Термостат за радијатор грејања: нијансе избора, уградња

Зими, услед промене временских услова и нетачности радника у котларници, није могуће имати угодну температуру у стану. Многи отварају врата и балконе, не знајући за могућност регулације топлинске снаге батерије. Регулатор топлине за радијатор ће помоћи у одржавању удобне микроклиме у свакој соби. Овај чланак разматра опције за имплементацију ових уређаја, како их инсталирати, као и неколико популарних модела терморегулатора са цијенама и карактеристикама које олакшавају ваш избор.

Зашто ми је потребан термостат за радијатор?

Инсталација елемената за регулацију на радијаторима је неопходна не само за одржавање угодне температуре, већ и за сигурност и удобност. На овај начин, могуће је одвојити батерију од заједничког вертикалног вода (на пример, када долази у току поправке).

Постоје три врсте регулаторних елемената:

 • Кугласти вентил.

 • Капија.

 • Терморегулатор.

Кугласти вентил може потпуно да блокира приступ топле воде радијатору (ако је делимично затворен, брзо се истроши и разбије), тако да је користан само у хитним случајевима.Вентил може регулисати количину обезбеђене расхладне течности, али не даје сензоре, због чега није погодан за коришћење. Термостат са термостатом прецизно регулише довод воде, што може решити два проблема одједном:

 1. Подршкаудобни услови у свакој просторији због посебне регулације сваког радијатора (посебно важно када се собе усмеравају у различите делове света).
 2. Смањење комуналних рачуна (без плаћања вишка топлоте).

Типови терморегулатора за грејање батерија

Съвместимостта на работна работна материја, терморегулатори:

 • течност;
 • напуњен гас.

Течни термостати за радијаторе грејања су јефтинији, али се гас испуњен брже реагује на промену температуре у просторији.Осим тога, њихов рад је мање погођен температуром расхладног средства. То је због чињенице да се гас, за разлику од течности, акумулира у горњем делу уређаја, који је даље од довода загрејане воде. Уређаји за контролу температуре су механички и електронски.

механички термостат

Овај апарат ради без струје. Његов рад заснива се на ширењу и сужавању радне твари. Механички термостат је јефтин, стога је врло популаран. Његове главне предности:

 1. Ниска цена.
 2. Независност од електричне енергије (не ствара проблеме код напетости и не повећава трошкове комуналних услуга).
 3. Једноставност употребе.

Једини недостатак је ручна контрола напајања расхладне течности.

Електронски термостат

Са таквим регулатором, проток воде у радијатор се одвија без људске интервенције. Уместо оловке, он је попуњенЛЦД или контролни панел. Карактеристике електронског термостата:

 1. Подешавање температуре ваздуха преко тајмера (на пример, дан када нико није код куће, грејање ради на минималној снази, а сат времена прије доласка домаћина из рада ваздуха загрева се до угодне температуре).
 2. Дан-ноћни режим (различита температура ваздуха у зависности од доба дана).

Уређај и принцип рада регулатора температуре на радијатору

Термостат се састоји од два елемента: термоелемента (актуатор) и термостатске главе која регулише температуру. Штавише, вентил може бити било које величине, у зависности од пречника цеви. Глава се може скинути, тако да за вентил можете одабрати елемент за терморегулацију било које врсте.

термоелемент

Структура овог елемента је скоро иста као и обични вентил, има седло и конус затварача који контролише величину улаза за расхладно средство.Приликом уградње вентила потребно је обратити пажњу на стрелицу на тијелу, која означава смјер кретања расхладног средства.

Вентили се израђују различито у зависности од типа система грејања (двоцевни или једноцевни). На примјер, у термоелементу за гријање с једноцијевним ожичењем, хидраулички отпор је нижи него код двије цијеви. Вентил је израђен од материјала отпорних на корозију: нерђајућег челика, бронзе или месинга.

Термостатска глава

Термостатска глава (или термостат за радијатор) може бити дватипови: механички или електронски.

Основа механичког термостата је мех, он садржи радну супстанцу (воду или гас), која има високи коефицијент експанзије. Мјехови притискају на кљун, који преклапа улазну рупу. То јест, док се супстанца не загрева, стабљика је у нормалном положају, чим се температура подигне - мех се истеже и притисне на стабљику, смањујући пролазни пролаз.

Значајка уградње овог термостата - потреба за његовом хоризонталном инсталацијом у смјеру просторије.То је потребно да би се искључило дејство загревања носача топлоте на ширење супстанце. Понекад, због мале величине елемента, таква инсталација није могућа. У том случају, можете инсталирати даљински сензор температуре прикључен на капиларну цев термостата.

Електронска глава је већа од механичке, али може учинити више. Све функције контролира процесор, а термостат се напаја са двије батерије.

Инсталација термостата за радијатор грејања

Прије свега, потребно је одредити мјесто гдје је регулатор монтиран. Идеално је инсталирати поред радијатора на мјесту гдје се не затвара (завјесе, намјештај, итд.). Поред тога, индикације уређаја утичу на: промају, директну сунчеву светлост и електричне уређаје који емитују топлоту (нпр. Фрижидер, електрични шпорет). Ако не испуњавате горе наведене услове, користите даљински сензор температуре.

Ако је системЈедноцевно грејање, пре уградње регулатора грејања на акумулатор, потребно је направити обилазни вод, како не би блокирали начин кретања расхладног средства кроз успон.Са двоцевним системом, монтирајте апарат на горњу равну цев.

 1. Прелазимо директно на монтажу регулатора:
 2. Одвојите довод расхладног средства.
 3. Испустите воду из радијатора.
 4. Одвијте стари адаптер и инсталирајте нови. Веза са термостатом је навојна, тако да морате бити изузетно уредни. Приликом уградње обавезно користите заптивку да бисте спречили цурење.
 5. Напуните систем водом.
 6. Инсталирамо заштиту за главу (само ако нисте сигурни да нема цурења).

Важно!Приликом затезања вентила будите опрезни и опрезни. Ако прекинете навој, веза ће бити чврста, а замена ће постати веома проблематична.

Видео преглед: инсталација термостата на грејачу грејања