Стил "Провенце" у унутрашњости сеоске куће (89 фотографија): веома лијепи пројекти за дрвену кућицу, опремање и дизајн, декор и прибор у провансалском амбијенту

Завршетак фасаде и унутрашњости сеоске куће у стилу Провансе даје њеним становницима посебно јединство с природом, преноси се из руских предграђа у француско село на обали Медитерана. Стил Провенце је један од најчешће одабраних за унутрашње уређење сеоских кућа и ладањских кућа деценијама захваљујући пастелној палети боја, цвјетним мотивима и мултифункционалности.

карактеристике стила

У почетку су се пројекти у стилу Провансе користили за сеоске куће и викендице. Данас, овај тренд није ништа мање релевантан за декор приградског становања, иако се све више користи за урбане станове и куће. Карактеристике дизајна у стилу Провансе састоје се од удобности, удобности, испуњава простор светлошћу. Стил Провенце потиче из француских провинција. Карактеристике стила одражавају природну разноликост југа Француске. За природу покрајину Провансу карактеришу велике ливаде цвијећа, огромна поља лаванде, медитеранско сунце и мирне природне боје.

Палета боја природе, начин живота у рибарском селу на обали мора одражава се у главној схеми боја и материјалима за обраду.


Гама боја

Унутрашњи дизајн у провансалском стилу изводи се коришћењем одређене колор шеме:

 • Пастелне боје. У дизајну просторија нема бљештавих, живих боја. Предност је дата белој, плавој, плавој, беж бојитонова За декорацију и акценте користите нијансе ружичасте, зелене, светло смеђе боје. • Боја лаванде. Све нијансе лаванде су основа за стил Провансе. Лаванда, упркос свом богатству, даје просторији дубину и волумен, као да преноси мирис лаванде. • Цвјетни мотиви појединих елемената. Сјајни акценти у ентеријеру постижу се употребом декорја са цветним узорком. За декорацију одаберите слике малих пољских цветова црвених, плавих, наранџастих, љубичастих нијанси са пуно зеленила или великим цветовима засићених живих боја.

Цветни декор се користи у текстилним и малим прибором, као и лампи за осветљење.Схема боја мирних нијанси је провенијенска посјетница. Шарени дизајн просторија у овом стилу додаје простор романтици и лакоћи, испуњавајући простор светлошћу и ваздухом.

материали

Дизајн сеоске куће се заснива на еко-дизајну како би се очувала интеграција становања са околином. Стил Провенце задовољава све захтјеве дизајна околиша. За Провансу карактерише употреба природних материјала у унутрашњем и спољашњем уређењу куће:

 • Природно дрво. Дрвене греде испод плафона, обојене или огољене, дрво различитих врста за израду зидних портала и зонирање просторија,трупци од дрвених зидова, који чувају текстуру масивног дрвета, паркет за подове - све је то типично за стил француског дрвета.
 • Брицк. За руковање просторијама овог стила типично је да се користе одвојени елементи зида са грубим зидовима обојенима пастелним тоновима, уз очување текстуре.
 • Керамичке плочице. За декоративне зидне панеле и подну облогу користе се матиране плочице са геометријским узорком или цвјетним орнаментом.


 • Боја. За унутрашње и спољашње радове користи се боја која омогућава да површина дише. Она не гори на сунцу.


 • Позадина. Декоративни зидови користе густе тапете различитих типова: флизелинове, папирне, текстилне.

Финисхинг

Приликом избора француског стила за сеоску кућу, посебну пажњу треба посветити екстеријеру зграде. Фасада сеоске куће из дрвене куће са терасом или верандом украшена лонцима за цвијеће и лаганим завјесама пребацит ће своје становнике у медитеранско село. Зидни мотиви могу бити прекривени заштитним прозирним премазом или обојени бојом.

Потребни контрастни елементи оквира, рукохвата, врата.


Фасада циглене или камене куће у стилу Провансе обложена је природним каменом или плочицом налик на дивљег маслаца, ријечне шиндре. Одређени део фасаде је дозвољенгипсани и обојени у пастелним бојама.

Двоспратна сеоска кућа у стилу Провансе најбоље је направити са малим балконом, који ће сигурно бити украшен лонцима с ампелираним цвијећем.


Уличица до куће и улаз опремљени су свјетиљкама и фењерима са елементима ковања или резбарених дрвених елемената. У дизајну старе куће боље је сачувати старе елементе фасаде. На пример, прозорски оквири не би требало да се обнављају, а фалсификоване елементе, ступове и балустере треба очистити и оставити на њиховим местима.

