Светиљке за каду (69 фотографија): водоотпорни и отпорни на топлоту за парну собу

У Русији није било једноставно користити израз "опрати га завидним", јер у условима високе влажности није било могуће инсталирати скипове или свијеће, а сами прозори су увијек били мали, како би се избјегло што је могуће више топлине. У овом тренутку, тржиште расвете уопште и осветљење за купатило је посебно засићено различитим моделима, чак и најукуснијим укусом ће се овде наћи краба по вашем укусу.


Карактеристике

У купатилу постоје одређене карактеристике расвјете и струје, које у великој мјери овисе о сигурности уређаја, као ио другим увјетима - собној температури и влажности. Ако сумирамо, можемо доћи до закључка да су у том случају ови параметри приближно идентични параметрима атмосфере која превладава у купатилу у обичном стану.

Ако је купка пројектована тако да у просторији испред паре директно улази пара у довољним количинама за њено акумулирање или губитак кондензата, онда би приликом постављања требало некако означити ово место у шеми.

Посебност је да је овдје само за модел са водоотпорним кућиштем погодним за ефективан рад уређаја за освјетљење.Модерно тржиште има неколико универзалних варијанти ожичења за полагање у просторијама са високом влажношћу, које имају специјализовану имплементацију. Међутим, цијена таквих материјала је довољно висока, што није исплативо за оне који граде за себе и своје породице мали пар.

У вези саДакле, постоји алтернативно решење проблема на основу чињенице да је ниво температуре и влажности у просторији главна тачка на којој је вредно обратити пажњу на постављање електричне енергије, као што је већ поменуто.


Раније, ожичење у таквим условима је постављано у претходно куваним цевима, галванизоване су и потпуно прекривене топлотном изолацијом. Овај метод можете да користите сада, али морате да поштујете и следеће услове:

 • када се морају полагати цијеви тако да су изнад свих капацитета и цијеви с водом;
 • у просторији постоје врући елементи - свитци или други загријани уређаји, потребно је положити жице електричног освјетљења што је даље могуће од њих;
 • Ако је ожичење нормално у својим својствима, онда прије полагања на цијев, мора бити омотано заштитним слојем од стаклопластике, потребна дебљина је око 2 мм.

Не треба заборавити прекидаче и утичнице које можемо користити у гадгету, боље је тамо инсталирати уређаје с водоотпорним кућиштем.

Али ни у ком случају не можете поправити контакт и прикључне уређаје у парној соби или у просторији испред ње, они морају бити очишћени и постављени извана - можете у салону или свлачионици.


сорте

Тржиште је представљено производима за расвјету широког спектра, али није сваки модел погодан за купање, јер разлика у температури и високој влажности у просторији на рамену није сваки свјетлосни уређај.

Има ихНеколико главних типова за купатило, међу њима су водоотпорни, отпорни на топлоту, ЛЕД, отпорни на влагу, ниски напон, бежични и тако даље. О свему што требате рећи по реду:


халогене сијалице

Светиљке са највише отпорности на високе температуре - халогене. Снага ових прибора се креће од 20 до 35 вати, максимално загревање за њих ће бити 400 степени. Важан аспект је да напон који користе лампе није опасан за људе, а контакти су заштићени од влаге. Осим тога, халогене лампе имају пријатан изглед, могуће је подићи боје стропова различитих боја.


ЛЕД осветљење

ЛЕД светла - један од највећих економских и еколошких опција осветљења, међутим, парна соба су у најбољој позицији што је могуће нижи, као топлота и влага носе тешко. Такве лампе се често користе као позадинско осветљење, могу се поставити на полице, могу осветлити просторију у различитим бојама, јер је спектар прилично широк.

Соба са ЛЕД лампама ће увек бити добро осветљена, а такве лампе не троше велику количину електричне енергије.

издужених цевасте ЛЕДс су постављени, обично на плафону, имајте на уму да постоји концентрација паре и влаге до максимума, ова светла мора бити отпоран на овим условима.Куповина водоотпорних лампи за купање је неопходнаузети у обзир неколико аспеката:

 1. На кутији или раму прибора, морате погледати информације о томе колико је висок степен заштите овог модела од влаге, за коју постоји одређена међународна класификација; прихватљива вредност ће бити ИП 45 и више.
 2. Поред чињенице да лампе треба да буду отпорне на влагу, и такође отпорне на топлоту - у парној соби температура ваздуха може да варира од 60 до 120 степени, а лампа треба да буде пројектована за такве скокове температуре; Па, за стропне моделе, стандарди су још виши, јер морају радити на температурама до 300 степени Целзијуса.

