Стропне позадине: 7 начина за кориштење

Тапете ће бити одлична алтернатива традиционалним материјалима за украшавање стропа, а као третман стропа - одлична алтернатива за плафон, како за велике поправке, тако и за козметику. Модерни материјали за тапете нису инфериорни по квалитету и дизајнерској оригиналности у односу на друге методе обраде плафона. Поред уобичајених ваљкастих тапета за поправке, одговарајући течни или специјални плафон, који су густи и прилагођени хоризонталној површини.

Популарне стропне тапете: директорији са главним приказима

Пожељно је да су тапете повезане са материјалом за обраду зидова, али се не мање ефикасно примјењују као плафонске облоге. У овом случају, стропне тапете имају значајне предности које су важне под одређеним условима унутрашњости.

Позадине за плафон квалитативно се разликују од спуштених конструкција:

 • Ниска цијена материјала;
 • Ниска цијена услуга гипсања;
 • Лакоћа рада коју ће непрофесионално обављати;
 • Недостатак специјалних алата при раду са материјалом;
 • очување висине просторије, која је посебно вриједна са ниским строповима;
 • Способност да се боје и пребоје стропне облоге.

Међутим, треба схватити да тапетирање није универзални материјал, стога постоје ограничења за њихову употребу.

Главни плус тапета је ниска цена, што значајно смањује трошкове поправки, међутим, постоје бројни недостаци

Недостаци тапета:

 1. Озбиљност (материјалгуби своје првобитне естетске квалитете у просјеку за пет година);
 2. склоност спаљивању;
 3. Недостатак компоненти отпорних на влагу или мала отпорност на воду, у зависности од материјала;
 4. Упијају мирисе;
 5. Не скривајте значајне неравнине на плафону.

Вредно је узети у обзир све карактеристике овог материјала, елиминишући факторе који негативно утичу на платно, продужити животни вијек тапета и искористити њихову главну предност - широку палету асортимана.

Почетак одабира тапета је вриједан главне идеје собе и задатка који ће се извршити позадина.

Свака специјализована продавница има директоријуме са фотографије могућих опција за тапете, што помаже да се утврди: које су одеће погодније за будуће поправке.

Стропне тапете: шта да изаберемо и на којим критеријумима да проценимо

Савремени избор материјала за тапете импресионира својом разноликошћу у погледу састава, својстава и ефеката дизајна, тако да се могу користити у становима, викендицама и приватним кућама.

У зависности од материјала, тапета је у облику:

 • течност;
 • флизелинових;
 • Велур;
 • винил;
 • плута;
 • тканине;
 • 3 Д валлпаперс.

Главна разлика између свих врста тапета - материјала који може бити тканина, синтетика или папир. Синтетичке тапете, на пример, винил, ослобађају се у минималним дозама формалдехида и других штетних материја. Дакле, спаваћа соба и дјечја соба су бољеизабрати материјале који су еколошки прихватљивији, чак и ако у упутству стоји да материјал испуњава санитарне захтјеве.

Избор тапета за плафон неће бити тежак: велики избор, од традиционалних папирних тапета и завршавања егзотичним течностима

Велурске тапете се чешће користе за зидове, али и на стропу изгледају сјајно.

 1. Имају баршунасту текстуру која светлуца под одређеним светлом;
 2. имају заштитни премаз против сагоревања и бледења;
 3. апсорпција буке;
 4. Упијати неугодне мирисе, стога, нису прикладни за плафоне изнад кухињског простора;
 5. Лоше очишћен.

Течни тапети, толико популарни у новије време, имају микропорозну структуру. И ставити на плафон ових валлпапера је много згодније од ролл-а.

 • Структура материјала вам омогућава да не нивелисате површину пре наношења тапета;
 • Тапете имају изолацију и ниске карактеристике звучне изолације;
 • имају антистатички и антифунгални састав;
 • Направите бешавне површине.

Карактеристике тапета на бази флизелина:

 1. Погодан за стропове, јер се љепило мора наносити на површину, а не на тапете;
 2. Позадина може да издржи до 10 боја променом боје;
 3. Маскирати мале неправилности и пукотине на површини;
 4. Немојте намочити и укочити на празнини;
 5. Отпоран на абразију.

Бамбоо валлпаперспоказао се као снажан и издржљив материјал

Зидови на бази винила:

 • Гашење пожара, јер винилни материјал не подржава горење;
 • Захваљујући структури пролаза ваздуха;
 • Трајни (до 20 година радног стажа);

Текстилне тапете могу бити на папиру или на тканини. То је еколошки најприхватљивији и економичнији избор. Међутим, текстилне тапете су растегнуте и натопљене током штапова, што отежава њихово наношење на површину стропа.

