Стретцх строп у купаоници: про и контра, савјет од стручњака

Купатило је просторија која се разликује од осталих просторија неповољном микроклимом. Прекомерна влажност, испарења и честе температурне флуктуације негативно утичу на изглед материјала за завршну обраду, чиме се смањује животни век њиховог рада. Стога, да одаберете дизајн стропа у купатилу треба пажљиво третирати. Раније су најпопуларније врсте завршних облога у купатилу биле облоге и суве градње. Данас је све више тражен тензиони плафон у купатилу плус и минуси о којима ће бити речи касније у чланку.

Неоспорне предности затезних плафона

Стретцх стропови су направљени од два типа материјала: густа специјална тканина и поливинилхлоридна (ПВЦ) фолија. Стручњаци препоручују да се у купаоници инсталирају стропови од поливинил клорида, јер се не боје влаге и имају својства заштите од влаге.

Зашто су истезљиви стропови од ПВЦ фолије најбоља опција за купатило?

Предност затезних плафона објашњава се, пре свега, одсуством било каквих грубих радова током њихове инсталације. По завршетку инсталације, која траје само 2-3 сата, нема потребе за дугим чишћењем просторије ради уклањања прашине, прљавштине и остатака грађевинског материјала. Загрејани топлотни пиштољ ПВЦ фолија се протеже преко цијеле површине стропа и причвршћује се на посебан профил, монтиран на зидове испод самог плафона.

Материјал од кога се праве растезљиви стропови има отпорност на влагу и диванчврстоћа - 1 м2 филма држи стотину литара воде. Велики балон настао током поплаве, прецизно пробија и одводи воду.

Савет! Не покушавајте да направите пробушене траке да бисте се сами ослободили воде. Да би се избегло оштећење плафона, потребно је позвати чаробњака који је квалификован да елиминише последице поплава.

Дуги вијек трајања је још један додатак напетим строповима. Чак и јефтинија опција (филм кинеске производње) ће трајати око 15 година без икаквих вањских промјена. Главна ствар је тачно поштовање технологије инсталације.

ПВЦ фолија не захтева посебну пажњу. Стретцх стропови практично свих марки имају одлична антистатичка својства: одбијају прашину и не упијају прљавштину. А да бисте уклонили контаминацију површине, довољно је користити влажну спужву или меку крпу натопљену водом.

Широка преваленца затезних плафона такође је повезана са прилично презентабилним и естетским изгледом. Широк спектар боја, огромна разноликост цртежа и ПхотоПринт вам омогућава да не само поравнате површину стропа, већ је и украсите у складу са дизајном просторије.

Савет! Боље је користити вишебојну штампу фотографија за обраду плафона са површином од 5 м? и више. Плафони са малом површином обично праве светло и једнобојно: визуелно повећавају простор у просторији. Али сорта ствара обрнути ефекат.

Стретцх стропови омогућују визуално ширење простора. Посебно, то је сјајни филм који ствараефекат огледала, чинећи просторију и широм и вишом.

Осим тога, ПВЦ фолија не гори, не деформира се при високим температурама, има хипоалергенска својства, антисептик (нема гљивица и плијесни на површини стропа), није токсичан, филм не задржава кондензацију, не разликује страно мирис, и Такође омогућава инсталирање ЛЕД позадинског осветљења.

Негатив је такође

Први и очигледни минус затезних плафона је цена. Потрошња на платна стране производње мораће бити пристојна. А избор буџетске опције (уградња плафона из материјала кинеске или домаће производње) може се претворити у неугодна изненађења у будућности. Тако, на пример, платно од белог цвећа ниског квалитета може ускоро зевати.

Савет! Приликом одабира филма ниског квалитета, не бирајте бијелу боју, боље је да преферирате обојене стропове.

Први пут након постављања плафона, у просторији се јавља благи мирис пластике. Да бисте добили ослободити од овај проблем је могуће, ако свакодневно прозрачите собу за 2-3 сата.

Напонски плафон се "боји" од штете. Иако је ПЦВ филм познат по својој снази и еластичности, непажљиво руковање оштрим предметима може оставити ударце и резове на њему. Разлог оштећења може бити чак и комад старог малтера који је пао са плафона.

За разлику од сјајних матираних или сатенских плафона, они "краду" висину просторије, тако да нису погодни за собе са ниским строповима. Технологија уградње платнато је да се не фиксира на сам плафон, већ на профиле који су причвршћени испод - на зидове, што чини доњи плафон.

Стретцх стропови нису погодни за просторије у којима је константна температура ваздуха мања од пет степени. У таквим условима, еластичност ПВЦ фолије се губи и она се распада.

Овде су сви недостаци тензионих плафона, али да би их уградили у купатило, многи од ових недостатака нису толико значајни.

5 критеријума за идеалан растезљиви плафон за купатило

Велики избор стреч фолија различитих произвођача омогућава фирмама које се баве уградњом затезних плафона, да својим купцима, тзв. Филмски продуцент је један од главних критерија. То може бити кинески, белгијски, њемачки или француски плафон.

Које је боље? Према мишљењу стручњака и купаца, напонски плафони француске и немачке производње су најбољи. Белгијски филмови се сматрају мање квалитативним. Кинески напони плафони заузимају доњу границу у квалитету.

Квалитет зависи не само од произвођача, већ и од величине платна. Француска и Њемачка углавном производе филм ширине не веће од 2м. Дакле, ако је купатило велико, онда ће филм сигурно бити зашивен. И такав плафон већ изгледа мало другачије. Ширина платна свих других произвођача, укључујући кинеске, достиже 4 метра.

Боја је још један важан критеријум на који треба обратити пажњу. Слажем се, сјајни тензиони зелени плафон у купатилу са плавом керамичком плочицом ће изгледатибесмислено Због тога постоји неколико правила за избор боје растегљивог плафона.

Боја затезног плафона може бити исте боје:

  • са бојом плочице - стандардна опција избора, изгледа добро, али лишава собне грожђице, јер се све сједињује у једну;
  • са бојом фриза - ова техника се користи само у контрасту фриза на опћој позадини плочице, иначе је учинак спајања такођер неизбјежан;
  • са бојом намештаја и водоводом - то је случај када се боја плочица у купатилу у великој мери разликује од боје санитарних уређаја и намештаја;
  • са декорном бојом - када се представи у облику контрастне хоризонталне или вертикалне траке, биће право и дивно дизајнерско рјешење;

са бојом пода - две супротне површине ће мало ограничити просторију по висини, али ће се истовремено визуелно проширити. Многи дизајнери користе ову технику у сврху визуелног ширења купатила средње до мале величине.