Важно је да су уређаји чврсто постављени, јер у противном може доћи до продирања влаге или воде у уређај и ометања његовог рада. Добре заптивне масе су гумене и силиконске.

Свјетловодне свјетиљке

Најбоље водоотпорне инсталације се могу назвати сијалице са оптичким влакнима. Када купујете оптичко влакно, можете бити сигурни у његову отпорност на влагу, чак и без обраћања пажње на коефицијент заштите. То је могуће због специфичних својстава материјала, оно је у стању проћи кроз себе само свјетлосне валове, али не и струју. Такве лампе се могу користити иу резервоарима са водом и базенима.

Такође, предност ових лампи ће бити прилично меко светло које ће помоћи у стварању пријатне атмосфере и опуштања.

Као и диоде које емитују светлост, свјетловодно свјетло троши прилично малу количину енергије и има дуг вијек трајања.модели

Приликом одабира различитих модела осветљења, морате се ослонити и на то где ће бити инсталирани, а температура и влажност ваздуха су такође одлучујући фактори који се ослањају на проналажење праве опције.

Ако светлост треба потрошити у парној соби, онда, што је најважније, немојте је инсталирати на потенцијално опасном мјесту - близу грејних елемената. Добра опција ће бити постављање на строп или на спој зидова.

Такво постављање је често потцењено, али узалуд: угаона лампа не само да се добро уклапа у унутрашњост, већ неће ометати седење у пушењу људи и утицати на њихове главе.Модели хоризонталних свјетала на мјесту спајања стропова и зидова могу се такођер назвати потпуно прикладном опцијом. Декоративни екран за угао или хоризонтални тип прибора може се купити у трговини или направити властитим рукама, затим можете додатно поставити ЛЕД траку у куту парне купељи, причврстити је на зид незапаљивим материјалом.

ЛЕД трака сама ће изгледати врло атрактивна у купатилу, осим тога, она је прилично неосјетљива на високе температуре и не захтијева пуно снаге.


Ако желите креативно приступити уређењу соба у кади, можете направити неке елементе расвјете властитим рукама. Међутим, вреди напоменути да се не ради о самосталном склапању електричних уређаја, већ о уређењу постојећег, стварањем додатних елемената. Ину унутрашњости гардеробе често доминирају дрвени материјали, тако да ће прављење решетке или нијансе дрвета бити одговарајуће стилско рјешење.


Такве дрвене светиљке ће носити не толико естетску функцију да штите зидне лампе од оштећења и директног продора воде. Поред тога, уз помоћ решетке осветљење ће бити мекше, распршено - бити у затвореном простору биће још удобније и пријатније. Није вредно бринути о материјалу за израду таквих декоративних елемената, могуће је користити остатке који нису били избачени након облоге зидова или купатила, а такође ће помоћи да се одржи јединствени стилски концепт.

Међутим, ако желите да се напуните парним аромама које промовишу опуштање и одбијање свакодневних проблема, можете направити стару нијансу ариша или кедра, поред тога, ови материјали су такође веома издржљиви и издржљиви.


Да би се произвела нијанса или се играла самостално, потребно је имати елементе за оквир и неколико мањих шина, које ће бити осигуране одозго и испод готовог производа. Наравно, када производимо инсталације, постоје одређене тачке на које треба обратити пажњу:

 • Величина саме лампе ће диктирати дужину трачница за нијансу, такође не би требало да постоје оштри углови, морају бити полирани или заобљени, то је неопходно у смислу безбедности, као и да дају више естетски изглед производа.
 • Облик и врста решетке ће варирати у зависности од тогаод величине саме лампе, на пример, ако нам је потребан оквир за зидну лампу, онда то треба да буде у облику полукруга или правоугаоника; решетка за угаону лампу ће бити изведена у облику трапеза.
 • Најбоље причврстите таква свјетла на вијке, али са аспекта сигурности, они би требали бити скривени унутра, тако да се не могу оштетити приликом загријавања.

У покриће других просторија у купатилу могу да користе лампе нису тако ригидни карактеристике традиционално промена собе је украшена лустер, који се налази на средини плафона или неколико чвора које су инсталиране директно у плафон.

Модерни модели лустера и лампе, стилизирани у антици или одабраном концепту, изгледат ће складно, такве свјетиљке могу постати у дословном смислу свијетли нагласак у унутрашњости просторије.


материали

На тржишту постоје разне лампе које се могу инсталирати у сауни или купатилу, а ако је модел већ одабран, онда морате размислити о материјалу од којег ће се направити такав уређај.

Осветљење просторија уз помоћ хималајске соли добија на популарности. То је материјал настао на дну сувог језера прије двјесто педесет милиона година. Јединствена сол је она која има више од 90 минерала и, када се загрева, излучује честице које благотворно утичу на људско здравље.

