Све о самосталним грејацима (за пилетину, гаражу, итд.).

Независност грејача значи његову независност од других комуникација, односно присуство у агрегату свих неопходних за рад, укључујући и одређену резерву енергије. Такви уређаји су незамјењиви на терену или у гријању просторија, које нису опремљене електричном и плином.

Размотрити неколико типова аутономних генератора топлоте у смислу прикладности за грејање малих зграда - пилетина, гаража итд.

Захтеви за самосталне грејаче за мале просторије

Општа карактеристика свих малих просторија је само њихова мала површина - чак и обим таквих просторија може значајно варирати због разлике у висинама стропова. И сваки од њих има низ индивидуалних карактеристика које су важне при избору начина његовог грејања - дестинација, површина остакљења и њена оријентација на све стране хоризонта, степен спољашње изолације, итд.

Дакле, аутономни гријач за сваки мали простор треба бити компактан и, наравно, сигуран. Остале карактеристике јединице, укључујући потрошену енергију, се бирају у односу на радне услове.

Главна сврха гараже је складиштење аутомобила, али ова просторија обавља и друге функције - сервисну радионицу и простор за складиштење кућног прибора. Дакле, у структури може постојати одређена количина ПММ и других запаљивих предмета, што повећава ризик од пожара. У том случају, заштитне конструкције гараже се у већини случајева изводеметала или камена, животиње их не садрже, а ови фактори смањују опасност од пожара на објекту.

У пушачу је ситуација другачија - нема ПММ-а, али ограђене структуре зграде често су дрвене или изолиране запаљивим материјалима, а зими перад може бацити преносиви гријач, а пилећи дуд може пасти на радијатор јединице прашином. Сходно томе, ове околности повећавају ризик од пожара у просторији, што не представља опасност од пожара у топлој сезони.

Размотрити неколико типова компактних аутономних генератора топлоте, погодних за употребу у гаражи и малог пушача.

Типови компактних аутономних грејача за потрошено гориво

Чак иу јужним регионима Русије, сезона гријања траје неколико мјесеци, тако да нема смисла разматрати егзотичне апарате базиране на парафину који су дјелотворни само као гријачи шатора или уређаји мале снаге, као што су акумулатори - они се могу користити само у екстремним ситуацијама у одсуству алтернативе.

Гасни самостални грејачи

Природни гас - енергија доступна по цијени широком кругу корисника. Међутим, опрема било ког објекта ове врсте снабдевања гасом захтева много званичних процедура - од израде пројекта до пуштања у рад. Стога, ако у току изградње гараже у свом пројекту није било опскрбе плином, конструкција се може загријати са гријачем за балон пропан или бутан.

Што се тиче загревања пилића, ондаовде је ситуација са употребом гаса још тежа. Користити преносне грејаче гаса у живинарници је опасност од пожара, а инсталирање загревања воде на основу гасног котла уграђеног у засебну просторију је погодно само за живинску фарму, јер мали хенгер не оправдава такве трошкове, а нема потребе да се говори о аутономији - постоји зависност од гаса мрежа и електроенергетска мрежа (систем аутоматизације).


"ГИК-3,2" инфрацрвени гасни грејач домаћег произвођача "Хидроагрегат" је аутономни грејни уређај који се доказао као доказан међу руским власницима гаража.

Генератор топлоте "ГИК-3,2" је компактан, лаган, економичан и, што је најважније, сасвим сигуран за рад у гаражи.

Карактеристике јединице "ГИК-3,2":

 • капацитет производње топлоте - до 3,3 кВ;
 • потрошња енергије - гас (природни, пропан, бутан);
 • просечна потрошња горива (укапљена /природна) - 150/420 мл /х;
 • температура површине емитера - 800 оЦ;
 • метод запаљивања - ручно;
 • Тежина уређаја - 0,95 кг;
 • Максималне димензије - 22к17к18 цм

Грејач се састоји од горионика на стативу, спојеног на цилиндар за гас преко редуктора који користи црево. Као грејач за гаражу, овај инфрацрвени уређај је веома погодан - радијациони панел се може инсталирати под било којим углом, укључујући у хоризонталном положају (горе), тако да се може користити са специјалним сталком.подесите капацитет за кување.

Важно! Пренос потрошње горива из природног гаса на течни гас врши се након уградње горионика са сапницом одговарајућег пречника укљученог у испоруку паковања јединице.

