Својим рукама правимо спуштени строп: инструкције корак по корак

Оградни плафон се лако може монтирати руком.Ако се затезни плафони могу инсталирати само уз помоћ стручњака, онда се строп пруге или сухозида може самостално уградити, чиме се значајно штеди ваш прорачун.

Шта чини лажни плафони: суптилност вештине

Спуштени плафони у нашем времену је најчешћи начин завршавања плафона. То је исплативо по цијени, то је приступачан за направити са својим властитим рукама, строп за дуго времена одржава лијеп изглед, они могу бити инсталирани у различитим собама и собама, главна ствар да одаберете оптимално покриће за строп за собу. Спуштени плафони су слични висећој конструкцији, која се причвршћује дуж цијеле површине стропа како би се задржали материјали за облагање.

Фалсе стропови дају просторији необичан и префињен изглед

Међутим, материјали за облагање се међусобно разликују по материјалу производње, начину инсталације и изгледу.

Врсте спуштених плафона

 • шина;
 • плочица;
 • панел;
 • касета и решетке;
 • затезање;
 • Гипс-картонске системе.

Строп гипсане плоче такође се сматра обустављеним, јер се инсталација материјала за облагање врши на оквирној конструкцији. Међутим, за разлику од других типова, строп од гипсаних плоча треба декоративну завршну обраду са китом и бојом већ након инсталације.

Плафон од гипсаних плоча захтева додатну завршну обраду са завршним материјалима

Главна карактеристика у постављању спуштених плафона је да јесусве причвршћене за оквир, које је монтирано на плафону, разликује се само од саме конструкције оквира.

За греде, плочице, панеле, касете, решетке и суве зидове, спуштени плафонски оквир је постављен на свом периметру на носеће профиле, након чега се профили оквира равномерно распоређују по плафону. Висећи дизајн за напонски плафон је мало другачији, монтиран је само по ободу стропа и на њега се причвршћује ивица затезне мреже.

Својим рукама правимо спуштени строп

Спуштени строп се може конструирати и инсталирати властитим рукама, ако знате правила и принципе монтаже оквира и материјала за облагање. Спуштени плафон је метална конструкција која се причвршћује за плафон и зидове и служи као основа за материјал који га држи.

Пре него што пређе на самоизбијање плафона, неопходне су неке припремне мере.

Припремна фаза

 • одредити врсту материјала за облагање са њиховом потребном количином;
 • израчунати површину плафона и количину материјала потребних за оквир;
 • Припремите груби строп, претходно га очистите од пунила, боје, тапета и других завршних материјала који могу заостати за временом;
 • Осигурајте се са свим алатима и материјалима који су вам потребни за рад.

Ако се на плафону урушавају велике пукотине, морају се малтерисати

Када је квадратповршина стропа се мјери, потребно је израчунати број материјала за оквир и за обраду. Боље је да се материјал израчуна са малом маргином, него да се осети недостатак потребног материјала. Површина стропа је често неравна, тако да се дужина мора мјерити на најдужој ивици, након што се фиксира оквир, може се одрезати додатна дужина профила.

Даље, потребно је припремити површину стропа прије уградње оквира. Плафон се мора очистити уклањањем старе превлаке. То ће олакшати уградњу структуре оквира и спречити рушење старог премаза.

Након припремних радова, наоружани свим потребним алатима и материјалима, можете почети да завршавате плафон.

Метални профили за оквире за спуштени плафон морају се третирати с великим опрезом. Потребно их је пажљиво транспортовати, како би се спријечило стварање кољена, удараца и других оштећења. Оштећене профиле треба замијенити цијелим бројевима, иначе ће дизајн бити неуједначен, што отежава уградњу материјала за облагање, јер такав плафон неће издржати тежину завршних материјала.

Како направити спуштени строп од сухозида (видео)

Упутство о томе како направити спуштени плафон

Упуте за инсталирање спуштеног стропа корак по корак ће вам помоћи да сами направите зглобни строп без помоћи стручњака. Први корак у креирању спуштеног плафона је означавање нивоа спуштеног стропа у складу са нивоом старог плафона, зидова и висине просторије. Изравнавање плафона се врши коришћењем грађевинског нивоа, креде илиоловка и рулет. Уз помоћ нивоа, на највишој тачки зидова потребно је нацртати малу линију у хоризонталном правцу. Затим, уз помоћ рулета и креде, потребно је исцртати најнижу тачку, а на зидовима обрисати ниво новог плафона хоризонталном линијом, то ће бити водич за уградњу оквира.

После обележавања, можете почети да монтирате оквир, за то вам је потребно:

 • саморезни вијци, типлови или сидра;
 • одвијач;
 • Бушилица.

Водилице су фиксиране дуж периметра горње хоризонталне линије, која је приказана на зидовима, користећи типле, праменове или вијке. Након тога, направљена је ознака за инсталирање профила лежајева. Са ивице водилице, уз помоћ рулета и креде на истој удаљености, планира се будући положај вођица, а затим причвршћује с типлама на површину. Висина оквира је регулисана вешалицама, које су причвршћене за основни плафон.

Оквир причврстити на подлогу помоћу вијака или типлова

Приликом инсталирања оквира, размотрите простор за осветљење, можете извадити жице и инсталирати касету сијалице. Након уградње скелета, потребно је провјерити његову висину према етикетама и нивоу зидова по нивоу зграде. Ако постоје неједнакости и избочине, удаљеност се смањује помоћу суспензија, регулирајући их.

Након уградње профила, провјерава се чврстоћа причвршћења на површину стропа, као и спајање профила између њих. Ако је структура правилно монтирана, неједнакости се не детектују иСкелет тестиран на чврстоћу, може се покренути да би се завршио облагање материјала. Плоче, панели, трачнице, плоче од сухозида и други материјали за завршну обраду причвршћују се за оквир, чине декоративни украс.

Како декорисати плафон

И уградња оквира и декоративна завршна обрада стропа могу се обавити сами. На панелима и плочицама можете видјети спојеве тако да се могу успјешно сакрити помоћу украсне траке или трачнице. Спојнице се преклапају и причвршћују траку, у вертикалном и хоризонталном смјеру, формирајући елегантну завршну површину стропа. Додатни трошкови и рад захтевају обраду гипсаних плоча.

Потребни материали:

 • прајмер;
 • кит;
 • Боја за водену емулзију.

Приликом завршне обраде стропа од сухозида, спојеви између плоча могу се залијепити траком или посебном љепљивом траком

.

Напуните фуге сухозидних плоча, потребно је да стегнете рупу од вијака тако да је површина савршено равна.

Површина гипсаног картона је сакривена првим слојем, кити се поравнава и пореди са другом површином. Подлога припремљена за сликање може се обојити.

Како да направите висећи плафон својим рукама (видео)

Гипсане картоне лишће изгледају сјајно на стропу у било којој боји, можете безбједно експериментисати, префарбати. Висећи плафони су дугорочно у употреби и погодни су за уградњу, након што је инсталиран напонски плафон код куће или у канцеларији, могуће је да се десетак година заборавио поправкама.