Тапете у ентеријеру (97 слика): модели са шаблоном, у кавезу и грашку, наранџа, бордо и салата, са великим отиском, песак боја за зидове, проширење простора

При избору тапета купци морају да се суоче са очигледним тешкоћама, посебно у светлу модерне разноликости материјала њихове производње, квалитета, произвођача и, наравно, решења у боји. Ако постоји финансијска могућност, можете упутити доброг дизајнера да учествује у дизајну собе. Међутим, ако желите да то урадите својим рукама, увек постоји могућност да самостално проучите која могу бити најбоља колорна решења тапета у ентеријеру.Општа правила одабира

Постоји неколико једноставних правила која су важна за придржавање. Они ће вам помоћи да исправно и укусно поставите тапете у ентеријеру. Све зависи од тога на који елемент жели да се фокусира власник собе. Ако желите да нагласите изглед саме тапете, можете безбедно да украсите зидове јарким бојама са великим и текстурираним узорком. Често се дешава, и обрнуто: власник жели да пажња посетилаца, пре свега, заустави на намештају. Онда је боље залијепити зидове са малим обојеним тапетама, и боље је одабрати боје блиједог или било којег пастела, на примјер, боје брескве, маслине, пијеска.


Када бирате опције за кабинет или спаваћу собу, тонови су претежно мирни, а текстура је равномерна, без живописних и маштовитих цртежа који ће вас спречити да се концентришете док радите или спавате. За малу собу, тапета је најприкладнија, визуелно проширујући простор - без слике, било које нијансе. Не стављајте малу собутамна платна - то ће створити још већи ефекат смањења површине.


Не заборавите на којој страни свјетла су прозори просторије. Ако је то северна страна, изаберите бољу белу позадину са заслепљујућим, репетитивним или пастелним тапетама. Вишак сунчеве светлости, која ће увек бити присутна на јужној страни прозора, требало би да буде компензован хладним опсегом: све плаве, плаве, љубичасте боје, као и тиркизно, зелено и светло плаво ће стати.

Ако је соба увијек хладна, препоручује се да буде више "топла", одабиром одговарајућих боја тапета за ово: бургундац, наранча, било која чоколадна нијанса.

Модни отисци са симулацијом природног бојања камења и дрвећа најбоље ће се уклопити у ансамбл земље или баште. Једна од најнестандарднијих и можда сложених варијанти су зидни папири са сложеним геометријским цртежима.Са геометријским цифрама

Овај кнов-хов, који је добијао на популарности због све већег броја потрошача који желе да уреде свој простор у једном од модерних ентеријерских стилова, као што је висока технологија или минимализам. За тапете са геометријским цртежима може се приписати било који модел, који приказује различите фигуре: дијаманти, квадрати, правоугаоници. Међу таквим опцијама могу се наћи и тапете са круговима различитих боја и величина, као и шарени твист обрасци "Миссон", који се органски уклапају у одређени стил.модерно окружење - као што је висока технологија или еклектик.


Одмах, треба рећи да је покупити одговарајућу "коврчаву" позадину веома тешко, па ако намеравате да останете у таквом нестандардном решењу, најбоље је да верујете укусу професионалног дизајнера који ће помоћи да се избегну многе грешке приликом избора.

Постоји неколико основних правила која се снажно препоручују приликом одабира тапета са геометријским елементима:

  • Не треба претјеривати сувишну оригиналност и купити претјерано сложену текстуру слике: додатно нагомилавање облика и боја учинит ће просторију неугодном и тешко уочљивом.
  • Важно је узети у обзир такав фактор као што је комбинација неколико боја, што је сасвим типично за "геометријске" обрасце тапета - тако да боје других унутрашњих предмета нису ушле у оштар несклад с њима.
  • Ако у кући постоји таква нестандардна хаљина за зидове, намјештај би требао бити једнобојан, с глатким контурама и глатким пријелазима, без оштрих кутова. Ако занемарите овај савет професионалаца, соба ће изгледати као укусна акумулација хаотичних линија које се укрштају, што ни на који начин не доприноси стварању пријатног простора.


