Топли кревети у стакленику: сређивање властитим рукама

Захваљујући топлим креветима, можете побољшати квалитет усјева у пећници.Коначна карактеристика топле постељице је повишена температура у земљишту, што доприноси нормалном развоју биљака, чак и при замрзавању с вањске стране стакленика. Овај дизајн вам омогућава да почнете да узгајате поврће већ у првим пролећним месецима, упркос НЕ временским условима.

Производимо топли кревет у стакленику: врсте грејања

Соларна топлота загрева кревете до почетка маја, у неким регионима и до краја. Вештачки загрејана земља, погодна за садњу у марту, са кореновим процесима у удобним условима, доприноси њиховом јачању и расту биљака. Осим тога, топлота се ослобађа земљом, помаже загријавању зрака у стакленику.

Пре него што направите топли кревет у стакленику, вреди истражити препоруке професионалаца

Предности топлих кревета:

 • Рано слијетање и максимални принос у првим љетњим мјесецима;
 • Добијање доброг резултата чак и на релативно плодном земљишту;
 • Смањење потребе за садњом;
 • Повећање периода плодности;
 • Смањење потрошње воде током наводњавања;
 • Борба против корова биљкама.

Припрема топлог кревета у стакленику врши се у јесен или рано прољеће. Постоји неколико опција за загревање кревета: електрични кабл, водоводне цеви, биолошки компост. Када се користи кабл, он се претходно поставља испод земље и уз помоћ произведене електричне енергијегријање Ови дизајни су високо ефикасни, али скупи за одржавање.

Загријавање воде се користи уз употребу специјалних цијеви од полимерног материјала, које се полажу испод земље.

Вруће цеви протичу кроз цијеви, способне за загријавање тла. За биолошке кревете користе се биљни остаци и стајско гнојиво. Елемент паљења постаје процес труљења, због чега температура тла расте. Ово је најекономичнији начин загријавања кревета. Свака метода има своје предности и недостатке. Узгајивач бира најпогоднију опцију, на основу сопствених погледа на гајење биљака.

Грејање на тло у стакленику уз употребу електричног кабла

Кабловско загревање пластеника омогућава максимално прецизно одржавање температуре тла, што омогућава да се биљке ефикасно узгајају.

Једна од предности електричних каблова за загревање земље у стакленику је ефикасност и дуготрајност

Главне предности електричних система за гријање су :

 • Способност узгоја било каквих, чак и егзотичних култура;
 • Повећан принос;
 • Способност регулисања температуре тла;
 • Једноставна инсталација кабловског система;
 • Дуг век трајања.

За распоред постељице потребно је уклонити до 40 цм горњег тла. Затим поставите материјал за топлотну изолацију, тако да енергија не иде у доње слојеве земље. Просијати пијеском како би се припремио јастук висине 5 цм, проливена вода и печат.

Да би се заштитили каблови од разних глодаваца, треба поставити посебну решетку преко песка.

Затим прикључите електрични кабл на мрежу помоћу змије. Размак између трака не би требало да буде већи од 20 цм, помоћу специјалних стезаљки, причврстите жицу на решетку, песак и песак, стварајући још један јастук. Затим, да би се избегло механичко оштећење кабла током земљаних радова, поставити другу решетку и покрити целу конструкцију са земљом. Захваљујући овом уређају, биљке се могу узгајати у пластеницима, без обзира на временске услове, користећи додатно осветљење у јесен и зиму. Уместо тога, породица ће добити свеже поврће у било које доба године.

Једноставан стакленик са загревањем земље властитим рукама

Кабине за воду такође имају бројне предности. Прво, кондензат који се формира на цевима додатно хидрира земљиште. Овај дизајн омогућава равномерно загревање ваздуха у затвореном простору. За загревање стакленика, потребан вам је гасни или електрични бојлер, а можете користити и малу опеку или метал на дрвету.

Сви потребни материјали за загревање земље у стакленику продају се у згради или специјализованој продавници.

