Стропна расвјета у ходнику: 15 савјета за организацију

Са правим осветљењем можете визуелно увећати просторију, а друга је соба у којој гост не може проћи. У овој просторији се ствара први утисак о дому, а сама сала карактерише власнике станова. Зато је вредно погледати процес дворане са свом одговорношћу. Један од главних елемената декорације, који радикално мења изглед просторије је осветљење. Карактеристике су расвјета у ходнику, како одабрати и позиционирати расвјету у ходнику - прочитајте у чланку.

Ходник: плафонско осветљење

Осветљење плафона у улазном холу зависи од многих фактора међу којима се могу разликовати параметри просторије, врста обраде плафона, стил декорације хале.

Дакле, за простране ходнике са високим строповима можете изабрати дугачке декоративне лампе, као и за мале ходнике - уређаје, који су причвршћени што ближе таваници (тако да ће соба изгледати складнија, а нећете случајно ухватити лустер када се мијења).

За обојене и стропове из сухозида, уклопит ће се свјетиљка било које величине и тежине, али поклопци за вјешање имају низ ограничења за инсталацију расвјете. Најчешће, за суспендоване дизајне изабрати спот светло.

Уређај за осветљење у ходнику треба да буде изабран у зависности од стила у којем је изведен

Што се тиче стилистике, за савремене стилове, на пример, поткровље, можете изабрати отворене, висеће лампе за неколико кертриџа, софисте,лампе у металним оквирима у облику геометријских облика, трачница и рефлектора. За класичне димњаке идеалне опције ће бити лампе с кованим или дрвеним елементима, меко свјетло, кристални привјесци.

Штавише, не треба заборавити да је осветљење углавном практичан елемент. Светло у ходнику требало би да буде довољно да вам омогући да се без проблема облачите, да размотрите све детаље слике у огледалу. Према томе, једна главна лампа можда неће бити довољна. Посебно је важно додатно светло у великим халама и собама нестандардног облика.

Карактеристике осветљења у дугим вестибулима

Ако је избор прибора у зависности од висине просторије логичан и јасан, онда избор и локација осветљења у дугим ходницима понекад изазива многа питања.

Да би се прилагодио уски облик ходника, да би простор био удобан и удобан, треба слиједити сљедеће савјете:

 1. Боље је користити спот светло. Најоптималнији распоред расвјетних тијела је: неколико уређаја изнад улазних врата и једна свјетиљка на истој удаљености дуж цијелог стропа
 2. Спектакуларно и практично рјешење ће бити постављање изнад ормарића или огледала у ходнику рефлектора.
 3. Визуално учврстити издужени облик просторије у плафону квадратних конструкција са затвореним осветљењем.
 4. Не треба користити осветљење по ободу просторије: он само наглашава његов ускиформа Умјесто тога, можете украсити полукружне елементе двослојних гипсаних плоча помоћу освјетљења.
 5. Превише дугачке хале могу бити опремљене самосталним групама расвјетних тијела, које ће бити одвојено укључене: то ће помоћи у уштеди енергије и омогућити да се покрије простор цијеле просторије што је више могуће. У овом случају, прекидачи су боље позиционирани док се крећете, а не на једном мјесту.
 6. Није потребно постављати дуж цијелог стропа на истој удаљености, велике свјетиљке у облику хемисфере: тако је лако створити слику болничког ходника, посебно ако су зидови у ходнику бијели и свјетло хладно.

Ако је ходник дугачак, уређаји за осветљење треба да буду постављени дуж целог плафона

Бити ће занимљиво погледати уске сферне лампе на ногама или кабловима различитих дужина, смјештених дуж цијелог стропа: они ће постати централни декоративни елемент и окренути се од неидеалног облика собе.

Како одабрати лампу на стропу у ходнику

Избор светиљке у ходнику је одговорна мјера, јер правилно изабрано свјетло може сакрити неуспјешне тренутке планирања. Бројне су варијанте расвете: од појединачних лампи до осмишљених конструкција вешања.

Одабир расвјете у коридору треба узети у обзир сљедеће нијансе:

 1. Лампа треба да има исти интензитет и поклапа се са "температуром" сјаја са осветљењем суседних просторија. Због тога ће проћи из једне просторије у другуудобан за очи, као што је често ходник у становима проходан.
 2. Светлост не би требала бити мутна, јер не само да ће спријечити госте да се осврну на ходник, већ ће то бити и неугодан тренутак у тражењу потребног предмета гардеробе.
 3. Расвјета не би требала бити превише активна и концентрирана на једном мјесту: свијетла свјетлосна точка се лако може дезоријентирати након тамног улаза или сумрака на улици. Поред тога, бела светлост осветљава све мрље у просторији, плоче на стропу спојева, неравне зидове.
 4. Боље је користити расуту светлост у ходнику. Овај ефекат се може постићи коришћењем плафонских плафона.

Ако се у ходнику налази ормар, онда је велика опција локација лампи поред ње

Дакле, осветљење у ходнику треба да буде једнако по интензитету и дистрибуцији зрака. Можете равномјерно расподијелити свјетло по ободу ходника са стропним свјетлом.

Плафон у ходнику у дворишту

Плафон са позадинским осветљењем је елегантно решење које визуелно може да подигне плафон у предворју, а просторија је лакша и пространија. Поред тога, такав елемент осветљења такође има практично решење: захваљујући јединственој светлости, проналажење ствари било где у ходнику ће бити много лакше.

Постоји неколико опција за украшавање плафона помоћу позадинског осветљења:

 1. Диодно осветљење добро изгледа у тандему са раскошним висећим структурама које могу приказати ираспршити светлост, чинећи собу лакшом и визуелном. Можете поставити позадинско осветљење дуж подних плоча.
 2. Конструкције од гипсаних плоча омогућују вам креативније кориштење позадинског освјетљења. Дакле, осветљење се може поставити по ободу фигурираних удубљења у плафону са главним светлом, степеницама и подијумом са рефлекторима.
 3. Осветљење може бити не само обим просторија и стропних елемената сухозида. Изгледа веома необично за плафонску светиљку скривену иза беле пластике. Често се такав дизајн налази на средини ходника. Позадинско осветљење може бити и равна са плафоном, а смештено је на висећим инсталацијама.

Плафон са позадинским осветљењем изгледа добро у модерном или високотехнолошком коридору

Боја позадинског осветљења може бити било која: од хладно плаве до топло жуте. Најчешћа варијанта је бело хладно светло које се савршено уклапа са било којим унутрашњим решењима. Најпрофитабилнији плафон са осветљењем ће изгледати у ходницима, уређен у стиловима високе технологије, минимализам, футуризам.

Модерно плафонско осветљење у ходнику (видео)

Осветљење у ходнику је важан елемент на коме перцепција просторије у потпуности зависи од нивоа удобности. Будите инспирисани идејама за осветљење у ходнику и креирајте свој јединствени, удобни и атрактивни ентеријер!

Детаљи: осветљење плафона у ходнику (примери фотографија)

)