Тин за цвеће својим рукама: како и за шта да се ради

Приликом креирања цвјетних гредица често се користе разни декоративни елементи. То могу бити камење, фигурице, лампе, ветрењаче и још много тога. Један такав елемент може бити једноставан класични лим, створен од различитих материјала. И ако је раније била направљена само као ограда територије или парцеле, сада је постала декорација и декорација. Да бисте разумели како да направите саонице за цвеће својим рукама, морате бити свесни материјала, метода њихове обраде и технологије производње.

Употреба везивања у башти


Погодан је за пројектовање парцела у руралном, етничком или природном стилу. Али чак и ако је свеобухватан стил уређења другачији, онда се различите висинске ткане ограде користе као бачве за украсно грмље, вишегодишње и годишње биљке.

Коситар може бити хоризонтални, вертикални и средњи (коси и други).

Предности ове ограде, која додаје посебан емоционални укус цвјетњаку, врту или окућници, су еколошки прихватљиве, приступачне и приступачне. Такође, предности се могу приписати мобилности (могућност растављања, сакупљања, премјештања), употреба различитих материјала у његовој производњи, занимљив и оригиналан изглед.

Недостаци везивања могу бити да се не могу користити као врло јаки ограђени простор, као и кратак животни вијек.

Низак лим, направљен од танких грана и винове лозе, погодан је као завеса за цвећак било ког облика. Пушке цвећа иукрасни усјеви који висе над таквом оградом дају посебну драж целој композицији и наглашавају љепоту биљака. Зидови ове завесе могу бити усправни и изгледају као мала ограда. Али они се такође могу налазити испод падине, а укупан изглед такве цвјетне баште ће изгледати као кошара.

Различити контејнери за цвеће од прућа такође су занимљиви и спектакуларни, посебно ако су висеће кошаре - јастук који се може објесити на балкон, лођу, терасу или само у врту поред куће или дјечјег игралишта.

Практично све плетене ограде и контејнери су направљени од сечених изданака, али понекад можете наћи лим с косим ткањем из живих гранчица врбе. Ова врста ограде је створена као декоративна ограда, која може одвојити један дио врта или одвојити од другог. Можете чак изградити и "живјети" сјеницу врба. Али треба имати на уму да је таквом лимену или видиковцу потребна редовна нега.

Још једна интересантна идеја употребе плетених ограда од шипки је стварање пријеносних екрана за врт или кафић. База и оквир су израђени од дасака и даске, а унутрашњост је направљена као регуларни хоризонтални шав.

одабир материјала

Основни услов за излазе и гране које су погодне за стварање калаја је флексибилност и дуктилност. Идеално за ово је врба, али можете користити и лешник, врбу и брезу. Још избојци из малине, јабуке и дрвећа и винове лозе ће се још више уклопити.

Свематеријал се бере у јесен након завршетка сокола или у пролеће пре почетка вегетације. За ограду, цветне гране се режу у изданке или штапове дебљине од 1 до 2 цм и гране дебљине од 2 до 3 цм, оптимална дужина танких изданака је од једног до пола до два метра. Они се бере и спајају у снопове, а разлика у дужини шипки у гредама не смије бити већа од 10-15 цм

.

Дужина дебљих грана које се користе као носач треба да буде већа од висине ограде од 30-40 цм, а одмах након жетве, избојци и гране се чисте од коре (за 3-4 сата). Као резултат такве обраде, дрвни материјал узима наранчасто-жуту боју. Али, ако то није урађено, пре почетка изградње лименке, оне се упијају у кипућу воду и уклањају коре. Иако, вреди напоменути да сирова кора грана и изданака даје коситру природан или природан изглед.

Ако су убране шипке и изданци суви, један дан пре него што се могу направити, могу се пари или омотати влажном крпом.

Да би се спречило труљење, пожњевене гране се третирају специјалним препаратима и дају жељену нијансу - морилку.

Дужина дебелих грана које се користе за носач мора бити већа од висине ограде од 30-50 цм. Поред пожњевених изданака и грана, неопходно је да су потребни следећи алати:

  • сепаратор;
  • дрвени Кијев;
  • оштар нож.

Тин за цвеће са сопственим рукама може бити направљен од сламе, и најбоље је да се ради ово ражи јер има великојачина кроз издужене међупросторе. А ова слама је обојена у добром тону, али се лако мења анилин бојом. Такође је веома лако направити плетену ограду од трске која се бере од августа до октобра.

