Склопиве мердевине: дизајн и упутство за употребу

Склопиве степенице треба да буду практичне и висококвалитетне, јер се могу лако користити како у свакодневном животу тако и за поправке. Од метала или дрвета. Биће потребно да у кућици или код куће извршите одређени број одређених акција. Можете га користити да обојите плафон, оперете прозор или обесите нешто на зид (сат, огледало). Користе се у професионалној изградњи објеката. Такве мердевине се разликују по дужини и броју степени.

Степенице мердевина: оптималне димензије

Дизајнирање дизајна љестава је важан и одговоран процес. Приликом израде цртежа и самих степеница важно је узети у обзир низ важних параметара. Требали бисте користити параметре ГОСТ-а ако сте сами направили степенице. Ако се поштују, производ можете користити без проблема и биће сигуран.

Морате правилно израчунати кораке корака. Ово је удаљеност између корака. Да бисте то урадили, узмите у обзир све СНиП норме и корак одрасле особе.

Пре него што наставите са производњом степеница, неопходно је да цртеж правилно и правилно изради

Важно је израчунати следеће:

 • степен ширине;
 • Дужина дипломе;
 • Удаљеност између степеница.

Удаљеност између попречних шипки зависи од нагиба степеница. Да бисте то урадили, узмите у обзир све индикаторе. Нагиб степенишног степеништа је 65-80 степени у односу на раван зида.

Степенице су великетилт, тако да параметри могу бити приближни, али не строго према ГОСТ-у. Главна ствар је да морате узети у обзир удаљеност између степеница и пропорција степеница.

Обично је размак између попречних шипки 35 цм, понекад већи или мањи на 5-7 цм, а оближње степенице могу учинити љестве неугодним за употребу.

Правилно функционисање: упутства за мердевине

Степенице су неопходна ставка. Многи га често користе у домаће сврхе. Али имајте на уму да се може безбедно користити, морате се сјетити мјера предострожности. То ће вам помоћи са упутством за употребу. Они ће вам омогућити да избегнете повреде и падове.

Приликом рада са степеницама, важно је запамтити једноставна правила његовог рада

Съобсете за следните точки:

 • Мора постојати одређени угао између степеница и вертикалне равни;
 • Доњи део степеница не би требало да клизи по поду /земљишту;
 • Не сме бити бочног клизања;
 • Временски услови морају бити погодни за рад на отвореном.

Несреће током рада са степеницама - феномен који се често сусреће. Вриједи се присјетити свих сигурносних мјера. Падање људи са степеница може се десити из више разлога: клизавих ципела, неудобних степени (округли профили), прљавих корака, оштећења конструкције или хабања, тешких терета.

Да бисте спречили пад са степеница, проверите интегритет његовог дизајна пре почетка рада. И не користите степеницеако има било каквих недостатака.

Колика је дужина степеница степеница

Дужина степеница игра важну улогу. Дизајн не треба да буде пренизак или висок. Оптимална висина мердевина је два метра. Ако радите на надморској висини од 1,3 метра, онда морате користити додатни сигурносни појас. Причвршћује се за конструкцију објекта (до зида или друге вертикалне површине).

Дужина љестава љестава не смије бити већа од пет метара. Ово је максимална дужина за тип степеница.

Дужина степеница за степенице мора да испуњава све горе наведене захтеве.

У производњи бетонираних дрвених степеница потребно је унапријед размишљати о оптималном броју ступњева, који овиси о дужини конструкције

.

При израцуну висине степеница размотрите:

 • Број степени;
 • Удаљеност између степеница.

За рад у стану или кући користити степенице чија висина није већа од два метра. Користите степенице ове дужине нема смисла, јер висина стропова у становима није већа од 3,2 м.

Изаберите угао степеништа степеништа

Лестве мердевина морају бити правилно постављене. Иначе ћете пасти с њом. Да не бисте пали са степеница, морате знати сигурносну опрему тако што ћете радити на висини.

Поред тога, на степенице можете поставити посебне куке за поузданије причвршћивање

Обично се степенице за степенице постављају под углом од 65-80 степени, у односу на вертикалну површину,на које се ослања.

Ако је степениште уграђено под углом од 75 степени или више, оно мора имати додатни носач у горњем делу.

Високе степенице треба да имају куке на горњим крајевима. Они ометају структуру подршке. То омогућава да степенице не падну за време ветра или случајног шока. Због тога је могуће радити на њему сигурно.

Практично степениште је причвршћено на вертикалну раван

Равнотежа мердевина зависи од њене инсталације. Правилан сноп причвршћен за вертикалну раван не пада током рада. У овом случају, рад ће се наставити без авантуре. Морате знати сигурносне захтјеве и упознати их унапријед.

