Термоскупљајућа цев - намена, врсте и величине

Термоскупљајуће материјали имају високу електричну отпорност, која је постала широко распрострањена у електротехници. Ови материјали на тржишту електричних производа могу се назвати новим, али прилично обећавајућим, због чињенице да имају одличне перформансе. Најраширенија међу њима била је термореактивна цев. Под утицајем високе температуре, он се компримира, и то чини само у попречном правцу, тј. Промјер се смањује, а дуљина тако и колико се не мијења.

Шта су ове цеви? Која својства и параметре поседују? Шта раде и како се исправно користе? Хајде да покушамо да одговоримо на сва питања.

Како правите такве цеви?

Полиетилен високог или ниског притиска користи се за производњу термоскупљајућих дијелова. Полиетиленске гредице треба да имају геометријски облик, који ће у будућности преузети улогу након термичког скупљања. Ови радни предмети су подложни модификацијама, односно утичу на њих хемијским или зрачним путем.

У тренутку утицаја, полимерни материјал почиње процес раздвајања линеарних молекула водоникових атома. У овом случају, молекуле међу собом као да су шивене, и испада сасвим другачија мрежаста структура, попут гуме. Полимерни материјал сличне структуре додатно стиче такве карактеристичне особине као водоотпорност, еластичност и електрична изолацијска својства.

Затим се полимерни делови загревају на температуру једнакутемпература топљења почетног материјала. Током загревања, полимери ће постати еластични и мекани, али пошто су били подвргнути поступку модификације, неће се истопити у исто време. Детаљи у таквом врућем облику могу се компримирати или растегнути, опћенито, да би се осигурали потребни облик и величина. Након тога се охлади на собну температуру. Настали полимерни делови ће имати ефекат облика меморије, тј. Са топлотним ефектима (загревање) ће имати свој почетни геометријски облик.

Који су производи топлоскупљајућих производа?

Термопарови, осим полиетилена, направљени су од следећих полимерних материјала:

 • синтетичка флуорисана гума (флуороугљеник);
 • полимери полиолефинске групе;
 • поливинил хлорид;
 • поливинилиден;
 • политетрафлуороетилен (тефлон);
 • полиетилен терефталат (полиестер).

Температурни распон термоскупљајућих производа овиси о материјалу (јаз је огроман: од -60 до +260 ступњева).

Основни захтеви и својства

Термоскупљајуће цеви, направљене од полимерних материјала, имају јединствене особине:

 1. Отпорност на високе температуре.
 2. Не покушавајте га растегнути, има трајност најмање 15 МПа.
 3. Отпорност на киселине, базе и друге нафтне деривате.
 4. Одржава радни напон до 1000 В.
 5. Еластична.
 6. Лако се деформише.
 7. Није токсично.
 8. Не светли.
 9. Има способност да се херметички стиснепредмети са комплексном рељефном површином, због чега се обезбеђује механичка заштита и електрична изолација.
 10. прилично једноставна инсталација која не захтијева посебна знања и вјештине.
 11. Ниска цена.

Област примене

Цијев за скупљање је кориштена као замјена за традиционалну изолацијску траку за вријеме електричних радова. Користи се као главна компонента термосклопивих кабловских везица. Уз његову помоћ можете обновити оштећени изолациони слој жица.

Често се термоскупљајућа цев употребљава као заштита од корозије, уз помоћ обрезинивације транспортних ваљака и ваљака.

Употреба такве стезне цеви није ограничена на изолациона својства, помоћу којих је могуће означити каблове жице или жице, што олакшава даљи рад и рад проводника. У том случају, узмите епрувете различитих боја или словима.

Како означити жице топлоскупљајућом цијеви, погледајте овај видео:

Широко распрострањена употреба таквог полимерног производа добијена је у хемијској, рафинеријској и ваздухопловној индустрији, у радио-инжењерству, аутомобилској индустрији и телекомуникацијама. Цеви пружају заштиту од механичких спољних утицаја горива и хидрауличних система.

сорте

Типови топлоскупљајућих цеви зависе од њихове структуре и принципа инсталације.

лепак

Љепљиви фолијски омот је постао широко распрострањен. У њимаУређаји препознатљивог карактера је унутрашњи лепљиви слој, због чега се у тренутку топлотног ефекта добија поузданије заптивање. Захваљујући лепку, цев цементира спој жица чвршће, што практично савршено штити од влаге. Коефицијент скупљања у таквим епруветама је већи од 300%.

дебелостенски

Због ниске цијене и лакоће уградње, цијеви дебелих зидова су такођер постале широко распрострањене. Направљени су од полиолефина. Ови производи производе два типа, неки од њих су способни за сузбијање сагоревања, други немају такву способност. У првој варијанти за производњу негоривих супстанци се користе и, ако се отворена ватра не узима у процесу сагоревања на таквом пријемнику, она се постепено распада независно. Такве цеви се користе иу високо експлозивним индустријама у војној индустрији.

