Стил високе технологије у пејзажном дизајну

Стил високотехнолошког дизајна пејзажа односи се на један од релативно нових, који се одликује једноставним и складним изгледом, функционалношћу, оригиналношћу, лакоћом и практичношћу у опћој њези. Под дизајном у овом стилу погодна су подручја најразличитијих облика: и велика правокутна и мала уска. Сложеност почетног рељефа није препрека за будући дизајн овог стила.

карактеристике пејзажа

Рељеф овог готовог пејзажа карактерише смиреност, на територији, у основи, једнаки делови травњака, остаци, поплочавање. Вртна површина у овој варијанти изгледа веома хармонично, холистички визуелно, јер нема карактеристично функционално зонирање. Стил укључује и симетрију и асиметрију.

Приликом планирања пејзажног дизајна у стилу хи-тецха, користи се као одвојена и у различитим комбинацијама: стакло, метал, бетон, пластика, камење.


  • Стил високе технологије

  • Стил високе технологије

  • Стил високе технологије

  • Стил високе технологије

  • Стил високе технологије

Пејзаж овог стила уклања присуство високо истакнутих делова, светлих цветних гредица са цвећем, дрвеним материјалом.

елементи пејзажа

Високотехнолошки трендови укључују сљедеће стазе, рибњаке, травњаке, разнолик декор, камење, зграде, архитектонске елементе, биљке и цвјетне гредице, освјетљење, те тематске и основне елементе крајобразног дизајна.

песни . Имајте јасан, јасан, геометријски дизајн. ПокривеностСтазе се одликују глаткоћом: дрвена, бетонска плоча, понекад се користи шљунак.

опкладе . Вода у овом правцу је веома важна јер даје врту осећај "живота" и свежине. Баре могу бити најразличитијих и најразличитијих облика: квадратне, округле, овалне, спојене са групама. Имају бетонске обале.

травњаци . Један од најважнијих и најзначајнијих елемената овог стила је травњак. Главни типови травњака су вртни парк, партер. Њихова покривеност би требала бити квалитетна и дотјерана.

декор . Прихватљиви прибор за дизајн пејзажа у високотехнолошком стилу: бетонски стубови, волуминозни камен, стакло, керамичке куглице и коцке, обојени шљунак, метални цветни контејнери, фигурине апстрактних форми, винилне огледала, вазе за улицу.


архитектурни елементи . Архитектонски елементи високотехнолошког пејзажа обухватају: ослонце за вертикално баштованство, клупе, скулптуре, различите посуде за биљке (искључене су лончићи за цвеће: најједноставнији супермаркети, од дрвета, уз присуство бизарних, шарених елемената).

Ови елементи се састоје од: бетона, пластике, стакла, метала, камена. Облици и линије свих архитектонских елемената одликују лаконичност и једноставност.

Гама цвета . Најрелевантније и доминантније боје овог правца су светле нијансе: бела, беж, сива, златна, сребрна,светло-љубичаста. Акценти су направљени у наранџастим, црвеним, плавим, црним тоновима, али не морате претјерати, не преоптерећујте терен светлим тачкама.

Биљке и гредице . Приликом одабира биљака за овај стил, треба напоменути да ће они бити визуално перципирани као једна трака, група, а многе биљке ће изгубити ноте своје индивидуалности. Али у исто време, за акценат и лаку селекцију потребно је изабрати биљке са необичним обликом круне (пепео, ариш).

Уздужне линије са добром густином садње са жутицом, сњежним чичаком, шиљцима.

У овом стилу користе се дрвеће и жбуње са љубичастим, црвеним, сребрним, жутим лишћем (разне смреке, граб, туја, пирамидална оморика).

Цвијеће доминира 3-5 врста биљака, које се одликују мирним тоновима боје и недостатком неправилности.

Веома често се засађују украсне траве: ружичаста перја, власуља, гликтотрихон, елиминус. Такође, сијају се домаћини, ирис, бадани, пагани, лилиници.

Врло значајна разлика између овог стила је у томе што је вегетација засађена за крајолик (на вертикалним ослонцима, парадајз, пасуљ и бундеве висе на вертикалним ослонцима).

Ограде и ограде у овом стилу замјењују се "живим" оградама или се затварају до највише различитих трсова.

осветљење . Осветљење обавља и функционалну и декоративну улогу. Осветљење се састоји од свих вртних стаза,намјештај, колци, цвјетни кревети. Стога, љепотом врта можете уживати и дању, и увече и ноћу.


зграда . Пејзаж "Кхаитовски" краси разне зграде модерног грађевинског материјала. Ово је такође необичан видиковац, мостови кроз рибњаке, игралишта.

камни . У "хигх-тецх" пејзажној архитектури прихватљиво је користити и умјетно и природно камење за уређење. Истовремено, главни услов - суздржаност и равнотежа - мора се поштовати. Користе се за полагање дна резервоара, обалног рибњака, вртних стаза, код дизајна цвјетног врта, натписа на градилишту.

Ограда . Кућишта, ограде за "Хаитековские" правац у пејзажном дизајну изграђене су од профилисаних лимова, цијеви, мреже.

Веома је важно да се користи обрађене "живе" ограде од жбуња које су добро одржаване и релативно непретенциозне у нези. За високе ограде, засађене су разне врсте жутика, глог, карагана. За просјечну висину ограде препоручује се засадити различите врсте кичме, брилијантног кизилика. Низковитсостние ограде могу се добити приликом садње јапанског врха, жутика.

Потребно је пазити на живицу. Њега укључује резање и обликовање облика, наводњавање, храњење, плијевљење.

Ова ограда је природна, еколошка, штити подручје од вјетра и прашине, је предивна позадина за крајолик.

Препоруке за успостављање високотехнолошког пејзажа

Овај правац пружа храбру манифестацију фантазије директним аранжманом. Прихватљиво је креирати оптичке илузије помоћу стакла и огледала. Структуре лаких метала користе се за разликовање софистицираности и лакоће простора. Предност треба дати декоративним стварима које се израђују ручно, а не од једноставних стандардних трговина.


Стил високе технологије подразумева широку употребу дендропластике. Ову технику карактерише стварање грубих густо распрострањених грмова. Све биљке ове групе додирују крунице и визуелно имају изглед вишестепених плантажа, али једини волумен. Одговарајућа постројења за дендропластику: козачка смрека, спираја, бела трава, мехурић, сњежна чичка.

Различити контејнери су одлична декорација и додатак овом стилу. Одлично ће се уклопити у пејзаж правокутног, равног, бетонског, пластичног, са осветљеним капацитетом. Одликују их свијетле боје и минималне завршне обраде.

Тако је стил високе технологије у дизајну пејзажа нови правац који спаја хармонију, једноставност, оригиналност. Све зоне-зоне у овом пејзажу су конвенционално подељене. Стога, у општој слици, башта подсећа на студио у пространствима природе. За дизајн слике "Хаитовски" сајт може имати различиту форму. Недостаци рељефа неће бити препрека будућем уређењу врта.


Пејзаж у овом правцуодликује се умањеношћу, јер је њена територија покривена равним путевима и скакавцем. Вртни дио изгледа визуално врло складан и самодовољан.

Уз пажљив приступ раду са организацијом "Хаитековские" у правцу пејзажа, радња ће стећи ненадмашан изглед.