Све о аутоматизму за гасне котлове грејања

Сваки систем гријања у приватном стану или граду има индивидуалне карактеристике и карактеристике. Гасни котлови разликују се не само по функционалности и принципу рада, већ иу систему управљања. Ради сигурности, сви модели плинских котлова опремљени су уређајима и уређајима за аутоматску контролу опреме за гријање. Да бисте добили бољу идеју о аутономном гријању у кући, морате схватити како функционира систем аутоматизације плинског котла и које врсте таквих уређаја постоје.

Котао за грејање на гас је сложен инжењерски и технички производ, који у процесу рада захтева сталну пажњу. Аутоматска контрола је у стању да обезбеди неопходну контролу параметара котла, чинећи систем грејања заиста аутономним.

Шта је аутоматско за гасни котао. Општи приказ

Аутоматизација која се користи за гасне котлове је посебан уређај који контролише рад опреме за гријање након његовог покретања. Главна сврха уређаја за аутоматско управљање је да се осигура сигурност рада грејних јединица и да се одржи оптимални температурни режим у просторији.

Функционалност аутоматизације је подељена на два главна типа:

  • уређаји који зависе од енергије;
  • контролни уређаји.

Први тип - енергетски зависна аутоматизација, која се користи у аутономним системима грејања, има вишеједноставна конструкција и радови на резидуалном принципу. Сигнал температурног сензора о температурним променама улази у електромагнетни вентил који затвара или отвара, блокирајући довод гаса до гасног котла. Овај тип контролне опреме је опремљен са скоро свим котловима.

Други тип аутоматизације - нехлапљиви уређаји раде на основу физичких својстава супстанце која се налази у затвореном кругу уређаја. Када се загрева, супстанца се шири, стварајући повећани притисак унутар уређаја. Под дејством високог притиска активира се гасни вентил, који преклапа довод гаса у комору за сагоревање. Котао се укључује у обрнутом редоследу. Са смањењем температуре долази до смањења запремине супстанце, због чега се смањује притисак у уређају. Вентил се враћа у нормалан положај, отварајући приступ гасу до горионика. Такви уређаји за аутоматизацију опремљени су нехлапљивим гасним котловима. Модели блокова система аутоматизације могу се разликовати само у стандардном скупу функција.

Прочитајте такође: Котао на земаљски гас: како то урадити и зашто?

Принцип рада аутоматизације. Основни чворови

С обзиром на унутрашњу структуру уређаја за аутоматизацију безбједности, јасно се може закључити да су главни елементи конструкције сигурносни и главни вентили који блокирају довод горива у радни простор или отварају приступ гасу у комору за сагоревање. У овој акцији изграђена је сва аутоматизација за гасне котлове. Разликеможе бити само у присуству додатних функција у уређајима за аутоматско управљање и начинима њихове контроле.

На пример: Ви желите да укључите бојлер. Проширење се врши као резултат довода плина до пламеника за паљење. Овај процес контролише електромагнетни вентил. Термопар постављен упалним пламеником је способан за кратко вријеме, само 2-3 секунде. издајте потребну искру да запали гас на главном горионику. Када отпустите дугме гаса, покрећете главни вентил, који доводи гас у комору за сагоревање.

Уређај ради на штету интеракције оба вентила.

Када одаберете жељену температуру ваздуха за грејање, подесите регулатор у жељеном положају. Током процеса, термостат, који је опремљен сензорима који регулишу количину гаса који улази у комору за сагоревање, пажљиво прати. Захваљујући два вентила, затварање и моделирање, уграђено у термостат, регулише проток гаса, а самим тим и интензитет загревања котла. Распоред главних регулационих локација на уређајима изгледа овако.

Напомена: Капацитет гријања котловске опреме може се подесити повећањем или смањењем радног притиска на брадавицама. Конвенционална мембрана може регулирати радни тлак домаћег плина на излазу. У другој ситуацији, излазни притисак гаса у систему може се подесити манипулацијом вијком за довод плина.

Потребно је више размишљати о томе које врсте аутоматизације постојена основу којих се заснива рад аутоматских уређаја и како то утиче на сигурност и ефикасност аутономног система грејања.

