Спистоватор Истомин - јединица за млечну дестилацију

Производња јаких алкохолних пића на основу дестилације подразумева мултифакторско чишћење. То је неопходно не толико да би се повећала чврстоћа финалног производа, већ да се очисти од штетних нечистоћа.

Када се користи домаћа месечина, потребна је двострука дестилација, што резултира уклањањем око 80% фузелног уља. Да би уштедели време и добили бољи резултат, много је пожељније користити десертну дестилацију или јединицу за дестилацију митологије, Истомин. Шта је ово и шта је предност коришћења да бисте добили дестилат - у нашем чланку.

Историја проналаска

Принцип двоструког пречишћавања примењује се првенствено употребом суве главе. То је капацитет између коцке за премјештање и хладњака, гдје се због температурне разлике и притиска прикупља одређена количина нечистоћа. У другој половини прошлог века, члан Центра за нуклеарне науке "Институт Курчатов" С.Истомин развио је нову конфигурацију апарата за мјузикл, опремивши га другом сушилицом. Нећемо прецизирати како се побољшани дестилатор комбинира са истраживањима у области фундаменталне физике и нуклеарне енергије, због чега је Курцхатов институт увек био специјализован, али је идеја била дивна.

дизајн пљувачке

Коцка за излијевање је подељена на 2 дела, од којих сваки има одвојену суву куку. Као резултат, испоставило се да је један циклус дестилације одмах двоструко очишћен. Резултат овогапроналазак је постао прилика да се добије етил алкохол у чистом облику тврђаве од 88-90 ° Ц. Идеја је била заиста занимљива и продуктивна. Након тога, научник је патентирао свој изум називајући га "Спитовар Истомин".

Увођење сувог закона 90-их година онемогућило је масовну производњу агрегата, али је почетком 2000-их тај недостатак исправљен. Данас је могуће купити и истоминску главицу и њене различите варијације. Сви су груписани у јединицу за млечну дестилацију.

ВИДЕО: Преглед шпијунка ПРО

Принцип рада јединице

Да би се разумело како функционише двојна дестилациона јединица, неопходно је разумети процесе који се одвијају. Коцка прегревања се загрева на температуру од 80-86 ° Ц. Тачка кључања етилног алкохола је 77 ° Ц. Током загревања алкохол почиње да испарава, уздиже се заједно са воденом паром и одлази у фрижидер. Због наглог хлађења паре која садржи алкохол, оне се кондензују у течност и улазе у посуду. Истовремено са алкохолом добијају се додатне нечистоће, углавном штетне, које још нису скухале или су већ прешле у парно стање. Уклањање ових нечистоћа је главни задатак дестилерије.

Ово је врло шематски опис процеса, али даје идеју о томе који се процеси одвијају током дестилације и одакле се узимају фузелна уља и естери.

Шема апарата двоструке дестилације је једноставна, јер је све генијално. Дизајн обухвата:

 • коцка помака, подијељена на 2 дијела;
 • два краљевства копна;
 • двоструки хладњак.

Током процеса дестилације, коцка се сипа у доњи део колача и започиње загревање. Први део паре која садржи алкохол почиње да прелази у прву суву куку. Спојене цеви доњег краљевства су постављене мало испод коцке за излијевање, тако да се тамо налазе најтежа фусел уља и естери.

Ради се о 2 сува крова и пружа тако високо и брзо чишћење

Надаље, пара без алкохола прелази у први хладњак, гдје се већ дјелимично отпушта из естера, кондензира на зидовима. Течност се враћа у други део коцке за изливање и поново се обрађује врелим паровима који долазе из доњег дела. У ствари, то је водено купатило, где су лакши делови брахке доведени до спремности. Парови из горњег одјељка пролазе до другог сухог слоја гдје је преко 85% свих нечистоћа, укључујући и температуру кључања, веће од етилног алкохола. Затим, безалкохолна пара прелази у фрижидер, кондензује и тече у посуду. У излазу - практично чист етил алкохол, који садржи минимум штетних нечистоћа, који у потпуности одговара ГОСТ-у 5962-2013.

Ово је основна конструкција истоминског спиннера, који се накнадно претвара у низ промјена.

Које нечистоће се уклањају током дестилације

Говорећи опћенито о фузелним уљима, естрима и духовима, ријетко се задржавамо на ономе што је уопће такво и каква је концентрација присутна у вотки. У наставку, у табели су приказани подаци о гостовским стандардима, пречишћена стока и добијени резултати једнократне дестилације.

Табела концентрације хемијских елемената у алкохолним пићима:

нечистоће

Дозвољен садржај нечистоћа, мг /л

према ГОСТ-у

Алкохол с оштрим окусом

пречишћени алкохол

алкохол

водка

алкохол

водка

водка

коњак

алдехиди

8

5-50

8

50-500

3.2

20-200

Етерична уља

13

50-270

13

50-2700

5.2

20-1080

Фусел уља

\ т

6

170-500

6

1700-5000

2.4

\ т

680-2000

метил алкохол

0.3

-

|

300

-

|

120

1000

\ т

фурфурал

\ т

-

|

3

-

-

30

-

\ т

12

У категорији "уља коморача" комбиновано је више од 11 различитих алкохола са одличним температурама кључања.