специалс

Ове цеви се користе када су потребна додатна својства. На пример, производи који издрже радни напон преко 1000 В користе се у високонапонским електричним мрежама. Производе се флуоресцентне цеви, које акумулирају светлост током дана и емитују је ноћу. Ова опција се широко користи у просторијама са слабим освјетљењем. Цијеви су ребрасте, покривају ручке електричног алата.

Спецификације и параметри

Један од параметара топлоскупљајућих производа је њихова отпорност на различита радна окружења. На основу ове карактеристике, цевипостоје следећи типови:

 • отпоран на топлоту;
 • стабилизован светлом;
 • отпоран на уље;
 • отпоран на гас;
 • су хемијски стабилне.

У облику цијеви испушта се округла, овална и спљоштена. Све док инсталација нема практично никакву везу, све је чисто ради удобности транспорта и складиштења. Овални и спљоштени производи имају танке зидове, превозе се и испоручују на тржиште у увалама. Округли облик има дебље и лепљиве цеви, испоручују се у резању, не увијају се у лежишта како би се избегло ломљење.

Важан параметар је коефицијент скупљања, што указује на то колико пута скупљајуће жице могу смањити своје димензије. коефицијент је скупљи.

Главни параметар скупљајућих елемената је пречник прије скупљања и након њега. Препоручује се селекција епрувета у којима је величина пречника након скупљања незнатно мања од пречника жица.

Карактеристике скупљања описане су у овом видеу:

неопходан алат

Да би топлотно скупљање функционисало исправно, потребно га је прво загрејати. Стога ће вам бити потребни извори гријања. Ово може бити:

 • индустријски сушило за косу;
 • топлотни пиштољ;
 • гасни горионик који ради на пропан-бутану (главна ствар је да се подеси тако да пламен буде мекан и жут);
 • обичан кућни фен за косу;
 • упаљач или шибице.

Најважније,створити струју топлог ваздуха или отвореног пламена. У неким хитним случајевима, када ништа није при руци, чак спустите цијев у кључалу воду.

Најбоља опција је индустријски сушило за косу или топлински пиштољ, јер су ови уређаји сигурни и једноставни за употребу и могу регулирати температуру. Комплет такође долази са додатним млазницама које олакшавају процес инсталације на тешко доступним мјестима. Али такав алат је скуп, куповина само да би се изоловала веза жица у разводној кутији није економски исплативо. Биће добро ако га можете узети у најам или позајмити.

скупљање

Димензионирање руке властитим рукама на мјесту жичане везе је прилично једноставно, то је случај само када вам не требају посебне вјештине и позивнице од професионалца.

Оно што је најважније, не заборавите да га ставите на један од проводника пре него што се повежу са заједничким електричним чвором.

И онда следите одређени редослед:

 1. Загрејте грејач за пола потребне температуре. Код производа са танким зидовима, овај предмет се може занемарити, али за цијев са дебелим зидовима и великим промјером, потребно ју је обавезно извести.
 2. Повуците епрувету на место и почните са грејањем. Покушајте да не прекорачите температуру коју је навео произвођач. Ако користите топлотни пиштољ, урадите то лако постављањем на жељени степен. Имајте на уму да ако температура прелази потребну температуру, материјал можеда се прегреје, а цев се топи или савија, или да се скупљање покаже валовитим. Загрејте средину биљке.
 3. Када је централни део затегнут на површини прикључка, почните наизменично померати извор грејања са обе стране. Непрекидно и равномерно померајте пламен или проток ваздуха од средине до ивица да бисте избегли прегревање на било ком месту.
 4. Исправно скупљање постаје глатко, не би требало да има бумпс или грбице. Ако користите сифон, имајте на уму да се љепило треба нанијети на рубове када се стезање заврши. Дозволите да се монтирана топлота потпуно охлади.

Како користити фолију у сљедећим видео записима:

Корисни савети

 • Ако користите цев од дебелог зида, пре-одмашћите површину тако да се стисне. Да бисте то урадили, навлажите крпу у растварачу који нема масти и обришите га.
 • Веома је важно одабрати оптималну температуру за скупљање. Добар произвођач увијек ће навести ту бројку на самој цијеви или на опћој амбалажи (питајте продавца). Ако нема таквих података, користите температурни опсег од 120 до 150 степени.
 • Пре постављања цеви на металне површине, морају се очистити од вијка брусним папиром.
 • Ако поставите цев на челичну или бакрену вену великог дела, претходно их загрејте. Ови материјали имају већу топлотну проводљивост, због чега се у тренутку скупљања са места грејања може повући топлота,ће утицати на квалитет.
 • Када одрежете слушалицу, урадите је уредно, тако да рубови излазе чак и без неравнина. Иначе, током скупљања, цијев може прснути, сједити неуједначено или се ваљати.

Као што можете видети, полимерне цеви као изолациони материјал су веома ефикасне, поуздане и безбедне. У принципу, сватко их може приуштити. Распон цена је веома широк и зависи од произвођача, величине, боје, доступности лепка и додатних параметара. Сходно томе, цена ће бити и квалитетна - или је то јефтина кинеска туба, односно 160 еура по 1 м од њемачког произвођача свјетски познатих имена.