Степенице у подруму властитим рукама: савјети и савјети

Степенице у подруму се препоручују од метала или дрвета обрађене лаком или другим заштитним средствима. Степенице су један од главних елемената конструкције подрума. Подлеже посебним захтевима: не само да мора бити јака, већ и прилично згодна да би се попела и спустила на то са теретом. Стога, одлазак у подрум властитим рукама треба бити у складу са свим сигурносним правилима. Правилно одабрано и поуздано фиксно степениште ће се користити годинама без поправке или замјене.

Избор материјала за производњу степеница

Приликом изградње подрума потребно је унапријед размислити о томе који ће грађевински материјал бити направљен од степеница. Од тога ће зависити сложеност производње, финансијски трошкови, као и животни век дизајна.

Најпопуларнији материјали су:

 • дрво;
 • метал;
 • Бетон.

Дрво има релативно ниску цијену, лако се обрађује, а постављање дрвених степеница не траје много времена. Ако даску третирате посебним антисептичким раствором, животни век изградње ће се повећати неколико пута, јер дрво неће бити изложено микроорганизмима.

Избор материјала за степенице треба да буде заснован на оптерећењу на које се ослања.

Металне степенице могу издржати велико оптерећење, а његов животни век је много већи од дрвеног. У подруму можете поставити као спремне степенице и сами их скухати. Да би се избегла корозијаДизајн треба да буде покривен прајмером или 3-4 слоја уљане боје или емајла.

Бетонске љестве захтијевају знатне финанцијске трошкове у производњи, али животни вијек операције ће бити прилично дуг. Овај дизајн углавном заузима пуно простора, тако да за овај мали подрум, ова опција није прихватљива.

Како направити лестве у подруму властитим дрвеним рукама

Да би дизајн био поуздан и погодан, неопходно је правилно извршити све потребне прорачуне.

Постоји неколико тачака које се морају узети у обзир приликом дизајнирања степеница. Ако то не урадите, онда степенице могу бити незгодне и неће бити безбедне за коришћење.

Параметри, които треба да се разработуваат при конструирање:

 1. Ширина.Оптимална ширина степеница је на удаљености од 70-100 цм, али ако дозволите величину подрума, онда можете направити шире степениште.
 2. Нагиб.Најлакше је спустити се степеницама, чији нагиб не прелази 45 степени. Можда ће требати више простора него дизајн са стрмијим нагибом, али спуштање на њега ће бити много сигурније.
 3. Просветљење.Под овим изразом подразумијева се висина од ступњева до стропа. Не би требало да буде мање од 190 - 200 цм, тако да ни висок човек није ударио главом преко плафона.
 4. Висина и ширина степеника.Ширина степеништа може варирати од 25 до 30 центиметара, а висина не смије бити већа од 22 центиметра.

Пре него што почнете да правите мердевине за подрум са дрвета, вреди гледати образовне видео снимке са мајсторским часовима

Након извршених прорачуна, потребно је нацртати схематски цртеж степеница, а затим, у складу с тим, распршити и резати плоче. Тада можете наставити са монтажом дизајна.

Такође можете направити степенице са дрвета. Ово не траје много времена и не захтева никакве посебне прорачуне. Потребно је да узмете две дуге даске и неколико попречних шипки и затегнете их на даске помоћу вијака или ноктију у истим интервалима.

Недостатак конструкције је да се таква стубишта не могу сматрати потпуно сигурним и строго је забрањено спуштање са теретом.

Зашто се у подруму често постављају металне мердевине

Углавном у подрумима постоји висока влажност, тако да дрвене конструкције могу брзо постати неупотребљиве. Стога је прикладније опремање подрума металним или бетонским степеништем. Монтажа жељезних љестава, за разлику од бетона, не траје много времена, поготово ако користите готов оквир. Може се уградити у већ изграђен подрум, док се бетонске степенице граде истовремено са подрумом.

Међу предностима металних степеница је снага и дуги вијек трајања

Предности металних степеница:

 • Велика отпорност на оптерећења;
 • Дуг век трајања;
 • Опсежне могућности пројектовања;
 • Отпорност на корозију;
 • Брза и јефтина поправка;
 • Отпорност на температурне флуктуације и атмосферске појаве.

Метал се савршено комбинира са свакимграђевински материјали, дакле, цигла или бетонски подрум може бити опремљен металним степеницама.

Које би требало бити удобне степенице у подруму

Најидеалнија варијанта за подрум ће бити једностубне степенице са оградом и малом косином која ће се удобно спустити чак и старијима.

Дрвене степенице се не препоручују за лакирање како би се избјегло клизање. Поред тога, можете приложити специјалне гумене облоге.

Да би степеници били удобни, његов нагиб би требао бити око 45 степени

У металним степеницама треба да буду ребрасте или покривене степеном за шприцање. Такође могу да кукају гумену траку против клизања.

Бетонске степенице могу бити потпуно прекривене гуменим премазом који не клизи или поставити посебну плочицу, која не клизи чак ни под високом влагом.

Сви елементи конструкције морају бити сигурно осигурани. Закопчавање шешира или самотакања дубоко у материјал тако да се не могу случајно закачити за њих.

Како брзо направити степенице у подруму властитим рукама (видео)

Израда степеница у подруму властитим рукама није претешка, ако пратите савјете и препоруке о избору грађевинског материјала и производу прорачуна. Животни век и безбедност конструкције директно зависе од квалитета инсталације, тако да све треба урадити пажљиво и пажљиво.

Погодне степенице у подруму (примери фотографија)

)