамбених просторија. Као што показује пракса њихове примјене, довољно је да грије само плафон, под и зидове. Они ће заузврат преносити топлоту у просторију.
 4. Избор грејача треба да даје предност квалитетним моделима. Када купујете јефтине производе ризикујете не само да брзо пропадне и не можете обављати функције које су му додељене, већ и њихово здравље. На крају крајева, када се загрејеатмосфера у просторији ће бити штетне материје. Најсигурнији су цевни, керамички и карбонски ИР грејачи.
 5. Пре него што купите инфрацрвени грејач, пажљиво прочитајте његове перформансе. Сазнајте све детаље везане за његово функционисање. Ове информације се могу добити од консултаната или се могу наћи на интернету. Бесплатно је прочитати изјаве о томе.


Ако се придржавате ових правила, не само да можете брзо и ефикасно загријати собу, већ ћете бити заштићени и од негативних ефеката инфрацрвених зрака на људски организам.

Предности ИР грејача и препоруке за употребу

Али сазнање да ли штетни ИР грејач за особу мора бити свјестан да ако се правилно користи, не само да неће оштетити здравље, већ ће такођер бити одличан начин за загријавање. На крају крајева, инфрацрвени грејач има бројне предности:

 • тихи рад;
 • при високој брзини грејања;
 • дуг радни век;
 • равномерно загревање површине;
 • могућност грејања само неопходних зона, а не свих просторија.

Пажња: Приликом избора инфрацрвеног грејача, треба пажљиво проучити упутства и темељно одредити његове предности и оштећења која настају током рада овог уређаја.

Много зависи од материјала из кога се прави загрејани елемент. Не користите уређаје који користе халогену лампу као грејни елемент. Он емитује кратке таласепредстављају највећу опасност по људско здравље. За кућне потребе такви уређаји се не смију користити, јер ће то негативно утјецати на ваше благостање.

Као што је горе поменуто, много зависи од локације овог климатског уређаја. Много зависи од величине просторије и висине зидова. Поготово ако то намјеравате поправити на плафону. Уређај мора бити на одређеној висини.

Прије инсталирања ИР гријача, треба имати на уму да валови које емитирају они требају бити равномјерно распоређени по просторији и не смију бити усмјерени само на један његов дио. Колико добро је овај уређај инсталиран зависи не само од квалитета грејања, већ и од вашег здравља.

Треба напоменути да су специфициране спецификације у складу са стварношћу. Модерни ИР грејач је често опремљен заштитним прекидачем против превртања и прегревања, са уграђеним термостатом који се може инсталирати и одржавати на жељеној температури у просторији. Такође би требало да постоји контролни панел. Сва ова додатна опрема олакшава управљање.

Запамтите, најсигурнији грејачи су дугачке таласне дужине. Они би требали бити правилно смјештени у просторији и израђени од квалитетних материјала. То је кључ за њихову сигурну употребу и квалитет грејања просторије. Поред тога, треба следити препоруке у упутствима.

Инфрацрвени уређаји за грејањепредстављају прворазредни поглед на климатску технологију. Нема штетних инфрацрвених грејача. Уосталом, ако их изаберете и инсталирате исправно, они ће бити безбедни, удобни и свестрани. Уз њихову помоћ можете не само ефикасно загријати простор чак и при јаким мразима, али не и лоше.