предности конструкције - ефикасност, одсуство отвореног пламена и ниска расподела ваздуха у производима сагоревања гаса.

Аутономни грејачи за течна горива

Ова група инфрацрвених грејача за загревање мале пилетине ће такође бити неадекватна.

Ако модел јединице није опремљен вентилатором, постоји опасност од пожара од пламена када га погоди горионик.


Топлотни дизел пиштољи на послу дају буку, која ће у уском простору заплашити живину. Поред тога, усмерена струја загрејаног ваздуха ће константно подизати прашину из легла пилетине.

Једини излаз је инсталирање дизел пиштоља са спољне стране и слање топлоте у простор за птице флексибилним рукавом. Овај начин загријавања пилетине је дјелотворан, али није згодан - потребно је повремено излазити на отворено море како би се визуално контролисао рад гријача.

У овом случају, топлотни топови индиректног грејања су дуго и ефикасно коришћени за грејање на живинарским фармама великих живинарских кућа

Треба напоменути да вентилатор топлотног пиштоља ради на електричној енергији, то јест, ова јединица није аутономна, те је потребно повући електрични кабел до његове локације.

Ефикасност употребе топаНа соларном термалном гријању ће се приказати овај видео:

Приликом одабира начина гријања гаража заслужује пажњу и равнало соларних колектора домаћег произвођача "Солиарогас" - 6 модела, различитог капацитета (1,8-2,5 кВ), материјала пећи и геометрије рефлектора.

Уређаји су дизајнирани за потрошњу и керозина и дизел горива, а не постоје посебни захтјеви за квалитетом горива - можете га купити на редовним бензинским постајама.

Капацитет резервоара за гориво, у зависности од модела, је од 2,5 до 4,2 литре, просечна потрошња горива свих модела је 0,2 литара на сат.

Тежина агрегата је у распону од 4,3-6,7 кг, димензије - у кругу од 40 к 45 к 35 цм, што им омогућава да се лако премјесте унутар просторија или да се транспортују у пртљажнику аутомобила.

Произвођач изјављује могућност кориштења ових гријача за гријање стамбених просторија. У присуству отвореног пламена и употреби дизел горива тврдња је упитна - производи сагоревања дизел горива ће се смирити на завршетку објеката, што неће повећати његову естетику. Али, избор оваквог горионика за загревање гараже, мале радионице или коришћења у првобитним условима ће бити добра одлука - аутономија и једноставност употребе, компактност и економичност уређаја су очигледни.

Да бисте добили бољу идеју о грејацима компаније СолиарГас, помозите да погледате овај видео:

Аутономне јединице за грејање на чврста горива

Грејач за пушача на дрвету- Уобичајена пећинско-буржоаска је једна од рационалних одлука о грејању ове зграде у смислу трошкова горива. Али овај начин грејања има проблема које треба размотрити:

 • Пећ и тело димњака треба да имају решеткасте или мрежасте ограде од незапаљивих материјала који неће дозволити да птице седе на врућој површини, али неће ометати рад грејача;
 • конструкција пећи треба да искључи могућност излаза из пећи, али простор пре јединице мора још увек бити опремљен на одговарајући начин - бетоном и затворен незапаљивим рубником из слоја компоста;
 • да ухвати хенгера само током дана и под контролом особе.

Што се тиче кориштења аутономних бургера у малим гаражама, ова опција гријања - најстарија, али не мање од других начина гријања је популарна међу возачима.

С обзиром на присуство особе у гаражи, цијена дрвета је обично мала, а периодично загријавање конструкције олакшава влагу и доприноси бољем очувању аутомобила.

Важно! Употреба пећи на дрва само у присуству власника гараже и поштовање правила заштите од пожара - неопходни услови за спречавање пожара.

Алтернативна аутономија грејања

С обзиром на специфичну природу употребе објеката за живинарство, може се рећи да, без обзира на то који је од горе поменутих аутономних гријача одабран, присуство животиња отежава употребу агрегата.

Решење проблемапрепоручљиво је градити на други начин: као главно средство гријања користити одговарајући дизајн и приступачан електрични апарат, ау случају нужде имати самосталан уређај.

На примјер, електрични инфрацрвени гријач за димњаке је најбоља опција за главни гријач, али високотемпературни површински гријачи не би требали бити доступни за директан контакт.