монохромат

Многи монохроматски модели изгледају досадно и незанимљиво, али ово је далеко од случаја, поготово ако је особа новак у области унутрашњих рјешења, али ипак жели самостално уредити своју собу без прибјегавањауслуге професионалних дизајнера. Због своје једноставности и свестраности, ова врста тапета је посебно популарна. Често је то неутрална, пригушена боја која не пада у очи, што осигурава лакоћу избора намјештаја, завјеса и других предмета ситуације. У овом случају, треба се руководити једноставним принципом: ако су зидови лагани, намјештај мора бити тамнији од најмање једног тона, тако да се не стапа са зидовима, али изгледа најпрофитабилније. Ако је у соби планирана ситуација за намештај светлих тонова, тапете се могу закрпати тамније.Постоје различити модели и са присуством и са недостатком слике, али ни један од њих неће изгледати досадно и превише живописно.


Са биљним узорком

Различите стабљике, гранчице, лишће - позната и вољена од многих варијанти тапета, које никада неће изаћи из моде. Они се истичу чињеницом да су боје које се користе у производњи отисака обично пастелне и не нарочито живе. Једина нијанса у лепљењу је потреба за "уклапањем" украса, његове везе. Пастелне боје боја ће увек бити веома корисна позадина у случају да је соба сама по себи светла и креативна, а њен власник често воли да прави преуређење или да ажурира свој ентеријер.Са апстракцијом

Апстрактни образац на тапетама је често направљен у облику хаотичног и контрастног ансамбла светлих тачака или мрља и развода. Често одустајуБез укуса и Алиаписта, али то није сасвим случај. Ако их ставите у модерно окружење са једнобојним намештајем светлих боја, изгледат ће врло лијепо и прикладно. Ако доминирају светле тачке (жута, наранџаста, плава), намештај би требало да буде изабран из било које палете која је доступна у тоновима, понекад са тамнијом нијансом, у зависности од укупне креативне слике. Предност апстрактних модела је у томе што не морају бити међусобно повезани, али најбоље изгледају у модерним интеријерима.


Са великим цртежом

Насупрот утврђеним мислима, са сигурношћу се може рећи да ће велика слика изгледати сјајно иу великој иу малој соби. Важно је одабрати праву опцију како би се избјегла непотребна акумулација и неправилности. Што су контрасти више нијанси са великим узорком, то је боље нагласити пажњу посетилаца само на позадинама. Такав избор је најбоље урадити за пространије просторије које имају довољан проток природног светла. И обрнуто, ако боја позадине и слика на њој глатко прелазе једни у друге или се чак спајају, за скромни квадрат то ће бити одлична опција.

7 фотографија

Утицај тона зидова на особу

Познато је да различите боје на одређени начин утичу на менталну организацију особе. Сматра се да црвена боја има ексцитаторски ефекат, па се не препоручује да се користи у просторијама за одмор. Црвене унутрашње тапете и све њихове нијансе су добреће се уклопити у дизајн канцеларије: побољшаће режим рада и створити оптималну микроклиму за производне активности. Иначе, плаве и плаве боје су једнако добре да се закрпи радни простор таквих тапета, јер оне стимулишу менталне процесе и помажу особи да се добро концентрише када обавља важан задатак.


Спаваћа соба је најбоље дизајнирана са пригушеним и мирним тоновима: бресква, светло плава, светло љубичаста, ружичаста. Ова скала промовира релаксацију и смирен сан. Сличне боје се препоручују за употребу у психотерапијским ординацијама, јога центрима и другим областима дизајнираним за опуштајући одмор.Радосни, јарко жути и наранџасти тонови најбоље одговарају дизајну дјечје собе: они су топли, доприносе најповољнијој атмосфери у дјечјој соби. Да би се дијете забавило, можете чак и обављати зонирање тапетама различитих боја и цртежа: на примјер, простор изнад кревета залијепите прошлост тапета с дизајном који ће привлачити највише дјетету, а други простор, украшен моделима, складно спојеним са посебно одабраном зоном .


За ходник можете користити све опције тамне боје мирних нијанси: смеђе, плаве, зелене. Такве боје стварају добру микроклиму и атмосферу удобности чим особа уђе у просторију.Како комбиновати различите нијансе и текстуре?