Лестве треба причврстити на зид под одређеним углом.

Правила за уградњу и употребу степеништа за степенице су наведена у документу у облику упутства. Њима је обезбеђена заштита рада. Обавите све радове према упутама.

Да степенице не падну и да не варирају, морају се поставити под одређеним углом у односу на зид

Строителни работи, които се внесува употреба на степенасте лествике, съдържа много правил:

 • Радници морају бити упознати са упутствима;
 • Особе старије од 18 година могу користити ова средства;
 • Забрањено је користити неисправне или оштећене конструкције;
 • Једножилни објекти морају бити у складу са ГОСТ 26887-86.

Фазе рада: лестве степеницама властитим рукама

За производњу пакетаСтепенице захтевају минимум знања и вештина. Склопиве љестве могу бити направљене властитим рукама. Самостојеће љестве могу трајати дуго времена. За њихову производњу се користе цртежи, на којима се израчунавају све величине.

У фабрици се такви производи подвргавају испитивању трајности и морају бити у складу са ГОСТ-ом.

Можете направити степенице властитим рукама, главна ствар - унапријед припремити металне профиле и друге алате

Израђујемо степенице властитим рукама у неколико фаза:

 • Припремамо металне профиле или дрвене шипке одређене величине за разреде;
 • Израђујемо ознаке на два потпорна елемента за степене;
 • Степенице (прелазе) монтирамо на носеће елементе са обе стране на истој удаљености.

Ваше степенице су спремне. Да бисте то урадили, потребна вам је мала количина алата, материјала, новца и времена.

Степенице дуге 13 м причвршћене за зид: како га поставити

Ако степенице имају дужину од 13 метара и постављене на зид на удаљености од пет метара, онда ће бити лако израчунати на којој удаљености ће земља имати горњи крај.

Дужина степеница је хипотенуза, а удаљеност од зида до доњег дела степеништа је катетер.

Да бисте пронашли другог катехета, треба да користите Питагорејску теорему.

Стога ће горњи крај степеништа степеништа бити смјештен на удаљености од 12 метара од тла.

Ако не знате на којој удаљености требате поставити љестве, онда требате провести једноставне калкулације

Можете да израчунате растојање за било коју степенску лествицу користећи ову теорему. Затим израчунајте сигуран угао нагиба.

Високе степенице користе се за извођење електричних радова, који се изводе на великој висини. Могу бити и до 20 метара дужине. Лестве са ЛСА местом су потребне за обављање радова на великој висини. Стубишта било ког дизајна можете купити у 2018. години у онлине продавници са испоруком, јер је то век модерне технологије.

Конструкција и уређење лествичастих мердевина

Склопиве мердевине - једноставна направа. Можете га направити сами, користећи дрвене шипке или металне профиле за ту сврху. Најјаче степенице су од алуминијума.

Брзо и лако је направити властите дрвене степенице

Конструкција степеништа степеница састоји се од два елемента:

 • Степени (пречка);
 • Два потпорна елемента (застори).

Ширина лествица љестава је 0,4-0,6 м, а дужина се често налази на 2 метра.

Пре покретања степеница, морате проверити његово стање. Провјера је потребна да би се процијенило колико тежине остаје. Ако се конструкција не разбије под великим оптерећењем, тада је уређај поуздан и такве степенице се могу сигурно користити за рад.

Различите врсте степеница

Врсте конструкција степеница су различите. Али најчешћи дизајн је модел који има правилан облик и фиксне димензије. У својој структури има двије жице и кораке који се причвршћујуњих. Степенице су на истој удаљености и паралелне једна са другом.

Главне карактеристике: степенице треба да имају поуздан и стабилан дизајн.

Ако има описана својства и постављен је под правим углом, тада је готово немогуће избацити човјека из љестава са малим притиском.

Постоји неколико врста поплочаних љестви, које треба одабрати узимајући у обзир њихове властите преференције и квалитету дизајна

Типови лествичади:

 • непробојни модел;
 • склопив;
 • Дравабле.

Склопиво степениште степеништа има неколико дијелова (2-3 комада), који су међусобно причвршћени помоћу шарки. Такви модели имају компактан дизајн. Изгледају као блок у склопљеном стању и заузимају мало простора. Ако је потребно, јединица се може разградити и претворити у степениште.

Склопиве лестве имају неколико секција. Предности оваквих степеница су да можете самостално подесити њихову висину.

Како инсталирати степенице властитим рукама (видео)

Присилне степенице се користе у разним сферама живота. Они су потребни у свакодневном животу и професионалним активностима. Склопиве љестве имају једноставан дизајн. Зато можете сами направити такав производ, придржавајући се одређених правила. То ће захтијевати минимум знања, материјала и алата.

Исправна степеница (примери фотографија)

)