Топлинска изолација пене испод естриха

Задатак уштеде топлоте у просторији је веома важан не само у сврху штедње електричне енергије, већ и за удобан и удобан живот. Да би температура у кући увијек била прихватљива, потребно је изолирати не само зидове, кров, строп и плафон, већ и под. Савршено се носи са овим задатком подног грејања са пјенастим полистиреном.

Подно грејање пјеном полистирена властитим рукама: видео

својства пене

Пена је врста пјенастог полистирена. У грађевинарству се користи за разне радове, укључујући и за подну изолацију. Овај тип гријача са својом малом тежином је одличан у својствима топлотне изолације. Такође, пена је рекордер међу осталим грађевинским материјалима ниске топлотне проводљивости.

Пена има повећану отпорност на влагу и звучну изолацију. Може се користити и за подну изолацију у кућама на влажним, мочварним подручјима.

Предности и недостаци пене као грејача

Главне предности пенекао грејача су:

 • Чврстоћа и крутост материјала. Ова квалитетна пена може се користити за полагање на било коју врсту површине.
 • Висока отпорност на влагу. Пјенасти полистирол апсолутно не упија влагу. Овај квалитет вам омогућава да заштитите под од формирања плијесни и гљивица.
 • Звучна изолација.
 • Низак ниво топлотне проводљивости. Пјеница не само да савршено држи топлину, већ илетње време не допушта соби топао ваздух, а зими хладно.
 • Отпорност на повећано оптерећење. Пена је у стању да равномерно расподели оптерећење на површину пода, што повећава животни век подне облоге.
 • Мала запаљивост.
 • Трајност. Пјеница је отпорна на хабање и издржљив материјал, не труне и не приања годинама.
 • Једноставна инсталација. Блокови од стиропора су доступни свакоме, чак и неискусним мајсторима. Главно је исправно израчунати материјал.

Уз предности пене растављене, сада прелазимо нанедостатке :

 • Са довољном заштитом животне средине од готовог материјала, када је изложена ватри, пена одваја отровне паре.
 • Не може проћи кроз зрак.
 • Уништени под утицајем ацетона, неких боја, техничких течности и њихових пара.

Изолација пода од полиуретанске пене

Постоје различите технологије рада са пјеном, на примјер, изолација дрвеног пода од полистирена од пјене лаговима. Инсталација одлагања знатно поједностављује поступак полагања пене.

Фазе дела :

 1. Припремни рад. База пажљиво разматра присуство покварених и оштећених плоча и по потреби се обнавља. Затим је припремљена дрвена подлога прекривена влажном основом (избор и примена прајмера). Након сушења прајмера, слој парно-отпорних филмских слајдова.
 2. Приказ распореда. Лагови су изложени у формидрвени камен.
 3. Монтажа пене. Плоче од пјене, претходно изрезане у величини размака између заостатака, чврсто су затворене без празнина. Сви спојеви и шупљине су испуњени изолацијом од пјене или стаклопластике.
 4. Полагање горњег поклопца. Поврх кашњења, потребно је положити листове од чврстог грађевинског материјала, као што је ОСБ или иверица. Тада можете почети да постављате било коју подну облогу.

Као што можете видјети, топлинска изолација дрвених подова по поступку пјењења је прилично једноставна и не захтијева посебне вјештине и знања.

Топлотна изолација на бетонској основи

За изолацију бетонске подне облоге, преко пене треба нанијети цементни спој. То је због мекоће и крхкости пјенастог полистирена. Мало је теже извршити изолацију пене испод естриха, него без ње. Погледајмо главне фазе ове технологије:

 1. Припремна фаза. У овој фази, пожељно је извести црну кравату.
 2. Слагање хидроизолационог филма.
 3. Монтажа пене.
 4. Учвршћивање арматурне мреже на 2 центиметра фиксирајућег раствора.
 5. Естрих. Његова дебљина треба да одговара 5-8 цм
 6. Стезни спојеви и зазори.
 7. Полагање подова. Након потпуног стврдњавања бетонске кравате можете поставити на под било коју врсту подних облога.

Загревање пода при полагању на земљу

Да би се разумело како изолирати под са пјеном на тлу, довољно је проучити технологију ових радова на бетонуоснову. Различите технологије представљају само процес припреме тла и слојева полагања. Погледајмо детаљније фазе рада:

 1. Тло се припрема, изравнава и запечати.
 2. Слој шљунка (око 10 цм) улива се у подлогу и темељито разгранава.
 3. Шљунак је прекривен ситним пијеском (нпр. Ријека или каменолом).
 4. Површина је покривена слојем хидроизолационог филма.
 5. Пена и додатни слој хидроизолације се полажу.
 6. Изводи се ојачана мрежа и вијак.
 7. Подна облога је монтирана.

Као што видите, термичка изолација пјене властитим рукама не захтијева посебну обуку и доступна је готово свима. Употреба пјенастог полистирена за изолацију подова је једна од најекономичнијих и најнеопходнијих опција. Ако желите да читате о другом материјалу, онда ћете наћи информације у следећем чланку.