Комбинација у унутрашњости тапета различите текстуре и боје - врло уобичајена и креативна техника која вам омогућава да покажете своје креативне способности у дизајну просторије. Тако, тапете два типа у соби могу да помогну да се нагласи његово достојанство, а да се прикрију недостаци. За особу која је одлучила да се упусти у комбинацију различитих боја, довољно је да научи неколико једноставних принципа како комбинирати нијансе једног или другог распона.

Ако будете више обраћали пажњу на колекције истог произвођача, постат ће јасно да су многе декоративне варијанте (најмање двије или три) идеално прилагођене једна другој. Ово се ради посебно како би се потрошачима омогућило да комбинују различите моделе на оригиналан, контрастан и укусан начин.

Комбинација шарених модела варира између себе. Најједноставније се изражава у хармоничном додатку једне боје на другу. Комплексна комбинација већ значи комбинацију различитих боја, али није обична - када се комбинацијом могу користити три боје, фундаментално различите од других.


Уопштено, да би унутрашњост учинила утисак удобности и мира, довољно је комбинирати три нијансе истог спектра, нпр. Ова комбинација је веома погодна за спаваћу собу. У живахнијој просторији (дневној соби или кухињи великих димензија) можете сигурно комбиновати супротно од топлине једни другимахладне боје: жута са плавом (љубичаста), а плава - са наранџастом.

Са сложенијим задатком комбинације, треба знати да између различитих врста тапета мора бити присутан и контраст и заједница у исто вријеме. На пример, модели могу изгледати слично у боји, али са различитим нијансама (браон и чоколадни). У овом случају, сасвим је пожељно да слика на њима има један стил и структуру, на пример, у облику великих цветова у једној врсти, и малих цветова - са друге. Ако постоји жеља да се комбинују различити обрасци, на пример, узорци са биљним орнаментима са варијантама у грашку или траком, веома је пожељно да је основна позадина где су цртежи била једна обојена скала.


У пространом дневном боравку, створити атмосферу пуноће и удобности помоћи ће дебелим и тамним тапетама (љубичаста, тамно-сребрна, па чак и црна). Сигурно можете изабрати варијанте са великим узорком: то могу бити црвени макови на баршунастој црној позадини, тамно смеђи узорци са златом. У овом случају, много је лакше пронаћи намјештај који се темељи на боји тапета, посебно ако је дневна соба планирана да буде уређена у чврстом класичном стилу. Тапете дебелих и тамних боја и нијанси складно су комбиноване са баршунастим завесама и таписеријама, а места за постављање намештаја најбоље се издвајају монохроматским моделима мирних и одговарајућих боја.
7 фотографија

Као што је већ поменуто, тамни узорци и превелики контрасти када се комбинују неПогодан за мале просторије чији простор захтева визуелну експанзију. Добар излаз из ситуације може бити дизајн једног зида са светлим тапетама, са сликом не би требало ићи предалеко, али имати јасну фактуру. Остатак зида може се залијепити тапетама другог типа, док се велике геометријске варијанте за употребу у скученом простору не препоручују како би се избјегао нехармонични ефекат акумулације. Међутим, можете користити слику малог дијаманта на једнобојној мекој позадини - то је једина фигура која има издужени облик који је најприкладнији у просторији са више од скромног мерача.Неуједначени зидови, наравно, изазивају велике проблеме становницима, али они могу бити разлог креативног приступа процесу дизајнирања. Сидро које спашава живот ће увијек бити позадине флизелина, које имају прекрасну способност нивелирања и дизајниране посебно за ту сврху. Површина зида мора бити што је могуће више поравнана како би се покушали сакрити недостаци што је више могуће, а тек онда почети да се држе.

Да би се сакриле грубости, мали грашак, модели у шкотском кавезу, па чак и шарени отисци ће се уклопити - дизајн се бира у зависности од нивоа дефекта зида. Наравно, контрастна комбинација различитих боја (жута и црвена, плава и наранџаста) ће бити најпожељнија, јер вешто окрећу очи својим грешкама својом светлошћу и разноликошћу. Други простор може битиЗалијевајте се обичним папирним тапетама, али главна ствар је да нису превише танке и јефтине, а главни тон и смјер слике у стилу одговарају "главном" зиду.


