Слетање и нега плавог мака (меконопсис)

Подземно пристајање и нега плавог мака (меконопсис)

Ово је риједак гост на нашим имањима. Цветање Мелконопсис је фасцинантно: на цветним цветовима растворени су небеско-плави, љубичасти, лавандини или светло плави цветови са златно-жутим прашницима пречника око 10 цм. На једном цветном педигреу на десетине боја. Ту су и сорте са жутим, белим, љубичастим, ружичастим, наранџастим цветовима. Цветање траје око мјесец дана. Шта год да се настави, цвеће које је процветало, одсечено.

Меконописис воли малу сенку и заштиту од сунчевих зрака, иако би цијела парцела требала бити сунчана. Биљка се редовно залива, а земља је малча. Суша је лоша. Занимљиво, у зависности од киселости тла, боја цвећа варира.Меконопсисволи земљу са киселом реакцијом, са добром дренажом, лабавом и хранљивом. зимаплави максе лако преноси.

Пропагирати својим гранама утичнице за подлоге и сјеменке које се најбоље сијају. Сије се прво у саднице, ширећи по површини земље и лагано стиснуту, не стиснувши. Поспите спреј и покријте усев филмом или стаклом. Саднице се налазе у топлој соби. Када се пролеће засади семе треба стратификовати (4-6 недеља на температури од 2-5 степени). Потом проклија на 18-20 степени. Сјеме није увијек, добро клија, саднице често умиру, поготово ако немају довољно влаге. Отворени терен засађен је у августу или прољећу. У првој годинисаднице не могу процветати, али ако процветају, онда пупољци истисну да би младим биљкама дали шансу да се ухвате. Сјеменке се могу сакупљати, остављајући на лонцу за цвијеће један цвијет са кутијом за сјеме. У августу се уклањају све док семе не падне. Ако планирате касније посадити, можете га чувати у фрижидеру. Подијелите грмље у прољеће док још спавају. Или почетком августа. Деленки се одмах саде у земљу. да растемоплави макније лако, али покушајте.