Слагање линолеума властитим рукама: упуте корак по корак

У овом чланку ћемо говорити о томе како правилно поставити линолеум, било да је у питању бетон или дрвени под. Такође, размотрите могућност полагања са и без лепка. Правилна припрема базе, изравнавање пода и исправна технологија полагања линолеума - гаранција квалитетног рада!

припрема тла

За почетак, припремите базу. Требало би да буде једнако. Чак и грбови мале величине ће промовисати стварање абразије и пукотине у линолеуму.

Пре полагања линолеума, потребно је скинути под. Веома је важно да се материјал стави близу зидова. Ако подлоге изгледају добро, могуће их је вратити након завршетка свих радова. Важно је да их не оштетите када пуцате.

Многи се питају да ли се линолеум може користити за стари линолеум. Ово слагање није препоручљиво, јер под старим линолеумом може бити влаге и плијесни, што ће имати разарајући учинак на нови премаз.

Изравнавање пода пре рада

Сви дрвени подови не могу бити глатки. Стога, прије облагања линолеума на дрвеном поду, требат ћете поравнати површину пода. Постоји неколико начина да то урадите.

У првом случају вам може помоћи план или специјална машина за брушење. Пре брушења све пукотине треба гурати.

Друга опција - можете ставити на стари поклопац други материјал. Ово ће одговарати влакнима, иверици, па чак и слагањушперплоча

Стелим линолеум са рукама на бетонском поду

При полагању линолеума на бетонском поду, површина подлоге такође треба поравнати. За овај род постоје и други начини. Могуће је, као иу првом случају, на бетон ставити нови покривач, али можете користити бетонску масу, која је способна самостално се поравнати.

Слагање линолеума на мјесто тепиха

Ако се линолеум мора полагати на под, на којем је постављен тепих, прво је потребно уклонити овај премаз, а затим очистити под од прљавштине и дрема. Подручја у којима премаз остаје неравномеран треба третирати посебним раствором.

Прије полагања линолеума потребно је омогућити му да лежи у проширеној форми у просторији током дана. У том случају, температура у просторији не би требало да буде мања од осамнаест степени. Иначе, линолеум би требао лежати на поду неколико дана.

Технологија полагања линолеума

За почетак, морате се поравнати са линолеумом и одрезати оне судбине које долазе на површину зида. Да бисте то урадили, потребно је да га обележите оловком или оловком. Затим, након ових тачака, нацртајте линију, а затим увредите додатне битове.

Слагање линолеума уз помоћ лепка и без

Затим, постоји неколико начина за постављање линолеума. Могуће је,користити љепило , али можетебез њега .

Слагање линолеума без употребе лепка: потребно је глатко изгладити линолеум на површиниподови, тако да се на њему не формирају мехурићи и набори. Тада руб линолеума треба фиксирати на поду љепљивом траком. Између секција се може затворити заваривањем хладним или врућим типом.

Ако желите ставити линолеум са љепилом, онда прво морате то учинити. Потребно је стриктно распоредити лепак у складу са упутствима. Затим помоћу шпатуле нанесите лепило на глатку површину. Затим пређите на полагање самог линолеума. Почните од средине и померите се до ивица. Ако приметите блистре који се формирају, можете их пробушити отпуштањем ваздуха или поновним позиционирањем линолеума.

У подручју спојева, љепило се наноси ширином од десет центиметара. Да би се линолеум требао преклопити за три до пет центиметара, онда уз помоћ акутног ножа, помоћу равнила, истовремено одрежите и тканину. Уклоните пруге и мјесто гдје су се налазили, сипајте љепило. Због тога ће линолеум пукнути и спој између ивица ће бити једнак. За затварање спојева користити хладно или вруће заваривање. На крају рада, без обзира на начин полагања, линолеум мора бити покривен лајснама.

Висококвалитетни модерни линолеум изгледа веома лепо. Дуго ће вам служити. И захваљујући исправном слагању, линолеум ће задржати свој изглед дуго времена.

Слагање линолеума властитим рукама на бетонском поду: видео