Супер светле ЛЕД диоде - које су то, сорте и апликације

Супер светле ЛЕД диоде су извори ЛЕД расвјете снаге 1 В, са струјом од 300 мА и више, са високом свјетлином луминисценције. ЛЕД од 10 В се добија употребом 10 таквих ЛЕД у облику матрице.


ЛЕД матрица снаге 80 В.

Како је супер-светао ЛЕД?

Ултра-светли ЛЕД има исти дизајн као и обично, са једином разликом што су кристали који емитују светлост у њему монтирани на посебној бази, ау снажном супер-ЛЕД, дисипација топлоте је обезбеђена у дизајну. У свему осталом ради се о истој светлосној диоди са п-н транзицијом, која као резултат протока струје ствара оптичко зрачење.

сорте

Дистрибуција супер светлих ЛЕД диода на врсти је прилично произвољна, јер свака има своје јединствене карактеристике.

Данас су главне земље произвонача ултра-светлих ЛЕД диода САД (ЦРЕЕ компанија), Тајван (компанија Епистар) и, наравно, Кина.

Најкомплетнију класификацију таквих ЛЕД диода дала је ЦРЕЕ, према којој се могу подијелити на сљедеће типове:

  • у стандардним случајевима округлих (3 и 5 мм) или овалних (4 и 5 мм) секција са два закључка СТД (серије 374, 503, 512, 535, 4СМ, 5СМ, итд.);
  • у случају типа П4 ("Пираниа") (серије П41, П42, П43);
  • у ПЛЦЦ кућиштима за површинску монтажу (серије ЛМ1, ЛМ3, ЛМ4, ЛА1, ЛН6, ЛП6, итд.).

Ово друго је најразноврснија и најтраженија ЛЕД група. Она јеУкључује ЛЕД диоде различитих боја са различитим бројевима кристала. Они такође имају различите углове расипања и величине.

Фотографија приказује појаву ултра-сјајних и снажних ЛЕД диода према класификацији фирме "ЦРЕЕ".

снажна супер-светла

У одвојеној групи можете идентификовати снажне супер-светле ЛЕД диоде КСЛамп. Њихова главна конструктивна карактеристика је присуство радијатора за расипање топлоте узроковано великом радном струјом (350мА и више).

Што је ефикасније уклањање топлоте - што више времена ради супер јака ЛЕД.

Ова група има три опције - КСР, КСП и МЦ. Разликују се по облику и величини. Управо су нашли широку примену у унутрашњем и спољашњем осветљењу аутомобила.

СМД ЛЕДс

ЛЕД СМД се такође може конвенционално називати снажним ултра-јарким светлећим диодама. Имају неколико серија (3528, 5050, 3014, 3020, 2835, итд.). Али најтраженије тржиште ЛЕД расвјете је СМД 5050.

Широко је коришћен у светиљкама због беле боје сјаја. Снага таквог олова може да достигне 1 В, тако да његово тело има дисипацију топлоте.

На фотографији можемо видети како изгледа ЛЕД СМД 5050.

Карактеристике

Најважнија од свих карактеристика је радна струја. Ултра-јаке ЛЕД-ове велике снаге раде на истој струји, а вишак његове вредности доводи до квара ЛЕД-а. Просечна радна струја ултраљубичастог зрачења је 15 - 20 мА, струјаМоћни ултра светли ЛЕД може да достигне 1А.

Радни напон (у даљем тексту У) назива се пад напона на ЛЕД-у. Светлеће диоде су произведене са радним У једнаким 1,5 - 4 В. Диоде различитих боја имају различите У (најниже имају инфрацрвене диоде - 1.5-1.9В, а највише - бела диода - 3-3,7В). Један возач са константним излазом У = 12В може се прикључити, на пример, четири ЛЕД диоде са радним У = 3В или дванаест ЛЕД са радним У = 1В.

Просечан индикатор снаге за ултра-светле ЛЕД изворе је 0.2-0.3В, а за снажне супер-светле изворе - 1 В.

Ако је напајање и напајање назначено на кутији, али снага није специфицирана, одредите је довољно лако множењем вриједности са сваким другим.

За постизање потребног декоративног наглашавања битни индикатори ће бити: боја сјаја, кут дисперзије, свјетлосни ток.

Супер светле, снажне ЛЕД диоде приказане су у сљедећој схеми боја: жута, наранчаста, плава, зелена, црвена и бијела. С друге стране, бела боја може произвести хладно белу светлост (5000 - 7000К), белу (3500-5000К), топлу белу (2700-3500К).