Захваљујући таквим својствима хималајске соли, почела је да се користи у купкама и саунама,и због велике густине, сол је постала грађевински материјал - они производе од њега циглу, користе је као декоративни елемент или као пар просветитеља.Лампе су такође популарне код хималајске соли, али најчешће за купке, она делује као самостални грађевински елемент, зидови такве соли приликом загревања просторије стварају ефекат морске обале. Овакво испаравање доприноси превенцији и лечењу бронхитиса, па чак и астме, негативни јони соли доприносе дезинфекцији ваздуха.

Сви производи из хималајске соли емитују јоне, међутим, на одређеним температурама - више од 60 степени Целзијуса, ваздух ће бити више засићен корисним супстанцама.

Такође је потребно одржавати потребну влажност у просторији - не више од 50%, јер, у супротном, сол ће апсорбовати воду, а то ће бити неефикасно.

Управо је из тог разлога употреба хималајске соли профитабилнија за приватно купатило, које није намијењено великом броју посјетилаца, у којима се материјал не може брзо збринути. Чак иу уобичајеној руској парној соби морате правилно проветравати просторију након сваке примјене, чекати да се зидови осуше, тако да сол не губи својства.


Опћенито, љуска од које је израђена свјетиљка је врло важна, будући да има неколико основних функција: заштита извора свјетлости од штетних учинака, чини свјетло мекшим расипањем, што косинусу даје парна купка. Сви ови критеријуми одговарају светиљци, направљеној садрвеће, он има неоспорне предности:

  \ т
 • дрвена лампа ће се савршено комбиновати са поставом парне купељи, са зидовима и плафонима, јер су често направљени од дрвета;
 • постоји могућност, да се таквом лампом створи сопственим рукама, да му се да занимљива форма, да се изведе са прелепим орнаментом;
 • је сасвим лепо на додир.

Такођер можете инсталирати керамичку свјетиљку у простору за сједење, то јест, његова база ће бити израђена од овог материјала, стабилна температура.

Могуће је користити стакло за уређење освјетљења купатила, али није потребно стављати такве лампе у парну - то је опасно.Могућности смештаја

Као што је раније поменуто, постоји велики број различитих уређаја који су погодни за уградњу у купке и сауне. Али свака соба има своје разлике, и према томе осветљење према њима се бира по одговарајућим параметрима:

У пару

Да бисте инсталирали лампу у парну, прво морате пажљиво приступити њеној селекцији. Чињеница је да је ово, може се рећи, главна просторија у кади, засићена је паром, влажним и врућим зраком. Сви ови фактори утичу на избор лампе, а не сваки модел задовољава ове карактеристике. Осим тога, превише свијетле и контрастне расвјете такођер не говори у корист одређених врста свјетиљки, за свете купке је потребно меко свјетло, које помаже да се опустите.Будући да парна соба има својупосебну микроклиму, за уградњу лампе у њу може бити само на самом врху зида или на зглобовима - у угловима. То је због чињенице да су стропови и зидови неке од врућих површина у парној соби, осим тога, таква локација се може назвати удобном, свјетлост тече одострага и не оптерећује очи оних који се одмарају у кади. Могу се инсталирати свјетловодна свјетла, онда ће освјетљење сигурно бити благо и распршено, помоћи ће вам да се опустите.

Важно је да ове лампе имају висок ниво заштите и да су сасвим сигурне у собама са високим температурама.


Такођер можете одабрати ЛЕД свјетиљке, отпорне су на топлину, имају неколико начина освјетљења и богату гаму боја, чиме је лако уштедјети енергију, а ЛЕД диоде имају дуг животни вијек. Али у сваком случају, лампе морају бити затворене заштитним оквиром или топлотно отпорним плафоном, као и да би се створила пратња и додатна заштита, можете покрити светлост дрвеном решетком са прелепим дизајном.

Унутар кадице, ако ће фиксирање лампе бити на плафону, оне морају издржати температуру од 250 степени, ако је на зиду, а затим мање - најмање 100 степени Целзијуса.

Таква опрема је направљена од материјала отпорног на топлоту, керамике или порцулана, кућиште је додатно ојачано, чинећи га непропусним за ваздух.У прању

За разлику од парне купељи, у просторији за прање потребно је, напротив, произвести сјајну и снажну свјетлост, јер ова соба није намијењена заопуштање, потребно је за прање након парне купељи. Због тога је светло у судоперу подешено контрастно и оштро, али још увек не мора да се туче у лице особе која се налази у соби.

