Тестирање степеница: 2 правила

Провера квалитета степеница може се обавити специјалним тестовима.Све љествице типа љестава, периодично, морају проћи тестове како би потврдиле или оспориле њихову прикладност. Главна сврха тестирања степеница, укључујући и мердевине, је безбедност, јер ако то не уради, степенице могу довести до неодговарајућег тренутка.

Општи опис тестирања мердевина

Приликом рада љестве на љествама, оптерећење се стално налази на одређеном ступњу, на покретним дијеловима, који прије или касније могу довести до замора метала, појаве пукотина и уништења конструкције.

Специјалисти препоручују проверу степеница најмање једном годишње

Наиме:

 • Ако су мердевине или мердевине направљене од алуминијума, морају се проверавати једном годишње за чврстоћу, а ако су степенице дрвене, тестирају се на чврстоћу једном у шест месеци;
 • Лестве се тестирају сваки пут након поправке, укључујући и капитал, али, чак и ако након поправке на дрвеним степеницама открију пукотине, зло, експлоатација таквих степеница није дозвољена;
 • Алуминијумске мердевине, ако постоје деформације, удубљења, зазор и сл., Рад није дозвољен.

Они такође имају тест стабилности ако су мердевине, постављене на равној платформи, нестабилне, рад након испитивања није дозвољен. Ако су степенице причвршћене, онда треба стајати строго у усправном положају и немојте имати свитак.

Пробне љестве у 2018.

Према сигурносним прописимаРад на степеништу 2018. године, они се морају периодично проверавати. У складу са правилима о заштити рада предвиђено је периодично тестирање степеница како би се осигурала сигурност људи.

Тестирање степеница треба да обухвати и визуелну инспекцију и њено испитивање са различитим оптерећењима

.

Према овом споменику, степенице и љестве треба тестирати с одређеном периодичношћу:

 1. Алуминијске љестве за љестве се провјеравају једном годишње, провјера је визуални преглед, провјерава стабилност и оптерећује одређену тежину на степеницама.
 2. Према споменику и наредбама, инспекцију и тестирање степеница треба да обавља одговорно лице, уз укључивање свих резултата добијених у посебном дневнику. Иста особа треба да прати стање не само степеница, већ и друге опреме.

Ако се током прегледа и накнадних испитивања на степеницама или на љествама открију било какви прекршаји у раду или деформације, пукотине, зазори, итд. .

Захтеви и стандарди за тестирање мердевина

Према стандардима, тестирање љестве на љествама треба обавити у организацијама са посебним штандом и посебно обученим и квалификованим особама са потребном опремом и условима испитивања.

Са захтјевима и стандардима тестирања степенице се могу наћи у посебним прописима

Правила теста:

 1. Сваки тест степеница мердевинапрема ГОСТ-у почиње са верификацијом њиховог трајања службе, на самим степеницама или у обавезујућим документима, овај термин треба да се наведе. Такође, потребно је навести инвентарски број, ознаку припадности одељењу или одељењу и датум прелиминарне провере.
 2. Испитивање и управљање степеницама и љествама утврђује се у складу са нормативним актима СНП 12-03-2001, као и ГОСТ 24258, ау складу са правилима рада на надморској висини и правилима заштите на раду. Приликом управљања степеницама и мердевинама, све ове норме треба узети у обзир како би се избегле несреће и повреде.

Након провјере љествице за прикладност за даљњу операцију, дневник мора садржавати записе о накнадном датуму испитивања, инвентарном броју, који се мора подударати с бројем на степеницама, итд.

Стацк тест бенцх: генерал десцриптион

Ако није могуће да компанија или било која фирма самостално изврши тестове степеништа, потребно је контактирати специјалну фирму, која има све што вам је потребно, укључујући и метод за тестирање различитих типова степеница.