Ако је неко довољно срећан да постане мајстор кухиње са високим плафонима и великим прозорима, важно је да се побрине да то не изгледа као хладна и отмена соба. Могуће је створити удобност примјеном два типа тапета једног произвођача, који су међусобно погодни у схеми боја. Доња половина зида треба да буде налепљена са тамнијим моделом боја, а горњи (треба да буде много мањи) - са светлим бојама. Оптимално је поделити границу између повезаних зона помоћу завесе која визуелно чини плафон мало нижи. Комбинација боја, препоручена од стране професионалаца: врх је мат-ружичаст, а дно црвено, врх је пјесковит, а дно тамно златно, и тако даље.Ако је просторија веома испружена и изгледа јако дуга и уска, комбинација двије боје с различитим узорцима помоћи ће да се уједначи осјећај тунела. Кратки зид је налепљен са узорком који је хоризонтално постављен, а дуги зидови требају бити украшени тапетама са великим сликама тамних тонова (цвијеће, узорци, једноставни геометријски облици плаве, тамноцрвене или богате сиве).


Позадине и цигле

Присуство опеке у унутрашњем простору чврсто је поставило темеље за уређење ентеријера различитих просторија: од дневних соба до бројних уметничких простора,кафића и малих ресторана, гдје се такав дизајн најчешће може наћи. Ако постоји жеља да се на овај начин опреми кућни комфор, ништа не спречава комбиновање између њих цигле и тапета како би простор изгледао живљи.

Типично, цигле третиране циглама или употреба ове цигле без третмана, популарне су међу младим људима који више воле класику од најнапреднијих и најсавременијих интеријера као што су грунге и поткровље. Ако дневна соба у овом случају уопште не залијепи тапете, изгледат ће цоол и неугодно, чак и ако је сама боја опеке наранчаста или црвена. Обично се делимично лепљење зидова користи за симетрично означавање главних површина просторије, као и за скривање недостатака у изградњи на оним местима где цигла може изгледати не баш "презентабилно" и уредно.

) 8 фотографија

Наравно, питање комбинације боја и овдје заузима посебно мјесто. Чини се да је брање тапета на зид од наранче или црвене боје врло једноставно: зидове једноставно можете залијепити платном сличних боја. Међутим, препоручује се да вас унапријед упозори на такву грешку. Ако у просторији постоји црвена или наранџаста опека, онда сличне нијансе не би требало дозволити: оне ће се стопити једна са другом, и пропустит ће се могућност повољне комбинације тапета и цигле. Најбоље је одабрати супротне боје, по могућности без живописних цртежа, како би се избјегло непотребноакумулација линија и пегавости: тамно плава, благо зелена, и тамне нијансе. Ако су опеке сиве боје, лакше је скупљати боју: управо овдје можете преферирати свијетле боје, "разрјеђујући" сиву боју.


Не треба се дивити стварању безобличне "слике", користећи "делове" или делове различитих тапета приликом лепљења. Чињеница да је зид од цигле разноврстан и лак у изради дизајна, чини се на први поглед. Пре него што поставите такав задатак, треба да одаберете најприкладнији и најуспешнији пример за вас, који можете пратити у будућности.

Такође се не препоручује и присуство фото-кључа: они ће створити непотребан ефекат загушења простора. Важно је запамтити да ће се суздржани монохроматски модели овдје највише уклопити и да ће бити корисно засјенити "оригиналност" и оригиналност зидова од цигле. По жељи, зидове од цигле можете обојити бијелом бојом - то може постати посебно важно ако у просторији не добије довољно свјетла.

цигла штампа

Познато је да просторија са сликовитим зидом од природних цигли не допире до свих. Осим тога, како би такви зидови изгледали лијепо, понекад се морају уложити пуно труда - од завршне обраде и завршетка одабира тапета, о чему је горе расправљано. Што се тиче тапета са имитацијом зидова, свако их може купити и залијепити свој простор онако како сматра прикладним. Није вредно тогазаборавите на боје које ћете користити у једном или другом случају.

