Топли електрични или водени под: бољи, фото + видео инструкција

У већини нових станова или у модерним приватним кућама, препоручује се инсталирати топле подове испод плочица. На рачун таквог система, могуће је уштедјети на гријању због чињенице да је површина пријеноса топлине већа, односно, у просторији ће постати топлија много брже и при нижој снази. Често за ову намјену, станови користе електрично подно гријање под плочастим или водоводним суставима у приватном сектору.

Већина операција се може обављати независно, чак и без искуства у грађевинским радовима. То ће вам помоћи да одаберете најбоље параметре, одаберете квалитетне материјале и смањите укупне трошкове система.

Како направити избор

Тржиште има велики број приједлога за уградњу свих сустава подног гријања. Већина њих је страних. Требате их одабрати на такав начин да добијете управљан, предвидљив и поуздан систем.

Слабији системи са инфрацрвеним грејачима тешко да ће моћи да дају довољно енергије да обезбеде довољан ниво топлине за све слојеве који леже изнад њих. У пракси, електрични подови под плочицом су показали своју ефикасност. Често имају мат изглед када је носач топлоте причвршћен на одређену површину и долази у ролнама.

Састав комплета за електрично гријање

Комплети обухватају следеће компоненте:

 • меке плоче са решетком грејних елемената, ширине до пола метра;
 • регулаторснага, која се прихвата да буде постављена на улазу у просторију ради лакшег коришћења;
 • каблови за повезивање.

У неким сетовима за електрично подно грејање испод плочица налази се двострана монтажна трака. Лако је причврстити расхладно средство на одговарајућој удаљености. Такође, електрични под испод плочице може имати заштитни вал.

Не треба да штедимо на безбедности и купујемо електричне апарате непознатих произвођача. Штета може бити од такве опреме веома значајна.

Просечна цена у специјализованим продавницама на топлом поду испод плочице је до 1500 рубаља по квадратном метру. Под намештајем или у незаузетим зонама грејања, по правилу, не монтирајте.

Популарни произвођачи су:

 • Елецтролук;
 • Деви;
 • Теплолук;
 • Термо.

Који је одређени електрични под боље изабрати, наћи ћете у нашем чланку.

Приликом уградње електричног подног гријања испод плочице, потребно је купити и квалитативни гријач, на примјер, пјенило с пјеницом. Уз његову помоћ бит ће могуће смањити губитке топлине, што ће уштедјети на трошковима електричне енергије. Постављен је на кошуљицу са сјајном површином.

Постоје посебно припремљени изоловани сетови за површине од 1 м2. Најбоље опције су то да је топли под испод плочица у средњој ценовној категорији.

ВИДЕО: Инсталација топлог електричног пода испод плочице

Системи за загревање воде

Пре полагања топлог пода испод плочице, врши сеоблагање водоводних цеви. Узгој је често потребан за сеоске куће, гдје је могуће искључити одвојене зоне од гријања, ако је потребно.

У становима је забрањено инсталирати топле подове са водом на законодавном нивоу. Једина алтернатива је електрични аналог.

Подно грејање испод плочице почиње са пуњењем и поравнањем естриха. Такве посљедице доводе до подизања пода до одређене висине. Током процеса се предузимају следећи кораци:

 • стари покривач се уклања смећем и прљавштином;
 • на излазном поду под испод плочице треба поравнати вијком;
 • на сувом бетону поставити слој топлотне изолације;
 • Пре монтаже топлог пода испод плочице потребно је монтирати цевовод према припремљеној шеми и спојити га на главно гријање или циркулацију топле воде

 • Сада се подручје поново излије бетоном и једнако је утврђеним свјетионицима;
 • , након сушења, плочица се поставља на вањску површину.

Позитивна својства ове инсталације су загревање просторије у свим зонама. Често се таква шема користи као главни извор топлине у кући. Лоша страна је прилично компликована инсталација и скупље компоненте него када је под поплочан испод електричне плочице.

ВИДЕО: Инсталација топлих подова са топлом водом

Инсталација електричног система

Пре него што подно грејање направите електрично испод плочице, вредно је обавити припремне радове. За слагањепотребна је равна и чиста површина. Од могућих храпавости пожељно је уклонити механичке методе. Није потребно остављати дрвену подлогу, бит ће потребно замијенити је бетонском кошуљицом.

Приликом уградње електричних топлих подова Самонивелишући естрих се не препоручује само, већ је обавезан. Родне флуктуације ће довести до недостатка топлине на неким бирачким мјестима.

Будући да ће се бетон сушити неколико дана, а понекад и до двије седмице, препоручљиво је користити модерне технологије које укључују посебне грађевинске смјесе. Могу се потпуно замрзнути током дана.

Строго је забрањено правити оштре завоје кабла како не би оштетили електрични систем у цјелини.

Грејни каблови се могу састојати од једножилних или вишеканалних жица. Иако је друга варијанта скупља, али пружа већу поузданост и сигурност дизајна.

Приликом избора произвођача електричних подних плочица, препоручљиво је пратити одговоре оних који већ управљају таквим системима. То ће вас спасити од могућих грешака или грешака.

Пре постављања топлог пода испод плочице, можете инсталирати посебан кабелски свежањ за њега. Ово ће заштитити остале потрошаче електричне енергије од неких неугодности у повезивању система са укупним колима.

Додатни метод заштите је закључивање аутономног електричног прикључка на електрични штит.

Полагање каблова

Као пена за топлотну изолацију. Продаје сепресавијени у ролама и имају сјајну површину на једној страни (дебљина фолије од 14 микрона). Материјал се вреднује за високу топлотну проводљивост. Шавови добијени током спајања, залијепљени јаком љепљивом траком.

Потребно је на крају пјене да се повуче са зидова на удаљености од 5-10 мм.

Фолија са лепљивим носачем се не односи на високо квалитетне и ефикасне материјале када је под поплочан под плочицом. Препоручује се да кабл залијепите на монтажну траку.

Предности овог модела лежи у чињеници да је трака способна да осигура ожичење од оштрих завоја и могућих механичких оштећења. Такви гријачи се распадају на цик-цак начин, а не лете. Интервали између топлих жица су 20-25 цм, а за монтажу користите лепљиву траку.

Термостат је монтиран у један од зидова просторије. Уз његову помоћ, врши се даља инсталација потребног мода. Ради лакшег растављања, у случају могућег квара, кабл на термостату се поставља у заштитну ребрасту цев.

Након завршетка изливања бетона или малтера, сачекајте да се површина очврсне. На њој је касније лежао слој плочица.

ВИДЕО: За и против топлог пода