Ако је потребно тестирати мердевине или мердевине, потребно је потражити стручну помоћ од

В този дружество тести се оправават със специални стојности:

 1. Степенице или степенице су постављене на равну и чврсту површину, а његова структура је изложена статичком оптерећењу 2 минута. Поред тога, проверавају се две половине степеница, а оптерећење се врши на средњим степеницама.
 2. Трајни поступакмердевине се такође изводе, једина разлика у односу на тестирање мердевина је да су степенице постављене под углом од 75 степени на равну вертикалну површину.
 3. Клизне степенице објешене на постоље у потпуно декомпонованом стању, након чега се спуштају и оптерећују неколико минута.

После свих тестова, сачињен је протокол са серијским бројем и датумом теста, као и друге карактеристике.

Све информације о резултатима испитивања и верификацији степеница морају бити унете у записник. На крају документа, прикладност или прикладност предмета означава се потписом председника комисије и њених чланова.

Испитивање фреквенције љестви

Поступак испитивања свих врста степеница и услова техничког прегледа регулишу се прописима и актима, као и интерним правилима. Учесталост провјере клизних љестава једнака је једној години, дрвене степенице и висеће љестве за провлачење треба провјеравати сваких шест мјесеци.

Важно је спровести тестове степеница које су поправљене

Съсо така фреквенца на инспекциа е зависи от поправка по степени:

 1. Ако су металне степенице биле подвргнуте ремонту, такође су тестиране. Проверите после мањих поправки као што су шкрипање, сликање, итд. није произведено.
 2. Верификација степеница, укључујући преносне, обавља се, по правилу, специјалистичка фирма на специјалној опреми након визуелне инспекције. Ако их немаинспекцију врши инжењер заштите на раду. Ако не постоји таква позиција, онда се именује лице одговорно за проверу опреме која је спровела специјалну обуку.

Директна инспекција степеница пре него што било који рад обављају запослени, који морају да се постарају да опрема правилно ради, то се врши визуелном инспекцијом.

ГОСТ за тестирање мердевина

Рад на висини захтијева употребу посебних средстава, укључујући степенице. За степенице, као и за друге производе који се користе у извођењу одређених радова, постављају се одређени захтеви.

Възможността на лестницата се извести строго в складу с ГОСТ

.

Наиме:

 1. Правила за тестирање и руковање степеницама укључују ГОСТ 24258, као и нормативни акт о заштити на раду у грађевинарству, сигурносна правила при раду са инструментом и ГОСТ 26887.
 2. Програм провјере љествица у складу са Госстандарт, ОКЦО и ОКПД почиње провјером њиховог трајања кориштења, који се треба одразити у документу који се налази на степеницама. Ако таквог документа нема, саставља се налог за ванредну провјеру степеница.
 3. Дрвене степенице према Госстандарт-у почињу провјеру њихових мјерења, које морају бити у складу с документацијом (преглед поклопца, итд.).

Када су сви тестови завршени, означавање са инвентарним бројем, датумом следећег теста се примењује на степеницама.

Упутства за тестирање лествика исподлоад

Треба проверити све степенице са различитом периодичношћу, које могу извршити одговорне особе за проверу опреме, доносећи све добијене резултате у релевантни документ.

Врло често, лестве доживљавају коришћење посебног оптерећења

Упутства за тестирање степеница:

 • Визуелна контрола производа, проверавање инвентарских бројева, проверавање свих прикључака, проверавање падова, проверавање стабилности, одсуство деформација, било какве струготине, пукотине итд.;
 • Присилне степенице се постављају на равну површину под углом од 75 степени, након чега се на њега фиксира оптерећење, које даје оптерећење од 120 кгф на једну од средњих фаза, укупно време излагања од 2 минута;
 • Одвод се такође поставља на равну површину у потпуно декомпонованом стању, селективно је просечан степен изложен оптерећењу од 200 кгф, а затим се свако оптерећење претвара у оптерећење од 100 кгф.

Тестирање степеница (видео)

Након што се терет подигне, степенице се прегледавају за објекат дефекта, ако се не детектује, затим се одреди следећи период тестирања, и мердевине се поново пуштају у рад. Ако након тестирања љестве не могу гарантирати сигуран рад, у овом случају се попуњава посебан образац за регистрацију регистрације за непогодност за даљњу операцију.