ИР зраке утичу на препреке у њиховом ширењу - повећавају температуру њихове површине, након чега загријана унутрашњост даје топлину околном зраку. У овом случају, инфрацрвено зрачење има топлотни ефекат и директно на птицу, али се параметри транзитног медија - ваздуха током пролаза не мењају.

У малим пилећим фењерима, инфрацрвени грејачи се постављају ближе седишту, јер повећање растојања до радијатора смањује интензитет грејања.

Различити инфрацрвени гријачи - филмски уређаји су такођер прикладни за гријање пушача, како малих тако и великих. У исто време, ниска температура површине радијације чини их безбедним за директан контакт са птицом или човеком.

У зимском периоду температура пилића не би требало да падне испод 10 ° Ц, што се може постићи инсталирањем даљинског термостата. Полазећи од вредности дозвољене температуре, у средњој зони Русије, просторије не захтевају грејање високог интензитета. Сходно томе, месечни трошкови струје за зимупериод неће бити значајан.

Пасивно гријање простора

Поред употребе грејних тела, постоји читав низ мера усмерених на повећање ефикасности грејних јединица и, самим тим, њихове трошковне ефикасности.

Али поред универзалних операција, на примјер, вањске изолације омотача зграде, постоје технологије које се примјењују само на просторије за држање животиња или перади.

Након спољашње, али пожељне - и унутрашње, изолације зидова и стропа пилића изводе топлотну изолацију пода. У случају технолога, ови радови се не разликују од извршења идентичних операција у другим просторијама. Но, у перадарници након загријавања пода произвести додатну процедуру за изолацију - полагање дебелог слоја лабаве стеље, чије компоненте улазе у кемијску реакцију једна с другом и пружају топлину у исто вријеме.

Таква смеша може се припремити за себе, али можете купити једну од готових композиција које нуде произвођачи компоста.

Као постељни материјал током зиме, током самосталне припреме, користе се расути материјали природног порекла са ниским коефицијентом топлотне проводљивости: сечена слама, струготине, маховина, сунцокретова љуска или смеше ових компоненти.

Слој се формира дебљином од 30-50 цм, а током времена, када се дода заптивка, додаје се исти супстрат у количини потребној за враћање почетне запремине.

Птичји измет, помешан са органском материјом, иницира процес распадања и ослобађања топлоте.

Важно! Дубоко смеће треба периодично олабавити (1-2 пута недељно) - како би се искључио пораст температуре слоја на опасне количине, излагање амонијаку и сушење.

Дакле, дубока простирка је такође нека врста аутономног начина загревања пилетине зими, али - није главни по интензитету.

закључак

Аутономија грејача не може се сматрати достојанством или недостатком, она је једна од њених карактеристика, која, у зависности од специфичних услова рада, може бити и плус и минус:

 • коришћење електричне енергије или гаса за грејање ствара зависност потрошача од присуства мрежног напона или притиска у главном воду, али елиминише потребу за снабдевањем горивом;
 • самостални гријачи имају све што је у њиховој изградњи за рад, али су њихове резерве енергије ограничене, а квалитет купљеног горива је варијабилан, а такођер ствара и овисност.

Основна тачка чланка

 1. Аутономна јединица за гријање је уређај који не захтијева енергију из мреже (струја, плин).
 2. Независни гријачи су погодни, а понекад једноставно незамјењиви, за гријање просторија удаљених од електричних и плинских мрежа, за гријање у теренским увјетима иу изванредним ситуацијама.
 3. Аутономне јединице за гријање су посебно дјелотворне у гријању малих и средњих просторија, јер је редовно снабдијевање електричном енергијом таквих уређаја мале.
 4. Гасни грејачи се израђују у аутономном системуперформанси, али кућни пропан цилиндри су тешки, а кертриџи за једнократну употребу су скупи.
 5. Генератори топлоте са течним горивом су дизајнирани за дугорочни рад на једној бензинској станици, али при сагоревању дизел горива у ваздуху ослобађа се значајна количина штетних материја, а керозин није јефтина енергија.
 6. Пећ на дрва је еколошки прихватљив, јефтин и ефикасан гријач, али висока температура љуске намеће ограничења за његову употребу.
 7. Након одабира било којег самосталног гријача не може се без додатних мјера - заптивање спојева заштитних конструкција и вањске изолације.