Модернизација Истомин Спитзер

Дизајн спиттоффера изгледа на први поглед савршен, али модерни инжењери су то одлучилипрерадити и довести до технолошке изврсности. Тако су у мјесечини инсталирани уређаји за двоструко прочишћавање не само за чистач сухог зрака, већ су и рефлукси доводили у сваку расхладну инсталацију како би се побољшала кондензација. Због вањског хлађења постројења за сушење рефлукса долази до квалитетнијег одвајања тешких нечистоћа.

Током једног дестилационог циклуса добија се потпуна двострука дестилација са фазним чишћењем етерних и фузелних уља.

Ова врста посла штеди време, ефикасније раздваја алкохол од фракција (у случају Истоминовог пљувача, на исти начин као што су главе одвојене и репови се отцепе) и даје још чишћи алкохол него чак и након двоструке дестилације на домаћинству.

ВИДЕО: Хомеланд Хумблемастер

Спецификације

Жестока алкохолна пића израђена су од никлованог нехрђајућег челика отпорног на топлину марке 08Х18Н10 дебљине 4 мм на дну и 2 мм на зидовима.

Расположив в продаже с две основните сорти в объема на пузавето:

 • 12 литара висине 57 цм, од тога 10 литара доњи преградак, 2 литра - горњи;
 • 24 литра висине 70 цм, од чега 20 литара на дну, 4 литре - на врху.

Коцка за излијевање је испуњена брагом само 2/3, у крајњем случају, на? Укупна запремина како би се уклонио прекомерни притисак унутра.

  \ т Шавови су веома јаки, пажљиво очишћени. Ручке су погодне, компетентне - не загревају се током дестилације и не ометају сам процес.

 1. Прикључне цевиИзрађени су од силикона и топлински отпорног челика. Пречник цеви између секција коцке за изливање је 8 мм, што искључује зачепљење, чак и када се ради са наруквицама од воћа или житарица.
 2. На самој шупљини је предвиђена дизалица за одвод рециклиране барже. На месту сушења - за рефлукс.
 3. Да би се контролисала температура, инсталирана су два термометра - на свакој грани коцке, тако да је могуће контролисати температуру при раду са различитим сировинама.
 4. Заваривач ради на гасној пећи. У асортиману робе постоје електрични модели, гдје се гријање проводи лимом с уграђеним терморегулатором. Што се тиче перформанси, таква јединица је мање снажна, али је њен учинак и даље виши од перформанси дестилатора у домаћинству, ако рачунате вријеме проведено на двострукој дестилацији.
 5. У зависности од марке и запремине истиснуте коцке, продуктивност Спитовара Истомина је 1-2,5 литара на сат и директно зависи од температуре грејања. Што је више, то је више алкохола у излазу.

Гријање би увијек требало проводити постепено како би се омогућило сазријевање парова који садрже алкохол и квалитетно чишћење штетних нечистоћа.

Што је јединица за мужу боља са два сушача

Објективно, такав агрегат је најбољи међу свим сличним уређајима. Ово није само због дестилације, већ и самог принципа рада, када дестилерија захтијева минимум активности да би се добио квалитетан производ.

Неки стручњаци покушавају да поново створе чаробњакаИстомина у животним условима и поставља два узастопна места за сушење између септичке јаме и фрижидера. Заиста, због разлике у температури и притиску у септичкој јами и коцки за сушење, у последњем делу силос је стварно оштро депонован, али у следећем сувом хладњаку постоји потпуно иста температура и сличан притисак, тако да нема значајне разлике - 1 је постављен суво или 2 узастопно.

Самоходни апарат са два сушача боље прочишћава течност, али са пљувачком га не изједначава

Основа рада Спитовара Истомина је да прво загрева главну запремину, прође у јединицу за сушење, нагло се охлади и испусти део силоса, након што се поново загреје до тачке кључања и поново нагло охлади да би се преостали део штетних нечистоћа поново нагло охладио. Овај контраст на хладном и топлом само гарантује чистоћу производа.

Али да именујемо дестилер и спитовар не могу бити слични једни другима. Јединице за двоструку дестилацију дају пречишћени алкохол са јачином од 70 ° до 90 °, док је код конвенционалне сонде максимална чврстоћа напитка само 60 °. У првом случају добијате ректификат, у другом - месечину.

Наравно, чак и уз такву квалитативну обраду, вуна је лошија од ректификационе колоне опремљене Панцхенковим млазницама, али чистоћа добијеног производа не иде у поређење са кућним дестилаторима.

ВИДЕО: Самоходна машина за дуплу дестилацију