Често се таква опција користи за расподјелу одређених подручја: камин или радни простор у кухињи. Будући да су "циглени" узорци тапета такођер различите боје, боље је користити свјетлосне тонове за одабир најпопуларнијих зона: бијеле, беж, брескве или свијетлосмеђе. Наравно, у кухињи ће бити боље да закрпи неутралнију боју, тако да се на њој не виде толико мрље и тачке. Успут, густи винил позадина лако уклања прљавштину, као и опране аналоге.Сматра се да је таква тапета најбоља за лијепљење дворане или кухиње, али то није сасвим случај. Са разноврсним модерним текстурама и бојама, тапете испод опеке ће имати предиван поглед иу спаваћој соби, ако и окусе простор изнад кревета. Тон може бити благо браон или лаган. Ту су и беле тапете које ће вешто креирати имитацију осликаних цигли и изгледат ће посебно атрактивно на мјестима за опуштајући одмор.


И на крају, главна предност таквих модела је да, за разлику од стварне цигле, не стварају осјећај хладноће и чедности, већ, напротив, емитују топлину и удобност.

Модерне колекције руских дизајнера

Вероватно мало људи зна да познати руски дизајнер Валентин Иудасхкин није само одавно отелио своје идеје иу различите моделе тапета. Кућа моде Валентине Иудасхкина је у Москви и поред одеће у њојРазвија се одличан ентеријер и кућни намјештај. Нова колекција тапета заслужује посебну пажњу, у којој је изненађујуће комбинована јединственост близине руском потрошачу.Линија Хоме Фасхион је развијена са италијанским колегама, фабриком тапета Емилиана Парати, а објављена је 2014. године. Скромне боје и класични узорци добили су нови оквир у симулацији везења "антиквитет", величанствене чипке и цртежа, изведених у акварел техникама. Прије тога су додане ноте модерности у облику холограма и ефеката тродимензионалног простора. Шема боја је скромна, потпуно лишена патоса: од бледо љубичасте до тамно сиве, ближе црној, са различитим верзијама отисака и узорака.


Друга колекција објављена је 2015. године и проглашена је за аутора "Моје италијанско путовање". Свака врста тапета у њој представља италијански град или острво: Рим, Венеција, Сицилија, Фиренца. Искусили су експерименталне симулације традиционалне венецијанске штукатуре, римске класичне строгости, флорентинског креативног лета, романтичног духа Венеције. Све то је аутор лепо преносио у сарадњи са италијанским дизајнерима и нашао широк одговор међу руским потрошачима, поготово зато што је цена прве колекције тапета Валентина Иудасхкина постала знатно нижа након друге.


Није много иза његовог колеге и модног дизајнера Вјачеслава Зајцев. Ако већ постоје две Валентине ИудасхкинаПризнате колекције, затим дебитантске позадине Вјачеслава Зајцева изазвале су у последње време - у 2017. - праву увреду и признање јавности на изложби у Москви. Ако пажљиво прегледате све инстанце колекције, постаје јасно да аутор преферира складну комбинацију бијелих, црних и црвених боја, мајсторски их усклађујући међусобно у богатој палети традиционалних узорака и монограма. То је оно што одређује посебно расположење сваког модела: таква комбинација боја је очигледно лишена озбиљне конкуренције када је у питању скромност, суздржаност и деликатан укус.


Вјачеслав Зајцев је увек најомиљенија боја у колекцији тапета. Дијелом, стога су његове позадине, упркос њиховој новини, готово увијек препознатљиве од стране оних који су стално заинтересирани за домаће интеријере. Важно је напоменути да је свака врста тапета квалитативно изведена имитација тако скупих тканина као што су свила, сатен и баршун. То ствара атмосферу привлачности и хармоније, без које не можете радити у кућном простору.

При одабиру тапета, модни дизајнер савјетује људима да не прате уобичајене предрасуде о црној боји: јер ако у тапету има угодан свилени сјај, додаје "црнило" мекоћи, лакоћи и елеганцији. Свака боја мора бити одраз унутрашњег света и расположења човека, а то се односи не само на одећу и намештај, већ и на зидне папире који често постављају основни тон унутрашњег простора куће.

Дакле, када бирате бојуГама позадину можете водити опште прихваћеним савјетима дизајнера и познатих дизајнера. Међутим, сваки процес стварања је креативан, а властите идеје могу се уклопити у концепт доброг укуса, ако све темељито приступите, вођени поштивањем неких једноставних стандарда.О новим трендовима уређења ентеријера ћете сазнати користећи тапете и завјесе у сљедећем видеу.