3Д позадине - посебна врста фото тапета, која има ефекат волумена. Такве тапете су практичне у бризи, јер се перу са свим детерџентима.

Цорк позадина је најмање уобичајен материјал за обраду зидова, међутим, као плафон, ове позадине ће изгледати сјајно. Тапете на чеповима су веома тешке, тако да су постављене на посебан лепак. Позадина има анти-прашину и антистатичка својства.

За једнокреветну собу можете изабрати неколико врста тапета, за то комбинујемо материјал узимајући у обзир њихове особине и карактеристике.

Тапете за папире на стропу

Папирни папир је класичан материјал који је заслужио своје повјерење и без страха. Домаћи произвођачи производе специјалне стропне тапете које, за разлику од зида, имају гушћу подлогу. Али нигдје другдје на свијету није таква разлика.

Папирни тапети могу бити:

 1. Симплек (једнослојни);
 2. Дуплекс (двослојни);
 3. Три слоја.

Једноставне позадине су најкраће и имају ниске перформансе. Дуплек позадине имају солиднији темељ, који се састоји од два слоја папира. Најснажније и најквалитетније тапете су трослојне, имају најгушћу текстуру, скривају мање неправилности на површини, лако се међусобно додирују са лепљивом подлогом, стога, малтерисање, а по потреби и растављање тапета, не узрокује потешкоће.

По правилу, специјалне папирне тапете за плафон имају више густу структуру због своје вишеслојне природе

.

Дизајн папирнатих тапета је разнолик и богат. Тапете могу имати глатке сјајне или мат површине, али могу бити структуралне и валовите.

Главне преовладавајуће карактеристике тапета на папирној основи - су еколошки прихватљиве, због природног порекла материјала и пропусности ваздуха, што спречава појаву гљивица и плесни. Због тога се ове тапете углавном користе у спаваћој соби. Али у купатилу, због влажности, такве тапете се не уклапају.

Бијеле позадине: коју боју плафона одабрати и правила комбинаторике

Боја стропних тапета игра кључну улогу у унутрашњости просторије. Домаће тапете, посебно дизајниране за плафон, су изузетно бијеле. Ова боја стропа сматра се класичном, а најкориснија је у малим собама с ниским стропом.

Предности комбинације бијелог стропа с бијелим зидовима су:

 • У додатном осветљењу простора услед рефлектоване светлости;
 • У визуелномпроширење собе;
 • У психолошком смислу лакоће, чистоће и слободе.

Бели строп се савршено комбинира с другим бојама, тако да се зидови могу бирати било којом бојом. Ако је соба уређена у модерном или авангардном стилу, можете чак преферирати црну или љубичасту нијансу.

Монокроматска бела тапета ће бити одлична алтернатива за облагање или затезање стропа

Поред стандардних домаћих тапета можете купити увезене тапете, одредиште за сликање, да самостално покупите жељену комбинацију. Због правилне комбинације боја, можете визуелно подесити пропорције собе.

Популарне комбинације боја са зидовима:

 1. Бели плафон - зидови било које нијансе;
 2. Беж строп - браон зидови;
 3. Плава или тиркизна таваница - бијели зидови.

Поред нагибне схеме боја у соби са високим стропом, можете користити контрастне композиције, на пример, зелени плафон са белим или жутим зидовима је храбра комбинација, али уз одговарајућу тоналност, створити ће веома енергетску атмосферу.

Поред монохроматских позадина, могуће је корисно користити обрасце на стропу. На пример, тапете са пругама могу да се залијепе на плафон дуж или преко собе, у зависности од пропорција просторије.

Најтраженије 3Д позадине за плафон

Посебно популарна позадина са ефектом волумена, која захваљујући иновативним 3Д технологијама омогућава стварање јединствених композиција у условимаобичним становима. Нарочито импресивне ове тапете изгледају на стропу:

3Д позадине - незамењиво решење за собе са ниским строповима

Предности оваквих позадина:

 • Позадина проширује простор, замагљује стропове;
 • Полиестер база штити позадину од паљења
  отпорност на воду;
 • Имају разноликост у облику флуоресцентних тапета са специјалним премазом, који ноћу ствара благи сјај.
\ т

За купатило погодна волуметријска тапета са морском темом. У ходнику ће позадина са фрескама изгледати спектакуларно. У расаднику - 3Д ефекат неба са облацима или звезданим небом. Сала, као главна просторија, може се издвојити огроман обиман цвет на плафону.

Плафонске тапете (видео)

Позадина као обрада стропа је велика потражња, јер је то један од најједноставнијих и најлакших начина за украшавање површине стропа. Главне предности такве обраде су ниска цијена материјала и лакоћа уградње, с којом се сватко носи.

Дизајн зидних папира (фото)

\ т
)