Производна технологија хоризонталне игле

Пре него што се крене са израдом плетене ограде, потребно је израчунати број носача. Да бисте то урадили, дефинишите територију под цветном гредицом, из које уклањамо смеће, коров и камење. Затим оцртамо контуру цвјетних гредица и копамо земљу на жељену дубину. Меримо периметар и израчунавамо број улога у прорачуну, да на једном линеарном метру треба да буде од 3 до 4 комада.

За боље очување долине и одводњавање вишка воде, могуће је пробити уздуж ивице цвјетњака уски канал ширине 15 цм, дубине око 30-40 цм и испунити га финим дробљеним каменом или шљунком. Затим ће се попети дебеле гране - ослонци.


Да би се повећала стабилност ове ограде, потребно је убити барем два мала клина на висини од око 5 цм у близини сваке куле да би се направила брава, која помаже да се одржи плетена ограда на локацији.

Носачи су смјештени на удаљености од 25 до 30 цм и бачени у земљу на дубини од 20 до 30 цм са дрвеним чекићем или кијеванком. Важно је запамтити да ће већи број носача бити на једном линеарном метру, гушћа и јача ограда.

Сада започните цик-цак преплитање танких и флексибилних изданака око потпорних длачица. Штавише, наредни лет не би требао битипоновите преплитање претходног. Ако једна шипка почне да омотава ослонце с лева на десно, онда друга са десне на леву. И тако треба наставити наизменично. Немојте користити шипке дужине мање од пола метра. Почетак ткања ограде је потребан од дна, повлачећи се са површине земље неколико центиметара. Тако да шипке не склизну на тло, оне су причвршћене жицом на носаче.

На почетку рада најчешће се користе дебели изданци, а затим постепено прелазе у суптилније штапове. За већу снагу понекад се међусобно испреплетени изданци међусобно везују жицом или врло танким гранчицама. Потребно је осигурати да дебели и танки крајеви шипки буду равномјерно распоређени по површини плетене ограде. Његова дебљина би требала бити приближно једнака.

Важно је напоменути да се лијепо израђена везица појављује ако су шипке подигнуте за њега једну дужину. Исто тако треба избјегавати, тако да крај бијега не пада на ослонац, а сљедећи не почиње на истом мјесту. У том случају, завршетак лета би требало да се мало скрати, а следећи, сходно томе, неће почети на ослонцу.

На крају рада потребно је ускладити висину торњева уз помоћ снажног и оштрог резача, али не заборавите оставити дужину крајева грана не мање од 30-40 цм, ако постоји само та могућност. То ће им омогућити да се користе за украшавање плетене ограде.

Стварање "живог" или "зеленог" везивања

За изградњу такве ограде захтијеват ће се већ укоријењене изданке врбе,које су посађене у ров, испуњен влагом и земљом која држи влагу са довољно хранљивих материја.

Одмах након бербе врбових штапића исте дужине и дебљине стављају се у посуду са водом и садрже на температури од 18 до 20 степени Целзијуса. Укорјењивање се одвија за 3-5 недеља, након чега се на припремљено место постављају изданци, који се затим причвршћују. Да бисте убрзали појаву корена, можете користити специјалне лекове, као што је "Цорневин".

Али треба имати на уму да је садња таквих "зелених" резница могућа тек након завршетка мраза (мај-јун). Такође је потребно обратити пажњу на бригу о таквој живој огради врбе, која је редовно заливање, одлепљивање и уклањање корова. Пошто је врба култура која воли влагу, земља треба да буде стално влажна, али претерану влагу треба избегавати.

Мало о украшавању

У класичној варијанти дизајна лименке поред ње, обично су засађени сунцокрети, чије су главе елегантно висиле на њој, и бела камилица. Али распон усева, у складу са плетеном оградом, много је већи. То могу бити вишегодишње и алпске астере, касни цвјетови кризантема, делфин, разне сорте ромба, као и лимун, мимулус, далије, купине, настуртиуми и декоративни (и не само) сунцокрети.

И даље, лименка може бити велика подршка за такве коврчаве биљке као грах (јестиво и украсно), мирисни грашак (цвијеће сличноразнобојни лептири), шипак, кобеи, украсне бундеве и друге. Лишће и цвијеће ових култура ће имати прекрасан поглед на позадину испреплетених грана и изданака.

Да бисте на врхове торњева додали разноврсност, можете објесити разне посуде од глине (једноставне и остакљене) и подићи клупу од трупаца и пањева поред лименке.