Кут варира од 15? до 120? зависно од типа. Најмањи угао расипања има серију у стандардном кућишту округлог пресјека, а највећи је ПЛЦЦ серија. Употреба ултра-светлих ЛЕД-а са различитим угловима расипања омогућава да се у унутрашњости уреде потребни акценти.

Светлосни флукс игра важну улогу у добијању датогниво осветљености просторије.

карактеристике хране

Пре повезивања ЛЕД диоде, потребно је пажљиво испитати која се струја и напон израчунава. Ултра-светло повезивање преко драјвера који вам омогућава да стабилизујете струју потребну за нормалан рад ЛЕД. Возач са излазним напоном од 12В је прикључен на мрежу 220В.

Испод је најлакши начин да се повеже више ЛЕД диода кроз управљачки програм.

опције за монтажу

Главни услов за инсталирање и повезивање електроде је потреба за поштовањем поларитета.

Снажне ултра свијетле ЛЕД диоде захтијевају додатно хлађење, јер се тијеком рада интензивно загријавају.

Код снажних ултра-светлих ЛЕД диода, температура загревања кристала утиче на нормалан рад супер-светле ЛЕД диоде, па је приликом инсталације потребно направити хладњак, што се може урадити помоћу радијатора.

Примењене топлотне проводне базе су проводници електричне енергије, тако да је код уградње светлеће диоде неопходно обезбедити њихову електричну изолацију.

Поред тога, диода која емитује светлост - крхки производ, треба пажљиво инсталирати како би се избјегла деформација његовог кућишта.

Аутор видеа говори о типовима и употреби моћних ЛЕД диода, и на крају не даје велику, али когнитивну лекцију о инсталацији смд леда, показује како одредити поларитет и лемљење.

За и против

Сјајне ЛЕД диоде постају све популарније на тржишту расвјете. Разлог лежи у користимакоји су извори светлости:

  • дуг живот (50,000-100,000 сати);
  • висока профитабилност;
  • отпорност на флуктуације напона;
  • способност рада на ниским температурама околине;
  • компактност. Ултра-свијетле ЛЕД диоде су мале величине, омогућујући им да буду монтирани у врло малим уређајима;
  • еколошки прихватљив (без живе, паре или других опасних супстанци);
  • отпорност на удар и отпорност на вибрације;
  • ЛЕД технологија пружа велику разноликост у дизајну ентеријера, декоративној расвјети, као и дигиталној контроли боје и интензитета свјетлости;
  • отпорност на вишеструке инклузије.

Као што видите, параметри рада таквих уређаја се повољно разликују од других извора светлости. Али, поред предности, постоје и неки недостаци:

  • високу цијену, што значајно повећава период поврата средстава за расвјету;
  • ниске техничке карактеристике производа ниског квалитета;
  • потребу да возачи повећају трошкове;
  • немогућност коришћења регулатора осветљења за све врсте ултра-светлих ЛЕД диода. Уређај ових регулатора је тежи него код традиционалних извора светлости, што такође утиче на њихову вредност;
  • наводна имена боја не одговарају увек стварним карактеристикама;
  • мали угао дифузије светлости;
  • потешкоће у добијању равномерног осветљења због јединствености карактеристика сваке ЛЕД, итд.

Упркос томенаведене празнине са исправним приступом у одабиру и инсталацији неких од њих могу се изравнати.

карактеристике примене

Данас, захваљујући позитивним квалитетима, широко се користе ултра-светле ЛЕД диоде:

  • као елементи емитовања светлости у семафорима, путним знаковима и ЛЕД екранима;
  • у аутомобилској индустрији (уређаји за освјетљење и показивање унутар и изван возила); Постоје комплети у којима су ултра-свијетле ЛЕД диоде на 12В напону већ спремне за спајање на електрично напајање аутомобила;
  • у области оглашавања;
  • у уређеном осветљењу, осветљењу стамбених и јавних зграда, итд.


ЛЕД саобраћајно светло није неуобичајено у савременом свету

резултати

Супер светле ЛЕД диоде вам омогућавају да примите велики излаз светла са малом потрошњом енергије. Оваква својства омогућит ће рјешавање проблема с високом потрошњом електричне енергије за расвјету, која за данас остаје значајна, те ствара потребан ниво расвјете унутар зграда и изван ње.