Табела струјних жица: размотрите детаљно

Поједностављена табела за избор попречног пресека проводника по номиналној снази

Табела енергетске зависности од пресека жице развијена је посебно за почетнике у области електротехнике. Опћенито, избор пресјека жице не овиси само о снази прикључених оптерећења, већ ио маси других параметара.

У једној од главних књига било које струје - ПУЕ, правилан избор ожичења посвећен је цијелој точки. И управо на основу тога пише наша инструкција, која ће вам помоћи у тежем задатку избора прелаза жица.

Како одабрати пресек жице

Зашто не користити столове за напајање

Прво, морате знати да било која табела зависности пресјека жице од снаге не може бити у сукобу са ПУЕ. Управо на основу овог документа избор се врши не само од стране професионалаца, већ и од стране пројектних бироа.

Према томе, све те табеле и видео записи које можете пронаћи на интернету, нудећи избор моћи, су нека врста просечне опције.

 • Скоро било која табела жица по снази нуди вам избор жице на основу активне снаге уређаја или уређаја. Али они који су добро учили у школи треба да запамте да је активна снага само компонента пуне снаге, која поред тога садржи реактивну снагу.

Шта је цос

 • Да ли су ови делови у цос ?. За већину електричнихОвај индикатор је веома близу јединице, али за уређаје као што су трансформатори, стабилизатори, разне микропроцесорске технологије, итд., Може достићи и до 0,7 или мање.
 • Али ниједна табела пресека жице по снази није егзактна, не само зато што не узима у обзир пуну снагу. Постоје и други важни фактори. Дакле, према ПУЕ, избор проводника до 1000В треба да се врши само грејањем. Према тачки 1.4.2 ПУЕ, избор струја кратког споја за такве жице није обавезан.
 • Да би се изабрао попречни пресек грејне жице, треба узети у обзир следеће параметре: номинална струја која тече кроз жицу, тип жице - једно-, дво- или четвороседни, начин полагања жице, температура околине, број положених жица у греди , изолациони материјал жице и, наравно, материјал жице. Ниједна табела капацитета пуњења жица не може комбиновати такав број параметара.

Избор пресјека жице у називној струји

Наравно, тешко је комбиновати све ове параметре у једну табелу, али је потребно изабрати некако. Стога, да бисте могли да доносите одлуке властитим рукама и главом, нудимо вам главне аспекте избора у скраћеној верзији.

Одбацили смо све параметре за избор раскрснице за каблове високог напона који су ретко користили жице и оставили само најважније.

 • Пошто се у ПУЕ табели користи за избор тренутног пресека, потребно је да сазнамо која ће струја тећи у жици.при одређеним вредностима снаге. Урадите то по формули И = П /У? цос ?, где је И наша номинална струја, П је активна снага, цос? - коефицијент пуне снаге и У - номинални напон нашег електричног система (за једнофазну мрежу он је једнак 220, за трофазну мрежу је 380).


На слици је приказана табела за избор пресека жице са ПУЕ за алуминијумске проводнике

 • Постоји логично питање где да се сведочи? Обично је то назначено на свим електричним уређајима или се може испоручити ако је назначена пуна и активна снага. Ако је прорачун за неколико електричних уређаја, тада се обично узима просјек или се израчунава номинална струја за сваку од њих.

Обратите пажњу! Ако не можете да нађете? за неке уређаје, онда се за њих може узети као једнака јединица. То ће, наравно, утицати на коначни резултат, али додатна маргина сигурности за наше ожичење неће наудити.

 • Знајући оптерећење за сваку од планираних група наше електроенергетске мреже, можемо користити табелу зависности тренутне унакрсне струје, дату у ПУЕ. Само за исправну употребу, требало би да станете у неким тачкама.
 • Пре свега, треба да одлучите о жици коју планирамо да користимо. Уместо тога, требало би да одредимо број вена. Поред тога, потребно је одредити начин полагања жице. Уосталом, отвореним начином полагања жице, интензитет одвођења топлоте из њега је много већи него код полагања у цеви или наборе.Ово је узето у обзир у табелама ПУЕ.


Табела избора пресека жице за бакарне проводнике

Обратите пажњу! При избору броја живих жица у прорачуну се не узимају нула и заштитне жиле.

 • Поред тога, тренутна табела попречног пресека це вам помоци да одредите материјал који це се користити за постављање. Уосталом, на основу добијених резултата, можете процијенити коју врсту материјала боље прихватити.

Обратите пажњу! Приликом избора попречног пресека за жицу, увек изаберите најближу вредност пресека. Осим тога, ако намјеравате инсталирати нову књижицу на стару, имајте на уму да према клаузули 3.239 СНиП 3.05.06 - 85, стари прикључни блокови неће дозволити употребу жице с попречним пресјеком већим од 4 мм 2.

Додатни аспекти избора пресека жице

Али када се узме у обзир табела зависности од пресека жице, не треба заборавити услове у којима је жица положена. Према томе, ако имате место за услове који не доприносе загревању жице, вреди обратити пажњу на додатне аспекте.

Табела корективних температурних коефицијената

 • Прије свега, ово је температура околине. Ако се разликује од просјека +15? Ц, на основу чега се врши израчунавање у табелама ПУЕ, онда је потребно направити факторе корекције. Сажета табела ових коефицијената може се наћи испод.
 • Такође, табела оптерећења и пресека жица према тачки 1.3.10 ПУЕ захтева увођење корекционих фактора на заједничком полагањунапуњене жице у цевима, тацама или једноставно сноповима. Дакле, за 5-6 жица постављених заједно, овај коефицијент је 0,68. За 7-9 ће бити 0,63, а највише 0,6.

закључак

Надамо се да ће вам табела бакарних и алуминијумских жица помоћи да се одлучите на избор. А техника коју смо ми предложили неће дозволити ни професионалцу да направи прави избор.

Зато што цена грешке може бити веома велика. Шта вреди статистика о пожарима који су настали због кратког споја. А разлог је у већини случајева - који не испуњава стандарде за грејање.