Основне функције аутоматизације

Главна сврха аутоматизације у системима грејања је тренутни одговор на промену ситуације. Један од главних задатака уређаја за аутоматско управљање је престанак снабдијевања плином у радни простор. Ситуације у којима постоји потреба да се смањи снабдевање домаћег гаса, могу бити следеће:

  • лош рад испушног уређаја, погоршање вуче, при чему је велика вјероватноћа уласка у унутрашњост штетних продуката сагоријевања;
  • нагле промене радног притиска у магистралном гасоводу;
  • неовлашћено пригушивање пламена на главном горионику.

У овим ситуацијама, због аутоматске контроле гасног котла, контролише се снабдевање гасним горивом, које обезбеђује безбедност становника. Из безбедносних разлога, према постојећим стандардима, аутоматским системима је потребно опремити све старе моделе гасне и грејне опреме, чије особље није обезбедило опрему ових уређаја. Што се тиче гасних јединица за грејање последњих издања - то су котлови са аутоматиком.

За референцу: у неким случајевима је јефтиније инсталирати нови котао, него модернизирати стари систем гријања, опремити котао аутоматизацијом. Разлог лежи у значајним структурним разликама између модела старог модела и модернихгрејне јединице.

Главни чланак: гасни горионик властитим рукама.

Која аутоматизација је боља - механичка или електронска?

Уређаји који контролишу рад опреме за грејање могу бити механички или електронски. У буџетским моделима гасних котлова, у већини случајева, користи се механичка и ручна контрола. Упркос чињеници да је ниво техничког напретка достигао невиђену висину, механика остаје поуздан и доказан алат. Сигурност гасних котлова, који раде у ручном режиму рада, је јефтинија за ред величине. Принцип рада већине модела котлова са ручном контролом је једноставан и јасан за кућну употребу.

Аутоматска јединица механичког принципа рада је лакша за одржавање и поправку. Демонтажа таквог агрегата је у потпуности изведива за специјалисте - инжењере који врши превентивну инспекцију котловске опреме у вашем дому.

Приручник, механичка контрола гасног котла, без обзира на напајање електричном енергијом - власник куће самостално излаже температуру потребну за гријање дневне собе, све остало зависи од закона физике, који су постављени у основи механизма.

За референцу: измјењивач топлине је опремљен термоелементом - механизмом базираним на плочи, комбинованом из два дијела - челика и никла. У процесу загревања, плоча се продужава, а када се хлади, она се смањује у дужини, утичући на вентил који отвара или затвара довод плина до радне зоне. На основу истогПринцип је и регулатор пропуха, који је опремљен гасним котловима са затвореном комором за сагоревање. Биметална плоча, када температура порасте до критичне тачке (преко 750 ° Ц), савија се и отвара ланац. Када се пламен спусти, плоча се враћа у свој природни положај. Све је једноставно и јасно.

Други принцип постављен је у аутоматизацији са електронском опремом, не користи физичке особине материјала и окружења, већ фундаментално другачији начин преноса сигнала опреме.

Електронски системи за аутоматско управљање

Најчешћи тип аутоматизације који се користи у буџетским моделима котлова је електронски термостат.

Уређај је инсталиран у просторији и контролише грејање на основу сигнала даљинског термичког сензора, који се налази у стварној области просторије. Када је температура нижа од задате границе, доводи се сигнал о укључивању котла. Када се достигну оптимални температурни параметри, сензори шаљу сигнал за искључење систему. Собни термостати имају кабловску везу са гасним котловима.

У овом случају, постојање термостата обезбеђује оптималну температуру за загревање гасног котла и трошковну ефикасност плавог горива. Данас је на продају неколико типова термостата, који се разликују по функционалности, техничким карактеристикама и начину монтаже. Програмабилни уређаји пружају подршку у оптималној собној температуриза одређени временски период.

Напомена: неки модели могу аутоматски да контролишу рад гасног котла током дана, други инжењерски узорци могу да контролишу рад јединице у року од недељу дана. Произведени су и аутоматски надзорни уређаји који омогућавају даљинско управљање радом котла. Распон модерних система даљинског управљања, у зависности од изабраног модела, је 25-100 м.

закључак

Штавише, механичка аутоматизација или електронске контроле решава потрошач. Добар гасни котао може успешно да ради и са ручном контролом и коришћењем електронских аутоматских уређаја.

Модерни уређаји, који су опремљени свим постојећим моделима плинских котлова, саставни су дио сустава гријања. Без правилно конфигуриране аутоматизације, ниједан плински котао неће радити исправно.