Такви елементи терета су неопходни елементи фасаде зграде у француском стилу.


Унутрашња декорација сеоске куће у стилу Провансе направљена је од природних материјала. Француски дизајн ентеријера захтева различите приступе. У једној просторији можете комбиновати груби зид од цигле са лаганим тапетама на другим површинама. За украшавање зидова занимљиво рјешење су портали и зидни панели, који су одвојени вијенцима, уоквирени плочама и трупцима. Позадина портала је изабрана неколико тона тамније од главне боје зидова.

За дневну собу и ходник сеоске куће дизајнери препоручују да се на зидове ставе бијели панели облога или пластике, имитирајући текстуру природног дрвета.


Врата и оквири прозора требају бити израђени од дрвета обојеног у бијеле или пастелне боје. У унутрашњости Провенце врата врата могу бити сјајнанагласак ако га обојите у дубоке нијансе смеђих, зелених или лавандиних боја.

Савремене технологије производње дозвољавају употребу вештачких материјала (на пример, пластике) са имитацијом дрвене текстуре.Плафон у ентеријеру је обојен у белу боју, али најбоља опција је да се држе у виду прекривачи. Ако је стропне греде тешко имати на уму, могуће је фиксирати имитацију дрвених греда или пјенастог полиуретана.

Стретцх стропови за Провенце стил нису типични.Под у сеоској кући се третира и природним материјалима: даском, ламинатом, паркетом. За нову технологију подних облога користи се за вештачко старење паркетне даске. За топли под, мат плочице са финим цвјетним или геометријским узорком ће се добро уклопити.


Намјештај

Након вањске декорације фасаде куће и поправке унутар просторија, интеријер у француском стилу допуњен је намјештајем и декоративним предметима. Провансе намјештај за сеоску кућу није само лијеп, већ и вишенамјенски. Може бити и полица за украсне декорације, ормари, фиоке за доње рубље и деке, постељина, остакљене ормари и ормари за чување посуђа. Шема боја намештаја изабрана је у главним бојама Провенце стила. Намјештај је најбољи од природних материјала.

Дрвени оквир намјештаја је украшен резбаренимелементи, ноге савијене, дајући ефект лакоће чак и масиван кревет или кауч.


Ковани предмети у намештају - још један непроменљиви атрибут стила Провансе. Посебно повољан у сеоској кући је метал за бронзу, металне компоненте са бакарним плакетом. За дизајн просторије можете бирати или потпуно метални ковани намјештај или комбиниране материјале за оквир (на примјер, комбинацију дрва с металом).Тапацирунг од меког намјештаја у стилу Провансе је изведен у свијетлим, пастелним бојама. Карактеристично за француску унутрашњу употребу текстила са живописним цветним орнаментом, допуштамо и утискивање у облику цвећа на пресвлаку тканине у тону главних текстила.


декор

Избор прибора је последњи корак у стварању ентеријера соба у провансалском стилу. Генерално, романтични француски стил употпуњен је декоративним керамичким фигурицама, сандуцима, керамичким или кристалним вазама. Букети у вазе или цвеће у лонцима додају сеоске мотиве. Универзални цвјетни орнамент бит ће осушени букети, који ће висити испод стропа или стајати у вазама.

Важни текстили су посебно важни за стил Провансе: завјесе, столњаци, завјесе и тил са ламбрекинима, меким украсним јастуцима, таписеријама или сликама.


Зидови сеоске куће у дневном боравку или кухињи-благоваоници органски ће украсити оквир за фотографије са фотографијама,слике цветних ливада или поља лаванде. Фреске и зидни панели у оквиру гипса или дрвених вијенаца ће створити додатну запремину и олакшати простор. Лустери од стаклених лампи, стаклени ормари често се изводе у мозаику или витражу.

Такви декоративни елементи испуњавају собу игром светлости, преламајући сунчеве зраке.


осветление

Унутрашњост у француском стилу је пуна светлости и живописног одраза. Француски прозори висине од пода до плафона и остакљена врата не би требали само отворити панорамски поглед на прекрасну природу, околну кућу, већ и пропустити што је могуће више сунчеве свјетлости. У просторијама чији прозори гледају на сенку, а за осветљење у мраку користе се различити извори светлости који обављају више функција. Провенце расвјетна тијела нису само свјетиљке, већ и декоративни елементи.