Али и овдје је потребно бити опрезан, ова просторија има извор влаге, потребно је заштитити свјетиљке и жице од случајног продора воде. Прекидач треба да се постави изван перионице, како би се избегло да тамо дође вода, за исту намену сви уређаји ће имати заштитне водонепропусне оквире или плафоњере.


У предмету

У кућишту за осветљење, можете направити практичну, јер соба нема посебну температурну разлику и концентрацију влаге. Класична опција би била лустер у средини просторије или неки уређаји постављени на плафону. Свјетло из таквих свјетиљки испада сјајно, али не реже очи и генерално ствара угодну атмосферу у просторији.

Постоји и могућа варијанта стилског дизајна кућишта на одређени начин, затим се свјетиљке могу поставити на зид и извести у складу с опћим концептом интеријера.


У салону

У тоалетном простору, као иу случају, постоји одређени фактор влажности, тако да се уградњом лампе тамо мора бити сигуран да ће класа заштите имати најмање 1. Свјетиљке за такве просторије ће одговарати уобичајеним, од 75 могу се инсталирати и до 100 вати, стандардне плафондове или сцонце.

За сауну, угенерално, карактеристична је иста разлика температуре за осветљење, треба обратити пажњу на класификацију међународног нивоа заштите, како би се осигурало да су лампе отпорне на топлоту, отпорне на топлоту и запечаћене.

Коју лампу изабрати и како је инсталирати?

Стручњаци се слажу да за освјетљавање у кади није потребно одабрати лампу за дневну свјетлост, јер нису отпорне на високе температуре и влажност.

Боље је изабрати халогене или ЛЕД лампе, а оптичка лампа ће такође стати, али све то мора бити осигурано заштитним балоном. У случају, могуће је користити двије жаруље у исто вријеме с паралелним укључењима извора свјетлости, како би се добила свјетлина простора.

Ово се такође ради како би се добила такозвана жаруља у стању мировања, ако се изгори, она ће моћи да замени другу - то ће омогућити да виљушкар увек буде упаљен.


Интересантна опција је уградња малих ЛЕД свјетала на строп, које су постављене по ободу, прикладне за такве намјене ЛЕД диоде за купаонице. То је више опција за супермаркет или собу за релаксацију, јер високе температуре неће увек дозволити да врпца ЛЕД сијалица исправно функционише.

Такође, ЛЕД светла се могу користити као хитна расвета у парној соби, то се постиже постављањем не превише велике 12 волтне батерије и неколико обојених трака.ЛЕД диоде: оне су означене као потенцијално штетна мјеста у парној соби, затим су ЛЕД диоде спојене на посебну јединицу, која има индикатор напона мреже.

У руском купатилу се не препоручује причвршћивање лампе са сијалицама са жарном нити, јер они имају ризик од стварања мреже високог напона, осим тога, немају посебну заштиту. Најбоља опција за парну собу је халогена лампа од 12 волти, која има керамички кертриџ, као и посебан гумени прстен запечаћен.

Добра заштита за лампе ће такође бити оквир, који такође делује као декоративни елемент.


Треба имати на уму да није вредно инсталирати освјетљење у кади, то је подручје повећане опасности због прилично високих температура. Обавезно се придржавајте свих правила која су одређена сетом правила за инсталацију електричних инсталација.

За почетак, треба да носите кабл за напајање из најближег извора напајања, онда кабл треба да буде причвршћен на спољашњост зграде, све то се дешава кроз специјализовану кутију, увек морамо да се сетимо земље.


Такође је могуће да се лампа сама стави у каду, има неколико фаза:

 • Прво, треба да назначите места где ће се светла налазити, као и да означите положај жица оловком или маркерима; Веома је важно израчунати растојање између лампе ако постоји потреба да се направи више извораосветљење
 • Даље, потребно је држати напајање, које се налази у посебном набоју који штити од загријавања.
 • Прије почетка свих радова, морате точно провјерити ожичење.


 • Даље, зидови су прекривени рупама у облику лампе, чији су тачни параметри наведени у пасошу.
 • Монтажа усадних жаруља разликује се од горњег дијела, у првом сечењу жица, а затим причвршћује на патрону, ау другом се фиксира монтажна плоча.
 • Ако се планира уградња лампе снаге 12 В, онда се мора прикључити трансформатор, чиме се смањује снабдијевање електричном енергијом до потребне снаге; она мора бити постављена у оквир.
 • Окрените лампе само након постављања свих расвјетних тијела.

Најважније правило код постављања расвете у кади - будите опрезни и проверите све величине за удубљења, јер погрешно изабрани параметри могу уништити читав изглед купатила.


Више информација о лампама за купање сазнат ћете из сљедећег видеа.