Технологија грејања воде: врсте и карактеристике

Модеран човјек је навикао на удобност, тако да недостатак топле воде у кући или стану може постати глобални проблем. Можете га ријешити на најефикаснији начин инсталирањем аутономног гријача. Модерно тржиште нуди прилично велику разноликост такве опреме. Техника се разликује по принципима функционисања, напајања, метода контроле, материјала за производњу и других карактеристика.

Најједноставнији, најудобнији и најповољнији су електрични бојлери. Конвенционално се класификују у две велике групе - акумулативне и текуће. Које су карактеристике сваког од ових типова јединица за гријање воде? Акумулативни модели се називају котлови. Израђују се у облику контејнера, који по правилу има цилиндрични облик. Такође, понекад постоје и правоугаони модели. Њихова запремина варира од 5 до 100 и више литара. Овде се вода загрева на рачун Тене. Опрема има различите капацитете у зависности од величине резервоара. Најчешће се издају котлови са параметрима од 2-2,5 кВ. Модерни уређаји претпостављају присуство регулатора за контролу температуре грејне воде. Разноврсна веб страница за кућне апарате омогућава детаљније упознавање модела котлова.

Проточни електрични гријачи су мање уобичајени због високе цијене и високе цијене услуге. Поред тога, они су прилично сложене инсталације. Постоје такви уређаји и низ неоспорних предности. То се прије свега односимогућност неограниченог кориштења топле воде. Ово се загрева директно у процесу апликације. Опрему овог типа карактеришу компактне димензије. Велика снага доприноси тренутном загревању, али негативно утиче на количину потрошене електричне енергије.

Плински бојлери се разликују од ниске цијене електричног погона. Они имају исти принцип функционисања. Али, уместо грејног елемента, овде се користи измењивач топлоте који производи топлоту при сагоревању природног гаса. Приликом уградње гасних грејача веома је важно обратити пажњу на организацију квалитетног вентилационог система, који је неопходан за ефикасно уклањање штетних продуката сагоревања. Гасни уређаји се разликују по начину паљења. Ручни су и електрични, пали се на бази пиезо и батерија.