Потребно је купити цев за одвод дима. Избор се врши у складу са конфигурацијом грејача.

За уградњу пећи или котла неопходно је припремити темељ за зидану конструкцију - бетон. Метални котао се може ставити на плочу азбестне мешавине са цементом. Даљи дизајни су обезбеђенистабилност и повезивање димњака, чврсто постављајући место спајања.

Изолација цеви цеви, неопходни радови:

 • Скинути земљиште у дебљини од 35-40 мм;
 • На дну рова полаже се материјал за топлотну изолацију, обично се користи пјенаста пластика;
 • Горње цеви за воду и спајање на систем грејања;
 • Изнад цијеви су положене плодне земље.

Овај начин грејања се сматра оптималним, али је потребно обратити пажњу да температура воде у цевима не прелази 45 ° Ц, у супротном могуће је сагоријевати коријење биљака.

Топли кревети у стакленику од поликарбоната: биолошка метода

Биолошки начин загревања кревета се врши уз помоћ природног биогорива који се полаже у супстратни слој. Као пунило остају биљни остаци, пиљевина и стајњак, који се просипају водом у процесу распадања. Такви кревети су најекономичнији дизајн.

Равница је опремљена грејањем, што омогућава узгој поврћа чак и зими

Топли кревети, работени на природни горива, делени по врсти конструкции:

 • Продубљивање кад се уклони плодно тло, избије ров, компост се наслага и напуни изнад тла тако да се налази на нивоу укупне масе земље;
 • Подигнути кревети, горњи слој земље се уклања са површине и затвара у посебне дрвене кутије, које служе као заштита од азбеста и прања земљишта током рада;
 • Кхолмобразние кревети без наскутија изнад главне платформе;
 • Комбинована варијанта, када су доњи слојеви органског материјала положени на ниво тла, а плодни слој земље је фиксиран кутијом.

Да би се израдио композитни топли гребен, потребно је означити простор за будуће засаде. Затим пажљиво уклоните слој траве, остављајући плодно тло у страну. Затим је потребно носити ров дубине 60 цм.За заштиту од смрзавања, ставите пјену или затворене пластичне посуде на дно рова. Затим почиње први слој органске материје, који се састоји од великих грана, дрвених канти, великих биљних објеката.

Овај слој ће играти улогу дренаже. Затим сложите папирну подлогу која се састоји од отпадног папира.

Након што је слој финије органске материје, отпад хране, лишће дрвећа, мале траве траве. Затим излијте готов компост, или под, преграђени стајњак, да бисте започели процес труљења. Инсталирамо припремљену кутију у коју ћемо сипати плодно тло. Сваки положени слој мора бити добро проливен. Последњи слој покрива плодно тло. Тло, обогаћено органским, је одлично за садњу парадајза, бундеве и краставаца. Процес труљења је способан да загреје земљу 2 месеца.

Како загрејати земљу у стакленику у пролеће

Имајући стакленик од поликарбоната, желим почети садњу већ у рано прољеће. Да би се то постигло, потребно је загрејати тло и зрак у стакленику.

За загревање стакленика у пролеће, можете користити под са топлом водом

Постоје различити начини подизања температуреземљиште:

 • Електрично гријање зраком, једноставна и приступачна метода, потребно је купити гријач-вентилатор и спојити га на електричну енергију;
 • Електрично загревање кабловских канала, једноставан систем за инсталацију који омогућава да се земљиште загреје до жељене температуре и одржава у том стању;
 • Инфрацрвена метода, уз употребу специјалних лампи, карактеристика ове варијанте постаје могућност грејања само постројења, без повећања температуре ваздуха у стакленику;
 • Водоводне цеви служе као одличан грејни елемент за земљу, постељину и полице, док хидратизирају земљу са кондензатом.

Топли кревети у стакленику (видео)

Гријачи стакленика могу загријавати и загријавати тло и зрак на рачун структуре која ствара енергију, што омогућава биљкама да расту од раног прољећа до дубоке јесени.

Примери топле постељине у стакленику (фото)

)