За овај стил дизајнери нуде неколико извора светлости који помажу да се осветли простор, искористе собу и додају светле акценте одређеним елементима декорације.

Елементи осветљења у унутрашњости стила Провансе су следећи:

 • Лустери. За стил Провенце се одликује употребом лустера са сјенилима од тканине, стакла, керамике са цвјетним бојама. Ово боље одговара класичном облику куполе нијанси (округла, овална, вишеструка). Основа лустера је засебно уметничко дело које јеможе бити израђена од резбареног дрвета, метала у техници ручног или бушеног индустријског ковања. Самостојећи лустери из кристала лијепо се ломе и надопуњују простор шареним рефлексијама. Такви модели користе отворене сијалице у облику свијећа.
 • Зидне сцонце и лампе. Мањи извори стварају усмјерену свјетлосну зраку, наглашавајући мале детаље интеријера. Сцонцес и чвора стварају атмосферу удобности и топлине у зимским вечерима, дајући ентеријеру интимно и романтично расположење. Палета боја и материјали додатног осветљења треба да се преклапају са главним извором светла - лустером, који се прави у једном решењу.
 • Тачке лампе. Монтажно спот осветљење нема декоративну функцију, али омогућава осветљавање тамних просторија са малим прозорима сложеног геометријског облика или са ниским плафонима, при чему није могуће користити лампу. Кутија рефлектора је изабрана у неутралној боји или обојена у бојама зидова или плафона.
Расвјета у стилу Провансе заузима водеће мјесто у дизајну интеријера. У просторији светле боје, осветљење може постати фокус целокупног ентеријера, и може бити наставак шеме боја у просторији, која се разликује у неколико тонова. Овде осветљење не би требало да изађе из општег концепта ентеријера.

Веома лепи примери у унутрашњости

Класична комбинација белог и зеленогбоје и текстуре природног дрвета и камена у малој, али удобној кућици са прелепим панорамским погледом - најбољи темељ за стил Провансе.

Студио-студио сеоске куће у сеоском стилу промовира одмор од градске таштине и угодне забаве уз природу. Текстил просторије са цвјетним мотивима пажљиво је одабран у једној палети, а живописан је нагласак читавог интеријера на позадини свијетлих зидова и намјештаја.

Мала соба приватне куће пуна је свјетла и изгледа прозрачно захваљујући комбинацији грубог каменог зида с унутарњим украсима блиједоплавих нијанси. Домаћи угођај и уједно јединство с природом додају природну траву, виси испод плафона и остакљена широка врата која гледају на двориште.

Дизајн такве куће се преноси из Русије до обале Средоземног мора у рибарском селу.

Нијансе плаве и засићене плаве боје на зидовима и поду, у комбинацији са бијелим намјештајем, носе власнике до медитеранске провинције. Цветни украс на зиду, плава обојена стаза на степеницама, живо цвеће у тежини, бијели намјештај на позадини плавих зидова и плави под додају малу собу лакоћом и свјетлошћу.

Теретни предмети, предмети декора са историјом - непроменљиви сателити у провансалском стилу. Древни сат са одразом времена, живим цвећем у емајлираној каши совјетских времена, винтаге фењер класичног облика на дрвеној основи ствара јединствену атмосферу усеоска кућа привлачи њихова једноставност.

У сеоским кућама, кухиња се често комбинује са трпезаријом. Комбинација боја и текстура типичних за Провенце омогућује вам да просторије затворите без додатних преграда. Дрвени оквири без додатног премаза за боје и лакове идеална су основа за свијетлозелену кухињу и стол за благовање.

Освежите дизајн собе светлим елементима: украсним плочама, свјежим цвећем.

Спаваћа соба на мирном и угодном мјесту изван града, направљена у стилу Провансе, доприноси лијепом и трајном спавању. Под кровом или у поткровљу соба ће бити свијетла и пространа, с великим прозорима. Текстил за спаваће собе са јарко црвеним цветовима разблажује пастелне тонове зидова и намештаја, додаје динамику.

Ковани кревет узглављем - још један елемент стила Провансе.

Боја лаванде у ентеријеру спаваће собе ствара удобност и удобност за одмор. Дрвене греде на стропу визуално чине простор нижим, осигуравајући топлину у просторији. Све спаваће собе су функционалне и удобне.

Унутрашње уређење просторија у стилу Провансе је подржано и фасада куће са елементима својственим овом стилу.


Детаљан преглед сеоске куће у стилу Провансе, види следећи видео.